Zoek
Sluit dit zoekvak.
7 april 2022

Zo mooi is een helikoptervlucht op de Faeröer Eilanden

Helikoptervlucht op de Faeröer Eilanden

Op de Faeröer Eilanden is reizen met een helikopter net zo normaal als op de bus stappen. Dat klinkt misschien een beetje decadent, maar helikopters zijn hier onderdeel van het openbaar vervoer en een helikoptervlucht is daarom verrassend goed betaalbaar. Bewoners reizen ermee van A naar B, maar als toerist is het een unieke manier om het land te zien.

MET EEN HELIKOPTER REIZEN OP DE FAERÖER EILANDEN

De Faeröer Eilanden is een eilandengroep die officieel bij Denemarken hoort en ligt ongeveer halverwege IJsland en Schotland. De verschillende eilanden zijn met elkaar verbonden door middel van bruggen, tunnels en veerboten, maar je kunt sommige trajecten dus ook per helikopter afleggen. Hoewel de helikopters officieel voor de lokale bevolking zijn, is het voor toeristen ook mogelijk om een vlucht te maken. Dat is wel gebonden aan speciale voorwaarden, maar absoluut de moeite waard.

Helikopter Faeröer Eilanden
Helikopter Faeröer Eilanden

VLIEGEN VAN VAGAR NAAR MYKINES

Er zijn verschillende trajecten die de eilanden met elkaar verbinden en ik kies ervoor om een vlucht te maken vanaf de luchthaven in Vagar naar het eiland Mykines. Mykines is een van de dunst bevolkte eilanden van de Faeröer Eilanden, maar wordt druk bezocht door wandelaars en dagjesmensen. Dit is namelijk dé plek om papegaaiduikers te spotten en in de zomermaanden zijn de ferry’s naar het meest westelijke eiland standaard volgeboekt. Het is echter ook mogelijk om met de helikopter te gaan en dat kan ik van harte aanbevelen, want de uitzichten zijn geweldig.

Puffins spotten op Mykines, Faeröer Eilanden

INCHECKEN OP DE LUCHTHAVEN

Omdat ik vanaf de luchthaven vlieg, lijkt het bij het inchecken net alsof we in een vliegtuig stappen. We moeten ons melden bij de balie en krijgen daar een veiligheidsfilmpje te zien. Het ziet er allemaal bekend uit: er wordt gedemonstreerd hoe je je veiligheidsriem moet vastmaken en we krijgen een instructie voor wat te doen in geval van nood. Daarna worden we met de rest van de passagiers naar de helikopter gebracht en maken we kennis met onze piloten van vandaag.

De helikopters op de Faeröer Eilanden zijn vrij groot en bieden plek aan twaalf passagiers, exclusief piloten. Zij zitten uiteraard voorin en je kunt tijdens de vlucht over hun schouder meekijken. Bij het instappen krijg je een grote koptelefoon tegen het geluid en vlak voordat we opstijgen doen we nog een veiligheidscheck. Alles in orde, we kunnen gaan! Het geluid van de wieken zwelt aan, de piloot geeft even wat extra gas en voordat je het doorhebt zitten we in de lucht.

Helikoptervlucht op de Faeröer Eilanden
Puffins spotten op Mykines, Faeröer Eilanden

FANTASTISCHE UITZICHTEN

De eerste meters zweven we boven de landingsbaan, maar al snel winnen we hoogte en maken we snelheid. Het traject Vagar-Mykines is vrij kort, maar de uitzichten zijn werkelijk fantastisch. Vanuit de lucht zie je tientallen kleine watervallen, grillige bergtoppen en een van de meest iconische rotsformaties in het hele land: de indrukwekkende Drangarnir.

Ik moet er wel eerlijk bij zeggen dat het af en toe best spannend was. Het kan hard waaien op de Faeröer Eilanden en toen Mykines in zicht kwam, begon de helikopter behoorlijk te schommelen. Ook een helikopter heeft blijkbaar last van turbulentie en kan soms een stukje naar beneden zakken, maar gelukkig komen we heelhuids aan in Mykines. Daar stonden de volgende passagiers alweer te wachten en de helikopter heeft nog geen minuut op de grond gestaan. Iedereen moest snel uitstappen en zodra de nieuwe passagiers aan boord zaten was de helikopter weer op weg naar de volgende bestemming.

Helikopter Faeröer Eilanden
Helikopter Faeröer Eilanden
Helikoptervlucht op de Faeröer Eilanden
Helikoptervlucht op de Faeröer Eilanden

ZO BOEK JE EEN HELIKOPTERVLUCHT OP DE FAERÖER EILANDEN

Een helikoptervlucht op de Faeröer Eilanden is ontzettend goedkoop. Prijzen beginnen omgerekend bij elf euro voor enkele reis en kunnen oplopen tot maximaal vijftig euro. De exacte prijzen zijn afhankelijk van de routes, maar voor een enkeltje Vagar -Mykines betaal je ongeveer 20 euro. Om de prijs hoef je het dus niet te laten. Heb jij een helikoptervlucht op je bucketlist staan? Dit is je kans!

Als je een helikoptervlucht wilt maken, dan moet je echter wel met een aantal dingen rekening houden. Omdat deze vorm van vervoer toegankelijk moet blijven voor bewoners van de afgelegen eilanden, is het voor toeristen niet toegestaan om een retourtje te boeken. Je mag dus maar één deel van de reis afleggen. Het is slim om daar rekening mee te houden in je reisplanning, zeker als je met eigen vervoer reist. Je kunt beter niet naar de andere kant van het land vliegen, want dan moet je een flink stuk terugreizen. Dat is een van de redenen dat wij voor Vagar-Mykines kozen, omdat je dan vrij eenvoudig met de ferry terug kan reizen.

Het is daarnaast ook goed om te weten dat tickets pas 7 dagen van tevoren geboekt kunnen worden. Je kunt je helikoptervluchten dus niet heel ver van tevoren plannen en er gaan slechts een paar vluchten per dag. Vol=vol in dit geval. Boeken kan via de website van Atlantic Airways.

Helikopter Faeröer Eilanden

BENIEUWD HOE REIZEN OP DE FAERÖER EILANDEN ERUIT ZIET?

Benieuwd hoe reizen op de Faeröer Eilanden eruit ziet? Ik maakte onderstaande reisvideo van mijn vakantie op de Faeröer Eilanden.

Reizen naar de Faeröer Eilanden

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rondreis Faeröer Eilanden

Er zijn maar weinig mensen die de mysterieuze Faeröer Eilanden kennen. De Deense eilandengroep ligt ongeveer halverwege Schotland en IJsland, en staat vooral bekend om haar ongerepte natuurschoon. Hier maak je spectaculair mooie wandelingen en kun je roadtrippen door een landschap dat wordt gedomineerd door watervallen, vuurtorens, torenhoge rotsklippen en heel veel schapen.

Wil je meer lezen over reizen door de Faeröer Eilanden? Lees hier alle reisblogs over de Faeröer Eilanden.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset