Zoek
Sluit dit zoekvak.
21 december 2023

Hoeveel landen zijn er ter wereld?

Wereldkaart

Er zijn reizigers die als doel hebben om álle landen ter wereld te bezoeken. Maar hoeveel landen zijn dat eigenlijk? Dat horen we hier bij Expeditie Aardbol natuurlijk wel te weten. Het antwoord hangt een beetje af van aan wie je die vraag precies stelt, maar in deze blog proberen we hem zo volledig mogelijk te beantwoorden. 

HOEVEEL LANDEN ZIJN ER OP DE WERELD?

Als we het hebben over hoeveel landen er precies zijn, dan kijken we meestal naar het aantal landen dat officieel wordt erkend door de Verenigde Naties en het overgrote deel van haar lidstaten. 

Op dit moment zijn er volgens de Verenigde Naties 196 internationaal erkende onafhankelijke staten. Dat zijn de 193 leden van de VN plus Vaticaanstad en Palestina. Daarnaast mag je ook Kosovo tot deze lijst rekenen, omdat het land door een meerderheid van de VN-lidstaten wordt erkend. Totaal maakt dus 196 landen ter wereld.

Let op: de wereldkaart is volop in beweging en er komen regelmatig nieuwe landen bij, bijvoorbeeld als een bepaalde regio zich afsplitst en onafhankelijk verklaart. Een recent voorbeeld daarvan is Zuid-Soedan, dat in 2011 de onafhankelijkheid uitriep en officieel werd erkend door de VN en haar lidstaten. 

Wereldkaart

WELKE LANDEN WORDEN NIET DOOR DE VN ERKEND?

De lijst van de Verenigde Naties is echter niet compleet. Er zijn namelijk een hoop regio’s en gebieden waar onenigheid over is door bijvoorbeeld politieke spanningen, administratieve afspraken en oorlogen. Zoals bijvoorbeeld Taiwan. Taiwan zelf claimt onafhankelijk te zijn van China, maar het wordt niet als zodanig erkent door China en haar bondgenoten.

Naast Taiwan zijn er nog ongeveer 40 landen die niet erkend zijn door de VN, maar die jij en ik misschien wel als apart land zouden benoemen. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor Hong Kong en Macau. Maar ook Curaçao, Aruba, Sint-Maarten en de rest van Caraïbisch Nederland hebben officieel geen onafhankelijke status. Hetzelfde geldt voor de Faeröer Eilanden die officieel bij Denemarken horen, maar wel een eigen taal, eigen munt en eigen bestuur hebben. 

HOEVEEL LANDEN HEEFT EUROPA?

Hoeveel landen heeft Europa? En Afrika? En Azië? Als je op continentaal niveau naar het aantal landen kijkt, dan kom je uit op de volgende verdeling. 

Afrika: 54 Landen
Azië: 48 landen
Europa: 45 landen (inclusief Kosovo)
Noord Amerika: 23 landen
Oceanië: 14 landen
Zuid-Amerika: 12 landen

BIJHOUDEN WELKE LANDEN JE HEBT BEZOCHT

Vind je het leuk om bij te houden hoeveel landen je hebt bezocht? Dat kan heel handig met de app Been. Deze app is verkrijgbaar in de App Store en via Google Play, en houdt bij welke en hoeveel landen je hebt bezocht. Hij laat precies zien hoeveel procent van de wereldbol je al hebt kunnen afstrepen en houdt hierbij geen rekening met het politieke speelveld. De lijst in deze app is dus een stukje langer dan die van de VN, waardoor je ook kunt aangeven dat je op Curaçao, de Faeröer Eilanden of Groenland bent geweest.

Been app

Reistips

Picture of Expeditie Aardbol

Expeditie Aardbol

Expeditie Aardbol is hét toonaangevende reisblog van Nederland. Een online magazine vol reistips over de mooiste bestemmingen wereldwijd. Op de hoogte blijven? Volg Expeditie Aardbol op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REistips

Op zoek naar handige reistips voor het backpacken of rondreizen? Expeditie Aardbol helpt je met de voorbereiding van jouw reis. Wil je weten wat écht onmisbaar is in je backpack of ben je op zoek naar een bijzonder hotel? Hier vind je een overzicht van alle reistips, travel hacks en gadgets.

Of je nou gaat backpacken in Azië of een stedentrip maakt in Europa: lees hier alle blogs met praktische reistips.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset

REistips per onderwerp