Napels: stad van de maffia, de vuilniscrisis én de bakermat van de pizza. In het oude centrum stikt het van de oude pizzeria’s, waar ze al sinds de oudheid (nouja, zo ongeveer) pizza’s bakken naar traditioneel recept. Wij schuiven aan bij het legendarische Pizzeria Da Michele, in het centrum van Napels.
➞ Lees ook: 9 tips voor Napels: stad van pizza, street art en straffe koffie
Pizzeria Da Michele in Napels
De beste pizzeria van Napels, daar zijn de meningen over verdeeld. Maar L’antica Pizzeria Da Michele is wel een kanshebber. Deze simpele pizzeria staat in elk lijstje met beste pizza’s van Napels en niet voor niets. Het is een instituut waar je in de rij moet staan en een nummertje moet trekken om een tafeltje te bemachtigen, maar de pizza’s zijn het zeker waard.
Net als in de film
Da Michele is een begrip onder pizzaliefhebbers: je spot de pizzeria regelmatig in films en series die in Napels zijn opgenomen. Menig beroemdheid en Hollywood-ster heeft hier al gegeten, waaronder Julia Roberts in een scènes van de film Eat, Pray, Love.
➞ Napels tip: Leuk om te doen tijdens je stedentrip Napels: een workshop pizza bakken! Leer de geheimen van een Italiaanse chef tijdens deze workshop.
Nummertje trekken voor een tafeltje
Het restaurant zit in een zijstraat in het centrum van Napels en is makkelijk te herkennen aan de mensenmassa voor de deur. Als je naar binnen kijkt zal je al snel opvallen dat deze pizzeria niet heel groot is, en dus moet je aan de deur doorgeven met hoeveel mensen je bent. Je krijgt een nummertje en moet vervolgens buiten wachten tot er plek is. Wij hebben uiteindelijk een half uur staan wachten op een tafeltje.
Keus uit pizza Marinara of pizza Margherita
Als je eenmaal binnen wordt geroepen mag je plaatsnemen aan een tafeltje in de vrij klinische ruimte. De muur en grond zijn betegeld en aan het plafond flikkert TL-licht – in Italië doorgaans een teken dat je ergens uitstekend kan eten. Het enige wat aan de muur hangt is een ingelijste versie van de menukaart. En deze is al net zo pretentieloos als het interieur van de zaak. Er zijn twee opties: pizza Marinara of pizza Margherita (eventueel met extra kaas). Wij kiezen voor die laatste optie.
Pizza uit de steenoven
De kans is groot dat je langer staat te wachten op een tafeltje dan dat je daadwerkelijk binnen bent. De pizzabakkers van Da Michele gaan namelijk routineus te werk. In no time beleggen ze de pizza, schuiven hem in de enorme steenoven en bakken ze hem tot ‘ie precies goed is. Het resultaat is goddelijke pizza: niet perfect rond, besmeerd met zoete tomatensaus, druipende mozzarella en de korst voorzien van zwartgeblakerde luchtbellen.
En niet onbelangrijk: lekker is hij ook.
Bindend pizza-advies
Mocht je in Napels zijn en toevallig van pizza houden: zet deze tent alsjeblieft op je lijstje. Voor de prijs hoef je het in ieder geval niet te laten. Wij waren met z’n tweeën 14 euro kwijt voor pizza’s en drankjes. Maar houd wel rekening met het volgende: daarna ben je waarschijnlijk wel verpest, want het is moeilijk om buiten Napels pizza’s van dit niveau tegen te komen.
➞ Napels tip: Heimwee naar Napolitaanse pizza? In het boek Where to Eat Pizza vind je een overzicht van ’s werelds beste adresjes voor goede pizza.
11 reacties
Niet duur en ziet er echt goed uit! Krijg er meteen zin in!
Ja mooi he? Geniale pizza voor zo weinig geld!
Yum, ik ben ben gek op pizza. Deze komt zéker op mijn wishlist! Die foto met het lege bord is briljant!
Haha ja, bewijs dat ‘ie ook echt op is gegaan!
Is dit die pizzeria van Eat Pray Love? Het ziet er echt HEEL lekker uit!
Jaaaa! Goed gezien!
Dat lege bord :-) En die eerste zin had ik ook kunnen zeggen!
Haha high five! En zo’n pizza verdient het gewoon om helemaal te worden opgegeten ;)!
Ohhh wat heb ik nu een trek. Ik ben ook zo gek op Italië en kan elke dag pizza eten. Dit tentje heb ik tijdens mijn bezoek aan Napels overgeslagen vanwege de drukte, maar je begrijpt wel dat ik nu terug moet om mijn tanden hier in een pizza te zetten ;)
Een betere reden om terug te gaan is er inderdaad niet!
Alleen al zo’n pizza voor die prijs is genoeg reden voor een tripje naar Napels, lijkt mij. Vanavond maar diepvriespizza…