Zoek
Sluit dit zoekvak.
28 maart 2023

5 x de hipste clubs in Berlijn (en hoe je binnenkomt) 

Uitgaan in Berlijn: de hipste clubs

Zeg je Berlijn, dan zeg je nachtleven. De stad heeft een unieke clubcultuur met eersteklas artiesten, extreme openingstijden en geheimzinnige regels. Berlijnse clubs behoren tot de beste ter wereld en staan bekend om hun creatieve en vernieuwende feesten. Geen wonder dat jaarlijks miljoenen mensen naar de stad afreizen om dit van dichtbij te ervaren. Benieuwd welke clubs je niet mag missen? En hoe het nou precies zit met de ongeschreven regels? Hieronder vind je vijf hippe clubs in Berlijn en hoe je binnenkomt.  

De hipste clubs in Berlijn

1. Berghain & Panorama bar 

Berghain & Panorama bar is een wereldberoemde club met een ongekende reputatie in Berlijn. Niet alleen voor de technomuziek van de hoogste klasse, maar ook vanwege de open en authentieke atmosfeer. Er hangt een mysterieuze cultuur rondom de club: eenmaal binnen zou er nog meer mogelijk zijn dan je in je dromen kunt voorstellen. Van vrijdag middernacht tot in de vroege uurtjes van maandagochtend ben je welkom om te feesten in één van de beste clubs ter wereld. Tenminste: als je de wachtrij en het deurbeleid overleefd. 

Hoe kom je bij Berghain binnen?

Berghain staat bekend om zijn lange wachtrij en strenge deurbeleid. Er bestaat zelfs een online simulatie om te testen of de uitsmijter je binnenlaat. De algemene tip om rijen te vermijden: ga zondagochtend of vrijdagmiddag. Het deurbeleid is subjectief en er is geen garantie dat je binnenkomt. Maar over het algemeen gelden deze regels: draag zwarte kleding, kom niet met een grote groep en wees op de hoogte van welke artiesten er draaien. Aardig wat gedoe, maar je krijgt er een unieke ervaring voor terug. 

➞ Berlijn tip: het Sunflower hostel is goedkoop en ligt op kruipafstand van Berghain.

Uitgaan in Berlijn: de hipste clubs

2. Wilde Renate 

Voluit ‘Salon zur wilden Renate’ is een technoclub in stadsdeel Friedrichshain. Deze club in Berlijn is opgedeeld in drie ruimtes waar techno, house en disco gedraaid worden. Wilde Renate is bijzonder omdat er in tegenstelling tot andere Berlijnse clubs een kleurrijke en theatrale sfeer hangt. De club is extravagant ingericht en wordt daarom vaker beschreven als één van de mooiste clubs in Berlijn. 

Hoe kom je bij Wilde Renate binnen?

Het deurbeleid van Wilde Renate is minder strikt dan bij Berghain. Het is wederom wel aan te raden om niet met een grote groep te komen en te weten welke DJ draait. Bij Wilde Renate wordt het juist aangemoedigd om kleur te dragen te experimenteren met je outfit. Niets is te gek, dus ga vooral lekker los!

3. Sisyphos 

Vlak bij station Ostkreuz in het oosten van Berlijn vind je Sisyphos. In deze voormalige hondenkoekjesfabriek ben je van vrijdag tot maandag welkom om te komen feesten. Deze club staat bekend om de festivalachtige sfeer en afwisselende muziek: hier dans je niet alleen techno. Sisyphos is vooral populair in de zomerperiode omdat er dan ook een buitengedeelte opent. Je kan letterlijk de zon op zien komen terwijl je staat te dansen: wat wil je nog meer? 

Hoe kom je bij Sisyphos binnen?

Wat betreft binnenkomen is het deurbeleid van Sisyphos redelijk strikt en vergelijkbaar met dat van Berghain. 

➞ Berlijn tip: Trek gekregen van al het feesten? Check dan waar je je energie kunt aanvullen in deze blog met 10 eetplekken in Berlijn

4. YAAM

Ben je niet zo’n fan van techno muziek en doe je liever wat rustiger aan? Dan kun je een bezoek brengen aan YAAM. De reggaeclub naast de East Side Gallery is een strandbar waar een ontspannen sfeer de boventoon voert. Als een soort hip buurtcentrum vormt deze plek de basis van een internationale community waar een mengelmoes van culturen samenkomt. Het is meer dan alleen een plek om te feesten en dat voel je. Wanneer de nacht valt, kun je dansen op reggae, afrobeat, R&B, hiphop en soul. Een heerlijke, ongedwongen sfeer met een groot voordeel: in tegenstelling tot veel andere clubs in Berlijn vind je hier geen streng deurbeleid. 

Uitgaan in Berlijn: de hipste clubs

5. Kater Blau

Kater Blau is één van de nieuwere clubs in Berlijn en gelegen in het alternatieve stadsgedeelte Holzmarkt. Deze uitgaansplek is bijzonder want het ligt niet aan het water, maar óp het water. Inderdaad: de club is een boot. De ambiance wordt beschreven als bohemian en vrij, met veel glitters en confetti. 

Hoe kom je bij Kater Blau binnen?

Het deurbeleid kan strikt zijn dus hou de regels van Berghain aan. Behalve voor je outfit: deze kan lekker creatief zijn, net zoals bij Wilde Renate. 

Reizen naar Berlijn

Berlijn is goed bereikbaar vanuit Nederland en daarom een prima bestemming voor een weekendje feesten. Reis je met de auto, houd er dan rekening mee dat je een milieusticker nodig hebt. Met de trein kan je natuurlijk ook op en neer. Met NS International heb je al een enkeltje vanaf € 38. Je stapt dan uit op het centraal gelegen Berlin Hauptbahnhof, vanwaar je je reis makkelijk kan vervolgen met de U-bahn.

Uitbrakken doe je bij voorkeur in een chill bed. Dat kan bijvoorbeeld bij het overheerlijke en ultrahippe 25Hours Hotel Bikini Berlin (met uitzicht op de dierentuin!), maar de bedden bij hotelketen Motel One zijn net zo fijn en iets vriendelijker voor je budget.

Reizen naar Duitsland

Picture of Noah - Reisblogger

Noah - Reisblogger

Heeft altijd haar camera en laptop in haar tas, maar vergeet vervolgens haar sleutels. Vindt een stedentrip alleen compleet als ze de beste plek voor koffie en brunch heeft bezocht. Schrijft, fotografeert en filmt voornamelijk voor social media en is het gelukkigst als er honden in de buurt zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vakantie Duitsland

Buurland Duitsland is een geliefde vakantiebestemming en dat komt natuurlijk omdat het zo dichtbij ligt. Vanuit Nederland is het maar een klein stukje rijden naar steden als Keulen en Hamburg, maar je kunt hier ook hele mooie roadtrips maken door bijvoorbeeld het Zwarte Woud en Beieren. En ben je ooit al een keer op een Duitse kerstmarkt geweest?

Wil je meer weten over reizen in Duitsland? Lees hier alle reisblogs over Duitsland.

Duitse milieusticker nodig?

BESTEMMINGEN

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset