Zoek
Sluit dit zoekvak.
6 maart 2023

Hotspot: Café Batavia in Jakarta

Cafe Batavia Jakarta

We hadden helemaal niet zulke goede verhalen over Jakarta gehoord. De mensen zijn stug, het verkeer is hels en er is helemaal niets te doen, zei men. We komen reizigers tegen die de stad bewust hebben overgeslagen, en de locals op Sumatra halen er hun neus voor op. Lekker is dat, als je net een vliegticket en een vrij prijzige hostelkamer hebt geboekt.

We bereiden ons voor op het ergste en eerlijk gezegd vermaken we ons opperbest. We drinken tot laat in de avond biertjes op het dakterras van ons hostel, struinen op het heetst van de dag door een geairconditionede shopping mall, eten sushi tot we barsten en verdiepen ons in de Nederlandse geschiedenis van Indonesië. Maar het leukste van onze twee dagen Jakarta? Onze lunch bij Café Batavia.

| Lees ook: Tips voor Yogyakarta, het culturele hoogtepunt van Java

Hotspot: Café Batavia in Jakarta
Hotspot: Café Batavia in Jakarta

CAFÉ BATAVIA

Het was op een klein briefje geschreven dat op het prikbord van ons hostel was geprikt: tijdens je verblijf in Jakarta móest je echt even bij Café Batavia, in het koloniale oude centrum, gaan zitten. Hoewel we er onze vraagtekens bij hebben – zou het echt zo speciaal zijn? – besluiten we na een drukke ochtend vol museumbezoekjes toch naar binnen te lopen.

En bij de eerste stap over de drempel ben ik al overtuigd. Het is alsof we in de jaren ’20 van de vorige eeuw zijn beland. Ik zie zware koloniale meubels, kroonluchters, donkere houten vloeren, bijzondere raampartijen en er klinkt zachte pianomuziek op de achtergrond. We lopen via de serre naar het restaurant en om me heen zie ik mensen tevreden aan hun sigaret lurken. Ze roken hun kretekjes nog net niet met een sigarettenhouder, maar het zou hier absoluut niet misstaan.

| Lees ook: Waarom je de Borobudur zeker moet bezoeken tijdens je rondreis Indonesië

Hotspot: Café Batavia in Jakarta

HOLLYWOOD EN HET NEDERLANDS KONINGSHUIS

We laten de rokerige benedenetage achter ons en bestijgen de brede houten trap. Ook hier is aan elk detail gedacht. De centrale ronde bar is bekleed met koeienhuid, de muren hangen vol met zwart-wit foto’s van vergeten Hollywoodsterren en vanuit de grote salon heb je perfect uitzicht op het vroegere ‘Gouverneurskantoor’.

We nemen plaats aan een tafeltje bij het raam, en ik knijp mijn ogen dicht als ik naar buiten kijk. Met een beetje fantasie reis ik terug in de tijd. Ik stel me voor hoe rijke Europeanen hier hun avonden vulden met live muziek en eten uit het Westen. Ver weg van het echte Indonesië en haar inwoners.

Een beetje zoals ons bezoek ook voelt. Café Batavia is namelijk overduidelijk gericht op toeristen, en met de sfeer, de locatie en het eten ze weten me helemaal in te pakken. Want na drie weken elke dag nasi goreng bij het ontbijt, lunch of diner te hebben gegeten vind ik het wel heel even mooi geweest. Ik negeer de prijzen en bestel een joekel van een burger. Belegd met én kaas, én een spiegelei. En ach, dan ook maar gelijk een flinke portie goudgele friet voor erbij. Want als je het doet, doe het dan ook goed. En dan het liefst op een plek als deze.

En was er dan helemaal niets aan te merken op Jakarta? Vooruit. In de bus van het vliegveld naar het centrum zat de man voor ons meerdere malen zijn neus te snuiten in de gordijntjes. Het is denk het goorste wat ik iemand ooit heb zien doen in het openbaar.

Café Batavia
Jalan Pintu Besar Utara No.14, Jakarta

Lees hier alle blogs over Indonesië

Hotspot: Café Batavia in Jakarta
Hotspot: Café Batavia in Jakarta
Hotspot: Café Batavia in Jakarta
Hotspot: Café Batavia in Jakarta
Hotspot: Café Batavia in Jakarta
Hotspot: Café Batavia in Jakarta

Reizen naar Indonesië

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

19 reacties

 1. Ziet er goed uit!

  Ik vind Jakarta helemaal niks, slechts één keer bezocht ik de Indonesische hoofdstad. Alleen het Nationaal Museum vond ik nog een beetje de moeite…

  Mocht ik om wat voor een reden ook in Jakarta belanden dan wil ik hier heen ;)

  1. Ja doen, doen! Ik vond Jakarta echt heel leuk dus, maar het ligt denk ik ook aan de ‘flow’ waar je in zit. Verwacht er gewoon niet te veel van, dan kan het alleen maar meevallen.

 2. Grappig is dat, de laatste jaren heb ik de leukste steden en plekken ontdekt omdat ik er weinig van had verwacht, en een aantal steden vielen door hoge verwachtingen ontzettend tegen.

  En ontzettend fijn dat je het snot-busverhaal met ons wilde delen ;-)

  1. Ja dat klinkt heel erg bekend. Ik had het zelfs in Indonesië: hoge verwachtingen van Yogyakarta, en weinig van Jakarta, en uiteindelijk bleek het bijna andersom te zijn!

   Enne, you are welcome ;)

 3. Ook ik pleit schuldig: we kwamen ’s avonds laat aan in Jakarta, kropen bijna meteen ons bed in en ’s middags namen we er de trein naar Bandung. Ik las weinig goeds over deze stad dus we hebben ze overgeslagen, maar dit café/restaurant ziet er wel fijn uit.
  Ieuw, echt wel een heel vies verhaal van op de bus, jakkes!

  1. Haha foei! Al is het natuurlijk ook een beetje te gek om in Jakarta te blijven voor alleen dit café, maar als je er toch een keer bent… Dan weet je waar je moet zijn :). En heel smerig inderdaad. Vooral omdat het niet bij een keer bleef.

  1. Het is er druk en vies inderdaad, maar ik heb in de afgelopen jaren veeeeel ergere steden meegemaakt. Dus Jakarta viel me nog reuze mee.

 4. Ik vond Jakarta dus echt superleuk! Ik logeerde er bij een vriendin die daar woont dus dat scheelt een hoop, maar ik heb me echt goed vermaakt. Café Batavia was ook leuk inderdaad!

 5. Leuk café Batavia! Ook meerdere malen geweest :) Ze willen “Kota”, het oude centrum van Jakarta, weer herstellen in oude stijl. Ben benieuwd! Ik moet helaas altijd een paar dagen naar Jakarta om mijn familie op te zoeken, vind de stad niet zo heel veel aan haha.

 6. Jakarta is een top stad, ik heb er 15 jaar gewoond met het grootste plezier en behoorlijk wat avonturen beleefd. Ik heb mij wel wat misdragen en er zelfs een boek over geschreven “Gevangen in Jakarta” ook verkrijgbaar in het Indonesisch: “Tertangkap di Jakarta”. Ik ga er ieder twee jaar een paar maanden terug en als ik dan weer in Nederland ben heb ik zeker een half jaar heimweh. Mooi land, vriendelijke mensen en lekker eten en niet te vergeten goedkoop tenminste als je de weg weet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rondreis Indonesië

Indonesië is met haar vele duizenden eilanden een van de meest veelzijdige bestemmingen binnen Azië. Elk eiland heeft zijn eigen gebruiken en tradities, en je kunt er moeiteloos natuur met cultuur of mooie stranden combineren. Neem de tijd en bezoek tijdens je reis naar Indonesië ten minste twee eilanden, alleen dan leer je dit immense land een beetje doorgronden.

Wil je meer weten over reizen en backpacken in Indonesië? Lees hier alle reisblogs over Indonesië.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset