Zoek
Sluit dit zoekvak.
13 april 2022

6 avontuurlijke manieren om je hoogtevrees te overwinnen op reis

Hoogtevrees overwinnen op reis

Het zal je maar gebeuren: je bent halverwege een hangbrug die boven een diep ravijn bungelt en opeens durf je geen stap meer te zetten. Je begint te zweten, wordt licht in je hoofd en je benen zitten op slot. Hoogtevrees. Iedereen heeft er in bepaalde mate mee te maken, maar niet iedereen ervaart het als een last. 

Als jij tot die eerste groep behoort, kan dat op reis knap lastig zijn. Want terwijl je reisbuddy’s avontuurlijke uitstapjes plannen, blijf jij met beide benen op de grond staan. Je moet vanaf de zijlijn toekijken hoe zij jaloersmakende avonturen beleven. Tijd om daar verandering in te brengen, want de beste manier om je hoogtevrees te overwinnen is door het aan te gaan. Door jezelf uit te dagen en je grenzen te verleggen kun je er (deels) overheen groeien. Echt waar. Je moet het alleen durven.

ZO OVERWIN JE JE HOOGTEVREES

UITKIJKPUNT VAN GLAS

Een van de veiligste manieren om je hoogtevrees aan te pakken: ga naar een uitkijkpunt met glazen bodem. Die vindt je bijvoorbeeld op veel plekken in China, maar ook dichter bij huis op Madeira. De Madeira Skywalk is een duizelingwekkend uitkijkpunt op maar liefst 580 meter hoogte. Het bevindt zich bovenop een van de hoogste kliffen van heel Europa en zoals je je kan voortellen zijn de uitzichten fenomenaal mooi. Naar beneden kijken hoeft niet, maar is misschien wel aan te raden als je je hoogtevrees eindelijk aan wilt pakken. 

Uitkijkpunt van glas op de Bosbergtoren in Appelscha

BALLONVAART

Als je hoogtevrees hebt krijg je waarschijnlijk koude rillingen bij de gedachten aan een ballonvaart. Maar wist je dat je technisch gezien geen hoogtevrees kan ervaren zonder vaste grond onder je voeten? Zodra je in de lucht hangt zou je er in theorie dus geen last meer van moeten hebben. Een tochtje in een luchtballon is daarom een hele goede manier om je grenzen te verleggen en te wennen aan grote hoogtes. Ik deed het in Zuid-Afrika.

Ballonvaart in Zuid-Afrika

VIA FERRATA

Via ferrata of kletterstijgen is een manier van klimmen waarbij je een stalen kabel volgt langs een rotswand of bergtop. Je bent gedurende deze klim gezekerd en er kan dus zelfs bij een misstap maar weinig gebeuren. Het is een veilige én comfortabele manier om aan je hoogtevrees te werken, omdat je op eigen tempo het parcours volgt en altijd zelf de regie houdt. Je moet vooral durven te vertrouwen op het materiaal. Parcoursen komen in allerlei vormen en maten, geschikt voor beginners met hoogtevrees tot gevorderde avonturiers. Begin laag en met een instructeur, en durf steeds dat stapje verder te gaan.

Via Ferrata aan het Gardameer

ZIPLINEN

Als je via ferrata leuk en comfortabel vindt, dan moet je ook eens gaan ziplinen. Ook hier zit je met een harnas vast aan een stalen kabel, maar in plaats van klimmen moet je hier springen. Dat vergt misschien net wat meer lef, maar eigenlijk is alleen de eerste keer echt spannend. Je hebt hele lange ziplines waarbij je één sprong maakt van enkele honderden meters, maar je kunt op sommige plekken ook een heel parcours volgen. 

Ziplinen in de Magoebaskloof, Zuid-Afrika

PARAGLIDING

Paragliding is een uitstekende oefening om je hoogtevrees aan te pakken. Het lijkt misschien een beetje op parachutespringen, maar het is veel minder eng. Tijdens paragliding begin je namelijk op de grond: je maakt een aanloopje en wordt vanzelf in de lucht gehesen door je parachute. Je hoeft niet te springen en je maakt geen vrije val. Tegelijkertijd kun je de omgeving wel ervaren vanuit het perspectief van een vogel, dus aan avontuur geen gebrek.

Paragliding in Verbier, Zwitserland

CANYONING

Canyoning is in dit lijstje misschien wel de meest uitdagende activiteit om je hoogtevrees aan te pakken. Tijdens canyoning volg je de loop van een rivier en dat doe je door te zwemmen, abseilen en van watervallen te springen. Met het abseilen zit je uiteraard gezekerd aan een touw, maar als je van een metershoge waterval springt moet je dat helemaal zelf doen. En dat is soms nog best een uitdaging. Je moet je kop erbij houden, zorgen dat je goed springt en goed terecht komt, en het ook nog eens durven überhaupt. Want vanaf zeven meter hoogte naar beneden springen is iets wat je met hoogtevrees niet zo makkelijk doet. Daar staat tegenover dat je echt iets hebt overwonnen als je besluit toch te springen, en dat is waar het om gaat, toch?

Wales Canyoning

Reistips

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REistips

Op zoek naar handige reistips voor het backpacken of rondreizen? Expeditie Aardbol helpt je met de voorbereiding van jouw reis. Wil je weten wat écht onmisbaar is in je backpack of ben je op zoek naar een bijzonder hotel? Hier vind je een overzicht van alle reistips, travel hacks en gadgets.

Of je nou gaat backpacken in Azië of een stedentrip maakt in Europa: lees hier alle blogs met praktische reistips.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset

REistips per onderwerp