Het mooiste stukje van de Algarve: Ponta da Piedade

Ponta da Piedade
Home » Portugal » Het mooiste stukje van de Algarve: Ponta da Piedade

Het waren de plaatjes van ruige kustlijnen en grillige rotsformaties die her en der uit de zee staken. De foto’s van mysterieuze grotten, gevuld met helder blauw water en de goudgele stranden die werden geflankeerd door steile zandkleurige rotswanden. Het waren beelden die mij verleidden om naar de Algarve te komen, en het liefst zo snel mogelijk.

De route langs de kust van de Algarve was dus snel uitgestippeld. We zouden vanuit Évora direct doorrijden naar Lagos: een bruisende kustplaats in de zomer, een slaperig dorpje in de winter. Perfect om twee dagen van de Portugese kust te genieten.

Ponta da PiedadePonta da Piedade

SLAPEN IN EEN MAROKKAANS SPROOKJE

We slapen midden in de historische binnenstad, in een heerlijk hotel vol Marokkaanse invloeden. Het grote huis is tot de nok gevuld met bijzondere lampen, terracotta muren en overal zie je geweven kleedjes, mozaïek en tropische bomen. Vanuit onze kamer kunnen we direct in het zwembad springen, en vanaf het dakterras heb je uitzicht over het oude centrum. Wanneer ik daarboven sta te turen naar de horizon krijg ik spontaan kriebels in mijn buik, benieuwd naar wat dit dorpje ons gaat brengen.

Minder dan gehoopt, blijkt al snel. De helft van Lagos is werkelijk prachtig: het oude centrum bestaat uit witgeschilderde huisjes, dikwijls overgroeid met felroze bloemen. Het zijn knusse geplaveide straatjes met her en der een mooi kerkje. Geweldig om doorheen te lopen, maar eenmaal in het hart van de stad nemen de discotheken, Engelse pubs en shotbars het straatbeeld over. Ik sta in een uitgebluste winkelstraat vol strakke gevels, dichte puien en lelijke uithangborden. Alles zit in deze periode potdicht, en ik weet niet of dat nou een voordeel of nadeel is.

Lees ook: Review: Hotel Casa da Moura

Ponta da PiedadePonta da Piedade

INDRUKWEKKEND PONTA DA PIEDADE

Gelukkig zijn we met een heel andere reden naar Lagos gekomen. Op een half uur lopen vanaf ons hotel ligt namelijk het mooiste plekje van de Algarve en misschien wel van heel Europa: Ponta da Piedade. Een indrukwekkende verzameling van steile rotsformaties, grotten en pieken. Het blauwe zeewater gooit zich woest tegen de grillige rotswanden en hoe verder we lopen hoe mooier het wordt.

We wandelen over smalle rotspaadjes, volgen steile trappen naar beneden tot aan het wateroppervlak en klauteren met handen en voeten omhoog naar bijzonder enge uitzichtpunten bovenop een rots. Voorzicht schuif ik naar het randje om vanaf meters hoog de diepte in te kijken. En het is het waard, want vanaf hier is het uitzicht werkelijk fantastisch.

Overal om mij heen komen bijzondere rotsblokken uit het water omhoog. Ze krijgen een oranje gloed van het laagstaande winterzonnetje, en terwijl ik vervaarlijk sta te wiebelen op die smalle, hoge rots geniet ik intens van die natuurpracht onder mij. Het is één van de mooiste kustlijnen die ik ooit heb gezien. Mooier dan vorig jaar in Italië en mooier dan de stijle kustwanden die ik in Normandië zag als kind.

Het stadje Lagos gaf me niet de vlinders waar ik op had gehoopt, maar dit ongelofelijk mooie Ponta da Piedade maakt het helemaal goed. Het is geen wonder dat juist hier het toerisme is overontwikkeld, maar op deze zonnige winterdag hoeven we het gelukkig even met niemand te delen. En daar ben ik best wel heel erg dankbaar voor.

Lees ook: Een road trip van Porto naar de Algarve

Ponta da PiedadePonta da PiedadePonta da PiedadePonta da PiedadePonta da PiedadePonta da Piedade

Meer lezen over reizen in Portugal? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

• Portugal: een road trip van Porto naar de Algarve
• Portugal: 10 tips voor je stedentrip naar het mooie Faro
• Voor op je bucketlist: 5 avontuurlijke activiteiten in Portugal
• Tips voor de leukste bezienswaardigheden in Lissabon

Lees hier alle verhalen over Portugal »

38 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.