Het mooiste stukje van de Algarve: Ponta da Piedade

Portugal: Ponta da Piedade
Home » Portugal » Het mooiste stukje van de Algarve: Ponta da Piedade

De kans is groot dat je Ponta da Piedade wel eens voorbij hebt zien komen in een reisgids of op social media. Het is namelijk een van de meest gefotografeerde stukjes van heel Portugal en wordt gerekend tot de bekendste bezienswaardigheden in de Algarve. Op de foto’s zie je ruige kustlijnen en grillige rotsformaties die her en der uit de zee steken. Stuk voor stuk prachtige beelden van mysterieuze grotten, gevuld met helder blauw water en goudgele stranden omringd door steile zandkleurige rotswanden.

Benieuwd hoe dat er in het echt uitziet? In deze blog lees je alles over een bezoek aan Ponta da Piedade.

Lees hier alle blogs over Portugal

PONTA DA PIEDADE

Het mooiste strand van de Algarve

Neem Ponta da Piedade zeker op in je reisschema als je een roadtrip maakt door de Algarve. Dit beeldschone stukje Portugal ligt vlak bij Lagos: een bruisende kustplaats in de zomer en slaperig dorpje in de winter.

Portugal: Ponta da Piedade

GRILLIGE ROTSKUSTEN

Op een half uur wandelen vanuit het centrum van Lagos ligt het mooiste plekje van de Algarve en misschien wel van heel Europa: Ponta da Piedade. Een indrukwekkende verzameling van steile rotsformaties, grotten en pieken. De grillige rotskust van de Algarve is een optelsom van jarenlange erosie en weersinvloeden, maar vooral dit stukje ten oosten van Lagos is goed gelukt. Het blauwe zeewater beukt woest tegen de torenhoge rotswanden en hoe verder je loopt hoe mooier het wordt.

In dit natuurgebied word je om de zoveel meter verrast door een nieuw uitzichtpunt. Je wandelt over smalle rotspaadjes en moet met handen en voeten omhoog klauteren om bij de mooiste plekjes bovenop een rots te komen. Het is voorzichtig schuifelen, want de broze kalkstenen rotsen kunnen niet heel veel hebben en als je uitglijdt val je tientallen meters naar beneden. Maar het is al met al de moeite waard, want het uitzicht is prachtig.

Portugal: Ponta da Piedade

VERBORGEN STRANDJES

Het leuke aan Ponta da Piedade is dat je met de trap helemaal naar beneden kan lopen. Hier vind je kleine strandjes en kun je de rotsformaties vanuit een heel nieuw perspectief bekijken. De trappen zijn steil en terug omhoog kost redelijk wat energie, maar ik raad het aan om toch beneden een kijkje te nemen. Het is een aanrader om je bezoek tijdens eb te plannen, want via de drooggevallen zeebodem kun je op eigen gelegenheid de verschillende grotten in de omgeving bezoeken.

Portugal: Ponta da Piedade

MAAK EEN BOOTTOCHTJE

Als het een beetje lekker weer is, raad ik het aan om een boottochtje door de omgeving te maken. Dit kost 20 euro per persoon en je wordt dan langs de mooiste plekjes van Ponta da Piedade gevaren. Onderweg bezoek je grotten en strandjes die alleen vanaf het water toegankelijk zijn, en je krijgt de hoge formaties vanuit een totaal nieuw perspectief te zien. Het is ook mogelijk om vanuit Lagos met een kajak naar Ponta da Piedade te peddelen. Super leuk!

Portugal: Ponta da Piedade

REIZEN NAAR PONTA DA PIEDADE – HOE KOM JE ER?

Lagos is de perfecte uitvalsbasis om een paar dagen van de Portugese kust te genieten. Ik raad het aan om een leuk hotelletje te boeken in het oude centrum (zoals bijvoorbeeld Casa da Moura).

Vanuit het centrum van Lagos is het vervolgens een half uurtje wandelen naar Ponta da Piedade, maar je kunt ook met de auto of taxi die kant op reizen. Er is een gratis parkeerplaats waar je de auto kwijt kan, maar in de zomermaanden kan het hier erg druk zijn.

Ik bezoek Ponta da Piedade zelf in de maand december en dat is echt ideaal. De temperaturen liggen dan nog rond de 20 graden én je hoeft deze plek met helemaal niemand te delen. Er waren misschien twee andere mensen die in de buurt rondliepen, maar verder was het uitgestorven. Het schijnt dat het in de zomermaanden (met name juli en augustus) een stuk drukker te zien. Houd daar rekening mee als je Ponta da Piedade bezoekt.

Portugal: Ponta da Piedade

Meer lezen over reizen in Portugal? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

• Portugal: een road trip van Porto naar de Algarve
• Portugal: 10 tips voor je stedentrip naar het mooie Faro
• Voor op je bucketlist: 5 avontuurlijke activiteiten in Portugal
• 5 ideeën voor een mooie rondreis door Portugal

OVER EXPEDITIE AARDBOL

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, allen geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!38 REACTIES

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.