Zoeken
Sluit dit zoekvak.
7 maart 2023

Reizen met een huurauto: zo houd je het avontuurlijk

Zo maak je een avontuurlijke roadtrip

Reizen met een huurauto is makkelijk, snel en geeft de ultieme vrijheid, maar pas op dat het niet té comfortabel wordt. Voor je het weet zie je alleen maar snelwegen en kom je je hele reis geen lokale bewoner tegen. Al eerder gaf ik je zes goede redenen om een roadtrip te maken, vandaag vertel ik hoe je je vakantie met een huurauto nou echt avontuurlijk houdt. Want juist de onbekende landschappen en lokale ontmoetingen kunnen kleur geven aan een roadtrip. Lees en leer.

#1 MAAK EEN RONDREIS

De meeste reizigers huren een auto vanwege de vrijheid en flexibiliteit, las ik in het jaarlijkse trendonderzoek van autoverhuurspecialist Sunny Cars. Vrijheid om op pad te gaan en flexibiliteit om zelf je route uit te stippelen, dat zijn ook voor mij redenen om met een huurauto te reizen. Want je hebt die auto natuurlijk niet gehuurd om de gehele tijd op één plek te blijven hangen. Dat is ronduit zonde van het geld en funest voor het avontuur. Juist met een huurauto kun je eenvoudig van A naar B reizen, dus maak gebruik van de luxe om een rondreis te maken en op flink wat verschillende plekken te slapen. Regelmatig verkassen is misschien niet zo efficiënt, het zorgt wel voor een spannende en gevarieerde invulling van je reis.

6 redenen om dit jaar een road trip te maken

#2 KIES EENS VOOR EEN ANDERE AUTO

Hoe eerder je een huurauto boekt, hoe beter. Kort van tevoren is het aanbod nou eenmaal beperkter en heb je grote kans dat je meer betaalt. Als je online een auto reserveert, dan kun je kiezen uit een lange lijst met auto’s en het is verleidelijk om voor de goedkoopste of bekendste optie te gaan. Zo maakt 14 procent van de Nederlandse autohuurders zijn keuze op basis van het automerk en 27 procent op basis van de prijs. Mijn tip: niet doen! Zie je huurauto niet als noodzakelijk vervoersmiddel, maar beschouw het als onderdeel van het avontuur. Doe eens gek en verras jezelf met een compleet ander model, merk of type auto. Ga bijvoorbeeld op pad met een 4X4, huur een cabrio of kies voor een fotogenieke oldtimer. Wedden dat je de reis dan heel anders beleeft?

#3 VERMIJD DE SNELWEG

Het is een cliché, maar daarom niet minder waar: tijdens een roadtrip gaat het niet om de bestemming, maar om de reis ernaartoe. Wil je iets van een land zien, dan moet je vooral niet de snelweg nemen. Het duurt doorgaans iets langer, maar je ziet veel meer. Je doorkruist afgelegen dorpjes, mooie landschappen en hebt volop de gelegenheid om de auto langs de kant te zetten. De route wordt op die manier echt onderdeel van je reis. Zo koos ik in Marokko voor de langzame route door het Atlasgebergte, maar het bleek uiteindelijk een van de hoogtepunten van mijn rondreis. Nog een voordeel: je betaalt geen tol, tanken is op de provinciale wegen doorgaans een stuk goedkoper en je staat minder in de file.

Zo maak je een avontuurlijke roadtrip

#4 REIS OP DE BONNEFOOI

Niet weten wat de dag je zal brengen of waar je vannacht gaat slapen: reizen op de bonnefooi is nooit saai. Het betekent dat je je openstelt voor het onverwachte en het avontuur omarmt. Toch stippelt meer dan de helft van de autohuurders hun reis helemaal van begin tot eind uit. Maar liefst 51 procent legt van tevoren de route en logeerplekken vast, slechts 12 procent reist volledig op de bonnefooi. En dat terwijl het gevoel van vrijheid en flexibiliteit als belangrijkste reden wordt gegeven voor het huren van een auto. Hoog tijd dus om de planning los te laten.

Vind je het te spannend om helemaal blanco aan je reis te beginnen? Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om alleen de eerste nacht een hotel te boeken of om de route al een beetje globaal uit te stippelen. Tip: als je een hotel boekt via booking.com, dan kun je vaak nog tot de dag van tevoren annuleren. Dat biedt zekerheid én flexibiliteit.

#5 GEEN NAVIGATIESYSTEEM, MAAR EEN WEGENKAART

Met een navigatiesysteem aan boord is het onmogelijk om te verdwalen, want je weet tot op de centimeter nauwkeurig waar je je op aarde bevindt. Dat ondermijnt de magie van het roadtrippen, want juist de verkeerde afslagen leiden je naar de mooiste onverwachte plekjes in de omgeving. Toen ik een roadtrip maakte door Italië en de Balkan koos ik er dan ook bewust voor om géén navigatiesysteem of -app te gebruiken. In plaats daarvan kocht ik wegenkaarten en bepaalde ik vier weken lang op de ouderwetse manier mijn route. Deze manier van rijden maakt echt een wereld van verschil, want je bent je veel meer bewust van de omgeving. Een leuke uitdaging voor jouw volgende roadtrip?

6 redenen om dit jaar een road trip te maken

#6 VRAAG EEN LOCAL DE WEG

Mocht je ondanks je wegenkaart toch verdwalen, vraag dan eens de weg bij een plaatselijke bakker of in het dorpscafé. Het is een leuke manier om contact te krijgen met de lokale bevolking, je buitenlandse talen te oefenen en uit te vinden waar je de dichtstbijzijnde pinautomaten, wegrestaurants of benzinestations kan vinden. Het klinkt logisch om dat te doen, maar in de praktijk neemt nog maar 10 procent van de autohuurders de moeite om het aan iemand op straat te vragen.

#7 KIES VOOR ALL-IN AUTOHUUR

Geldzorgen en stress zijn funest voor een ontspannen vakantie en die stoorzenders wil je daarom zo snel mogelijk elimineren. Want pas als je zorgeloos op pad gaat, sta je open voor het onverwachte avontuur. Onaangekondigde afschrijvingen van je creditcard en onverwachte kosten, zoals een verplichte verzekering, zijn echter geen uitzondering als je een auto huurt. Kies daarom al tijdens het boeken voor all-in autoverhuur, waarbij alle benodigde verzekeringen zijn inbegrepen. Bij Sunny Cars is je auto altijd goed verzekerd en hoef je je geen zorgen te maken over extra kosten. Wel zo prettig, want daardoor zit je toch een stuk relaxter achter het stuur. En wie weet dat je het met een gedegen verzekering wél aandurft om de avontuurlijke route te kiezen.

6 redenen om dit jaar een road trip te maken

#8 ONTHOUD: DE AUTO IS NIET HEILIG

Het feit dat je een auto tot je beschikking hebt, betekent niet dat je hem dan zoveel mogelijk moet gebruiken. Kies er juist voor om de auto op sommige momenten te laten staan. De meeste Nederlanders huren een auto om bezienswaardigheden te bezoeken of leuke plekjes te ontdekken, maar je kunt best een keer lopend naar het dichtstbijzijnde dorpje of de bus nemen naar het strand. Wie weet welk avontuur je onderweg tegenkomt…

Meer lezen over reizen met een huurauto? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

• Met deze tips wordt jouw roadtrip nog leuker
• 5 ideeën voor een te gekke roadtrip door Italië
• Het internationale rijbewijs: voor welke landen heb je het nodig?
• 6 redenen om dit jaar een road trip te maken

Verantwoording: Bovengenoemde cijfers en statistieken komen uit het trendrapport van autohuurspecialist Sunny Cars. Het onderzoek werd gedaan onder 3091 respondenten van 25 jaar en ouder, representatief naar geslacht, leeftijd, opleiding, arbeidsparticipatie en gezinssituatie.

Reistips

Foto van Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

2 reacties

  1. Ik vind vooral tip 5 wel een erg leuke! Met navigatiesysteem ben je (ook al is het niet de insteek) een stuk minder flexibel omdat je je sneller aan de planning houdt, als je met een kaart op schoot de route uitzoekt, sla je misschien wat sneller af :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REistips

Op zoek naar handige reistips voor het backpacken of rondreizen? Expeditie Aardbol helpt je met de voorbereiding van jouw reis. Wil je weten wat écht onmisbaar is in je backpack of ben je op zoek naar een bijzonder hotel? Hier vind je een overzicht van alle reistips, travel hacks en gadgets.

Of je nou gaat backpacken in Azië of een stedentrip maakt in Europa: lees hier alle blogs met praktische reistips.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset

REistips per onderwerp