Zoek
Sluit dit zoekvak.
22 augustus 2023

Doen in Porto: Tips voor een portproeverij in Vila Nova de Gaia

Porthuis bezoeken in Porto

Ga je een stedentrip naar Porto maken? Dan moet je natúúrlijk ook een glaasje port proeven. Dat kan in een goed Portugees restaurant bij het dessert of tijdens een proeverij in een van de vele beroemde porthuizen.

Aan de overkant van de rivier, in stadsdeel Vila Nova de Gaia, vind je namelijk vele tientallen wijnhuizen waar je van dichtbij kan ervaren hoe ze port maken. Je krijgt er een rondleiding door donkere wijnkelders en mag na afloop een glaasje port proeven. Leuk om te doen in Porto op een regenachtige dag of als het juist heel warm is: in de grote opslagruimtes is het aangenaam toeven.

Proeverij van Port in Porto

Porto is de bakermat van de beroemde portwijn. Een versterkte wijnsoort uit het noorden van Portugal. De druiven worden verbouwd op de hellingen in de nabijgelegen Dourovallei, maar de bekende porthuizen en hun wijnkelders liggen in Porto. Een portproeverij hoort er daarom bij als je een stedentrip naar Porto gaat maken.

Benieuwd hoe en wat? In deze blog lees je alles over een bezoek aan de porthuizen van Porto.

Port proeverij in Porto, Portugal

Hoe wordt port gemaakt?

Een stukje achtergrond. Port is een versterkte wijn, wat betekent dat men tijdens het productieproces extra alcohol toevoegt. Portugese wijn werd van oudsher namelijk vooral geëxporteerd naar Engeland en moest de lange zeereis wel kunnen overleven. Door het toevoegen van extra alcohol blijft de wijn langer goed én krijgt het zijn karakteristieke zoete smaak. Daarnaast heeft port hierdoor een relatief hoog alcoholpercentage: rond de 18-20%. 

Port proeven in Porto
Port proeverij tijdens een stedentrip Porto, Portugal

Port proeven in Porto

De druiven worden verbouwd langs de oevers van de Dourorivier, maar de port zelf ligt opgeslagen in grote wijnkelders in Porto. Daar kun je maar moeilijk omheen, want vanaf de kade kun je de grote porthuizen in Vila Nova de Gaia al zien liggen.

Porthuizen bezoeken

Als je een porthuis in Porto wil bezoeken, dan moet je in stadsdeel Vila Nova de Gaia zijn, aan de overkant van de rivier. Hier zijn vele tientallen wijnhuizen vertegenwoordigd, van kleine producenten tot wereldberoemde portmerken. De tours die zij aanbieden zijn allemaal vrijwel hetzelfde qua opzet. Je krijgt een tour langs het productieproces en na afloop mag je een glaasje port proberen. 

Het heeft daarom niet zoveel zin om meerdere porthuizen te bezoeken, omdat de ervaring overeenkomt. Zonde van je geld. Het is beter om je te beperken tot één of maximaal twee porthuizen, en aldaar een wat duurdere tour te nemen met zodat je meerdere soorten port te proeven. Zo zit er een verschil in smaak tussen Ruby, Tawny en Vintage port. Tijdens een uitgebreide proeverij kun je het verschil in smaak zelf ervaren.

Bij (o.a.) deze porthuizen in Porto kun je een kijkje nemen:

Port proeven bij Cockburn’s in Porto

Rondleiding achter de schermen

Zoals je hierboven kan lezen, kloppen wij tijdens onze stedentrip Porto aan bij Cockburn’s. Een porthuis dat al twee eeuwen lang port produceert. Tijdens een rondleiding krijgen we een kijkje achter de schermen. Met een gids dwalen we door de enorme ruimtes waar duizenden vaten vol drank staan opgeslagen. Minstens 50 tinten rood, van jong tot oud, van betaalbaar tot exclusief. We leren over de geschiedenis van het wijnhuis, maar krijgen ook een kijkje in de keuken. Heel interessant om meer te leren over het productieproces van deze wijnsoort. Tijdens een rondleiding hoor je hoe zo’n mooie ambacht ooit is ontstaan en hoe er vandaag de dag nog steeds (bijna) op dezelfde manier port wordt gemaakt.

Port proeverij tijdens een stedentrip Porto, Portugal

Portproeverij bij Cockburn’s Porto

Na een half uurtje dwalen in de duistere opslagruimtes is het tijd voor de écht belangrijke zaken: de portproeverij. We kiezen voor de proeverij met drie verschillende soorten port, waaronder één hele goede. Een drupje hier, een teugje daar en tussendoor even goed snuffelen. Al snel blijkt dat ik de duurste van de drie, de vintage port, het lekkerst vind. Quelle surprise.

Echte liefhebbers kunnen ook een flesje meenemen voor thuis, maar houd er rekening mee dat de beste flessen een klein fortuin kosten. Gelukkig is de fruitige Special Reserve Ruby een goede tweede. Daar nemen we wel een flesje van mee naar huis. Voor de herinnering.

Wil je ook een rondleiding krijgen bij Cockburn’s? Je betaalt vanaf € 15 voor een tour inclusief proeverij.

Porthuis Cockburn's in Porto

Bonustip: Maak een cruise over de Douro

Heb je tijd over, is het lekker weer en wil je tijdens je stedentrip Porto ook graag meer van Portugal zien? Dan is het een aanrader om een ‘cruise’ te maken over de Douro en een bezoek te brengen aan de beroemde wijngaarden, zo’n 80 kilometer verderop. Hier verbouwen ze de druiven op fotogenieke terrashellingen, kun je lokale wijnboeren bezoeken en uiteraard ook het een en ander proeven. 

Vanuit Porto worden verschillende dagtrips en excursies, inclusief portproeverij georganiseerd. Tijdens deze excursie vaar je in zo’n anderhalf uur naar de Dourovallei, waar je twee wijngaarden bezoekt en port kan proeven. Onderweg maak je ook een stop op verschillende mooie fotolocaties. Een leuke manier om net wat meer van Portugal te zien. Tip: boek deze tour minimaal een week van tevoren, want de plekjes op de boot zijn snel vergeven.

Portugal Porto Stedentrip

Overnachten in Porto

Als je in Porto bent, moet je dus zeker een bezoek brengen aan een van de vele de porthuizen. Porto is daarnaast gewoon een super leuke stad voor een stedentrip. Benieuwd waar je goed kan overnachten tijdens een weekendje weg? Slapen met uitzicht over de porthuizen doe je bij Hotel Carris Porto Ribeira, maar er is ook een groot aanbod aan leuke appartementen. Zelf slapen wij bij Urban Loft, een heerlijk appartement met fijn bed, hippe aankleding en op loopafstand van de verschillende bezienswaardigheden van Porto.

Portugal Porto Stedentrip

Reizen naar Portugal

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

8 reacties

    1. Misschien fancy, maar wel laagdrempelig (er waren zelfs mensen met jonge kinderen) en betaalbaar! Aanradertje :)!

  1. Ik vond dat super leuk! Ik heb toen een proeverij gedaan bij twee porthuizen; zo leuk om al die vaten te zien. Er was bij ons ook een meisje bij dat volgens mij te veel geproefd had.. ze zwalkte door het porthuis en lag op een gegeven moment te slapen ;)

    1. Haha goed verhaal! Maar inderdaad, als je maar genoeg porthuizen bezoekt dan gaat het vanzelf ;). Wij vonden ééntje in ieder geval wel voldoende.

  2. Heerlijk om een paar glaasjes Port te drinken. Tijdens mijn bezoek aan Porto (alweer 2 jaar terug) bezocht ik ook een zelfde soort proeverij. Ik bezocht het porthuis met een toeristentreintje tijdens een rondrit door de stad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vakantie Portugal

Tijdens een reis naar Portugal draait het om genieten: van het lekkere weer, de goede wijnen en de mooie stranden. Portugal leent zich uitstekend voor een leuke stedentrip, maar het is ook de gedroomde bestemming voor zomerse roadtrip. En hou je van wijn? Dan moet je zeker het noorden van Portugal ontdekken en een roadtrip door de Douro combineren met de regio Alto Minho.

Wil je meer weten over reizen in Portugal? Lees hier alle reisblogs over Portugal.

Bestemmingen

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset