Zoek
Sluit dit zoekvak.
6 maart 2023

Cool museum in Osaka: het Momofuku Ando Instant Ramen Museum

In de categorie bijzonder leuke musea: het Momofuku Ando Instant Ramen Museum in Osaka. Yes, je leest het goed. Een museum dat volledig is gewijd aan misschien wel de beroemdste uitvinding van Japanse bodem: de instant noodles. Is het slecht weer tijdens jouw bezoek aan Osaka? Je hebt nu een uitstekende reden om eens een kijkje te nemen in dit bijzondere museum.

Instant Ramen Museum

Cool museum: Het Momofuku Ando Instant Noodles Museum in Japan

Een bijzonder museum in Osaka

Genoeg te doen in Osaka, maar van alle bezienswaardigheden is het Momofuku Ando Instant Ramen Museum veruit de grappigste. Je krijgt er een inkijkje in de geschiedenis van de instant noodles, maar je mag uiteraard ook een hapje proeven.

De geboorte van de gevriesdroogde noodles

Eerst een stukje geschiedenis. Het is 25 augustus 1958 als Momofuku Ando in een schuurtje in zijn achtertuin de instant noodles uitvindt. Na een maanden van proberen heeft hij op die dag het perfecte recept gevonden van de gevriesdroogde noodles met kippensmaak. Zijn motivatie is puur idealistisch. In de jaren na de Tweede Wereldoorlog kampt Japan met een voedseltekort en Ando wil met zijn uitvinding bereiken dat niemand meer honger hoeft te leiden. Zijn motto: “De wereld zal vrede kennen als de mensen genoeg te eten hebben.”

Cool museum: Het Momofuku Ando Instant Noodles Museum in Japan
Buiten het museum staat een levensgroot standbeeld van Momofuku Ando

Het werd een wereldwijde hit

Het resultaat van zijn maandenlange inspanning kennen we allemaal, want 60 jaar later zijn instant noodles nog steeds een wereldwijde hit. Behalve de instant noodles mag Momofuku Ando ook de Cup Noodles en Space Noodles op zijn conto schrijven, maar vooral de originele ‘Chickin Noodles’ zorgden voor een ware revolutie binnen de eetcultuur.

Cool museum: Het Momofuku Ando Instant Noodles Museum in Japan

Een ode aan de instant noodles

Het Momofuku Ando Instant Ramen Museum is een ode aan de man die ooit de instant noodles heeft bedacht. Het is een klein, maar interactief museum over de ontdekking die Momofuku Ando zo’n 60 jaar geleden deed in dezelfde stad. In de tentoonstellingshal kun je een kijkje nemen in het schuurtje van Momofuku Ando en de evolutie van de Cup Noodles verpakking bekijken. Het is leuk om te zien hoe de verpakking zich in de loop der jaren heeft ontwikkeld, want er zijn maar liefst 800 verpakkingen te zien.

Tip: doe een audiotour

Het is aan te raden om hier de gratis audiotour te gebruiken, want helaas staat bijna alles in het Japans aangegeven. De audiotour neemt je mee op een reis langs de geschiedenis van de noodles en vertelt je alles wat je moet weten over het ontstaan ervan.

Cool museum: Het Momofuku Ando Instant Noodles Museum in Japan

➞ Lees ook: Wat te doen in Osaka: 17 x tips

Chicken Ramen Factory

Als je eenmaal bent bijgepraat over de geschiedenis van de noodles is het tijd voor het leukste gedeelte van het museum: de Chicken Ramen Factory en de Cupnoodles Factory. De Chicken Ramen Factory is een kookstudio waar de jongste bezoekers from scratch hun eigen portie instant noodles kunnen klaarmaken. Het begint met het maken, kneden en bewerken van het deeg en eindigt met het ontwerpen van de verpakking. Let op, deze activiteit is alleen voor kinderen.

Je eigen cup noodles maken

In de Cupnoodles Factory kunnen gelukkig alle leeftijden terecht. Hier mag je je eigen Cup Noodles beker ontwerpen en een potje instant noodles samenstellen. Je hebt keuze uit diverse soorten soep en garnering, waarna het potje wordt geseald en ingepakt in een speciale luchtcontainer. Je creatie is drie maanden houdbaar en kan zonder problemen mee in het vliegtuig.

Cool museum: Het Momofuku Ando Instant Noodles Museum in Japan
Cool museum: Het Momofuku Ando Instant Noodles Museum in Japan

Waar ligt dit museum in Osaka?

Het Momofuku Ando Instant Ramen Museum is net buiten Osaka gelegen in de plaats Ikeda, op ongeveer 20 minuten treinen van het centrum van de stad. Om er te komen neem je op station Osaka Umeda de Hankyu Takarazuka lijn en stap je uit bij Ikeda Station. Vanaf het station is het vervolgens vijf minuten lopen naar het museum. Je JR-pass is op deze lijn niet geldig.

Cool museum: Het Momofuku Ando Instant Noodles Museum in Japan

Ook naar het Instant Ramen Museum?

Openingstijden: Van woensdag tot maandag, 09:30 – 16:00.

Chicken Ramen Factory: Er worden per dag vier workshops van anderhalf uur gegeven, namelijk om 09:30, 11:00, 13:15 en 14:45. Er kunnen per keer maximaal 48 mensen deelnemen en in drukke periodes is het aan te raden om een plekje te reserveren via de website.

Toegangsprijs: Zowel het museum als de audiotour zijn gratis. Deelname aan de ‘Chicken Ramen Factory’ bedraagt 600 yen, het ontwerpen van je eigen cup noodles kost 500 yen.

Cool museum: Het Momofuku Ando Instant Noodles Museum in Japan

Reizen naar Japan

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

5 reacties

  1. Kijk, dat zijn plekken die Japan voor ons extra aantrekkelijk maken. Erg leuk om te zien dat er een museum voor de Instant noodles te bezoeken is. Ik kan niet wachten om de bijzondere wereld van Japan te betreden :-)

    1. Ja hilarisch toch? In Japan kan iedereen even kind zijn, zo leuk. Het schijnt dat er ook een soortgelijk museum in de buurt van Tokyo zit!

    1. Haha ja, leuk he? Verse noedels zijn natuurlijk nog veel lekkerder, maar voor onderweg is het een prima alternatief!

  2. Wat leuk! Had er nooit over nagedacht, dat er zo’n leuk verhaal achter de noodles zouden zitten. Lijkt me sowieso heel tof om ooit nog een keer naar Japan te gaan, dan zet ik Osaka ook zeker op mijn lijstje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rondreis Japan

Japan is het land van sushi, kersenbloesem, geisha’s en hogesnelheidstreinen. Een land met boeiende gebruiken en tradities, maar waar je als reiziger ontzettend comfortabel kan rondreizen. Of je nou een ervaren backpacker bent of voor het eerst in Azië komt, wedden dat je al op de eerste dag verliefd wordt op de cultuur en haar bewoners?

Wil je meer weten over reizen in Japan? Lees hier alles over een rondreis door Japan.

Japan Rail Pass

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset