Search
Close this search box.
7 april 2022

Zo mooi is een huskytocht in de Franse Alpen

Frankrijk: Huskytocht in de Franse Alpen

Of een ontmoeting met husky’s alleen is voorbehouden aan reizigers in Lapland? Zeker niet, want ook in andere delen van Europa kun je een huskytocht maken. Tijdens mijn wintersportreis in Les Sybelles in de Savoie Mont Blanc maak ik een korte tocht met sledehonden, maar je kunt ook kiezen om een paar dagen met de honden door de bergen te trekken.

CHIENS DE TRAINEAUX

Sinds mijn bezoek aan Zweeds-Lapland stond een winterse tocht met sledehonden hoog op mijn lijstje. De verrassing was dan ook groot toen ik tijdens mijn verblijf in Frankrijk hoorde dat je óók in het gebied Savoie Mont Blanc een huskytocht kunt maken. Met deze chiens de traineaux door een winterwonderland zoeven? Dat liet ik me geen tweede keer zeggen.

Uiteraard heb ik me wel even gevraagd of het verantwoord is om zo’n fysieke inspanning van de dieren te vragen. Er werd me verzekerd van niet, en je ziet zelf ook al snel dat de honden het ontzettend naar hun zin hebben. Husky’s zijn super sterk en hebben mega veel energie. En die raken ze alleen kwijt door elke dag heel veel te bewegen. Ze komen luid blaffend aangerend en staan letterlijk te trappelen om weer verder te mogen. Hoe sneller ze weer op pad mogen, hoe beter. Dat mag echter niet van de baas, want ze moeten verplicht even vijf minuten uithijgen voordat ze weer verder gaan.

Frankrijk: Huskytocht in de Franse Alpen
Frankrijk: Huskytocht in de Franse Alpen
Frankrijk: Huskytocht in de Franse Alpen
Frankrijk: Huskytocht in de Franse Alpen

KNUFFELEN MET HUSKY’S

Terwijl de honden even op adem komen maak ik kennis met de groep die zometeen mijn slee gaat trekken. De honden blaffen keihard en zijn op het eerste gezicht daarom een beetje intimiderend. Maar blaffende honden bijten niet, en zeker niet als het om sledehonden gaat. Als je dichterbij komt blijken ze heel erg lief te zijn. De honden houden enorm van knuffelen en zijn ook naar elkaar heel zoet. Er worden likjes uitgedeeld naar andere honden in de roedel en alle dieren laten zich uitgebreid aaien. Achteraf vind ik dit misschien wel het leukste deel van de hele huksytocht, lekker uitgebreid knuffelen met alle honden.

Frankrijk: Huskytocht in de Franse Alpen
Wintersport in Les Sybelles, Frankrijk

WAT NIEMAND JE VERTELT

Tijdens een huskytocht lig je met z’n tweeën op een slee die wordt voortgetrokken door zo’n twaalf dolenthousiaste sledehonden. Hartstikke romantisch, behalve dan dat ik de slee deelde met een collega in plaats van mijn vriend. Achterop staat de gids, die de honden aanstuurt met commando’s. Zodra we zijn geïnstalleerd en het commando klinkt, schieten we weg. De honden rennen in een noodvaart over de besneeuwde piste en het is echt fantastisch om op zo’n manier door het landschap te razen. In de verte zie je een langlaufer door de sneeuw glijden en boven je hoofd zwaaien mensen in de stoeltjeslift.

Wat niemand je echter ooit heeft verteld is dat het best kan stinken, zo’n huskytocht. Zodra de honden zich in beweging zetten, laten ze massaal hun gassen vrij en daarom zit je de eerste minuut toch echt in de stank. En het blijft niet bij die ene keer, elke keer als we even een paar minuten stil hebben gestaan ruikt het naar hondenscheten. Vooruit, het is geen reden om níet op die slee te stappen, maar zo rooskleurig als het altijd wordt geschetst is het nou ook weer niet.

Frankrijk: Huskytocht in de Franse Alpen
Frankrijk: Huskytocht in de Franse Alpen
Frankrijk: Huskytocht in de Franse Alpen

IS EEN HUSKYTOCHT IN FRANKRIJK ANDERS DAN IN LAPLAND?

Een huskytocht in Frankrijk ligt over het algemeen iets meer binnen handbereik dan een huskytocht in Lapland. Het is nou eenmaal minder ver reizen en stukken vriendelijker voor je portemonnee. Maar in hoeverre verschilt een huskytocht in Frankrijk van een tocht in Lapland? Ik denk dat je Lapland door onherbergzamer gebied reist. Hier in de Franse Alpen bleven we op de pistes en in de bewoonde wereld, terwijl je je in Lapland veel eerder in de rimboe bevindt. Ik denk dat de ervaring in Lapland daarom iets specialer is, maar een huskytocht in Frankrijk lijkt me een mooi alternatief voor wie niet op de korte termijn een winterreis naar Lapland heeft gepland. Mijn eigen reishonger is in ieder geval gestild, al zou ik het ooit wel een keer in het hoge noorden willen beleven.

Wintersport in Les Sybelles, Frankrijk
Frankrijk: Huskytocht in de Franse Alpen

OOK EEN HUSKYTOCHT MAKEN IN FRANKRIJK?

Wil jij ook een huskytocht maken in Frankrijk? Dat kan op verschillende plekken in de Franse Alpen. Ik doe het zelf bij organisatie White Forest in het dorpje La Toussuire in skigebied Les Sybelles. Bij deze organisatie betaal je € 40 voor een tocht van een half uur en € 60 voor een ritje van een uur.

Het is ook mogelijk om via deze organisatie een training te volgen waarbij je zelf op de slee staat en een groep van 3 à 4 honden aanstuurt. Je leert dan in een dagdeel de kneepjes van het vak. De echte liefhebbers kunnen er ook voor kiezen om een paar dagen met de honden eropuit te gaan. Tijdens zo’n meerdaagse tocht ga je diep de bergen in en overnacht je in een tent in de bergen.

➞ Boek een wintersportvakantie in Les Sybelles via TUI
➞ Boek een wintersportvakantie in Les Sybelles via Sunweb

Frankrijk: Huskytocht in de Franse AlpenFrankrijk: Huskytocht in de Franse Alpen

Verantwoording: Ik bezocht Les Sybelles op uitnodiging van Savoie Mont Blanc. 

Reizen naar Frankrijk

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vakantie Frankrijk

Frankrijk is het ultieme vakantieland. Je hebt er mooie steden, fijne stranden en kunt er optimaal genieten van het goede leven. Maar dat is niet alles. Ook in de winterperiode is Frankrijk een geliefde bestemming, want met kilometers aan sneeuwzekere pistes en gezellige skidorpen kun je er uitstekend wintersporten.

Wil je meer weten over reizen in Frankrijk? Lees hier alle reisblogs over Frankrijk.

Bestemmingen

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset