Nederlands Reisblog Expeditie Aardbol
5 september 2022

Italië: De Vesuvius en Pompeii bezoeken

Italië: de Vesuvius beklimmen en Pompeii bezoeken

Tijdens een stedentrip Napels moet je ook zeker de Vesuvius beklimmen en de opgravingen van Pompeii bezoeken. Het is zonder twijfel een van de hoogtepunten van je bezoek aan de regio en het is slim om je goed voor te bereiden, zodat je weet waar je aan toe bent. Heb je plannen om die kant op te gaan en wil je meer weten over de Vesuvius en Pompeii? In dit artikel lees je alles over het bezoeken van de Vesuvius en Pompeii.

POMPEII EN VESUVIUS

ALLES OVER JOUW BEZOEK

Zelf bezoek ik de Vesuvius en Pompeii vanuit het nabijgelegen Sorrento, maar je kunt ook eenvoudig vanuit Napels heen en weer, met zowel de auto als het openbaar vervoer. Wij namen de tijd en beklommen de ene dag de Vesuvius om de volgende dag naar Pompeii te reizen, maar als je het slim plant kun je beide bezienswaardigheden ook in één dag bekijken. 

Inhoud: De Vesuvius en Pompeii bezoeken

POMPEII

TIPS VOOR POMPEII

DE OPGRAVINGEN VAN POMPEII BEZOEKEN

Nadat je de Vesuvius hebt beklommen moet je ook een bezoek brengen aan Pompeii, het stadje dat in 79 na Christus werd verwoest door een uitbarsting van de vulkaan. Sinds het stadje aan het eind van 16e eeuw werd ontdekt, hebben archeologen steeds meer van Pompeii kunnen uitgraven, en wat er van over is gebleven kun je tegenwoordig bekijken.

Omdat Pompeii heel goed te bereiken is met het openbaar vervoer, nemen wij vanuit Sorrento di Piano de trein naar de opgravingen. Het is een warme dag en in tegenstelling tot de Vesuvius – waar het redelijk rustig was – is het hier ontzettend druk. Een bezoekje begint met ruim een half uur in de rij voor de kaartverkoop. Als ik een tip mag geven: bestel je kaartje van tevoren online, want dan hoef je niet in de rij te staan.

GESCHIEDENIS VAN POMPEII

Gelukkig is het gebied van de opgravingen groot en als je eenmaal binnen bent is er genoeg plek voor iedereen. Bij de ingang liggen boekjes met uitleg en al wandelend lezen we over de geschiedenis van de stad. We bezoeken woningen, ateliers, pleinen en winkels. Met de brandende zon op ons gezicht lopen we door de smalle straatjes en proberen we ons een voorstelling te maken van hoe het vroeger moet zijn geweest. Hier en daar wordt nog hard gewerkt aan de opgravingen en bepaalde bouwwerken en straten kun je daarom niet bekijken.

Of ik Pompeii de moeite waard vind? Eerlijk is eerlijk: de stad is groot en eigenlijk lijkt alles op elkaar. Ik vind het leuk dat we het gezien hebben, maar na twee uur struinen heb ik het helemaal gehad. Tijd voor schaduw, een zitplekje en een ijskoude cola.

Lees ook: 5 ideeën voor een te gekke roadtrip door Italië

Italië: Een bezoek aan de Vesuvius en Pompeii

PRAKTISCHE INFO: HOE KOM JE BIJ POMPEII?

Pompeii ligt op een half uur rijden van Napels en is goed te bereiken met de auto. Parkeren kan op de officiële parkeerplaats (€ 2 per uur) of iets verderop in het stadje zelf.

Maar omdat Pompeii vlakbij het treinstation ligt, is het aan te raden om met het openbaar vervoer te reizen. Met de Circumvesuviana (€ 2,10) reis je vanaf station Napels Garibaldi in 35 minuten naar Pompeii. Je moet uitstappen bij halte Pompeii Scavi-Villa dei Misteri en de ingang van de opgravingen zit meteen aan de overkant.

OPENINGSTIJDEN POMPEII

April – Oktober:
08:30 – 19:30 (tickets tot 18:00)

November – Maart:
08:30 – 17:30 (tickets tot 15:30)

Let op: Pompeii is gesloten op 1 januari, 1 mei en 25 december.

PRIJZEN POMPEII

Volwassenen: € 18,50
18 – 24 jaar: € 7,00
Kinderen tot 18 jaar: € 3,00

LOCATIE POMPEII:

Via Villa dei Misteri, 2, 80045 Pompei, Italië

Italië: Een bezoek aan de Vesuvius en Pompeii

VESUVIUS

TIPS VOOR DE VESUVIUS

EEN BEKLIMMING VAN DE VESUVIUS

De Vesuvius is de enige actieve vulkaan op het Europese vasteland en liet voor het laatst van zich horen in 1944, maar is de laatste tijd erg onrustig. De enorme vulkaan ligt vlakbij Napels en is vanaf de stad goed te zien.

Omdat we beiden nooit eerder een vulkaan hebben beklommen, rijden we tijdens onze reis door Zuid-Europa met de auto naar de top van de Vesuvius. We stijgen snel, maar op een hoogte van 800 meter worden we aangehouden. Hier moeten we de auto parkeren. Het officiële begin van wandelroute naar de krater ligt op 1000 meter en voor €2 (retour) kan je door een busje bij het startpunt worden afgezet. Ik kan het aanraden om daar gebruik van te maken, want het is anders vanaf de parkeerplaats nog zeker 3 kwartier lopen naar de ingang. Zeker in de warme Italiaanse zomermaanden is het bijna niet te doen.

Lees ook: 20 goede redenen om een ticket te boeken naar Napels

Italië: Een bezoek aan de Vesuvius en Pompeii

DE KRATER VAN DE VESUVIUS

Bij de ingang betaal je € 10 voor een toegangskaartje en dan begint de klim omhoog. Het groene en bosrijke landschap verandert langzaam in kaal en donker gesteente. De berg is gehuld in mist en de temperatuur schiet omlaag. Eenmaal boven ben ik even licht teleurgesteld. Misschien een beetje naïef, maar ik had damp, kolkende lava en een roodgloeiende krater verwacht. Wat ik zie is een enorme kuil, hier en daar een bloemetje, en heel veel stenen. Jammer!

Ik besluit niet meer in de krater te kijken, maar neem de rest van de omgeving in me op. Het kale landschap lijkt namelijk wel buitenaards, en dat de aarde in staat is om vulkanen te laten uitbarsten is eigenlijk een bizar idee. Ik denk weer terug aan mijn aardrijkskunde lessen en ben stiekem toch blij dat we naar boven zijn gelopen: wat is het hier gaaf.

Italië: Een bezoek aan de Vesuvius en Pompeii

PRAKTISCHE INFO: HOE KOM JE BIJ DE VESUVIUS?

De Vesuvius ligt op ongeveer een 20 minuten rijden van Napels. Wil je de Vesuvius bezoeken met de auto, dan heb je keus uit twee parkeerplaatsen: één direct bij de ingang op 1000 meter en één op 800 meter, vanwaar je het laatste stuk met de shuttlebus aflegt. Op de bovenste parkeerplaats is het vaak erg vol en is het lastig zoeken naar een plekje, het is dus beter om bij de laagste parkeerplaats te parkeren. Tip: huur een auto via Sunny Cars, want dankzij hun all-inclusive formule kom je nooit voor vervelende verrassingen te staan.

Wil je de Vesuvius bezoeken met het openbaar vervoer, dan moet je de Circumvesuviana naar station Ercolano Scavi nemen en vanaf daar een minibusje of taxi nemen naar de ingang van het park. Er is ook een directe busverbinding die twee keer per dag vertrekt vanaf het station in Napels. Een andere manier om de Vesuvius te bezoeken is met een georganiseerde tour vanuit Napels. Bij de meeste hotels en hostels kunnen ze een excursie voor je regelen.

OPENINGSTIJDEN VESUVIUS

November – Februari
09:00-15:00

Maart – Oktober:
09:00-16:00

April, Mei, Juni & September:
09:00-17:00

Juli – Augustus:
09:00-18:00

TOEGANGSPRIJZEN VESUVIUS

Momenteel is het alleen mogelijk om de Vesuvius te bezoeken met een online ticket. Vanwege het slechte telefoonbereik op de vulkaan is het slim om dit alvast van tevoren te doen. Een toegangskaartje voor de Vesuvius kost € 14,30 via Tiqets.nl.

LOCATIE VESUVIUS

Strada Provinciale 114, 80056 Ercolano, Italië
Coördinaten: Breedtegraad: 40.8279254 – Lengegraad: 14.4136317
Zie ook deze link naar Google Maps voor de exacte locatie.

Italië: Een bezoek aan de Vesuvius en Pompeii
Italië: Een bezoek aan de Vesuvius en Pompeii

WAT IS LEUKER: DE VESUVIUS OF POMPEII?

Voor mij wint een bezoek aan de Vesuvuis het dus absoluut van Pompeii. De beklimming vraagt om iets meer fysieke inspanning, maar de extreme natuur vind ik zoveel interessanter dan die verzameling antieke stenen in Pompeii (sorry archeologen!). Mocht je dus niet heel veel tijd hebben, en één van de twee moeten kiezen, dan zou ik kiezen voor de Vesuvius.

Lees ook: De lekkerste pizza van Napels bij Pizzeria Da Michele

Italië: Een bezoek aan de Vesuvius en Pompeii

TIPS VOOR JE BEZOEK AAN DE VESUVIUS & POMPEII

 • Neem voldoende water mee, het kan heel erg warm worden in deze regio.
 • Smeer je goed in met zonnebrandcrème en draag bij voorkeur een hoed of petje.
 • Kom op tijd om de mensenmassa’s én de hitte voor te zijn.
 • Luister naar de autoriteiten, de Vesuvius is de laatste tijd erg onrustig en neem daarom geen onnodige risico’s.
 • Bestel je kaartje voor Pompeii én de Vesuvius alvast van tevoren online, anders sta je gerust een uur in de rij.
 • Wil je meer van de regio zien? Huur een auto en rijd naar de Amalfikust. Dit is de mooiste route.

.
Italië: Een bezoek aan de Vesuvius en Pompeii

WAAR TE OVERNACHTEN NABIJ DE VESUVIUS & POMPEII?

Er zijn tal van mogelijkheden om te overnachten in de buurt van de Vesuvius en Pompeii. Zelf overnacht ik bijvoorbeeld bij Bluegreen Village in het plaatsje Sorrento di Piano. Deze simpele maar mooie camping ligt op tien minuten lopen van het station. Ideaal!

Je kunt er ook voor kiezen om te overnachten in het stadje Pompeii. Als je slim bent kies je een hotel met parkeerplaats, zodat je je auto makkelijk kwijt kan. Bekijk hier een overzicht van leuke en goedkope hotels in de buurt van Pompeii.

Zit je liever in de stad Napels, dan is het leuk om sfeervol hotelletje in de buurt van het oude centrum te kiezen. Je hebt op Booking.com een ruime keus uit mooie hotels voor elk budget.

Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

35 reacties

 1. Hmm.. Ik was tot nu toe nog niet heel enthousiast over Italie, maat dit klinkt super en ziet er fantastisch uit! Misschien toch toch nog maar een kans geven dus :) Leuk post!

  1. Niet enthousiast over Italië?!? Tijd voor een artikel met 25 redenen waarom het een fantastisch land is ;).

 2. Wat een mooi stuk! Ik krijg er gewoon zin om te kamperen van (en ik kampeer nóóit – oke bijna nooit). Het stukje geschiedenis over de Vesuvius en Pompeii interesseerde me op de basisschool al dus ik wil er graag ooit nog eens naartoe! Een roadtrip door Italië staat hoog op mijn verlanglijstje :-)

 3. Hahaha, ik las de comment niet enthousiast over Italie ook. Dat gaat er bij mij niet in ;)!! Wat een leuk stuk om te lezen! Ben in dat gebied nog nooit geweest… dus zeker een aanrader zo te lezen:D!

 4. Die teleurstelling herken ik wel hoor, dat had ik toen ook op Tenerife, ook al wist ik dat het een dichte krater zou zijn… Vesuvius lijkt mij ook wel erg leuk, ik ben alleen benieuwd of er een groot verschil is met de Teide…

   1. Het zou zomaar kunnen dat ze op elkaar lijken, maar ik vond het wel de moeite waard om naar boven te gaan (ondanks de krater).

 5. De vulkaan lijkt me prachtig, daar zou ik graag omhoog klauteren! Ik ben in Amerika ook bij zo’n vulkaan geweest zonder lava en vuur, maar het gebied was ook daar zeer bijzonder. Bizar hoe dat zo kan ontstaan hé, de natuur is heel krachtig!

   1. Dit jaar Pompeii bezocht, echt wel de moeite en zeker met een goeie gids. De Vesuvius beklommen, lastig maar vonden de Etna interessanter en de plantengroei was indrukwekkend! Een aanrader.

 6. Het is echt super leuk! Ik ben er een Jaar of 10 geleden geweest. Ben je ook in Herculaneum geweest? Schijnt minder toeristisch te zijn en Mooier dan Pompei. Wij gaan deze zomer weer die kant, heb er nu al zin in.

 7. Dag Stéphanie,

  Waar ben jij precies vertrokken en heb jij het busje voor €1 gezien? Want internet vertelt me dat het zeker €10 is voor een busje, maar misschien is dit wel een secret spot ;-)

  Groetjes, Hannah

  1. Hi Hannah, dat is een flink verschil! Vooral omdat de ingang tot het kraterpark maar € 6,50 kost! Ik probeer het even duidelijk uit te leggen, misschien hebben we het niet over hetzelfde.

   Boven op de berg heb je twee parkeerplaatsen, eentje direct bij de ingang van de krater, eentje ervoor, zo’n 200 meter lager. Bij die laatste hebben wij onze auto geparkeerd, en toen we naar boven liepen zeiden de mannen in het busje tegen mij dat het € 1 voor omhoog was. Geen speciale plek dus, maar gewoon de op één na hoogste parkeerplaats waar je ter plekke kan opstappen en betalen.

   Heb jij ook die parkeerplaats voor ogen of bedoel je misschien het busje dat je vanaf het treinstation naar boven brengt?

   Groetjes, Stephanie

 8. N.a.v. een project bij onze jongste op de basisschool kwamen de Vesuvius en Pompeii plotseling heel hoog op de “to-do list”.
  Afgelopen zaterdag de tickets geboekt voor februari.
  Een zoekargument in Google leverde deze site op. Alle belangrijke informatie voor ons.
  Bedankt!

 9. Hoi Stephanie, bedankt voor je leuke verslag. Ik ga ieder jaar met mijn zoon ergens heen waar we nog nooit geweest zijn en je hebt ons overtuigd. We gaan eind februari noor de vesuvius en pompeii. Ik ben heel benieuwd. Dank je.

 10. Ik had gedacht dat de klim naar beneden minder vermoeiend zou zijn, maar dat viel helaas tegen. Door de losliggende stenen verloor ik meerdere malen mijn grip. Eenmaal beneden vond ik de klim meer dan waard, want wat heb ik genoten van het uitzicht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rondreis ITalië

Italië heeft boeiende steden, volop culturele hoogtepunten, een overheerlijke keuken én het is er bijna het hele jaar lekker weer. Reden genoeg dus om een vakantie naar Italië te plannen. Of je nu gaat kamperen in het noorden, een stedentrip maakt naar Rome of op zoek gaat naar de mooiste stranden van de Amalfitaanse kust, hier draait het om genieten met een hoofdletter G.

Wil je meer weten over een vakantie naar Italië? Lees hier alle reisblogs over Italië.

BESTEMMINGEN

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset