Aziatisch Istanbul bezoeken: Met de ferry naar relaxt Kadiköy

Istanbul Kadikoy
Home » Turkije » Aziatisch Istanbul bezoeken: Met de ferry naar relaxt Kadiköy

Het is een warme woensdagochtend in mei. De zon staat hoog aan de hemel, maar er waait tegelijkertijd een zacht windje. Zeemeeuwen fladderen ongeduldig boven m’n hoofd, ik hoor hun gespierde vleugels klappen en het schelle gekrijs overstemt het ronken van de motor.

Ik sta te dromen op het dek van de ferry, laat me wiegen door de zachtjes schommelende boot. En terwijl de wind ondeugend met mijn witte zomerjurkje speelt, wordt de iconische skyline van Istanbul steeds kleiner. Eerst verlies ik de Galatatoren uit het oog, daarna de Hagia Sofia en vervolgens verdwijnt ook het Topkapipaleis achter de horizon.

Aan mijn linkerhand komt land in zicht, met voorop de wijk Kadiköy. Ik zie mooie huizen langs de oever en volop bedrijvigheid op het vasteland. Eetstalletjes worden steeds groter, net als de inwoners en het havengebouw. De ferry maakt een soepele draai, en komt met een diepe zucht tot stilstand tegen de kade.

Istanbul Kadikoy

TWEE CONTINENTEN

Istanbul is een stad van tegenstellingen. Oud versus nieuw. Traditioneel versus trendy. Oost versus West. Europa versus Azië. ’s Ochtends dwaal je door de eeuwenoude moskeeën, ’s middags drink je er een biertje op het terras. Je wordt wakker in Europa, maar je kan ontbijten in Azië. Of andersom. De stad ligt op het scharnier van twee continenten: aan de ene kant van de brede Bosporus ligt bekend Europa, aan de andere kant begint Azië.

Terug naar de ferry. Ik laat me door de menigte meevoeren naar buiten. Waar iedereen gehaast naar het hart van Kadiköy beent sla ik af, volg ik de waterkant tot alle bebouwing is verdwenen en alleen het miniatuuruitzicht op de Europese horizon overblijft. Ik blijf een tijdje staan en kijk om me heen. Stelletjes lopen hand in hand over de boulevard, een zwerfkat zit verstopt tussen de rotsblokken en ikzelf geniet heel even van de rust.

Istanbul Kadikoy

HIP KADIKÖY

Wie had gedacht dat de Aziatische zijde van Istanbul ver achter zou lopen op zijn Europese helft heeft het mis. De hipstercafés, burgerbars en tweedehandswinkels hebben ook hier hun intrede gedaan en zijn prominent aanwezig. Hier wordt de huisgemaakte limonade in potten met schroefdeksel geserveerd en je kunt er snuffelen tussen de gebruikte elpees.

Het grote verschil zit hem in het gevoel. Waar het in Europa constant krioelt van de mensen en waar auto’s, trams en brommers het straatbeeld domineren, is het hier opvallend rustig. Mensen doen op hun gemak boodschappen. Ik kan de straat oversteken zonder dat ik hoef te vrezen voor mijn leven. Alsof ik even in een rustig dorp aan de kust rondloop in plaats van een wilde miljoenenstad.

HET ISTANBUL VAN DE OVERKANT

Het is absoluut waar wat ze zeggen over het Istanbul van de overkant. Het is onvervalst Istanbul, maar tegelijkertijd een wereld van verschil. Veel minder intens. Zo zou ik de sfeer het best kunnen omschrijven. Er wordt minder hard geroepen op de bazaar. De olijven glimmen net zo mooi als aan in Europa, maar de prijzen zijn lager en de glimlachen breder. Hoewel ook het bier van Efes hier in de cafés voor een schijntje over de toonbank gaat, sta ik vandaag liever in de rij voor simpel broodje van een tentje op straat. De prijs: 1 euro voor een broodje en een flesje cola. We zijn ten slotte in Azië.

TIPS VOOR EEN BEZOEK AAN KADIKÖY

  • Neem de ferry naar de overkant. Voor drie lira steek je de Bosporus over, en sta je binnen een half uur in Kadiköy.
  • Breng een bezoekje aan de bazaar van Kadiköy. Vergelijkbaar met de kleurrijke markten van Sultanahmet, maar vele malen rustiger.
  • Sla bij het havengebouwtje direct linksaf en wandel een heel stuk langs de boulevard. Snuif de zeelucht op en geniet heel even van het stille Istanbul.
  • Meer Istanbul? Lees hier mijn andere verhalen.

Istanbul Kadikoy
Istanbul Kadikoy
Istanbul Kadikoy

.
Meer lezen over reizen in Turkije? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

10 x eten en drinken in Istanbul
• Turkije: 10 tips voor je stedentrip Istanbul

Lees hier alle verhalen over Turkije »

10 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.