Nederlands Reisblog Expeditie Aardbol
7 april 2022

Hotspot: Italiaanse lekkernijen bij Eataly in Florence

Hotspot: Eataly in Florence

Eataly is niet alleen een zéér geslaagde woordgrap over Italiaans eten, het is ook een ander woord voor ‘hemel op aarde’, zeker als je van dat Italiaanse eten houdt. Tijdens mijn rondreis door Italië breng ik een bezoek aan de Eataly-vestiging in hartje Florence.

EATALY

Ik las er voor het eerst over in een reisgidsje van New York, waar een Eataly vlakbij het Flatiron Building zit. Niet veel later hoorde ik dat er ook vestigingen in ondermeer Milaan en Bari zitten, en deze zomer mocht in eindelijk voor het eerst zelf kennis maken met deze enorme winkel vol lekkernijen in Florence.

Hotspot: Italiaanse lekkernijen bij Eataly in Florence
Hotspot: Italiaanse lekkernijen bij Eataly in Florence

VAN KOOKBOEKEN  TOT VERSE BROODJES

Het begon allemaal met de regen. Want die hebben we wel gehad, tijdens ons kampeertripje in Toscane. En omdat we onze vakantiedagen liever niet op een krukje in de voortent wilden doorbrengen besloten we de auto te pakken en naar Florence te rijden. Het was ons tweede tripje naar de Toscaanse hoofdstad, maar het viel ons vorig jaar een beetje tegen. Dit jaar bleek niet veel beter te zijn, en toen donkere wolken zich begonnen samen te pakken besloten we om de straten van Florence voor gezien te houden en lekker ergens te gaan schuilen.

En daar was Eataly, aan de overkant van de straat. We werden binnengehaald in een enorme spierwitte winkel. Aan de muur hingen planken met kookboeken en er stonden metershoge stellingen waar honderden flesjes, potjes en blikjes met tapenades en sausjes op waren uitgestald. Er was een groenteafdeling waar je spontaan honger van kreeg, en kasten met genoeg meel, pasta en olijfolie om nog jarenlang van te kunnen smullen. En alsof dat allemaal nog niet voldoende was werden er ook nog eens verse broodjes gesmeerd, pizza’s gebakken én kookten ze in het bijbehorende restaurant de sterren van de hemel.

Hotspot: Italiaanse lekkernijen bij Eataly in Florence
Hotspot: Italiaanse lekkernijen bij Eataly in Florence

ZACHTE ITALIAANSE KAAS EN FLINTERDUNNE HAM

De regen begon inmiddels op het glazen dak te tikken en zeer tevreden namen we plaats aan de bar. Fijn plekje vind ik dat, want je kan de mensen in de keuken dan zo lekker op de vingers kijken. We bestelden broodjes met zachte Italiaanse kaas en flinterdunne rauwe ham. We kregen er warme ciabatta van het huis bij, besprenkelden alles met goede olijfolie en trokken voor de gelegenheid een flinke fles bubbelwater open. We waren tenslotte met de auto. En terwijl buiten het water door de straten alle toeristen wegspoelde zaten wij warm binnen met onze smakelijke buit. Werd het ondanks Florence en ondanks de regen toch nog een fijne middag.

Eataly heeft anno 2014 in totaal 27 vestigingen over de hele wereld, waaronder 10 in Italië, 13 in Japan, en uno in New York, Chicago, Dubai en Istanbul. Tijd voor een Nederlands filiaal?

EATALY
Via dei Martelli 22, Florence

Nog meer honger? Neem ook eens een kijkje bij dit lekkere adresje in Toscane.

Hotspot: Italiaanse lekkernijen bij Eataly in Florence
Hotspot: Italiaanse lekkernijen bij Eataly in Florence
Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

12 reacties

  1. Haha, leuke naam! Klinkt goed allemaal. Ik ga in de herfst waarschijnlijk naar Florence en ga hier zeker een bezoek aan brengen. Bedankt voor de tip!

    1. Ja zeker doen! Al is het alleen maar om door de kookboeken te bladeren of om een lekker souvenirtje te kopen!

    1. Jaa fijn hè? Hoewel ik heel veel van Aziatisch eten houd, is Italiaans toch wel mijn lievelings. Daar raak ik nooit op uitgekeken!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rondreis ITalië

Italië heeft boeiende steden, volop culturele hoogtepunten, een overheerlijke keuken én het is er bijna het hele jaar lekker weer. Reden genoeg dus om een vakantie naar Italië te plannen. Of je nu gaat kamperen in het noorden, een stedentrip maakt naar Rome of op zoek gaat naar de mooiste stranden van de Amalfitaanse kust, hier draait het om genieten met een hoofdletter G.

Wil je meer weten over een vakantie naar Italië? Lees hier alle reisblogs over Italië.

BESTEMMINGEN

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset