Search
Close this search box.
24 februari 2023

Wandelen met husky’s door de wildernis van Zweeds Lapland

Wandelen met husky's in Zweeds Lapland

Lapland en sledehonden zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maak je een rondreis door het hoge noorden van Europa, dan mag een excursie met husky’s niet in je programma ontbreken. In de winterperiode kun je een sledetocht doen, maar wat als er geen sneeuw ligt? Ik bezoek Zweeds Lapland in de zomer en ga daarom wandelen met husky’s. Misschien iets minder spectaculair, maar het blijft alsnog een bijzondere manier om de omgeving te verkennen.

WANDELEN MET HUSKY’S IN ZWEEDS LAPLAND

Een van de leukste excursies die ik tijdens mijn rondreis door Zweeds Lapland heb ondernomen was een wandeling met husky’s. Deze prachtige honden met hun felblauwe ogen zijn het symbool van Lapland en ook buiten de winterperiode is het een aanrader om ze op te zoeken. Ik klop daarvoor aan bij Lappland Emotions, op ongeveer een uurtje rijden van de stad Skelleftea. Op deze husky-boerderij maak ik samen met mijn zusje kennis met Marie-Line en haar husky’s, die stuk voor stuk staan te trappelen om uit wandelen genomen te worden.

Wandelen met husky's in Zweeds Lapland
Wandelen met husky's in Zweeds Lapland
Route en planning: rondreis Zweeds Lapland
Wandelen met husky's in Zweeds Lapland

HET LOOPT EIGENLIJK BEST WEL LEKKER

Husky’s in Lapland moeten fit genoeg zijn om een slee voort te trekken en de training daarvoor begint in de herfst. Dat betekent echter niet dat ze in de zomermaanden stilzitten, want in deze periode wordt vooral veel met ze gewandeld. Als toerist kun je een stukje met ze meelopen en dat is precies wat we vandaag gaan doen.

Wandelen met husky’s klinkt niet heel spectaculair. Toch heeft het meer om handen dan ‘gewoon’ de hond uitluiten. Het is bij husky’s namelijk maar de vraag wie wie uitlaat. Als je gaat wandelen met husky’s, dan gebruik je bijvoorbeeld geen gewone hondenriem. Je draagt net als de hond een tuigje en vormt op die manier een team. Er wordt een speciaal harnas om je heupen geknoopt, zodat de hond je in zijn enthousiasme niet zomaar omver kan trekken.

Klinkt overdreven, is het allesbehalve. Husky’s zijn namelijk loeisterk en een ommetje is niet bepaald een walk in the park. Het aansturen van de hond doe je daarom dus vanuit je heupen in plaats van je armen. De hond trekt je tijdens het wandelen vooruit en doet het zware werk, maar jij moet het tempo bepalen en tegenwicht bieden met je hele lijf. Dat is even wennen in het begin, maar na verloop van tijd vind je de balans en zul je ervaren dat het eigenlijk best wel lekker loopt.

Wandelen met husky's in Zweeds Lapland
Wandelen met husky's in Zweeds Lapland

DE LUCHT IS HIER ZO SCHOON DAT DE MOSSEN AAN DE BOMEN GROEIEN

Nadat we zijn voorzien van een harnas en een hond toegewezen hebben gekregen, gaan we op pad. Marie-Line loopt voorop met husky Chinook, ik heb Nortug onder mijn hoede en mijn zusje loopt met Fahra. Vanaf boerderij wandel je vrijwel meteen de Zweedse wildernis in, een landschap dat wordt gedomineerd door torenhoge naaldbomen. In de verte klinkt klaterend water, verder klinkt alleen het gehijg van de honden. De eerste paar minuten lopen we over een onverharde weg, maar al snel duiken we het struikgewas in, weg van de gebaande paden.

Op het eerste gezicht lijkt het een doodnormaal dennenbos, maar de bossen in Zweeds Lapland zijn niet te vergelijken met die in Nederland. Hier in Lapland zie je namelijk overal baardmossen aan de bomen hangen, een teken dat de lucht brandschoon is. Deze mossen zijn erg geliefd onder elanden en rendieren, die ze maar al te graag van de bomen knabbelen. Reindeer candy, aldus Marie-Line.

Wandelen met husky's in Zweeds Lapland
Wandelen met husky's in Zweeds Lapland

WE WANDELEN STEVIG DOOR

Met een husky aan je zijde mag je je verheugen op een stevige wandeling. Door een beetje achterover te leunen kun je de hond in toom houden, maar bereid je voor op een aardig tempo. Het is even wennen om zo flink door te stappen, maar verrassend goed vol te houden omdat het trekken van de hond ook de nodige verlichting biedt.

Het is een heel andere manier van wandelen en dat merk ik ook aan de route die we afleggen. We overbruggen de nodige hoogtemeters, maar dankzij de hond hoef je daar vrij weinig inspanning voor te leveren. Je wordt gewoon de heuvel opgetrokken en hoeft alleen te zorgen dat je je voeten goed neerzet. Ideaal. Als je de heuvel weer afloopt moet je daarentegen wél goed oppassen.

Wandelen met husky's in Zweeds Lapland
Vakantie Zweeds Lapland in de zomer
Wandelen met husky's in Zweeds Lapland

TIJD VOOR FIKA

Na ongeveer anderhalf uur lopen zijn we weer terug bij de boerderij. De honden zijn moe, wij zijn hongerig. Tijd voor fika! Dit typisch Zweedse koffiemomentje moet je ervaren hebben tijdens een rondreis door Zweeds-Lapland. De Zweden nemen namelijk uitgebreid de tijd voor een kopje koffie. Een heerlijke traditie wat mij betreft.

Vandaag wordt de koffie met zelfgebakken taart en koekjes geserveerd in de kota, een klein, achthoekig houten huisje met een vuurplaats in het midden. Je ziet ze regelmatig bij mensen op het land staan als je in Lapland aan het rondreizen bent, dus extra leuk om hier de excursie af te sluiten.

Wandelen met husky's in Zweeds Lapland
Wandelen met husky's in Zweeds Lapland
Wandelen met husky's in Zweeds Lapland

OOK WANDELEN MET HUSKY’S?

Ik bezoek Lapland op uitnodiging van Voigt Travel, dé specialist op het gebied van reizen naar Noord-Europa. Voigt Travel kan je helpen met het samenstellen van de ultieme rondreis door Zweeds Lapland in de zomer én in de winter. Wil je meer inspiratie voor een reis naar Zweeds Lapland? Lees dan ook mijn andere blogs over Lapland.

Wil je wandelen met husky’s, neem dan van tevoren contact op met Marie-Line via de website van Lappland Emotions. Wij betaalden 500 SEK (ongeveer € 50) per persoon voor deze husky wandeling met fika.

Tip: De boerderij van Lappland Emotions ligt op ongeveer een uurtje rijden buiten Skellefteå. Je kunt er alleen komen met eigen vervoer, dus het is slim om een auto te huren bij aankomst op de luchthaven in Skellefteå.

Route en planning: rondreis Zweeds Lapland

Reizen naar Zweden

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vakantie Zweden

Er zijn maar weinig landen in Europa waar je zo tot rust komt als in Zweden. Het land van de eindeloze roadtrips en ongerepte natuur, maar ook een stedentrip Stockholm is een goed excuus om een ticket te boeken. Ben je op zoek naar tips voor een vakantie in Zweden? Op Expeditie Aardbol vind je volop tips voor onder andere wildkamperen en een reis naar Lapland.

Meer lezen over een vakantie in Zweden? Lees hier alle reisblogs over Zweden.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset