Zoek
Sluit dit zoekvak.
13 juni 2023

Indonesië: Prambanan tempels bezoeken in Yogyakarta

Yogyakarta is de culturele hoofdstad van Java, met als hoogtepunt het boeddhistische tempelcomplex Borobudur. Minder bekend, maar minstens zo indrukwekkend zijn de Prambanan tempels: een groepje hindoeïstische tempels die net buiten de stad liggen. Je kunt er vanuit Yogyakarta eenvoudig naartoe fietsen, een prachtige tocht door de rijstvelden. Heb je weinig tijd? Dan kun je de Prambanan en de Borobudur ook combineren tijdens een dagexcursie.

Prambanan

Indonesië: Het Prambanan tempelcomplex in Yogyakarta

De Prambanan tempels bezoeken

Ten noordoosten van de Javaanse stad Yogyakarta vind je prachtig tempelcomplex van vele honderden jaren oud. Dit zijn de tempels van Prambanan, een hindoeïstisch complex vol prachtige details. Benieuwd naar de verhalen van deze tempels? Alles wat je moet weten over je bezoek aan de Prambanan lees je in deze blog.

Geschiedenis van de Prambanan

De Prambanan is net als de Borobudur een enorm tempelcomplex dat een stukje buiten Yogyakarta ligt. Het was het hindoeïstische antwoord op de boeddhistische Borobudur, en werd zo’n 50 jaar later, halverwege de 9e eeuw, gebouwd. Toen een paar eeuwen later de Islam zich vanuit het westen over Indonesië verspreidde, werd het complex verlaten en raakte het door aardbevingen, vulkaanuitbarstingen en schatgravers in verval.

Fast forward naar betere tijden, want sinds 1991 staat de Prambanan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en wordt er daadwerkelijk actie ondernomen om de bijzondere tempels te behouden. Helaas heeft het complex nog wel steeds te lijden onder invloeden van buitenaf. Tijdens een hevige aardbeving in 2006 raakten de tempels wederom zwaar beschadigd, en nog steeds liggen de brokstukken in hoopjes op het terrein.

➞ Prambanan tip: Heb je een studentenkaart? Vergeet ‘m niet mee te nemen want daarmee krijgt je korting op je toegangskaartje!

Indonesië: Het Prambanan tempelcomplex in Yogyakarta

Drie iconische torens

De Prambanan bestaat uit talloze verschillende bouwwerken en tempels, maar de drie hoofdtempels zijn het meest indrukwekkend. Ze zijn opgedragen aan de drie belangrijkste goden uit het hindoeïsme en dragen de toepasselijke namen Candi Shiva Mahadeva, Candi Vishnu en Candi Brahma. Op hetzelfde terrein vind je ook de Sewu Tempel, Lumbung Tempel en Bubrah Tempel.

De torenhoge bouwwerken zijn versierd met talloze details en figuren die het verhaal van de Ramayana uitbeelden. Wie een beetje op de hoogte is van dit Indiase epos zal een hoop herkennen. Anderen moeten het doen met informatie uit de folder of Lonely Planet. Het is ook mogelijk om het terrein met een gids te bezoeken. Ik kan het aanraden, want alleen op deze manier lijken de vele beeltenissen tot leven te komen en krijgen de donkere gedaantes in de tempels als vanzelf een gezicht.

➞ Lees ook: Tips voor Yogyakarta, het culturele hoogtepunt van Java

Borodudur of Prambanan?

We krijgen regelmatig de vraag welke tempel mooier is: de Borobudur of de Prambanan. Waar de Borobudur je in al zijn grootsheid omver zal blazen, weet de Prambanan je ongetwijfeld in te pakken met de details. Kiezen hoeft gelukkig niet, want je kunt beide complexen eenvoudig op dezelfde dag bezoeken. De makkelijkste manier om dat te doen is tijdens een gecombineerde tour.

Indonesië: Het Prambanan tempelcomplex in Yogyakarta
Indonesië: Het Prambanan tempelcomplex in Yogyakarta

Hoe kom je bij de Prambanan?

De Prambanan ligt op ongeveer 17 kilometer ten noordoosten van Yogyakarta. Vrijwel alle hotels en guesthouses in Yogyakarta kunnen een excursie voor je regelen of boek zelfs iets via Getyourguide.

Leuker is het echter om de Prambanan met de fiets te bezoeken, want de route gaat dwars door de rijstvelden en langs kleinere tempels in de omgeving. Het is ook mogelijk om een taxi te nemen naar de Prambanan.

Het beste moment om de Prambanan te bezoeken

Het beste moment om de Prambanan te bezoeken is ’s ochtends vroeg of aan het eind van de middag, want dan ontloop je de meeste toeristen.

Wil je Prambanan op een heel andere manier bekijken? Reserveer dan kaartjes voor het beroemde Ramayana Ballet. Deze dansvoorstelling wordt elke avond opgevoerd tegen de achtergrond van de fraai verlichte tempels.

Indonesië: Het Prambanan tempelcomplex in Yogyakarta

Ook de Prambanan bezoeken?

Toegang voor de Prambanan bedraagt 362.500 roepiah per persoon (laatste update: 2023). Studenten krijgen op vertoon van hun collegekaart korting. Je kunt er ook voor kiezen om alvast van tevoren online een kaartje te kopen. Je krijgt dan een QR-code die je bij de ingang van de tempel kan laten scannen.

De Prambanan is dagelijks geopend van 06:00 tot 17:00 uur. Houd er echter rekening mee dat er op elke maandag onderhoudswerkzaamheden plaatsvinden, wat betekent dat een deel van het terrein niet toegankelijk is. Het is dus beter om je bezoek te plannen op dinsdag t/m zondag.

➞ Klik hier om een ticket voor de Prambanan te kopen

Indonesië: Het Prambanan tempelcomplex in Yogyakarta

Reizen naar Indonesië

Indonesië is een geweldig vakantieland en je kunt er weken rondreizen. Boek zelf een los ticket via Tix.nl (vanaf € ) en stippel je reis uit met behulp van alle reisinformatie op Expeditie Aardbol. In deze blog lees je hoe je de ultieme rondreis maakt van Sumatra naar Java, Bali en Lombok.

Laat jij het plannen liever over aan de echte experts? Dan is het slim om een rondreis door Indonesië te boeken via een reisorganisatie. Via Riksja Travel kun je eenvoudig je reis samenstellen door middel van bouwstenen. Zo houd je zelf ook nog een beetje de regie.

TUI heeft ook rondreizen door Indonesië in het aanbod zitten. Deze 17-daagse reis combineert de hoogtepunten van Java en Bali, en neemt je onder andere mee naar Yogyakarta.

Reizen naar Indonesië

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

17 reacties

 1. Hele mooie foto’s! Ik vond de Prambanan bijna indrukwekkender dan de Borobudur, misschien ook omdat ik er niet om de twee minuten met groepen Indonesiërs op de foto hoefde ;)

  1. Ik vind het zelf lastig om te kiezen, maar mijn vriend vond de Prambanan ook bijzonderder dan de Borobudur. Hij vond het veel mooier dan verwacht.

 2. Ik vind de Prambanan heerlijk. Ik ben er twee keer geweest, een keer voor de aardbeving en een keer kort erna. De tweede keer kon je bijna niks van het complex zien omdat alles nog afgesloten was in verband met vallende stenen.

  Ik wil Java graag een keer aan mijn vriend laten zien. Voor 2016 hebben we al andere plannen (het oosten) maar het komt er vast een keertje van.

 3. Ik vond de Prambanan een beetje tegenvallen.. Had er zelf iets meer van verwacht waardoor ik uiteindelijk zo’n ‘is dit het nou’ gevoel eraan overhield. Heerlijk dat het zo rustig was!

  1. Haha ja dat is persoonlijk inderdaad. Een vriendin van me raadde hem ook af, maar ik ben blij dat we toch zijn gegaan!

 4. Ik vond het ook prachtig! ben er ’s avonds naar een traditionele uitvoering van de Ramayana geweest. Man man wat een lange zit, maar wel magisch met de Prambanan op de achtergrond, en leuk om meer over het verhaal te weten!

  1. Ah ja, daar hebben wij over getwijfeld, maar vonden dat niet echt bij ons passen, gingen liever goed uit eten… Cultuurbarbaren ;)!

 5. toffe foto’s! Ik zie voor het eerst het hele complex, heb eigenlijk alleen de bekende zonsopgang/ondergang foto bij de drie torens.

  1. En eigenlijk is het nog veel groter, verder op het terrein liggen nog een aantal gebouwen en tempels, maar die zijn lang niet zo indrukwekkend (en half ingestort) als deze plek.

 6. Wij bezochten het in 2007 en toen was veel niet toegankelijk vanwege de aardbeving. Wel slecht dat er nu nog brokstukken liggen. Los daarvan wel een hele mooie plek al vond ik de scooter rit door de bergen ernaar toe bijna mooier.

  1. Ah ja dat hebben wij dus met de auto gedaan. Als ik het over zou mogen doen, dan had ik ook een scooter of fiets genomen. We hadden genoeg tijd in Yogyakarta om Borobudur en Prambanan op andere dagen te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rondreis Indonesië

Indonesië is met haar vele duizenden eilanden een van de meest veelzijdige bestemmingen binnen Azië. Elk eiland heeft zijn eigen gebruiken en tradities, en je kunt er moeiteloos natuur met cultuur of mooie stranden combineren. Neem de tijd en bezoek tijdens je reis naar Indonesië ten minste twee eilanden, alleen dan leer je dit immense land een beetje doorgronden.

Wil je meer weten over reizen en backpacken in Indonesië? Lees hier alle reisblogs over Indonesië.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset