Zoek
Sluit dit zoekvak.
11 april 2022

Leuke dagtrip vanuit Dublin: bezoek het vissersdorpje Howth

Dublin: Howth Cliff Walk

Maak je een stedentrip naar Dublin, dan heb je de stad in twee dagen grotendeels wel gezien. Laat daarom op dag drie de stad achter je en neem de trein naar Howth. Dit kleine vissersdorpje is officieel een buitenwijk van Dublin, maar je waant je mijlenver buiten de grote stad.

Wat je er allemaal kan doen? Fish & Chips eten in de haven, zeehonden spotten en een schitterend wandelen langs de Ierse kust. Hier lees je meer over een bezoek aan Howth en wat je allemaal kan doen tijdens een dagtrip vanuit Dublin.

HOWTH

De leukste dagtrip vanuit Dublin

FISH & CHIPS ETEN IN DE HAVEN VAN HOWTH

Howth is een echt vissersdorp en vroeger de belangrijkste haven van Dublin. In de oude haven vind je tegenwoordig vooral veel visrestaurants waar toeristen komen, maar je kunt ze geen ongelijk geven. Fish & Chips horen nou eenmaal bij een reis naar Ierland en waar kun je dat nou beter bestellen dan in een restaurant aan zee? Ook ik schuif aan bij een visrestaurant in de haven, al valt het eten achteraf gezien een beetje tegen. Nader onderzoek leert dat ze bij Beshoff Bros de lekkerste Fish & Chips in Howth maken. Je kunt een doosje to go meenemen en lekker opeten met uitzicht over het water. Beshoff Bros bevindt zich aan de doorgaande weg tegenover het station en dus officieel niet in de haven.

➞ Lees ook: 10 x de leukste tours en excursies tijdens een weekendje Dublin

Dublin: Howth Cliff Walk

ZEEHONDEN SPOTTEN

Hoewel de Fish & Chips in de haven van Howthdus te wensen overlaat, is het wel echt de moeite waard om hier een rondje te lopen. Met een beetje geluk kun je namelijk zeehonden in het water spotten. Er zijn verschillende plekjes waar je een mooi uitzicht hebt over de haven en als je goed kijkt zul je ook zeker een stel zeehonden zien zwemmen.

HOWTH CLIFF WALK

Howth is gelegen op een schiereiland ten noorden van Dublin en is daarom gezegend met een kilometerslange kustlijn. De reden dat ik Howth bezoek is vanwege de Howth Cliff Walk, een uitdagende serie wandelpaden die bijna de gehele kustlijn volgen.

Een schitterende tocht waarbij je een mooi beeld krijgt van de Ierse kust, en dat op slechts een half uurtje treinen van het centrum van de stad ligt. Wil je een glimp opvangen van de natuur in Ierland, dan is het echt een aanrader om de Howth Cliff Walk te volgen.

➞ Lees ook: 10 tips voor een stedentrip Dublin

Dublin: Howth Cliff Walk
Dublin: Howth Cliff Walk

WANDELROUTES IN HOWTH

Wil je wandelen in Howth, dan heb je keus uit een viertal routes, deze zijn eenvoudig aangegeven met gekleurde pijlen. Alle routes beginnen en eindigen bij het station van Howth, dus dat is extra handig als je vanuit de stad komt. Dit zijn de verschillende wandelroutes die je kan lopen:

  • Lower Cliff Loop (groen): De kortste wandelroute in Howth. Deze wandeling loopt het eerste stuk langs de kust en is 6 kilometer lang. Je moet er ongeveer 2 uur voor uittrekken.
  • The Tramline Loop (blauw): Deze wandelroute is iets langer dan de voorgaande en komt voor een deels door het dorp. De wandeling is 7 kilometer en dat kan je in ongeveer 2 uurtjes afleggen.
  • Black Linn Loop (rood): De rode wandeling is 8 kilometer en komt grotendeels door de natuur. Je loopt eerst een tijdje langs de kust en steekt daarna het schiereiland over. Trek voor deze wandeling ongeveer 2,5 uur uit.
  • Bog of Frogs Loop (paars): Dit is de langste wandelroute in Howth en meet 12 kilometer. De route loopt grotendeels langs de kust en je bent daarom gegarandeerd van mooie plaatjes. Het laatste deel van de wandeling leidt via de golfbaan terug naar het station.

Ik volgde zelf de Bog of the Frogs Loop, oftewel de langste wandeling in Howth. Dat was niet helemaal de bedoeling, want ik was eigenlijk begonnen aan de Lower Cliff Loop. Echter buigt deze op een gegeven moment af naar het stadje en ik vond de omgeving veel te mooi om al af te taaien. Ik zag in de verte bijvoorbeeld een vuurtoren liggen, en die wilde ik graag van dichtbij bekijken. Ik besloot daarom door te lopen en over te stappen naar de Bog of the Frog Loop.

Dublin: Howth Cliff Walk

BOG OF THE FROGS LOOP: MIJN ERVARING

Het is goed om te weten dat deze wandeling aardig pittig is, want je moet veel hoogteverschil overbruggen en een afstand van 12 kilometer is dan flink. Om je een idee te geven: de fitbit van mijn vriend gaf aan dat we tijdens dit rondje honderden trappen hadden geklommen en ik overschreed die dag de grens van 35.000 stappen. Toch vond ik het absoluut de moeite waard, want de uitzichten over het water en de grillige rotskust zijn heel erg mooi.

STEILE STUKKEN

Het eerste deel van deze wandeling gaat redelijk steil omhoog en is het drukst. Je moet het pad met veel mensen delen en je langs diepe afgronden manoeuvreren. Gelukkig zijn de paden vrij breed, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat je naar beneden valt. Bovendien wordt het verderop gelukkig al snel rustiger.

STRANDEN EN VUURTORENS

Zoals gezegd kom je onderweg langs een vuurtoren, maar ook het stuk langs Red Rock Beach is heel erg mooi. Het laatste deel van de route gaat via de golfbaan en ik moet eerlijk zeggen dat ik er zelf toen aardig klaar mee was. Ik had er niet op gerekend dat we de lange route zouden lopen, en hadden dus geen drinken en snacks mee voor onderweg. Daarnaast was ik gewoon moe van het vele lopen.

Toch was mijn wandeling in de buurt van Howth het hoogtepunt van mijn stedentrip Dublin, dus zeker doen als je in de buurt bent.

Dublin: Howth Cliff Walk

TIPS VOOR JE WANDELING IN HOWTH

– Trek comfortabele schoenen aan, bij voorkeur echte wandelschoenen
– Neem voldoende snacks en water mee, je komt onderweg geen winkeltjes tegen
– Je komt onderweg ook geen toiletten tegen, houd daar rekening mee
– Kies een mooie dag om Howth te bezoeken, het is zonde als je regen en wind moet trotseren
– Neem voor de zekerheid een paraplu of regenponcho mee, je bent tenslotte in Ierland

Dublin: Howth Cliff Walk

REIZEN NAAR HOWTH, DUBLIN

Howth ligt op ongeveer een half uur reizen met de trein vanaf Dublin. Je moet daarvoor de DART trein hebben, die elk half uur vertrekt vanaf verschillende stations in de stad. Zo kun je opstappen op de stations Tara Street en Connolly Rail Station. Een retourtje kost € 6,25 per persoon.

Reizen naar Ierland

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

Eén reactie

  1. Ik ben vorig jaar november in Howth geweest, kon onderweg spontaan mee met een gids. GEWELDIG. Wat een prachtige wandeling en prachtig weer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vakantie Ierland

Mooie natuur, gezellige steden en overblijfselen uit de Keltische cultuur vormen de basis van een rondreis door Ierland. Uiteraard moet je de bruisende hoofdstad Dublin hebben ervaren, maar het land kent nog veel meer boeiende plekken die het bezoeken waard zijn.

Meer lezen over reizen en backpacken in Ierland? Lees hier alle blogs.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset