Wil je in Madagascar ringstaartmaki’s spotten? Hiken door buitenaards aandoende landschappen? Zwemmen in tropische oases? En tegelijkertijd leren over de tradities van lokale stammen? Dan moet je zeker een bezoek brengen aan het Isalo National Park.
Isalo National Park
Het Isalo National Park is gelegen in het zuiden van Madagascar en is een logische halte op de RN7 naar Tulear. Reis je via de RN7 naar het zuiden van Madagascar, dan zul je het landschap snel zien veranderen. Van rijstterrassen via regenwoud naar een landschap dat zo desolaat is dat je je soms even op de maan waant. Dit is het begin van het uitgestrekte Isalo National Park.
Mooiste park van Madagascar
Het is het mooiste natuurpark dat ik in Madagascar heb bezocht en dat heeft alles te maken met de spectaculaire landschappen. Het Isalo National Park bestrijkt een gebied van 800 vierkante kilometer en vormt een aaneenschakeling van landschappen die doen denken aan de rotsformaties in het Amerikaanse Colorado.
Meer lezen over reizen naar Madagascar? Bekijk hier mijn route en planning voor een rondreis door Madagascar.


Hiken in het Isalo National Park
Het Isalo National Park is een van de beste plekken in Madagscar om ringstaartmaki’s te spotten, maar eigenlijk draait het hier vooral om de mooie landschappen. Isalo lijkt namelijk regelrecht van de maan te komen. De omgeving is een aaneenschakeling van droge landschappen met grillige rotsformaties en diepe kloven, en je kunt er schitterende wandeltochten maken en zelfs blijven overnachten op speciale kampeerplekken.
Op pad met gids Charles
Wij gaan één dag op pad met gids Charles, die ons al staat op te wachten bij het kantoor van het nationale park. Hij zal ons vandaag de hoogtepunten van het park laten zien. Nadat alle formaliteiten zijn geregeld rijden we naar de ingang van het park. Hier start de wandeling die ons dwars door het park gaat leiden. In de verte zie je de ringstaartmaki’s al zonnen op een van de rotsen, maar verderop in het park gaan we ze nog veel beter zien.
Maanlandschap en mini-baobabs
Het eerste deel van de wandeling voert ons door een ruig maanlandschap met steile rotswanden en hoge uitkijkpunten. Je kunt hier wandelende takken spotten en mini-baobabs, maar er zitten ook schorpioenen verscholen onder de kleinere rotsblokken. Het is bloedheet, want het rotsachtige landschap kent weinig beschutting en de zon schijnt volop.
Tijdens dit eerste stuk kom je ook een aantal bijzondere bezienswaardigheden tegen die te maken hebben met de plaatselijke stam die in het gebied woont. Leden van de Bara stam beschouwen het Isalo National Park namelijk als een heiligdom en begraven hun doden in de rotsen. Als je goed oplet, zie je overal van deze graven terugkomen en dat is best bijzonder als je erover nadenkt.





Piscine naturelle
Het leuke aan het Isalo National Park is de verscheidenheid aan landschappen. Het ene moment sta je in de woestijn, het volgende moment ontvouwt zich temidden van dat kale, rotsachtige landschap een tropische oase. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar plotseling sta je met je voeten in het witte zand, in de schaduw van hoge palmbomen, en kun je zwemmen in een smaragdgroen meertje. Je weet niet wat je ziet.
Zwmmen in een groene waterbron
Ik waag me aan een plons in deze beeldschone poel, maar het is werkelijk steenkoud. Je kunt er even lekker afkoelen na een wandeling in de zon, maar ik blijf persoonlijk liever niet te lang in het water. Gelukkig ben je hier in de volle zon zo weer opgewarmd.

Ringstaartmaki’s spotten
Na een korte zwemsessie is het nog een aardig stuk lopen naar onze volgende stop. We doorkruisen een grillig landschap van rotsen en dalen vervolgens af naar onze picknickplek. Dit is de plek waar je de meeste ringstaartmaki’s tegenkomt, want al dat eten vinden ze hartstikke interessant. Het is streng verboden om ze te voeren, maar de dieren zijn brutaal genoeg om af en toe iets van je tafel te stelen. Dat is niet echt goed natuurlijk, maar het geeft je wel de kans om de beestjes van dichtbij te bekijken.
Hallo King Julian
Een ontmoeting met ringstaartmaki’s was voor mij een van de belangrijkste redenen om naar Madagascar te reizen, en hier zitten ze gewoon bij je aan tafel. Ik vind het fantastisch. Even later spot ik ook een sifaka, die al dansend het terrein oversteekt.





Cascades des Nymphes
Na de lunch bezoeken we een heel bijzonder stukje van het park: een diepe kloof vol groen die leidt naar de Cascade des Nymphes. Tijdens deze wandeling volg je een smal riviertje en word je omringd door varens en tropische planten. Een schitterende wandeling die je via glibberige rotsblokken naar twee diepe poelen brengt: de blauwe en de zwarte poel. Het water is hier nóg kouder dan in de piscine naturelle, maar je kunt er zwemmen onder een waterval en je waant je even in het paradijs. Ik durfde het niet aan, maar het schijnt iets beter te doen te zijn als je Madagascar in de zomer bezoekt (ik was er in de winter).
Wandel door een schitterende canyon
Deze canyon is tevens de laatste etappe van onze wandeling door het Isalo National Park en vanaf hier lopen we terug naar de parkeerplaats. In totaal hebben we vandaag een afstand van zo’n 16 kilometer afgelegd en ik heb van elke seconde genoten. Het Isalo National Park is wat mij betreft het mooiste nationale park van het eiland en mag echt niet ontbreken tijdens je rondreis door Madagascar.


Isalo National Park bezoeken
Ben je na het lezen van deze blog enthousiast geworden om Isalo National Park te bezoeken? Hieronder lees je alle tips.
Toegangsprijzen
Een bezoek aan het Isalo National Park is niet goedkoop, want naast entreegeld moet je ook betalen voor een gids. Dit is verplicht in alle nationale parken in Madagascar, maar het kan de prijs aardig opdrijven. Als ik alle kosten voor toegang, gids, chauffeur en lunch bij elkaar optel, dan kom ik uit op 350.000 ariary voor 2 personen.
Hieronder vind je de kosten voor een bezoek aan het Isalo National Park (2018):
Toegangsprijs per persoon per dag: 65.000 ariary
Prijs voor een gids: 120.000 ariary
Community tax per persoon: 5.000 ariary
Gids
Wij gingen op pad met Charles, een ontzettend leuke én goede gids. Een jonge vent die heel veel weet en gepassioneerd is over zijn werk. Een aanrader. Je kunt naar hem vragen bij het kantoor van het nationale park.
Het is verstandig om de dag vóór je bezoek aan het Isalo National Park al een gids te regelen. Wij vroegen bij de receptie van het hotel of ze iemand voor ons konden bellen. Onze gids Charles kwam toen ’s avonds al naar het hotel om kennis te maken. Je kunt dan meteen tijden afspreken voor de dag erna en aangeven hoeveel je wilt wandelen. Dat scheelt heel veel tijd de volgende dag en is bovendien erg slim in het hoogseizoen. Je hebt namelijk pech als er geen gidsen meer beschikbaar zijn; je kunt het park dan niet bezoeken.

Chauffeur
Wij maakten een wandeling die op een andere plek begon dan dat hij eindigde en dus moest onze auto van de ene naar de andere kant van het park worden gereden. Je moet dus voor die ene dag een chauffeur huren. Via onze gids Charles konden we iemand regelen die voor 50.000 ariary onze auto van A naar B kon brengen. Een beetje spannend om de sleutels af te geven, maar we kregen de auto brandschoon terug. De chauffeur was zelfs even met onze auto naar de garage geweest voor een snelle check.
Lunch
Het is mogelijk om in het park te lunchen. Dat moet je een dag van tevoren aangeven bij je gids, dus nog een reden om de avond van tevoren even af te spreken. Je krijgt dan een driegangenlunch die in het park wordt bereid en bij aankomst op de picknickplaats staat alles dan klaar. De lunch bestaat uit salade, zeboevlees van de barbecue en vers fruit, maar het is ook mogelijk om vegetarisch te eten. De prijs voor een lunch in het Isalo National Park bedraagt 20.000 ariary. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om zelf lunch mee te nemen, je kunt in elk hotel in Madagascar een lunchpakketje bestellen.
Voor de fanatiekelingen
Het is mogelijk om een nachtje in het park te blijven slapen, dat is ideaal als je de gebaande paden wilt verlaten. Want ondanks dat het hier niet druk is, kwamen we toch wel een aantal andere toeristen tegen. Echte fanatiekelingen kunnen in het Isalo National Park de Grand Tour doen, een wandeling van 80 kilometer. Deze neemt 6 tot 7 dagen in beslag en brengt je naar de uithoeken van het park.
Niet vergeten mee te nemen naar Isalo:
- Genoeg flessen water
- Petje of buff tegen de zon
- Zonnebrand
- Goede wandelschoenen (ik heb deze van Lowa)
- Zwemkleding en een handdoek

Hoteltip in de buurt van Isalo National Park
Uitvalsbasis voor een bezoek aan het Isalo National Park is de stad Ranohira. Hier vind je een handjevol hotels voor elk budget. Wij kozen ervoor om hier in een van de duurste hotels van onze hele reis te slapen: Isalo Rock Lodge. Een geweldig mooi hotel dat wat mij betreft elke euro waard is. Wij sliepen tijdens ons verblijf in een superior deluxe kamer. Deze is net iets groter dan een standaard kamer én is voorzien van een groot bad.
Overnachten bij de Isalo Rock Lodge
De kamers in het Isalo Rock Lodge hotel zijn modern ingericht, maar tegelijkertijd ontzettend sfeervol. Je hebt beschikking over een grote ruimte met kingsize bed, zithoek en royale badkamer met ligbad en douche. Over de gehele lengte van de kamer heb je ook een groot balkon met ligstoelen en uitzicht over het grillige landschap.
Daarnaast biedt het hotel onderdak aan een buitenzwembad, een goed restaurant en is er een eigen uitzichtpunt vanwaar je heel mooi de zon onder ziet gaan. Wij betaalden € 339 euro voor drie nachten en dat is voor Malagassische begrippen een hoop geld. Je krijgt er echter wel een hoop comfort voor terug. En vergelijk je het met de prijzen van dergelijke hotels in bijvoorbeeld Namibië of Tanzania, dan valt dit reuze mee.
➞ Lees ook: Mijn favoriete hotel in Madagascar: de Isalo Rock Lodge in Ranohira


