Marokko: De hoogtepunten van het adembenemend mooie Atlasgebergte

Road trip Marokko: De hoogtepunten van het Atlasgebergte
Home » Afrika » Marokko: De hoogtepunten van het adembenemend mooie Atlasgebergte

Een rondreis door het Atlasgebergte is een constante aaneenschakeling van hoogtepunten. Dit meest adembenemende stukje van Marokko wordt gekenmerkt door puntige rotsformaties, diepe kloven en uitzichtpunten vanwaar je kilometers ver kan uitkijken over de omgeving. Een uitstapje vanuit bijvoorbeeld Marrakech is ideaal voor een eerste kennismaking, maar als je de schoonheid van dit uitzonderlijk mooie gebied een beetje wil doorgronden dan combineer je je rondreis door Marokko met een uitgebreider bezoek aan de Atlas.

Road trip Marokko: De hoogtepunten van het Altasgebergte

 

TIZI-N-TICHKA: DE HOOGSTE BERGPAS VAN AFRIKA

Als je de weg van Marrakech naar Ouarzazate volgt, dan doorkruis je een fenomenaal mooi gebied. Onderweg word je regelmatig getrakteerd op steile wegen, bijzondere rotsformaties en uitzichtpunten, met als vrij letterlijke hoogtepunt de Tizi-n-Tichka bergpas. Landschappen veranderen na elke bocht en kleuren van groen naar bruin naar rood. Deze hoogste bergpas van Afrika omvat een kunstig patroon van haarspeldbochten, maar is dankzij recente renovatiewerkzaamheden ook met een minder krachtig autootje te bedwingen. Op de top kun je even stoppen om het uitgestrekte landschap te bewonderen.

Lees ook: 10 x bewijs dat Marokko het meest fotogenieke land ter wereld is

Road trip Marokko: De hoogtepunten van het Altasgebergte

 

FILMSET AÏT-BEN-HADDOU

Een van de meest memorabele stops die je onderweg kan maken is in Aït-Ben-Haddou. Dit dorpje was de filmset van onder andere Game of Thrones, Gladiator en Lawrence of Arabia, maar ook zonder filmsterren heeft het zo z’n charme. Vanaf de parkeerplaats aan de overkant van de rivier heb je het mooiste en meest authentieke uitzicht over dit zandstenen fort, want eenmaal binnen de muren vechten alle verkopers om je dirhams en wil je liever niet te lang blijven hangen. Buiten het fort van Aït-Ben-Haddou vind je enkele guesthouses die actieve excursies organiseren in de omgeving, een goede eerste stop tijdens je rondreis.

Road trip Marokko: De hoogtepunten van het Altasgebergte

 

PALMBOMEN EN ZANDKASTELEN IN SKOURA

Aan de voet van het Atlasgebergte, ten noordoosten van de filmstudio’s van Ouarzazate, vind je een magisch mooi plekje: de palmoase van Skoura. Gelegen op de overgang tussen bergketens en woestijn en aan het eind van een stoffige zandweg vind je dit prachtige stukje natuur. De palmoase van Skoura bestaat uit droge rivierbeddingen, eindeloze rijen dadelpalmen en reusachtige zandkastelen. Met deze achtergrond is het niet moeilijk voor te stellen hoe nomaden vroeger per kameel door de woestijn trokken om 52 dagen later in Timboektoe te eindigen. Slapen doe je in Skoura bij voorkeur bij het heerlijke hotel Les Jardins de Skoura, een uiterst romantische overnachtingsplek tussen de palmbomen.

Lees ook: Review: Hotel Les Jardins de Skoura in Marokko

Road trip Marokko: De hoogtepunten van het Altasgebergte

 

DADÈS GORGE: SPEKTAKEL VAN HAARSPELDBOCHTEN

Als je dacht dat haarspeldbochten van Tizi-n-Tichka indrukwekkend waren, waag je dan eens aan het zigzaggende wegdek in de Dadès Gorge, een van de meest spectaculaire etappes van een road trip door het Atlasgebergte. Deze kloof werd in duizenden jaren uitgesleten door de Dadès Rivier en vormt het grillige decor van een prachtige autorit. De vallei is gevuld met palmbomen, amandelbomen, berberdorpjes en stoffige kasbah’s, en is vooral in de lente erg mooi, als alle fruitbomen in bloei staan.

 

HET MOOISTE STUKJE VAN DE ATLAS: TODRA GORGE

Rijden door de Todra Gorge is een spektakel, en wat mij betreft het hoogtepunt van je road trip door het Atlasgebergte. Met de auto volg je het riviertje dat een steeds smaller wordend ravijn inrijdt, tot het moment dat de 300 meter hoge bergwanden nog maar 10 meter van elkaar zijn verwijderd. Een reusachtige spleet met aan de ene kant een riviertje, aan de andere kant de weg. Hier moet je gewoon even stoppen en je hoofd in je nek leggen om de wonderen van Moeder Natuur op je in te laten werken. Overnachten doe je bij het gezellige ecohotel Auberge Le Festival, zo’n 10 meter verderop. Deze herberg is prachtig gelegen in de kloof, heeft ontzettend lieve eigenaars en helemaal bijzonder: je kunt er de nacht doorbrengen in een grotkamer.

Na het smalle stuk wordt de kloof snel weer breder, maar juist de mooiste stukjes, meest bizarre rotsformaties, afgelegen dorpjes en ongerepte natuur vind je iets verderop. Onderweg kom je nomadenstammen tegen die in de bergen wonen, kamelenhoeders en onovertroffen rotsformaties. Ga je vanuit Todra Gorge naar Fez? Plan je route via Amellago en Agoudim, zo mooi en puur zie je onze planeet maar zelden. En dat op drie uur vliegen van Nederland.

Road trip Marokko: De hoogtepunten van het AltasgebergteRoad trip Marokko: De hoogtepunten van het AltasgebergteRoad trip Marokko: De hoogtepunten van het Atlasgebergte

 

KOEL TOEVLUCHTSOORD OURIKA VALLEI

Even ontsnappen aan de verzengde hitte in Marrakech? De Ourika Vallei ligt op zo’n 70 kilometer van de stad en is daarom een ideaal uitstapje als je niet zoveel tijd hebt. De temperaturen zijn hier een stuk lager dan elders in het Atlasgebergte, met bergtoppen die zijn bedekt met sneeuw en ijskoude riviertjes die door het landschap stromen. Je ziet er piepkleine Berberdorpjes en mooie watervallen (Cascades d’Ouzoud is echt prachtig!), slaapt er in sfeervolle hotels aan de waterkant, maar je moet al dat moois helaas wel delen. Bereid je voor op grote tourbussen vol met dagjesmensen en restaurants die de hoofdprijs rekenen. Excursies zijn ontzettend commercieel en vooral bedoeld om je veel geld te laten uitgeven bij souvenirwinkels. Wees dus kritisch bij wie je een tour boekt, anders kan je beter op eigen gelegenheid gaan.

Road trip Marokko: De hoogtepunten van het Atlasgebergte

 

JEBEL TOUBKAL BEKLIMMEN

De hoogste berg van het Atlasgebergte is Jebel Toebkal, met 4167 meter zelfs de hoogste berg van Noord-Afrika. Ervaar je de Atlas graag op eigen kracht, dan kun je hier van april tot oktober terecht voor een beklimming. De tweedaagse trekking behoort tot de populairste hikes in het Atlasgebergte en is ook geschikt voor de minder geoefende klimmer. Onderweg kun je overnachten in een tentje of simpel hostel. De echte fanatiekelingen kunnen ook kiezen voor de Toubkal Circuit Trek, die zeven tot tien dagen in beslag neemt.

HET ATLASGEBERGTE, ZO KOM JE ER

Het Atlasgebergte heeft een lengte van zo’n 2500 kilometer en het hoogste punt ligt op ruim 4000 meter. Met Marrakech als vertrekpunt is het niet lastig om een tripje naar het Atlasgebergte te maken. Bij de meeste hotels en guesthouses kun je heel makkelijk een excursie regelen naar de Ourika Vallei of Aït-Ben-Haddou, maar wees je bewust van het uiterst commerciële karakter. Onderweg moet je souvenirwinkels bekijken en eet je vaak bij de duurste tentjes langs de weg. Kies daarom liever voor een tochtje met je eigen huurauto of met het openbaar vervoer (Grand Taxi’s).

Ikzelf ben twee keer in het Atlasgebergte geweest. De eerste keer met een dagtrip vanuit Marokko, de tweede keer met een eigen huurauto. Een reis per huurauto kan ik ontzettend aanraden, alleen al omdat je dan regelmatig even kan stoppen om te genieten van het uitzicht. De rotspartijen in het Atlasgebergte zijn echt verbluffend mooi en als je van bergachtige gebieden houdt, dan is dit echt een plek voor jou. Ik boekte al voor vertrek vanuit een Nederland een huurauto via Sunny Cars, omdat je vooraf altijd de beste deal hebt. Daarnaast is Sunny Cars wat mij betreft de meest betrouwbare partij voor autohuur. Zij bieden all-inclusive autohuur in Marokko en je krijgt altijd je eigen risico terug. Ik vind dat wel zo prettig.

Meer lezen over reizen in Marokko? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

– Mini rondreis door Marokko: combineer Marrakech en Essaouira
– Route en planning: Tweeweekse road trip door Marokko
– Marokko: 10 x doen in Marrakech
– 5 x toffe dagtrips vanuit Marrrakech

Lees hier alle verhalen over Marokko »

OVER EXPEDITIE AARDBOL

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, allen geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!24 REACTIES

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.