Zoek
Sluit dit zoekvak.
22 augustus 2023

De Hanwag Makra Pro Low Lady GTX is een lichtgewicht wandelschoen voor ruige hikes

Hanwag Makra Pro Low GTX

Hoe je een Nederlander herkent op reis? Aan de wandelschoenen! Blijkbaar staan Nederlanders erom bekend dat ze hun wandelschoenen dragen tijdens de vliegreis. En waarom ook niet? Wandelschoenen zijn een van de zwaarste en grootste items uit je bagage, en je stopt ze ook liever niet op dezelfde plek als je schone kleding. Dan blijft er doorgaans maar één optie over: aantrekken. Tenzij je kiest voor lichte wandelschoenen. Ik deed dat en testte de Hanwag Makra Pro Low Lady GTX, een lichtgewicht wandelschoen die geschikt is voor uitdagende hikes.

Hanwag Makra Pro Low

Hanwag Makra Pro Low GTX

Op zoek naar een lichtgewicht wandelschoen

Bossen, berghellingen vol kiezelstenen, onvoorspelbare junglepaden en gladde rotsen: ik ben het op reis allemaal tegengekomen tijdens mijn wandeltochten. Goede wandelschoenen zijn daarom een must als je een beetje avontuurlijk bent aangelegd. Tot voor kort nam ik altijd mijn hoge wandelschoenen mee, maar eerlijk is eerlijk: het is een beetje onhandig als je lichtgewicht wil reizen. 

Hoog tijd dus om eens een lichtere wandelschoen te testen. Binnenkort staat een reis naar Panama op de planning, waar veel jungle hikes gepland staan. Voor die reis neem ik graag een stevige, maar lichte wandelschoen mee. 

Lichte, maar stevige wandelschoen voor op reis

Makra Pro Low Lady GTX

In samenwerking met Hanwag koos ik de Makra Pro Low Lady GTX uit, een lage wandelschoen die geschikt is voor veeleisend terrein. Er zijn drie verschillende kleuren, en ik koos voor de versie Navy/Pink. Deze schoen weegt slechts 790 gram en is daarmee beduidend lichter dan veel andere wandelschoenen. Even ter vergelijking: ik loop ook graag op de Banks GTX van Hanwag, maar dit paar weegt 1250 gram. Bijna een halve kilo meer.

Hanwag Makra Pro Low GTX

Gestroomlijnde wandelschoen met oersterke zool

Een stuk lichter dus, maar zonder in te hoeven leveren op loopcomfort, stabiliteit en flexibiliteit. Sterker nog, de Makra Pro Low Lady GTX is speciaal ontwikkeld voor ruig terrein en valt in de categorie B/C. Dat betekent dat ze geschikt zijn voor zwaardere wandeltochten en bergachtig gebied.

Wandelschoenen worden aangeduid met A, B, C of D. Type A schoenen zijn geschikt voor lichte wandelingen, D voor de echte bergbeklimmers.

Eerste indruk

Dat de Makra Pro Low Lady GTX geschikt is voor bergachtige wandelingen zou je niet direct verwachten als je de schoenen zo op het eerste gezicht ziet. De meeste bergschoenen zijn namelijk vrij lomp. Deze wandelschoenen zien er echter uit als een smalle, gestroomlijnde sneaker met vrolijke kleuraccenten en barbieroze veters. Maar laat je daar niet door misleiden, want de zool is oersterk en heeft veel grip – de Makra Pro Low Lady GTX doet wat dat betreft dus niet onder voor de klassieke wandelschoen.

Hanwag Makra Pro Low GTX

Aanloopschoen

De Makra Pro Low Lady GTX is een aanloopschoen, dat wil zeggen dat het een combinatie is van een wandelschoen en een klimschoen. Je moet er moeiteloos mee door het bos kunnen wandelen, maar ook genoeg grip hebben op bijvoorbeeld gladde rotsen. Omdat je op reis doorgaans maar één paar wandelschoenen meeneemt, is het fijn om een wandelschoen te hebben die voor verschillende soorten terrein geschikt is. Nou, dat is zeker het geval met deze schoenen.

Geschikt voor verschillende soorten terrein

De echte test van deze schoenen volgt straks in Panama, maar ik heb de Makra Pro Low Lady GTX de afgelopen weken in Nederland al wel ingelopen tijdens modderige boswandelingen en op de hei. Wat mij opviel was dat ze eigenlijk direct al lekker zitten. Ik heb maat 39, wat bij Hanwag overeenkomt met maat 5,5, en mijn vorige schoenen moest ik een tijdje inlopen met dunne sokken voordat ik er echt lange wandelingen op kon maken. Deze Makra Pro Low’s zitten echter direct goed. Dat komt mogelijk doordat de veters helemaal tot aan de tenen doorlopen, waardoor je de schoen nog beter aan je voet kan aanpassen. 

Hanwag Makra Pro Low GTX

Een laag model wandelschoen

Waar ik wel aan moest wennen is het lage model wandelschoen. Je enkels worden met een lage schoen wat meer blootgesteld aan de elementen, en voor je gevoel zijn ze minder beschermd. Tijdens wandelingen in Nederland maakt dat niet zoveel uit, maar als je aan het klauteren bent tussen de rotsen heb je toch meer kans om te stoten. Maar dat is een keus die je maakt, een laag model wandelschoen heeft namelijk ook juist heel veel voordelen. Omdat ik graag lichtgewicht reis met zo min mogelijk bagage, heeft een compacte wandelschoen toch mijn voorkeur.

Conclusie

De eerste indruk van deze Makra Pro Low Lady GTX wandelschoen is goed. De schoenen zitten lekker, zien er hip uit en hebben stevige zolen met veel grip.Hier durf ik wel een mooie junglehike mee te maken. Ik zie het ook wel voor me dat ik deze schoenen meeneem op een wandelreis naar de Alpen of tijdens een rondje klettersteigen. De eerstvolgende uitdaging staat in ieder geval gepland: in september maak ik in één weekend flink wat wandelkilometers tijdens de Heuvelrug Tweedaagse, en kijk ernaar uit om deze schoenen dan te dragen. 

Waar zijn de Makra Pro Low Lady GTX te koop?

De Makra Pro Low Lady GTX kost € 249,95 en is verkrijgbaar via de officiële site van Hanwag, maar ze zijn ook te koop via de webshop van Bever.

Lichte, maar stevige wandelschoen voor op reis

Ga op reis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Dit Nederlandse reisblog is het gelukkige huwelijk tussen mijn twee grote passies.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset