Zoeken
Sluit dit zoekvak.
7 maart 2023

Editorial: 10 hoogtepunten uit 5 jaar reisbloggen

Het is deze maand exact 5 jaar geleden dat mijn allereerste blog online kwam en het leek me een mooi moment om hier wat uitgebreider bij stil te staan. Expeditie Aardbol is geboren vanuit een wens om verhalen te vertellen. Ik werkte destijds als freelancer bij de krant en moest me in mijn reisverhalen te veel schikken naar het stramien van een medium. Voor het verhaal dat ik zelf wilde schrijven was geen plek en dus besloot ik zelf maar iets te starten.

Hoogtepunten uit 5 jaar reisbloggen

Inmiddels ben ik vijf jaar verder en had ik van tevoren nooit gedacht dat reisbloggen me zoveel zou brengen. Expeditie Aardbol is in de loop der jaren uitgegroeid van een hobby tot een serieuze baan, en ik haal er elke dag weer meer plezier uit. Tijd om mijn hoogtepunten van de afgelopen 5 op een rijtje te zetten, in willekeurige volgorde.

OP REIS NAAR ISRAEL

Toen ik begon met bloggen had ik nooit gedacht dat ik ooit voor mijn eigen platform op reis zou mogen, maar al een half jaar na de start van Expeditie Aardbol ontving een uitnodiging om naar Israël te komen. Hoe cool! Ik heb een dansje gedaan in mijn werkkamer en was zo trots dat ik als newbie mee mocht op zo’n bijzondere reis.

Stedentrip Tel Aviv en Jeruzalem tijdens een rondreis Israël

NAAR NEW YORK MET SKYSCANNER

Tijdens een bijeenkomst voor reisbloggers had Skyscanner een wedstrijd uitgeschreven. Degene die het beste artikelidee voor New York zou pitchen, mocht naar New York om dit verhaal daadwerkelijk te gaan schrijven. Ik schreef een superstrak voorstel en die inspanning werd beloond. Volgens mij zat ik in het vliegtuig vanuit Japan toen ik het mailtje met de uitslag voorbij zag komen en daardoor kon ik niet al te hard juichen. Maar blij was ik zeker. Het werd mijn tweede keer New York en ik vond het nog duizend keer leuker dan mijn eerste bezoek.

New York: Bezienswaardigheden in Manhattan

AAD STRUIJS PERSPRIJS WINNEN

Op deze prestatie ben ik toch wel het trotst. In januari 2017 werd mijn blog over Varanasi bekroond met de Aad Struijs Persprijs, zeg maar de Oscar voor de reisjournalistiek. Een nominatie voelde al als een hele eer, maar de prijs daadwerkelijk mee naar huis mogen nemen is natuurlijk helemaal te gek.

Uitreiking Aad Struijs Persprijs 2017

ROADTRIPPEN IN ZWEEDS LAPLAND

Soms krijg ik van die uitnodigingen in mijn mailbox waar ik gewoon geen nee tegen kan zeggen. In de zomer van 2018 vraagt reisorganisatie Voigt Travel of ik een week lang wil komen roadtrippen in Zweeds Lapland. Daar hoef ik niet lang over na te denken: natuurlijk! Lapland is magische bestemming en ook in de zomer valt er genoeg te zien en te doen. Ik mag mijn zusje meenemen en samen rijden we een hele week door de mooiste landschappen. Zweeds Lapland wordt ook wel de laatste wildernis van Europa genoemd en ondanks de ruim 1000 kilometer die we hebben afgelegd, kom ik totaal ontspannen thuis. Een bezoek dat naar meer smaakt.

Vakantie Zweeds Lapland in de zomer

SAMENWERKINGEN MET INSPIRERENDE REISMERKEN

Samenwerkingen met leuke reismerken is een van de leuke bijkomstigheden van mijn werk als blogger. De ene keer krijg ik een nieuwe rugzak, de andere keer kan ik iets bijzonders ondernemen tijdens een van mijn reizen. Ik heb in het verleden samengewerkt met inspirerende merken als Better Places, Matoke Tours en Withlocals, maar ook met mijn favo outdoormerk Fjällräven en autoverhuurder Sunny Cars. Ik krijg regelmatig voorstellen van partijen die een vermelding willen op de website, maar ik houd het graag dicht bij mezelf en kies alleen voor samenwerkingen waar ik achter staan.

Fjällräven Abisko Trail Tights

VAN REIZEN MIJN BAAN KUNNEN MAKEN

Toen ik begon met bloggen werkte ik als freelancer voor media als NU.nl, NRC en AD. Ik was hele dagen bezig met het nieuws, schreef columns over koken en deed verslag van gebeurtenissen in mijn eigen woonplaats. Het was mijn droom om het schrijven te combineren met het reizen, maar zoals je hierboven kunt lezen zat dat er toen niet echt in. Dat ik met Expeditie Aardbol ervoor heb weten te zorgen dat mijn werkzaamheden inmiddels wél voornamelijk bestaan uit reizen en schrijven maakt me ontzettend gelukkig.

LEREN SKIËN IN FRANKRIJK EN OOSTENRIJK

Ik heb me 30 jaar lang verzet tegen wintersport, maar dankzij mijn blog ben ik sinds afgelopen winter helemaal om. Ik leerde skiën tijdens een persreis naar Frankrijk en verbeterde mijn techniek een paar maanden later tijdens een persreis naar Oostenrijk. Als reisblogger krijg ik regelmatig de kans om heel veel nieuwe dingen te doen en zoek ik veel vaker mijn eigen grenzen op dan voorheen. Leren skiën is daarvan het beste voorbeeld. Als ik niet had geblogd, dan had ik waarschijnlijk nooit op de latten gestaan, maar ik denk dat ik vanaf nu elk jaar wel een keer de sneeuw op ga zoeken.

Zo blijf je warm tijdens het wintersporten

EILANDHOPPEN IN HET CARAÏBISCH GEBIED

Eind april van dit jaar vloog ik voor een persreis naar Sint-Maarten. Niet alleen om daar het lokale carnaval te vieren, maar ook om kennis te maken met een aantal eilanden in het gebied. Ik combineerde Sint-Maarten met een bezoek aan Saba en Sint-Eustatius, en leerde dat je eigenlijk super makkelijk kan rondreizen in het Caraïbisch gebied. Terug in Nederland was ik kapot van alle indrukken, maar de groep was super leuk en het was een reis die ik op persoonlijke titel niet zo snel zou hebben gemaakt. En juist dat laatste maakte deze reis zo bijzonder.

Vakantie Saba: ecoparadijs in het Caribisch gebied

MEER DAN 100.000 LEZERS PER MAAND

Een vrij recente mijlpaal: 100.000 lezers per maand verwelkomen. In maart 2019 brak ik eindelijk door die magische grens en het voelt nog steeds onwerkelijk dat zoveel mensen mijn verhalen lezen. Ik had 5 jaar geleden nooit durven dromen dat ik ooit zulke bezoekersaantallen zou trekken, maar hard werken wordt gelukkig beloond. Mijn lezers passen inmiddels twee keer in de Johan Cruijff Arena, een aantal waar ik me maar weinig bij kan voorstellen.

REIZEN NAAR DE LEUKSTE BESTEMMINGEN IN EUROPA

Behalve reizen naar Sint-Maarten, Israël en New York heb ik nog veel meer mooie reizen in opdracht mogen maken. Mijn laatste punt op dit lijstje met hoogtepunten draag ik daarom op aan alle bijzondere tripjes die ik de afgelopen vijf jaar heb gemaakt. Ik ging onder andere naar Valencia, Wales, Lesbos, Normandië, Antwerpen, Portugal, Malta en nog tal van bestemmingen in eigen land. Stuk voor stuk bijzondere ervaringen, zoals die keer dat ik ging wadlopen bij Mont Saint-Michel, maakte een roadtrip met een Volkswagenbusje en sliep op een piepklein bootje in het riet. Momenten die ik altijd zal koesteren en ik hoop dat er nog vele mogen volgen.

Canyoning Brecon Beacons, Wales

Dank voor het lezen en de vele reacties, mailtjes en berichtjes van de afgelopen vijf jaar. Jullie zijn te gek! Zonder jullie – mijn lezers – had ik al het bovenstaande niet meegemaakt, en daar ben ik jullie ontzettend dankbaar voor.

Ga op reis

5 reacties

  1. Mooie compilatie van alweer vijf jaar bloggen! En super leuk dat onze reis naar Zweden de top tien heeft gehaald! Gefeliciteerd met dit jubileum lieve zus! Liefs Denise

  2. Gefeliciteerd met je jubileum en de velen reisblogs. Iedereen heeft andere doelen maar niet elk doel is haalbaar. Ik ben inmiddels 50+ en kan mijn wens om meer van de wereld te zien langzaam invullen. December 2018 in Sri Lanka en ook net in China rondreis achter de rug. Wat heb ik in de 21 dagen in China gezien. In vergelijking wat er nog alles is te zien niet zo veel. Maar het heeft wel indruk op mij gemaakt. Jou blog helpt mij om een echte rondreis op eigen manier samen te kunnen stellen. Want Shanghai spreekt mij niet aan. Wel Beijing en plaatsen en steden waar ik natuur en het echte leven nog ervaren. De Chinese Muur wil ik meer bewandelen want 1 km was mij te kort en het was een enorm belevenis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Dit Nederlandse reisblog is het gelukkige huwelijk tussen mijn twee grote passies.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset