Zoek
Sluit dit zoekvak.
18 mei 2022

Hoe moet je snorkelen? 12 snorkeltips voor beginners

Tips voor als je gaat snorkelen

Snorkelen: het is een van de leukste en toegankelijkste manieren om de onderwaterwereld te leren kennen. Maar hoe moet je eigenlijk snorkelen en waar dien je rekening mee houden? Met deze 12 snorkeltips voor beginners ga je veilig het water in. 

TIPS VOOR ALS JE GAAT SNORKELEN

1. RAAK ONDER WATER NIETS AAN

Wist je dat koraal slechts enkele millimeters per jaar groeit? Het kan honderden jaren duren voordat beschadigde riffen zijn hersteld, en daarom is de belangrijkste regel als je gaat snorkelen: je blijft van de onderwaterwereld af. Ga niet op het koraal staan, raap geen schelpen en laat ook afgestorven koraal liggen. Koraal is enorm belangrijk voor de diversiteit onder water, maar ook kwetsbaar. Bij de minste aanraking sterft het af. Dat geldt trouwens ook voor bijvoorbeeld zeesterren: zodra je een zeester uit het water tilt, gaat-ie dood. 

2. GEBRUIK JE EIGEN SNORKELGEAR

Een eigen snorkelset is niet alleen het meest hygiënisch, je gaat er waarschijnlijk ook beter van snorkelen. Van een duikbril of masker dat goed aansluit heb je namelijk zoveel meer plezier tijdens het snorkelen. Alleen al doordat je minder bezig bent met je uitrusting, heb je meer tijd om rond te kijken en te genieten van de onderwaterwereld. Op veel snorkelbestemmingen vind je wel een duikwinkel waar ze je een duikbril of snorkel kunnen aanmeten, maar je kunt ook online wat bestellen via bijvoorbeeld Decathlon of Bol.com

Snorkelen in Egypte

3. OEFEN MET ADEMEN DOOR EEN SNORKEL

Als je voor het eerst gaat snorkelen, dan kan het best even spannend zijn om door een snorkel te ademen, zeker als je al in het water ligt. Je ademt namelijk via je mond door een lange buis en de zuurstof moet van ver komen. Om te voorkomen dat je op het moment zelf in paniek raakt, is het slim om het ademhalen te oefenen als je nog aan de kant staat. Zet je duikbril op, doe je snorkel in en zorg voor een rustige en diepe ademhaling. Als je hier een beetje aan gewend bent, kun je het in het water proberen. 

4. OF KIES EEN SNORKELMASKER

Als je het heel vervelend vindt om alleen door je mond te ademen, dan kun je ook kiezen voor een snorkelmasker. Deze gaat over je hele gezicht en kan net wat meer comfort geven. Een snorkelmasker is trouwens ook de beste keus als je een flinke snor hebt, want door al die gezichtsbeharing sluit een duikbril vaak niet goed aan. 

5. ZORG DAT JE GOED KAN ZWEMMEN

Wellicht ten overvloede, maar zorg dat je goed kan zwemmen en draag eventueel een reddingsvest. Daarnaast moet je altijd alert zijn op stromingen, harde wind, plotselinge weeromslag en aanwijzingen van strandwachten opvolgen. Ga niet het water in als dat wordt afgeraden en sluit aan bij een tour of excursie onder leiding van een gids als je de zee niet kan inschatten. 

Snorkelen op Sint-Maarten

6. WEET WAT TE DOEN ALS ER WATER IN JE SNORKEL KOMT

Wat te doen als er water in je snorkel of duikbril komt? Het kan zomaar gebeuren als je je snorkel in een verkeerde hoek houdt, je duikbril niet goed aansluit of te diep onder water duikt. Paniek! Of toch niet? Je snorkel legen doe je door diep via je mond uit te ademen en het water naar buiten te blazen. Om je duikbril onder water leeg te maken druk je met je hand het masker tegen de bovenkant van je gezicht. Beweeg vervolgens je hoofd naar achteren richting het wateroppervlak en blaas via je neus het water uit je duikbril. 

7. BEGIN MET SNORKELEN VANAF HET STRAND

Het is slim om als beginnende snorkelaar eerst een keer vanaf het strand te gaan snorkelen. Zo kun je rustig in ondiep water wennen en oefenen met ademen.

8. SNORKEL IN DE OCHTEND

Nog een tip voor als je voor de eerste keer gaat snorkelen: probeer je snorkeltrip in de ochtend te plannen. Vaak is het water dan een stuk kalmer.

9. ZWEM ZO RUSTIG MOGELIJK

Hoe je de meeste vissen en onderwaterdieren kan spotten? Door zo rustig mogelijk door het water te bewegen. Blijf soms een tijdje op dezelfde plek hangen, zodat vissen aan je kunnen wennen en zich laten zien.

Snorkelen

10. DRAAG UV-WERENDE KLEDING

Je kunt enorm verbranden tijdens het snorkelen, want zo net onder het wateroppervlak vang je veel zonlicht. Met name je rug, billen en bovenbenen krijgen veel te verduren en verbranden razendsnel. Goed smeren helpt natuurlijk, maar niet elke zonnebrandcrème is bestand tegen uren dobberen in het water. Het is daarom slim om een t-shirt en shorts te dragen tijdens het snorkelen. Je hebt zelfs speciale UV-werende kleding voor watersporters, zoals hier bij Decathlon of deze surfkleding via Bol.com.

11. GEBRUIK KORAALVRIENDELIJKE ZONNEBRANDCRÈME

Ga je wel met zonnebrandcrème het water in, kies dan wel een crème die koraalvriendelijk is. De gemiddelde pot zonnebrandcrème zit namelijk vol chemicaliën die niet goed zijn voor het koraal. Probeer ingrediënten zoals bijvoorbeeld oxybenzone en octinoxaat te vermijden en kies liever voor een zonnebrandcrème met zinkoxide of titaniumdioxide. Zonnebrandcrème van het merk Sun Tribe is koraalvriendelijk.

12. NEEM EEN ONDERWATERCAMERA MEE

Maar bovenal: vergeet niet om onder water volop om je heen te kijken. Snorkelen is magisch en het wordt alleen maar mooier als je de tijd neemt om ervan te genieten. Het is leuk als je van tevoren al weet naar welke soorten vissen je op zoek kan gaan, maar je kunt je natuurlijk ook laten verrassen. En hoe je je eerste keer snorkelen het beste vastlegt? Door een onderwatercamera of GoPro te gebruiken. Als je er een 50/50 dome op schroeft, dan kun je bovendien hele vette foto’s onder water kan maken.

Snorkelen in Thailand

Reistips

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REistips

Op zoek naar handige reistips voor het backpacken of rondreizen? Expeditie Aardbol helpt je met de voorbereiding van jouw reis. Wil je weten wat écht onmisbaar is in je backpack of ben je op zoek naar een bijzonder hotel? Hier vind je een overzicht van alle reistips, travel hacks en gadgets.

Of je nou gaat backpacken in Azië of een stedentrip maakt in Europa: lees hier alle blogs met praktische reistips.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset

REistips per onderwerp