Nederlands Reisblog Expeditie Aardbol
23 maart 2021

Portugal: Port proeven bij Cockburn’s in Porto

Hotspot: Port proeven bij Cockburn’s in Porto

Als je in Porto bent, dan moet je gewoon een glaasje portwijn hebben geproefd. Klaar. In het ideale geval maak je een dagtrip naar de Dourovallei, zo’n 80 kilometer verderop. Hier worden de druiven verbouwd op fotogenieke terrashellingen, maar als je net als wij niet zoveel tijd hebt, dan valt er gelukkig in Porto zelf ook genoeg te zien en proeven.

Aan de overkant van de Dourorivier liggen namelijk alle bekende porthuizen, en daar staan ze je op te wachten met flessen vol rode port om te proberen. Vanuit de plaatselijke VVV kun je een toegangsbewijsje kopen waarbij je voor een kleine prijs meerdere portbedrijven kan bezoeken, maar ik adviseer om gewoon zelf op pad te gaan. Je hoeft alleen maar de rivier over te steken en ergens naar binnen te lopen.

Hotspot: Port proeven bij Cockburn’s in Porto

PORTPROEVERIJ BIJ COCKBURN’S

Na wat te hebben rondgevraagd besluiten wij aan te kloppen bij Cockburn’s, een porthuis dat al twee eeuwen lang de mooiste port produceert. We willen in ieder geval een rondleiding en een paar soorten port proeven, en hebben keus uit verschillende ‘arrangementen’. Vanaf 4 euro krijg je een tourtje door het bedrijf en twee soorten port te proeven, maar je kunt het zo bont maken als je zelf wilt. Wij kiezen voor de proeverij met drie verschillende soorten port, waaronder één hele goede, en betalen daar 10 euro per persoon voor.

Hotspot: Port proeven bij Cockburn’s in Porto

50 TINTEN ROOD

Maar eerst krijgen we een kijkje achter de schermen. Met een gids dwalen we door de enorme ruimtes waar duizenden vaten vol drank staan opgeslagen. Minstens 50 tinten rood, van jong tot oud, van betaalbaar tot exclusief. We leren over de geschiedenis van het wijnhuis, worden meegenomen langs het productieproces. Heel interessant om te horen hoe zo’n mooie ambacht ooit is ontstaan en hoe er vandaag de dag nog steeds (bijna) op dezelfde manier port wordt gemaakt.

Na een half uurtje rondlopen in de duistere opslagruimtes zijn we inmiddels een beetje dorstig geworden. Tijd voor de écht belangrijke zaken: de portproeverij. We hebben drie glaasjes met verschillende soorten voor ons staan, bestellen er een kaasplankje bij en het proeven kan beginnen. Een drupje hier, een teugje daar en tussendoor even goed snuffelen. Al snel blijkt dat ik de duurste van de drie, de vintage port, het lekkerst vind (goh). Maar helaas hebben we qua budget niet echt rekening gehouden met de aankoop van zó’n prijzig wijntje. Gelukkig is de fruitige Special Reserve Ruby een goede tweede. We besluiten een flesje à een schappelijke 13 euro te adopteren. Voor de herinnering.

Cockburn’s Port
R. de Serpa Pinto, Porto

Lees hier al mijn verhalen over Portugal

Hotspot: Port proeven bij Cockburn’s in PortoHotspot: Port proeven bij Cockburn’s in PortoHotspot: Port proeven bij Cockburn’s in PortoHotspot: Port proeven bij Cockburn’s in Porto

Meer lezen over reizen in Portugal? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

• Portugal: een road trip van Porto naar de Algarve
• 10 tips voor een vakantie naar Noord-Portugal
• 10 tips voor een stedentrip naar Porto
• Tips voor de leukste bezienswaardigheden in Lissabon

Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

8 reacties

    1. Misschien fancy, maar wel laagdrempelig (er waren zelfs mensen met jonge kinderen) en betaalbaar! Aanradertje :)!

  1. Ik vond dat super leuk! Ik heb toen een proeverij gedaan bij twee porthuizen; zo leuk om al die vaten te zien. Er was bij ons ook een meisje bij dat volgens mij te veel geproefd had.. ze zwalkte door het porthuis en lag op een gegeven moment te slapen ;)

    1. Haha goed verhaal! Maar inderdaad, als je maar genoeg porthuizen bezoekt dan gaat het vanzelf ;). Wij vonden ééntje in ieder geval wel voldoende.

  2. Heerlijk om een paar glaasjes Port te drinken. Tijdens mijn bezoek aan Porto (alweer 2 jaar terug) bezocht ik ook een zelfde soort proeverij. Ik bezocht het porthuis met een toeristentreintje tijdens een rondrit door de stad.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vakantie Portugal

Tijdens een reis naar Portugal draait het om genieten: van het lekkere weer, de goede wijnen en de mooie stranden. Portugal leent zich uitstekend voor een leuke stedentrip, maar het is ook de gedroomde bestemming voor zomerse roadtrip. En hou je van wijn? Dan moet je zeker het noorden van Portugal ontdekken en een roadtrip door de Douro combineren met de regio Alto Minho.

Wil je meer weten over reizen in Portugal? Lees hier alle reisblogs over Portugal.

Bestemmingen

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset