Terwijl in Nederland de ijzige winterbuien nog over het land razen, sta ik eind februari met mijn jas over mijn arm voor de Dung Gate in Jeruzalem, Israel. De zon schijnt en het is aangenaam warm buiten.
Ik sta net buiten de oude stadsmuren van het historische stadscentrum en moet mijn tas afgeven aan een jongen in legeruniform. Aan de andere kant van de muur bevindt zich de heiligste plaats binnen het Jodendom, en iedereen die naar binnen wil wordt streng gecontroleerd.
WACHTEN OP EEN TEKEN VAN BOVEN
Niet veel later ben ik aan de andere kant en sta ik oog in oog met de Klaagmuur. Ik verwacht stiekem een teken van een hogere macht, een rilling over mijn rug, of een ander teken dat aangeeft: hier ben ik. Ik ben niet religieus opgevoed, en ook niet heel erg spiritueel, maar ik ben altijd benieuwd geweest naar de uitwerking die een plek als Jeruzalem op mij zou hebben.
Maar er gebeurt niets. Ik doe een tweede poging en loop dichter naar de muur. Ik wurm me tussen de prevelende vrouwen en leg voorzichtig mijn hand op de koele muur. Ik kijk omhoog, ik kijk opzij en ik kijk naar de vrouwen om me heen. Weer niets. Geen teken van boven. Geen nieuwe inzichten.
Ik schuifel voorzichtig weg en besluit dan maar te genieten van de bedrijvigheid op het plein zelf. Ik zie een Joods gezinnetje een selfie maken. Mannen en vrouwen van alle nationaliteiten die briefjes met gebeden tussen de stenen stoppen. Jongens en meisjes uit het leger die hun Engels oefenen met toeristen: meisjes met lang haar en vlechten die een enorm wapen op hun heup hebben bungelen alsof het de laatste tas van Chanel is. Ik blijf gefascineerd kijken.
DIEP IN HET OUDE CENTRUM
Na een korte pauze bij de Klaagmuur loop ik verder. Onder poortjes door, dieper het oude centrum in.
De oude stad van Jerusalem is ingedeeld in vier stukken. Een Islamitisch, een Christelijk, een Joods en een Armeens deel. Ik loop nu door de smalle straatjes van het Islamitische deel. Langs kraampjes vol versgebakken brood, kleine kioskjes waar de blikjes frisdrank zijn versierd met een krullerig lettertype en stoffig promotiemateriaal voor reizen naar Mekka aan de muur hangt.
Links van me is een overdekte gang met een paar kraampjes. Het is ontzettend rustig. Behalve mezelf zie ik een vrouw die een zak snoepjes koopt, een man die op zijn gemak falafel frituurt en twee oude heren die gezellig kletsend aan hun muntthee slurpen. Het voelt bijna alsof ik hier niet mag komen en de rust verstoor, maar ik zie alleen maar vriendelijke blikken.
Iets verderop word ik wel tegengehouden. Achter twee enorme dikke deuren ligt the Dome of the Rock te schitteren in het zonlicht. Deze prachtig versierde gedenkplaats heeft een goudkleurige koepel en staat bovenop de heilige Tempelberg. Een plek die binnen het Christendom, de Islam en het Jodendom van grote betekenis is. Ik werp een blik naar binnen, wissel wat beleefde blikken met de onverbiddelijke bewakers en ga weer verder op mijn ontdekkingstocht.
DE LAATSTE METERS VAN JEZUS CHRISTUS
Langzaam maar zeker wordt het rustige marktje steeds drukker, en plotseling sta ik tussen de verkopers op de levendige souk. Om mij heen liggen kleurrijke sjaals en aardewerk, piramides van geurende kruidenmengsels, en bakken vol lokale lekkernijen als halva en dadels uitgestald.
Ik loop, ik ruik, ik proef en ik verdwaal tot ik tussen een grote groep toeristen sta. Ze staan allemaal aandachtig naar hun gids te luisteren en raken één voor één de muur aan. Ik bevind me op de Via Dolorosa, nog zo’n plek vol geschiedenis en verhalen.
Binnen het christendom is dit de plek waar Jezus na zijn veroordeling door Pontius Pilatus met het kruis op zijn rug naar zijn executieplaats werd geleid. Hier treed je bijna letterlijk in zijn voetsporen. De plekken waar hij viel, waar hij zijn kleding verloor, waar hij tegen een muur leunde en Maria een hand gaf: alles staat aangegeven. Hoewel het niet waarschijnlijk is dat dit precies dezelfde weg is als waar Jezus 2000 jaar geleden zijn laatste meters aflegde, indruk maakt het wel. Langzaam loop ik die eerste tien ‘staties’ af tot ik voor de Heilige Grafkerk sta.
Hier vind je de laatste vier staties. Dit is de plek waar Jezus 2000 jaar geleden werd gekruisigd, werd gebalsemd en begraven. En ik bevind me in de bijzondere kerk die nu op die plek staat.
Samen met hordes andere toeristen loop ik naar binnen. Mensen knielen, raken de steen aan waarop het lijk van Jezus zou zijn gebalsemd. In het midden bevindt zich de graftombe, en mensen staan te dringen om naar binnen te mogen.
Ik observeer maar ik doe niet mee. In plaats daarvan loop ik een rondje door de kerk. Een wandeling waar maar weinig mensen oog voor hebben. Zonde, want het is echt de moeite waard. In plaats van het gebruikelijke rondje door het middenschip kun je hier ook ver naar beneden afdalen. Trappen leiden naar prachtig verlichtte ruimtes onder de grond en ik heb het plekje helemaal voor mij alleen. Die connectie met een hogere macht was er dan misschien niet, maar de historie van Jeruzalem blaast me hier toch bijna omver.
Meer lezen over reizen in Israel? Deze blogs vind je misschien ook interessant:
• Israel: 10 x doen tijdens je stedentrip naar Jeruzalem
• Israel: 20 x doen tijdens een stedentrip Tel Aviv
• Israel: Tel Aviv in vijf zintuigen
• Doen: Lekker eten op de Machne Yehuda Market in Jeruzalem
25 reacties
Mooi geschreven artikel Stephanie, de woorden nemen je helemaal mee. En erg fijne plaatjes. Ik ben ook erg benieuwd naar Jeruzalem..precies wat jij zegt; wat het met je doet en wat je zult voelen als je daar staat.. al is het niets, het lijkt me gewoon bijzonder. Ik ga eind april, spannend, maar ook erg benieuwd. Merkte je iets van code geel? Je onveilig voelen oid?
Wat vet dat je gaat!
Gaaf dat je die kant op gaat!! Maar nee helemaal niets van gemerkt. Ik voelde me totaal niet onveilig. Op straat niet, in het vliegtuig niet etc.
Ik heb je verhaal in één adem doorgelezen. Echt heel mooi! Fijn om te zien dat de foto’s die je gemaakt hebt ook aansluiten bij het stuk wat je geschreven hebt. Dat maakt het plaatje(letterlijk en figuurlijk) compleet.
Dank, wat een mooie reactie :)!
Prachtige foto’s én een mooi verhaal :)
Dankjewel Sylvia!
Wat een prachtig verslag! De intro is ook echt heerlijk. Ik zou waarschijnlijk ook wachten op een gevoel van hogerhand en waarschijnlijk zou het bij mij ook uitblijven ;). Heel mooi en beeldend beschreven.
Bedankt :)!
Fijn beschreven, ik heb inmiddels twee keer jerusalem mogen bezoeken en herken helemaal dat gevoel dat je beschrijft. Dat contrast van religie en bungelende wapens.
Leuk om te horen dat jij dat ook voelde!
Schitterend Stephanie, zowel tekst als beeld. Ik voel het gewoon. :)
Thanks!
Mooi verhaal van een stad die ik zeker nog een keer wil bekijken. De foto’s zijn ook prachtig!
Zeker doen en dankjewel :)!
Heel mooi geschreven. En wat een prachtige foto’s! Ben zo ontzettend benieuwd naar Israel…
Dank! Ik ben zelf ook wel benieuwd naar de rest. Alleen Jeruzalem en Tel Aviv echt gezien, maar er valt nog zoveel meer te ontdekken!
Prachtig levendig geschreven! Ik kan me voorstellen hoe het voelt om daar te zijn en wil er zeker een keer heen.
Zeker doen!
Mooi geschreven!! Lijkt me heel apart om daar te zijn.
Hele bijzondere plek inderdaad!
Heel mooi geschreven! Je neemt mij even helemaal mee tijdens je wandeling door Jeruzalem :)
Leuk om te horen! Dankjewel :)!
Prachtig geschreven en gefotografeerd Stephanie! Ik waande me heel even met jou in die oude stad… Heel mooi. Ben zelf ook heel benieuwd naar Jerusalem! Lijkt me een ervaring op zich!
Een hele ervaring inderdaad, zeker een keer bezoeken!