Zoek
Sluit dit zoekvak.
5 januari 2023

Henschotermeer: het mooiste meer van de provincie Utrecht

Henschotermeer Utrecht

Is het een meertje in Scandinavië? Een onbewoond eiland? Op basis van de foto’s zou je het Henschotermeer zo kunnen omschrijven. In werkelijkheid ligt dit mooie meertje gewoon in Nederland. In de provincie Utrecht om precies te zijn, binnen de grenzen van het Utrechtse Heuvelrug Nationaal Park en om de hoek van de Pyramide van Austerlitz.

HENSCHOTERMEER

HET MOOISTE MEER VAN UTRECHT

Midden in de bossen van de Utrechtse Heuvelrug ligt het Henschotermeer. Een verborgen pareltje dat eigenlijk pas sinds Instagram een beetje bekend werd bij het grote publiek. Ik kende het al langer, want ik woon in de buurt en ben er regelmatig te vinden. Het is een van de mooiste plekken in Utrecht, want het meer wordt omzoomd door een zandstrand en ingesloten door hoge dennenbomen. In het midden ligt een eilandje, dat met het vasteland wordt verboden door twee bruggen, al kun je er ook makkelijk naartoe zwemmen. Op een heldere dag is het zand net zo wit als in de Caraïben en krijgt het water een diepblauwe kleur. Niet voor niets dat regelmatig vergelijkingen worden gemaakt met het buitenland, want het is hier bijna on-Nederlands mooi. Het enige wat in dit tropische plaatje ontbreekt zijn de palmbomen.

Zwemmen bij het Henschotermeer in de provincie Utrecht
Henschotermeer Utrecht

ZWEMMEN IN HET HENSCHOTERMEER

Met haar mooie strand en aangename watertemperatuur is het Henschotermeer the place to be in de zomermaanden. In de weekenden en tijdens de zomervakantie is het hier gegarandeerd druk, maar als je je bezoekje daarbuiten plant zul je je verbazen over hoe heerlijk rustig het kan zijn. Je hebt dan alle ruimte om je handdoekje uit te rollen en een duik te nemen in het frisse water. 

Ik kom er graag in de ochtenden, direct na het ontbijt. Er is namelijk geen betere manier om de (werk)dag te beginnen dan met een duik in het koele water. Ik ben vaak tegen het middaguur weer weg, maar het meer is tot zonsondergang geopend. Als je een parasol, genoeg water, een koelboxje met wat eten en een lekker dik boek meeneemt, dan kun je het hier makkelijk de hele dag uithouden. Het zand is poederzacht en de uitzichten fantastisch. Je kunt om het meer wandelen, er zijn voldoende toiletten aanwezig en met mooi weer is de horeca open. Meer heb je niet nodig voor een heerlijke dag vakantie in eigen land, toch?

Henschotermeer Utrecht

SCHAATSEN OP HET HENSCHOTERMEER

Het komt niet zo vaak meer voor, maar tijdens héle strenge winters vriest het meer dicht en kun je er schaatsen. De afgelopen jaren is dat maar een paar keer gebeurd en dan moet je er op tijd bij zijn. Parkeertickets en toegangskaartjes zijn snel uitverkocht. En met een reden, want het Henschotermeer is een van de mooiste plekken om te schaatsen in de provincie Utrecht. Ik heb het inmiddels een paar keer mogen meemaken en het is echt een ervaring om hier te schaatsen. IJsmeesters zorgen dat het natuurijs in topconditie is en een paar dagen van tevoren wordt het meer afgesloten zodat het ijs ongestoord kan aangroeien.

ALLE SEIZOENEN MOOI

In de zomer kun je er zwemmen en tijdens strenge winters schaatsen, maar eigenlijk is het Henschotermeer tijdens elk seizoen de moeite waard. In het najaar gaat de Utrechtse Heuvelrug getooid in de mooiste herfstkleuren en zo ook het gebied rondom het Henschotermeer. Er groeien paddenstoelen langs de waterkant en je kunt prachtige herfstwandelingen maken door de omgeving. Extra fijn: buiten het zomerseizoen betaal je geen entree om het meer te bezoeken.

Mijn ervaring met de systeemcamera van Olympus

WANDELEN RONDOM HET HENSCHOTERMEER

Al eerder schreef ik een blog met mooie wandelroutes op de Utrechtse Heuvelrug en een rondje rondom het Henschotermeer mocht daarin niet ontbreken. Het totale rondje meet 2,5 kilometer en dat is natuurlijk niet heel lang, maar je kan de wandelingen wel makkelijk uitbreiden met andere mooie routes in de omgeving. Zo kun je bijvoorbeeld doorlopen naar de Pyramide van Austerlitz, die enkele kilometers verderop in het bos ligt. Wandelroute Quatre Bras is in totaal 12 kilometer en combineert beide bezienswaardigheden in de provincie Utrecht.

Henschotermeer, Utrecht

TICKETS EN PRAKTISCHE INFORMATIE

Het Henschotermeer is ongeveer de helft van jaar gratis te bezoeken. Van 1 oktober tot 31 maart betaal je geen toegangsprijs en kun je het terrein zonder kaartje betreden voor een duik in het water of een mooie wandeling. Van 1 april tot 30 september is er wel een entreeheffing en wordt het meer afgesloten met hekken. Je moet dan van tevoren online een kaartje kopen à € 3,25 per persoon (geldt voor iedereen vanaf 3 jaar). Dat geldt overigens ook wanneer er ijs ligt: ook dan dien je van tevoren een kaartje te kopen. 

PARKEREN BIJ HET HENSCHOTERMEER

Parkeren is eenvoudig bij het Henschotermeer: er is een grote parkeerplaats met slagbomen en honderden parkeerplekken. Om te kunnen parkeren kun je van tevoren een dagkaart kopen via de officieel website of ter plekke per uur afrekenen met behulp van je smartphone. De slagbomen werken met behulp van nummerbordherkenning, dus gaan automatisch omhoog als je hebt betaald. Let er wel op dat je alleen met een dagkaart gegarandeerd een plekje hebt. Op een warme zomerdag zijn de parkeerplekken dikwijls helemaal uitverkocht en zul je je auto ergens anders moeten parkeren. 

Zwemmen bij het Henschotermeer in de provincie Utrecht

OVERNACHTEN BIJ HET HENSCHOTERMEER

Ik heb het geluk dat ik op fietsafstand van het Henschotermeer woon, maar als je niet in de buurt woont kun je gelukkig blijven slapen. Direct rondom het meer zitten verschillende campings en vakantieparken, waaronder Camping de Heigraaf en EuroParcs Resort De Utrechtse Heuvelrug

Slaap je liever in een hotel, dan zou je een kamer kunnen boeken bij Landgoed De Horst of Buitenplaats de Bergse Bossen in Driebergen. 

Henschotermeer in Utrecht

Reizen in Nederland

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vakantie Nederland

Ook voor een vakantie in Nederland kun je terecht op Expeditie Aardbol. Van originele ideeën voor een weekendje weg tot een lijstje met de leukste tips voor een stedentrip in eigen land: hier vind je tips en inspiratie voor Utrecht, Arnhem en Amsterdam.

Meer lezen over een vakantie in eigen land? Lees hier alle reisblogs over Nederland.

Bestemmingen

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset