Nederlands Reisblog Expeditie Aardbol
8 december 2020

24 uur met de monniken in heilig Koya-san

Japan: Bijzonder overnachten in een tempel in Koya-san

Koya-san vormt het spirituele hoogtepunt van een reis door Japan, maar ook voor reizigers zonder zweverige inslag is het een interessante plek om te bezoeken. Dit heilige dorpje is geïsoleerd gelegen op een bergtop ten zuiden van Osaka en vormt de bakermat van het Shingon-boeddhisme. Je kunt er tempels bezoeken en dwalen over de mysterieuze begraafplaats, overnachten in een tempel en kennismaken met het Japanse boeddhisme. Dichter bij het lokale geloof ga je niet komen.

| Lees ook: Japan: Nara en het dilemma van de 1200 heilige herten

MET DE KABELBAAN NAAR KOYA-SAN

Ik laat het hectische Osaka achter me en vertrek per boemeltrein richting het zuiden. Dichte bossen, kleine dorpjes en spectaculaire uitzichtpunten schieten een voor een langs mijn raam. Koya-san ligt behoorlijk afgelegen op de top van een berg en om er te komen moet je achtereenvolgens met de trein, kabelbaan en bus reizen. Alleen de vastbesloten reiziger is blijkbaar bereid om zo’n omweg te maken voor een kennismaking met het boeddhistische regime, want het is verrassend leeg in de trein. Vanuit Osaka ben je minstens 2,5 uur onderweg, maar het blijkt de reis meer dan waard. Eenmaal boven wacht namelijk een plek zoals ik nog niet eerder heb ervaren in Japan. De toeterende auto’s, bontgekleurde mensenmassa’s en futuristische hoogbouw hebben plaats gemaakt voor fluisterende bossen en serene tempels. Dit is Japan op z’n puurst. En daar kan je maar beter van genieten.

Japan: Bijzonder overnachten in een tempel in Koya-san

HET CENTRUM VAN HET SHINGON-BOEDDHISME

Koya-san (ook wel bekend als Mount Koya) is het centrum van Shingon, een belangrijke stroming binnen het Japanse boeddhisme. Het geloof werd in het jaar 816 naar Japan gebracht door de heilige Kobo Daishi. Hij trok als jonge priester naar China en koos daarna Koya-san om zijn school te bouwen.

Na zijn dood werd Kobo bijgezet in een mausoleum op de Oku-no-in begraafplaats in Koyasan, al is hij volgens de legendes nog springlevend. Zijn volgelingen geloven dat hij al vele honderden jaren zit te mediteren in zijn tombe, in afwachting van de toekomstige boeddha.

| Lees ook: Takayama: Bijzonder bergstadje in het hart van de Japanse Alpen

DWALEN OVER DE OKU-NO-IN BEGRAAFPLAATS

Tot zover een stukje geschiedenis. Het hoogtepunt van Koya-san is een wandeling over de begraafplaats. Oku-no-in is de grootste begraafplaats van Japan en ligt midden in een dicht bos. Tussen de torenhoge bomen zijn duizenden kleine altaartjes te bewonderen, en het pad dat aan weerszijden wordt geflankeerd met lampionnen leidt langs talloze beelden en bouwwerken. Een mysterieuze plek waar je uren kan wandelen en verdwalen. Dat laatste is een reëel scenario, want het wordt ’s avonds snel donker en de begraafplaats heeft kolossale afmetingen.

Zelf blijf ik het pad volgen en koers ik recht af op het hoofdgebouw. Soepel als een Japanse Shinkansen doorkruis ik het dichte bos en na lange wandeling sta ik voor de belangrijkste tempel van het complex. Binnen hangen twee lampen die al meer dan 900 jaar onafgebroken branden en iets verderop ligt de tombe van Kobo. Een teken van leven krijg ik er niet, maar als je kijkt naar al het eten dat door zijn volgelingen wordt geofferd hoef ik niet bang te zijn dat de man snel honger gaat krijgen.

| Lees ook: Japan: Een wens doen bij de Sensoji Tempel in Tokyo

Japan: Bijzonder overnachten in een tempel in Koya-san
Japan: Bijzonder overnachten in een tempel in Koya-san

SLAPEN TUSSEN DE MONNIKEN IN DE RENGEJO-IN TEMPEL

Vanwege de flinke reis is het aan te raden om een nachtje te blijven slapen in Koya-san. Hotels of guesthouses ga je op deze heilige bergtop niet vinden, want overnachten doe je hier in stijl tussen de monniken. Een tikkeltje spartaans, maar dat is juist wat deze plek zo bijzonder maakt.

In totaal zijn in Koya-san ruim 110 tempels te vinden, waarvan er zo’n 50 zijn ingericht als accommodatie voor bezoekers. Hier ben je even onderdeel van de boeddhistische cirkel en leef je volgens de sobere regels van de monniken. Dat betekent twee keer per dag mediteren, uitsluitend veganistisch eten en vroeg uit bed, want om zes uur begint de ochtendmeditatie en stipt om zeven uur wordt het ontbijt geserveerd.

Zelf overnacht ik in de prachtige Rengejo-in tempel. Een schitterend gebouw waar alle Japanse clichés samenkomen, inclusief zentuin met aangeharkte grindpaden. Mijn kamer is voorzien van geurende tatamimatten, rijk versierde schuifdeuren en een traditionele Japanse futon. Eerlijk? Echt lekker ligt het niet, maar daardoor sta je om 6 uur ’s ochtends wel snel naast je bed. Dat ze in Japan kunnen toveren met etenswaren blijkt overigens ook dit keer weer. Ik ben aanvankelijk sceptisch over het veganistische dieet, maar er staat ’s avonds een feestmaal met schalen vol liflafjes en culinaire kunstwerkjes voor me klaar.

| Lees ook: Bijzonder overnachten in een ryokan in Japan

Japan: Bijzonder overnachten in een tempel in Koya-sanJapan: Bijzonder overnachten in een tempel in Koya-san
Japan: Bijzonder overnachten in een tempel in Koya-san

MEDITEREN KUN JE LEREN

Als onderdeel van mijn verblijf sluit ik voor het avondeten aan bij een meditatiesessie in een van de gebedshallen. Ik neem plaats op een rond kussentje in de schemerig verlichte ruimte en na een korte uitleg van de dienstdoende monnik ben ik samen met de rest van de gasten doodstil.

In het dagelijks leven ben ik niet bepaald zen of spiritueel, maar hier doe ik graag een dappere poging. Met resultaat, want het lukt me verrassend goed om mijn hoofd leeg te maken. Het uur zwijgen voelt als vijf minuten en het moment is zo voorbij. Een persoonlijke overwinning, al vrees ik dat ik het hier om een eenmalige zege gaat. Een goede reden om er vandaag dus maar even extra van te genieten. Minstens zo zen als de aangeharkte tuin loop ik dan ook naar de eetzaal, waar een volgend ontspanningsritueel al op me staat te wachten: een ijskoud Asahi-biertje.

Japan: Bijzonder overnachten in een tempel in Koya-san
Japan: Bijzonder overnachten in een tempel in Koya-san

HET HOOGTEPUNT VAN EEN REIS DOOR JAPAN

Mijn bezoek aan Koya-san was een van de hoogtepunten van mijn rondreis door Japan. Ik vond het zó bijzonder om op deze manier de spirituele kant van Japan te leren kennen en het was me de omweg meer dan waard. Mocht je ooit naar Japan gaan, dan kan ik het aanraden om een nachtje in Koya-san te plannen. Het is redelijk goed te combineren met een bezoek aan bijvoorbeeld Osaka of Kyoto.

Wil jij ook Koya-san bezoeken en een nacht blijven slapen in een tempel? Koya-san is goed met de trein te bereiken vanuit de steden Osaka en Kyoto. Het laatste stukje leg je af met de kabelbaan en daarna moet je nog een stukje met de bus. Eenmaal in het dorp ligt vrijwel alles op loopafstand. Je vindt er zo’n 50 tempels, een paar restaurants, souvenirwinkeltjes en een kleine supermarkt. Afhankelijk van je slaapplek is het maximaal een half uur lopen naar de begraafplaats.

| Lees ook: Route en planning: 17 dagen rondreizen in Japan

Routekaart Japan Honshu

PRAKTISCH: OVERNACHTEN IN EEN TEMPEL IN KOYA-SAN

Je overnachting in een tempel (officieel: Shukubo) kun je op een aantal manieren regelen. Lonely Planet raadt aan om uiterlijk vijf dagen van tevoren contact op te nemen met de Koya-san Shukubo Association. Zelf boekte ik mijn verblijf een aantal weken van tevoren via de website Japanese Guesthouses en ik ben daar erg tevreden over. Mails met vragen werden snel beantwoord en de betaling en reservering verliep vlekkeloos. Daarnaast zag ik dat er ook enkele tempels zijn die kamers aanbieden via booking.com. Als je geen vertrouwen hebt in onbekende Japanse sites, dan kun je het ook altijd nog via de bekende weg regelen.

En wat een verblijf in een tempel precies mag kosten? Tempels komen in allerlei vormen en maten, met kamers voor zowel de luxe als de budget reiziger. Goedkoop is het niet echt. De prijzen voor een overnachting in Koya-san beginnen bij 9500 yen, omgerekend 83 euro. Dat is wel inclusief ontbijt en diner.

Ikzelf koos voor de Rengejo-in tempel vanwege de mooie tuin, het goede eten en de ruime kamers, maar als je de ambiance minder belangrijk vindt kun je daar op besparen. Mijn vriend en ik betaalden 14,040 yen per persoon per nacht, wat neerkomt op 123 euro per persoon, inclusief maaltijden.

Meer lezen over reizen in Japan? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

– Route en planning: 17 dagen rondreizen in Japan
– Japan: 13 x doen in Osaka
– Mijn 10 beste tips voor Kyoto, de culturele hoofdstad van Japan
– De ultieme Japan bucketlist: 25 x doen in het land van de rijzende zon
– Ik ging Mariokarten in Tokyo en dat was SUPER vet
– Japan: Nara en het dilemma van de 1200 heilige herten

Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

23 reacties

 1. Wat een prachtige plaats! En super informatief ook dit artikel, had er eigenlijk nooit bij stilgestaan dat dit ook gewoon kon! Heel erg leuk. Qua prijs vind ik het goed meevallen.. dit is ten slotte wel iets heel erg unieks. Oké, goedkoop is het niet maar de ervaring is dan oo keer geweldig.

  1. Daar was ik inderdaad ook wel een beetje verbaasd over, maar we konden het gewoon bestellen tijdens het eten.

 2. Jeetje – wat een fijn artikel om te lezen! Bij de eerste foto en het ‘begraafplaats’ verhaal was ik al om.. Toen ik meer las over de tempels, het slapen tussen de monniken en de relatief ‘leuke’ prijs die daar tegenover staat.. was ik om! Erg gaaf!

 3. Wat een prachtige rustgevende plek! Echt een magische omgeving. Mocht ik ooit naar Japan gaan dan zou ik dit ook graag willen ervaren. Het mediteren, daar zou ik geen moeite mee hebben, veganistisch eten daarentegen.. maar ik zie op je foto’s dat het er best lekker uitziet.

  1. Ik had zelf ook een beetje mijn twijfels bij die veganistische maaltijd, maar ze weten zulke mooie gerechtjes te maken met echt bijzondere smaken en texturen. Dingen die we in Nederland helemaal niet kennen. Een aanrader!

   1. wauw wat ziet dat er allemaal mooi uit! Maar veganistische maaltijd? Dat zie ik ook op de website nergens staan, wel vegetarisch. Moet je daar een speciaal verzoek voor indienen?

    1. Hoi Daphne, het was tijdens ons verblijf helemaal veganistisch, maar ik zie inderdaad dat ze op de site vegetarisch hebben staan. Als je vegan bent zou ik dat voor de zekerheid even aangeven van tevoren, maar ik neem aan dat de maaltijden alsnog overwegend vegan zijn. Zie ook de foto’s bij de dit artikel. Groetjes, Stephanie

 4. Ha Stephanie,

  Wat een leuk verhaal! Ik heb Rengejo-in geboekt voor mijn reis in september, ik ben heel benieuwd!

  Groetjes

  Sanne

 5. Ha Stéphanie,

  In februari tm maart ga ik naar Japan. Ik reis ook een gedeelte in mijn eentje en wil graag naar deze plek. Ik heb al 3 overnachtingen gereserveerd in een tempel.. net zoeits als jullie. Nu vroeg ik mij wel af of dit een geschikte plek is om in je eentje heen te reizen. Ik heb zin om te wandelen maar weet niet of ik dit alleen wil doen aangezien verdwalen in je eentje in zo’n bos geen pretje is.. Worden er ook wandeltochten met groepjes aangeboden of andere dagactiviteiten? 3 dagen rust, vroeg op en mediteren klinkt heerlijk maar ik zou ook graag veel willen zien van de omgeving. Ik ben benieuwd naar jouw ervaring hiermee! Liefs Dicky

 6. Ha Stéphanie,

  Wat een bijzondere plek. Hoeveel geld was je ongeveer kwijt van Osaka naar Koya-San? En heb je kaartjes voor trein, bus en kabelbaan van te voren al geregeld of kan dat makkelijk ter plekke? Ik probeer te achterhalen of het de moeite waard is een JR Pass van 7 dagen te kopen als ik via Osaka, Koya-San, en dan Kyoto naar Tokio ga, met evt. uitstapjes naar Nara en Kamakura.

  Groetjes,
  Geraldine

  1. Hi Geraldine, exacte prijzen kun je opzoeken via Hyperdia.com, daar zie je ook of je JR Pass geldig is en hoeveel je in totaal kwijt zo zijn. Ik zou zeker zo’n pas aanschaffen, want je hebt het geld er al uit met een ritje Tokyo-Kyoto. Succes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rondreis Japan

Japan is het land van sushi, kersenbloesem, geisha’s en hogesnelheidstreinen. Een land met boeiende gebruiken en tradities, maar waar je als reiziger ontzettend comfortabel kan rondreizen. Of je nou een ervaren backpacker bent of voor het eerst in Azië komt, wedden dat je al op de eerste dag verliefd wordt op de cultuur en haar bewoners?

Wil je meer weten over reizen in Japan? Lees hier alles over een rondreis door Japan.

Japan Rail Pass

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset