Griekenland: Waarom je juist nu een vakantie naar Lesbos moet boeken

Griekenland: Waarom je juist nu een vakantie naar Lesbos moet boeken
Home » Europa » Griekenland: Waarom je juist nu een vakantie naar Lesbos moet boeken

Lesbos. Op z’n zachtst gezegd een bestemming met een reputatie. Vorige week was ik er een paar dagen op uit voor een mooie opdracht van TUI en het Grieks Verkeersbureau. Mijn doel: dit diverse eiland leren kennen en haar mooie plekjes ontdekken.

Griekenland: Waarom je juist nu een vakantie naar Lesbos moet boeken

 

TOERISTEN BLIJVEN WEG

Ik moet eerlijk bekennen dat ik me wel een beetje onzeker voelde toen ik aankwam op de luchthaven in Mytilini. Is het niet raar om te reizen naar een eiland waar het afgelopen jaar zoveel is gebeurd? Vorig jaar kwam een eindeloze stroom bootjes met vluchtelingen aan op de stranden van Lesbos, we hebben allemaal de foto’s gezien en de verhalen gelezen.

Maar of dat een reden is om dit eiland nu links te laten liggen? Juist niet, eigenlijk. Alle aanhoudende berichtgeving over vluchtelingen maakt het toerisme hier kapot. Meer dan de helft van de reizigers bleef dit jaar weg van Lesbos en dat heeft grote gevolgen gehad voor de lokale bevolking. Restaurants moeten sluiten, gidsen hebben geen werk en de afwezige toeristen zijn het gesprek van de dag. Het eiland gaat ten onder aan alle negatieve berichtgeving.

 

PUUR EN AUTHENTIEK GRIEKENLAND

Want wat zie ik zelf? In mijn huurauto rijd ik uren rond over het eiland, dat niet alleen heel groot, maar ook puur en authentiek overkomt. Toerisme is een van de belangrijkste pijlers binnen de lokale economie, maar dat heeft niets afgedaan aan haar charme. Lesbos is een eiland waar iedereen elkaar vriendelijk groet op straat en je niet bang hoeft te zijn voor opdringerige obers of verkopers. Waar je in de bergen moet oppassen voor loslopende geitjes en je op het mooiste terrasje aan de haven koffie drinkt met de locals.

Locals die graag vertellen over wat hier het afgelopen jaar is gebeurd en bij wie de ogen beginnen te glimmen van enthousiasme zodra ze het over ‘hun’ eiland hebben. Zo raak ik aan de praat met een Nederlandse vrijwilliger die tijdens haar werk voor Stichting Bootvluchteling zó gecharmeerd raakte van dit mooie eiland dat ze nu een huisje heeft aan de voet van de burcht in Molyvos.

Ik luister naar het verhaal van de eigenaar van een strandtent die de afgelopen maanden de vluchtelingenhulp coördineerde, maar tegelijkertijd zijn eigen onderneming langzaam ten onder zag gaan vanwege het uitblijven van gasten. Naar het verhaal van de gids die tijdens haar laatste excursie van het seizoen openlijk haar hoop uitspreekt voor betere tijden. En naar het verhaal van het geliefde familierestaurant met waanzinnig uitzicht op zee, dat na 23 jaar noodgedwongen moest sluiten omdat het de crisis niet meer te boven kon komen.

Griekenland: Waarom je juist nu een vakantie naar Lesbos moet boeken

 

WAAROM JE JUIST NU NAAR LESBOS MOET

Ja, er is inderdaad een vluchtelingenkamp op Lesbos, en in de haven van Mytilini zie je hier en daar een tentje staan. Maar Lesbos is ook een heel groot eiland, waar je kennismaakt met het authentieke Griekenland. Een paradijs voor liefhebbers van afwisselende natuur en waanzinnige landschappen, en met tal van pittoreske dorpjes en mooie stranden die naadloos overgaan in een prachtige, blauwe zee.

En juist nu heeft Lesbos haar bezoekers ontzettend hard nodig.

Griekenland: Waarom je juist nu een vakantie naar Lesbos moet boeken

Meer lezen over reizen in zuidelijk Europa? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

• Molyvos, het leukste dorpje van Lesbos
• Dit zijn de mooiste dorpjes op Lesbos
• Griekenland: 10 x doen op Lesbos
• Valletta: 18 tips voor je bezoek aan de Culturele Hoofdstad van 2018
• 12 tips voor een vakantie naar Sicilië

Lees hier alle verhalen over Griekenland »

44 Comments

 • Super goed geschreven! Ik ben 4 jaar geleden op Lesbos geweest en vond het inderdaad een schitterend, authentiek eiland. Ik hoop zo dat het toerisme weer aantrekt en dit soort posts zullen daar zeker hun steentje in bijdragen!

 • Leuk!

  Ik ben alleen in Athene en Peloponnesos geweest. De eilanden lijken me prachtig.

 • Leuk! Mooi geschreven. Ik was dit jaar voor het eerst in Griekenland, op Zakynthos. De andere eilanden intrigeren me allemaal! Bedankt voor je mooie artikel!

 • Joëlle schreef:

  Wij waren twee jaar voor de vluchtelingencrisis op Lesbos in Molyvos. We hadden het er destijds nog over hoe dichtbij Turkije eigenlijk lag en vroegen ons af of er niet veel mensen waren die de oversteek waagden. Twee jaar later kwamen de beelden van al die ontheemde mensen, heel bizar om te zien… Ben het helemaal met je eens dat mensen gewoon naar Lesbos zouden moeten gaan. Het eiland is prachtig, met name de woeste westkant van het eiland vond ik tof om te doen op de scooter, en inderdaad, juist nu hebben de mensen daar het toerisme nodig. Ik heb ook het idee dat mensen vergeten dat Lesbos een ontzettend groot eiland is en de vluchtelingenkampen en de plekken waar de bootjes aankomen maar een klein deel van het eiland beslaan.

  • Stéphanie - Expeditie Aardbol schreef:

   Ja precies! Lesbos is het derde eiland van Griekenland qua grootte, dat wist ik zelf ook niet eens voordat ik er naartoe ging. Dank voor je aanvulling, hopelijk heeft het een beetje effect :)!

 • Sheelagh schreef:

  Liefde voor Griekenland. Ik was nog nooit op Lesbos maar zou zeker gaan. Ik ga ‘m onthouden. Mooie foto’s weer!

 • Mylene schreef:

  Mooi dit! Ondanks wat er is gebeurd, blijft Griekenland natuurlijk een mooi land. Ik ga hier wel eens over nadenken, want ik zag van de week ook al iemand naar Griekenland gaan en toen begon het bij mij al helemaal te kriebelen, haha.

  • Stéphanie - Expeditie Aardbol schreef:

   Ja Griekenland is wel echt fijn en begin oktober ook nog zo lekker qua weer. Ik zou best nog een keer willen in de herfst of lente!

 • Ik ben het helemaal met je eens. Goed dat je dit geschreven hebt. Zo jammer dat zoveel mensen voor een andere bestemming of zelfs voor een ander land kiezen. Het grappige is dat ik zelf juist nog nooit zo vaak naar Griekenland ben geweest als dit jaar en vorig jaar: 3 x in 15 maanden! Ik wil ook nog steeds eens iets over Lesbos posten (ook al is het al lang geleden dat ik er was) en als ik dat nog ga doen dan zal ik aan deze blog van je refereren. Want juist de concrete voorbeelden geven de impact die het op de lokale bevolking heeft gehad goed weer. Ik ben benieuwd naar je andere blogs over Lesbos. Staat die van jou voor IloveGriekenland er al op?

  • Stéphanie - Expeditie Aardbol schreef:

   Dankjewel Denise, mijn blogs voor Ilovegriekenland heb ik nog niet online gezien, maar zal je een seintje geven als het zover is! Later deze week volgt op mijn eigen blog nog een artikel over Lesbos.

 • Yvonne schreef:

  Wat jammer dat de toeristen wegblijven, zeker omdat ze er zo afhankelijk van zijn daar. Het lijkt me een prachtig eiland, maar dat lijken me zoveel van de Griekse eilanden. Tot nu toe ben ik nog maar 1 keer in Griekenland geweest, heb altijd zoiets van: dat komt nog wel een keer, haha. Gaat ook ongetwijfeld wel gebeuren, maar er zijn zo ontzettend veel mooie plekken op de wereld. :)

  • Stéphanie - Expeditie Aardbol schreef:

   Daar heb je absoluut gelijk in, Griekenland loopt niet weg. Maar als je een keer een fijne zon/cultuurvakantie wil hebben dichtbij, dan is Griekenland (en Lesbos) zeker een aanrader!

 • Sanne schreef:

  Ik ben nog nooit in Griekenland geweest, shame on me. Ik zou een van de eilanden zeker overwegen!

  • Stéphanie - Expeditie Aardbol schreef:

   Afgezien van een weekje Kreta op mn 18e was ik er ook nog niet eerder geweest, maar denk dat ik het nu niet meer zo lang laat wachten :)!

 • Sanne schreef:

  Heel sneu voor de bewoners van Lesbos, die hebben het ook hard te verduren gehad. De economische crisis en het wegblijven van de toeristen. Griekenland is een fijn vakantie land en ik hoop van harte dat het toerisme ook weer zijn weg vindt naar Lesbos.

 • Ik hoef het artikel niet te lezen om een vakantie naar Lesbos te boeken – Griekenland in het algemeen ;-) Afgelopen zomer wilden wij graag naar Lesbos, juist omdat de mensen ons als toeristen nu zo hard nodig hebben.. Toch konden we geen geschikte accommodatie vinden, zo jammer! Aankomende zomer misschien!? :-)

  • Stéphanie - Expeditie Aardbol schreef:

   Haha ik weet dat jij fan bent ;). Denk dat Lesbos voor jou een hoop te bieden heeft, er valt lekker veel te ontdekken!

 • Ik snap dat de meeste toeristen niet staan te springen om naar Lesbos te gaan. Hartstikke zonde, want de Griekse eilanden zijn natuurlijk erg mooi.

  • Stéphanie - Expeditie Aardbol schreef:

   Ja Lesbos is echt mooi, en niet te vergelijken met de drukke en door toeristen overspoelde eilanden als Kos, Rhodos of Kreta. Fijn plekje!

 • Ik was tot een jaar geleden nog nooit in Griekenland geweest, maar vorig jaar verkenden we het vasteland én ging ik op persreis naar Kreta en ik was echt blij verrast door dit land. Ik ga zeker nog eens een keer

  • Stéphanie - Expeditie Aardbol schreef:

   Ik ben zelf 10 jaar terug op Kreta geweest en dit was mijn eerste keer Griekenland sindsdien, vond het heerlijk. Echt een fijn vakantieland!

 • Wat een prachtig eiland!

  Ik zou graag een keer de Griekse eilanden ontdekken (en duiken). Ik ben nooit verder gekomen dan het schiereiland en Athene.

  • Stéphanie - Expeditie Aardbol schreef:

   Vind ik al best een eind hoor, ik heb alleen een examenreis naar Kreta gedaan hiervoor. Athene lijkt me ook mooi!

 • Jessica schreef:

  Ik ben al verschillende keren naar Griekenland geweest. Maar ieder eiland is net weer een beetje anders! Feestje om te ontdekken :) Hopelijk blijven mensen net zo nieuwsgierig naar Griekenland als jij ;)

 • anto schreef:

  Helaas ben ik pas twee keer in Griekenland geweest (Kreta en Athene) en op een of andere manier komt het er niet van om eens naar een andere plek te gaan. De negatieve berichtgeving over Lesbos weerhoudt mij in ieder geval niet van een reis die kant op!

 • Carin schreef:

  Ik kom al jaren op Lesbos en het staat voor mij op nummer 1. Met of zonder vluchtelingen. Daar heb je tijdens je vakantie geen erg in. Het is een prachtig eiland met de meest lieve bewoners die ik ooit in Griekenland ben tegen gekomen. Bewoners die er alles aan hebben gedaan om de vluchtelingen te helpen en soms met verlies van hun eigen zaken. Dus vooral gaan. Help de bewoners er weer bovenop te komen. Ik ga zeker weer!

 • Tijsmans Paul schreef:

  Wij gaan reeds 16 jaar naar Lesbos,dit is gewoon onze tweede thuis geworden ! Prachtig mooi eiland,gastvrije en vriendelijke mensen,ondanks de crisis,geweldige authentieke Griekse keuken,mooie natuur,enfin,eens je er bent geweest blijf je komen,ondanks alles,maar van die vluchtelingen is er daar niets meer van te merken,er zijn gewoon te weinig toeristen,die zich laten afschrikken door de negatieve berichten in de media,maar das allemaal overdreven,en de mensen hebben ons nodig,ze moeten leven van het toerisme,ze doen er dan ook alles aan om het de toeristen naar hun zin te maken,wij spreken van ondervinding! Daarom mensen:Lesbos is een aanrader,je zult het je niet beklagen,eens je er bent geweest bent,ga je terug,zeker weten !!! Het is gewoon een paradijs !!!

 • Linda schreef:

  Natuurlijk moet iedereen naar Lesbos! Ik was vorig jaar heel blij dat we zelfs wat toeristen ontmoetten die er, ondanks alle negatieve berichtgevingen, voor het eerst kwamen. Voor mij voelt het als een tweede thuis. Gelukkig alweer geboekt voor deze zomer!

  • Tijsmans Paul schreef:

   wij hebben ook reeds geboekt voor juni,voor september is het nog een beetje te vroeg,maar gaan we zeker doen,elk jaar juni en september,we kunnen het niet missen !

 • Rosemary Norton schreef:

  Lovely photos of our favourite island. Lets hope more positive articles help get it back on track.

  Thanks

 • Lucia schreef:

  Na jaren geleden naar Kreta en afgelopen 2 jaar naar Samos en Zakynthos te zijn geweest gaan we deze zomer voor het eerst naar Lesbos.
  Veel verhalen gelezen over de toeristen die niet meer komen, heeft ons doen besluiten toch te gaan en te genieten van het echte Griekenland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.