Zoek
Sluit dit zoekvak.
27 juli 2022

Griekenland: Waarom je juist nu een vakantie naar Lesbos moet boeken

Griekenland: Waarom je juist nu een vakantie naar Lesbos moet boeken

Lesbos. Op z’n zachtst gezegd een bestemming met een reputatie. Vorige week was ik er een paar dagen op uit voor een mooie opdracht van TUI en het Grieks Verkeersbureau. Mijn doel: dit diverse eiland leren kennen en haar mooie plekjes ontdekken.

Griekenland: Waarom je juist nu een vakantie naar Lesbos moet boeken

TOERISTEN BLIJVEN WEG

Ik moet eerlijk bekennen dat ik me wel een beetje onzeker voelde toen ik aankwam op de luchthaven in Mytilini. Is het niet raar om te reizen naar een eiland waar het afgelopen jaar zoveel is gebeurd? Vorig jaar kwam een eindeloze stroom bootjes met vluchtelingen aan op de stranden van Lesbos, we hebben allemaal de foto’s gezien en de verhalen gelezen.

HET TOERISME WORDT KAPOTGEMAAKT

Maar of dat een reden is om dit eiland nu links te laten liggen? Juist niet, eigenlijk. Alle aanhoudende berichtgeving over vluchtelingen maakt het toerisme hier kapot. Meer dan de helft van de reizigers bleef dit jaar weg van Lesbos en dat heeft grote gevolgen gehad voor de lokale bevolking. Restaurants moeten sluiten, gidsen hebben geen werk en de afwezige toeristen zijn het gesprek van de dag. Het eiland gaat ten onder aan alle negatieve berichtgeving.

LESBOS IS PUUR EN AUTHENTIEK GRIEKENLAND

Want wat zie ik zelf? In mijn huurauto rijd ik uren rond over het eiland, dat niet alleen heel groot, maar ook puur en authentiek overkomt. Toerisme is een van de belangrijkste pijlers binnen de lokale economie, maar dat heeft niets afgedaan aan haar charme. Lesbos is een eiland waar iedereen elkaar vriendelijk groet op straat en je niet bang hoeft te zijn voor opdringerige obers of verkopers. Waar je in de bergen moet oppassen voor loslopende geitjes en je op het mooiste terrasje aan de haven koffie drinkt met de locals.

Mytilini, Lesbos, Griekenland

EEN PRACHTIG EILAND

Locals die graag vertellen over wat hier het afgelopen jaar is gebeurd en bij wie de ogen beginnen te glimmen van enthousiasme zodra ze het over ‘hun’ eiland hebben. Zo raak ik aan de praat met een Nederlandse vrijwilliger die tijdens haar werk voor Stichting Bootvluchteling zó gecharmeerd raakte van dit mooie eiland dat ze nu een huisje heeft aan de voet van de burcht in Molyvos.

VLUCHTELINGENHULP

Ik luister naar het verhaal van de eigenaar van een strandtent die de afgelopen maanden de vluchtelingenhulp coördineerde, maar tegelijkertijd zijn eigen onderneming langzaam ten onder zag gaan vanwege het uitblijven van gasten. Naar het verhaal van de gids die tijdens haar laatste excursie van het seizoen openlijk haar hoop uitspreekt voor betere tijden. En naar het verhaal van het geliefde familierestaurant met waanzinnig uitzicht op zee, dat na 23 jaar noodgedwongen moest sluiten omdat het de crisis niet meer te boven kon komen.

Griekenland: Waarom je juist nu een vakantie naar Lesbos moet boeken

WAAROM JE JUIST NU NAAR LESBOS MOET

Ja, er is inderdaad een vluchtelingenkamp op Lesbos, en in de haven van Mytilini zie je hier en daar een tentje staan. Maar Lesbos is ook een heel groot eiland, waar je kennismaakt met het authentieke Griekenland. Een paradijs voor liefhebbers van afwisselende natuur en waanzinnige landschappen, en met tal van sfeervolle dorpjes en mooie stranden die naadloos overgaan in een prachtige, blauwe zee.

En juist nu heeft Lesbos haar bezoekers ontzettend hard nodig.

Griekenland: Waarom je juist nu een vakantie naar Lesbos moet boeken

Reizen naar Griekenland

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

50 reacties

 1. Super goed geschreven! Ik ben 4 jaar geleden op Lesbos geweest en vond het inderdaad een schitterend, authentiek eiland. Ik hoop zo dat het toerisme weer aantrekt en dit soort posts zullen daar zeker hun steentje in bijdragen!

 2. Wij waren twee jaar voor de vluchtelingencrisis op Lesbos in Molyvos. We hadden het er destijds nog over hoe dichtbij Turkije eigenlijk lag en vroegen ons af of er niet veel mensen waren die de oversteek waagden. Twee jaar later kwamen de beelden van al die ontheemde mensen, heel bizar om te zien… Ben het helemaal met je eens dat mensen gewoon naar Lesbos zouden moeten gaan. Het eiland is prachtig, met name de woeste westkant van het eiland vond ik tof om te doen op de scooter, en inderdaad, juist nu hebben de mensen daar het toerisme nodig. Ik heb ook het idee dat mensen vergeten dat Lesbos een ontzettend groot eiland is en de vluchtelingenkampen en de plekken waar de bootjes aankomen maar een klein deel van het eiland beslaan.

  1. Ja precies! Lesbos is het derde eiland van Griekenland qua grootte, dat wist ik zelf ook niet eens voordat ik er naartoe ging. Dank voor je aanvulling, hopelijk heeft het een beetje effect :)!

 3. Mooi dit! Ondanks wat er is gebeurd, blijft Griekenland natuurlijk een mooi land. Ik ga hier wel eens over nadenken, want ik zag van de week ook al iemand naar Griekenland gaan en toen begon het bij mij al helemaal te kriebelen, haha.

  1. Ja Griekenland is wel echt fijn en begin oktober ook nog zo lekker qua weer. Ik zou best nog een keer willen in de herfst of lente!

 4. Ik ben het helemaal met je eens. Goed dat je dit geschreven hebt. Zo jammer dat zoveel mensen voor een andere bestemming of zelfs voor een ander land kiezen. Het grappige is dat ik zelf juist nog nooit zo vaak naar Griekenland ben geweest als dit jaar en vorig jaar: 3 x in 15 maanden! Ik wil ook nog steeds eens iets over Lesbos posten (ook al is het al lang geleden dat ik er was) en als ik dat nog ga doen dan zal ik aan deze blog van je refereren. Want juist de concrete voorbeelden geven de impact die het op de lokale bevolking heeft gehad goed weer. Ik ben benieuwd naar je andere blogs over Lesbos. Staat die van jou voor IloveGriekenland er al op?

  1. Dankjewel Denise, mijn blogs voor Ilovegriekenland heb ik nog niet online gezien, maar zal je een seintje geven als het zover is! Later deze week volgt op mijn eigen blog nog een artikel over Lesbos.

 5. Wat jammer dat de toeristen wegblijven, zeker omdat ze er zo afhankelijk van zijn daar. Het lijkt me een prachtig eiland, maar dat lijken me zoveel van de Griekse eilanden. Tot nu toe ben ik nog maar 1 keer in Griekenland geweest, heb altijd zoiets van: dat komt nog wel een keer, haha. Gaat ook ongetwijfeld wel gebeuren, maar er zijn zo ontzettend veel mooie plekken op de wereld. :)

  1. Daar heb je absoluut gelijk in, Griekenland loopt niet weg. Maar als je een keer een fijne zon/cultuurvakantie wil hebben dichtbij, dan is Griekenland (en Lesbos) zeker een aanrader!

  1. Afgezien van een weekje Kreta op mn 18e was ik er ook nog niet eerder geweest, maar denk dat ik het nu niet meer zo lang laat wachten :)!

 6. Heel sneu voor de bewoners van Lesbos, die hebben het ook hard te verduren gehad. De economische crisis en het wegblijven van de toeristen. Griekenland is een fijn vakantie land en ik hoop van harte dat het toerisme ook weer zijn weg vindt naar Lesbos.

 7. Ik hoef het artikel niet te lezen om een vakantie naar Lesbos te boeken – Griekenland in het algemeen ;-) Afgelopen zomer wilden wij graag naar Lesbos, juist omdat de mensen ons als toeristen nu zo hard nodig hebben.. Toch konden we geen geschikte accommodatie vinden, zo jammer! Aankomende zomer misschien!? :-)

  1. Haha ik weet dat jij fan bent ;). Denk dat Lesbos voor jou een hoop te bieden heeft, er valt lekker veel te ontdekken!

  1. Ja Lesbos is echt mooi, en niet te vergelijken met de drukke en door toeristen overspoelde eilanden als Kos, Rhodos of Kreta. Fijn plekje!

  1. Ik ben zelf 10 jaar terug op Kreta geweest en dit was mijn eerste keer Griekenland sindsdien, vond het heerlijk. Echt een fijn vakantieland!

  1. Vind ik al best een eind hoor, ik heb alleen een examenreis naar Kreta gedaan hiervoor. Athene lijkt me ook mooi!

 8. Ik ben al verschillende keren naar Griekenland geweest. Maar ieder eiland is net weer een beetje anders! Feestje om te ontdekken :) Hopelijk blijven mensen net zo nieuwsgierig naar Griekenland als jij ;)

 9. Helaas ben ik pas twee keer in Griekenland geweest (Kreta en Athene) en op een of andere manier komt het er niet van om eens naar een andere plek te gaan. De negatieve berichtgeving over Lesbos weerhoudt mij in ieder geval niet van een reis die kant op!

   1. wij gaan reeds 16 jaar,onze tweede thuis ondertussen,voor dit jaar hebben we reeds geboekt voor juni,maar september komt ook nog !!!

 10. Ik kom al jaren op Lesbos en het staat voor mij op nummer 1. Met of zonder vluchtelingen. Daar heb je tijdens je vakantie geen erg in. Het is een prachtig eiland met de meest lieve bewoners die ik ooit in Griekenland ben tegen gekomen. Bewoners die er alles aan hebben gedaan om de vluchtelingen te helpen en soms met verlies van hun eigen zaken. Dus vooral gaan. Help de bewoners er weer bovenop te komen. Ik ga zeker weer!

 11. Wij gaan reeds 16 jaar naar Lesbos,dit is gewoon onze tweede thuis geworden ! Prachtig mooi eiland,gastvrije en vriendelijke mensen,ondanks de crisis,geweldige authentieke Griekse keuken,mooie natuur,enfin,eens je er bent geweest blijf je komen,ondanks alles,maar van die vluchtelingen is er daar niets meer van te merken,er zijn gewoon te weinig toeristen,die zich laten afschrikken door de negatieve berichten in de media,maar das allemaal overdreven,en de mensen hebben ons nodig,ze moeten leven van het toerisme,ze doen er dan ook alles aan om het de toeristen naar hun zin te maken,wij spreken van ondervinding! Daarom mensen:Lesbos is een aanrader,je zult het je niet beklagen,eens je er bent geweest bent,ga je terug,zeker weten !!! Het is gewoon een paradijs !!!

 12. Natuurlijk moet iedereen naar Lesbos! Ik was vorig jaar heel blij dat we zelfs wat toeristen ontmoetten die er, ondanks alle negatieve berichtgevingen, voor het eerst kwamen. Voor mij voelt het als een tweede thuis. Gelukkig alweer geboekt voor deze zomer!

  1. wij hebben ook reeds geboekt voor juni,voor september is het nog een beetje te vroeg,maar gaan we zeker doen,elk jaar juni en september,we kunnen het niet missen !

 13. Na jaren geleden naar Kreta en afgelopen 2 jaar naar Samos en Zakynthos te zijn geweest gaan we deze zomer voor het eerst naar Lesbos.
  Veel verhalen gelezen over de toeristen die niet meer komen, heeft ons doen besluiten toch te gaan en te genieten van het echte Griekenland.

 14. Hoi Stephanie, wij gaan al jaren naar Lesbos ( +/- 35 keer ) in Agios Isidoros, in het zuiden van het eiland. Alleen is het jammer dat de meeste reisorganisatie’s gedwongen door het Hoofdkantoor in Mitilini om naar het noorden van het eiland alle hotels te boeken,terwijl het zuiden lekker rustig is en weinig toerisme kent. Onze belevenis is dus de zuid kant ( Plomari ).

  1. Jammer is dat inderdaad! Ik ben met de huurauto in de omgeving van Plomari geweest en vond dat echt een mooi stuk van het eiland.

 15. Fijn een positief bericht over Lesbos! Ik kom er al jaren en ik heb in 2015 en 2016 van dichtbij meegemaakt hoe de stroom vluchtelingen over het eiland trok. We hadden nauwelijks last van de vluchtelingen. De publiciteit omtrent de vluchtelingen heeft veel kapot gemaakt voor de bewoners van Lesbos. De situatie van de bewoner van het eiland zou meer aandacht verdienen! Mensen Lesbos is prachtig!!!

 16. Wij zitten hier nu één week vakantie
  Lesbos is een prachtig uitzicht.
  Al vaak de zee bezocht .
  Molivos en Petra al bezocht .
  Vooral het kasteel was prachtig.
  Nog één week beschikken over de gehuurde auto.
  Nog veel te zien hier .
  Echt een aanrader voor iedereen.
  Groet uit hgv.

 17. Twee keer ben ik geweest op Lesbos. Een prachteiland met sfeervolle terrasjes aan haventjes, kleurrijke bootjes, spannende wandelingen, verscholen baaitjes, authentieke dorpjes, zeer vriendelijke bewoners, heerlijke gerechtjes.. er valt zoveel te beleven… Juist ook omdat ze vluchtelingen opvangen kwamen we weer terug.
  Toch kiezen we dit jaar voor Rhodos. Het lijkt me daar wel wat luxer, minder ruig en schilderachtig.. ik ben bang dat het daarom gaat tegenvallen in vergelijking met Lesbos.. toch wijken we uit omdat ik het zwerf-kattenleed niet meer kan aanzien. Zelfs een broodmagere moederpoes met een nestje stervende kittens wordt aan hun lot overgelaten. Zo intens triest. Ik heb een groot bedrag overgemaakt aan instantie die zich het leed wel aantrekt. Als de situatie ooit verbetert ga ik zeker weer terug.

 18. Hoi,

  Ik zit er over te denken om een vakantie Lesbos in juli te boeken. Ik ben 2 keer in Lefkas geweest, lang geleden in Kreta (maar veels te druk). ik heb wat onderzoek gedaan naar het eiland, het is groen, afwisselend, goede snorkelomgeving en leuke dorpen. Toch vind ik het spannend voor wat betreft de vluchtelingen (de persberichtgeving destijds was niet mals). ik wil graag een fijne en veilige vakantie voor mij en mijn dochter van 16. ik wil niet onaardig overkomen, maar ik kan niet genieten als ik dagelijks zal zien dat die mensen in ellende leven. Ik werk in de zorg en heb heel hard gewerkt de afgelopen 2 jaar en heb echt even ontspanning en rust nodig.

  Wie is er recent geweest en kan mij wat advies geven.

  Mooie leuke stukjes schrijven jullie overigens.

  Groet Danielle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vakantie GRiekenlAnd

Wist je dat Griekenland uit zo’n 6.000 eilandjes bestaat? Aan zon, zee en strand dus geen gebrek op deze gevarieerde vakantiebestemming. Elk eiland heeft zijn eigen charme en karakter, maar genieten van het goede leven doe je eigenlijk overal. De mooiste eilanden zijn Santorini, Kreta, Mykonos en Zakynthos, maar ook een stedentrip Athene is een aanrader.

Wil je meer weten over een vakantie naar Griekenland? Lees hier alle reisblogs over Griekenland.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset