Soms loop je op reis tegen zo’n restaurantje aan waarvan je het bestaan maar moeilijk stil kan houden. Een adresje dat gedeeld moet worden, waar je met een steek van weemoed andere mensen naartoe stuurt, omdat je hoopt dat zij hetzelfde proeven als jij. Want die ervaring gun je iedereen. Zo ook in Tokyo, waar ik – niet geheel toevallig – beland in het beste gyoza-restaurant van het land.
Tokyo
Wat zijn gyoza?
Even een opfrisser. Gyoza zijn Japanse dumplings, op een kundige manier geplooid en gevouwen, zodat je ze makkelijk tussen je gladde eetstokjes kan klemmen. Het deeg perfect; niet te dik, niet te dun, taai genoeg om de inhoud vast te houden zonder te breken en met een lichtbruin, vettig korstje van het bakken. De vulling is overal verschillend. Je hebt ze in vegetarische versie, maar de lekkerste variant is gemaakt met gehakt, verse kruiden en smaakmakers zoals sojasaus en sesamolie.
➞ Tokyo tip: Zelf leren hoe je gyoza rolt? Leer de trucjes van een echte chef tijdens een kookles.
Gyoza-ro Harajuku in Tokyo
Wanneer in de juiste hoeveelheden een perfecte harmonie van smaken, geuren en texturen, en zó lekker proef ik ze alleen bij Gyoza-ro Harajuku in Tokyo. Een adresje dat me thuis al werd ingefluisterd door een enthousiaste vriend en dat ik voor de laatste dag in Tokyo had bewaard. Een restaurant met louter dumplings op de kaart, regelmatig een enorme rij voor de deur en die zowel locals als toeristen tot zijn vaste klantenkring mag rekenen.
Hier hebben ze het proces van het vouwen tot een kunst verheven. De gyoza staat in drie gedaantes op de gele muur geschilderd, met keuze uit gebakken, gestoomd of in de soep, voor de on-Japanse prijs à 340 yen voor zes dumplings. Nog geen 3 euro in totaal, ontzettend goedkoop voor deze contreien.
Je kunt de chef op zijn vingers kijken
Ik bestel de gebakken variant en vanaf mijn plekje aan de bar ben ik getuige van het proces in de keuken. Ik zie meters aan strak gevouwen gyoza voorbij komen, met perfecte plooien en bescheiden ronde buikjes. Een voor een glibberen ze over de ingevette plaat. Stoom kringelt omhoog en met een sis wordt de deksel gesloten voor een laatste stoombadje.
➞ Lees ook: Wat te doen in Tokyo? Een overzicht van de leukste tips en bezienswaardigheden
Krokante onderkant, zachte bovenkant
Vijf minuten later heb ik een bordje met twaalf identieke Japanse dumplings voor mijn neus staan. Ze hebben de vorm van een halve maan en glimmen een beetje van de olie. De platte onderkant is krokant en bruin, de bovenkant zacht en gestoomd. Met mijn stokjes klem ik ze één voor één stevig vast. Met vaste hand haal ik ze voorzichtig door het ondiepe bakje met troebele sojasaus. Als ik mijn best doe passen ze in hun geheel in mijn mond. Maar het is zonde om dit Japanse vakmanschap overhaast naar binnen te stoppen. Hier hoor je van te genieten.
De lekkerste dumplings van Tokyo
Want ze smaken precies zoals ik had gehoopt: de perfecte balans tussen zout en zuur. Licht knapperig en chewy tegelijkertijd. Fris, maar vol karakter. Geen uitgesproken smaken, wel een perfect samenspel van ingrediënten dat me vier uur later nog bevredigend laat zuchten. Dumplings gevormd door kundige handen, met de beste producten en een flinke dosis liefde. De lekkerste die ik tijdens mijn reis mag proeven, en ongetwijfeld de lekkerste van heel Tokyo. Goed, dat laatste is subjectief natuurlijk. Maar om de prijs hoef je het niet te laten!
4 reacties
Letterlijk heerlijk beschreven! Al watertandend zit ik hier tijdens mijn pauze, met mijn “droge boterham met pindakaas” jouw post te lezen… Adresje meteen genoteerd :-)
Hahaha sorry! Maar zeker onthouden, spotgoedkoop en ontzettend lekker!
Hmm, I love Gyoza!
Dit adresje hebben wij helaas gemist toen we in Tokyo waren. Maaaar! Ik onthoud het voor de volgende keer!
Goede reden om nog eens terug te gaan ;)!