Nederlands Reisblog Expeditie Aardbol
8 december 2020

Japan: De Tsukiji Fish Market in Tokyo

Japan: De Tsukiji Fish Market in Tokyo

In het zuidoosten van Tokyo vind je de Tsukiji Fish Market. De grootste en drukste vismarkt ter wereld, met meer dan 900 verkopers die samen dagelijks 2000 ton aan vis verhandelen. Het is één van de plekken die je absoluut gezien moet hebben in Tokyo. Mits je een beetje van vis houdt, natuurlijk.

De Tsukiji Fish Market bestaat uit twee delen, een zogenoemde ‘inner market’ en een ‘outer market’. Met de inner market wordt de immense markthal bedoeld, waar de verse vis in grote aantallen wordt verkocht aan restaurants en winkels. De outer market is de buurt eromheen: een wirwar aan steegjes, vol eetstalletjes, visrestaurants en winkels waar je vlijmscherpe Japanse koksmessen kunt kopen.

Japan: De Tsukiji Fish Market in Tokyo

ONTBIJTEN MET RAUWE VIS

Het is vroeg in de ochtend en wij beginnen ons bezoek aan de vismarkt met een ontbijtje op de outer market. Hier vind je namelijk honderden kleine eetstalletjes waar ze de verse vis van de markt verwerken tot smakelijke sushihapjes en kommen met sashimi.

Het klinkt misschien gek om te ontbijten met rauwe vis, maar het bevalt eerlijk gezegd verrassend goed. Mijn tip? Begin met een Japans omelet: dit stilt de honger en is een goede bodem voor de vis die nog gaat komen. Je vindt verschillende omeletkraampjes aan de Namiyoke dori, waar je voor 100 yen een royale portie omelet krijgt. Daarna kun je rustig op zoek naar de rest van je ontbijt.

Er zijn een aantal populaire stalletjes waar je makkelijk een uur in de rij staat te wachten. Ik vraag me af of dat het ook echt waard is. Als je er ergens mag vertrouwen dat de vis vers is, dan is het hier wel. Wij schuiven daarom aan in een klein restaurantje waar we een flinke kom rijst met plakjes tonijn, zalm, coquille, ei en wasabi, en een kommetje misosoep bestellen. Het smaakt bijzonder goed, zelfs om 9 uur ’s ochtends.

Japan: De Tsukiji Fish Market in Tokyo
Japan: De Tsukiji Fish Market in Tokyo

DE TSUKIJI INNER MARKET

Na ons ontbijt lopen we door naar de inner market. En inderdaad, het is hier enorm. De hal is reusachtig, en elke vrije centimeter is gevuld met vis. Van zee-egels tot een uitgebeende tonijn, en van zeewier tot nog levende krabben. Je kijkt er je ogen uit. Oppassen is het trouwens wel, want de mannen van de markt hebben maar weinig zin in treuzelende toeristen: steekkarretjes rijden af en aan, en de bakken met stinkend ijswater worden lekker lomp geleegd in het wandelpad. Ja, hier wordt de hele ochtend hard doorgewerkt.

Japan: De Tsukiji Fish Market in Tokyo

WEL OF GEEN TONIJNVEILING?

Het is fascinerend om een tijdje naar de dynamiek op de markt te kijken. Naar de verkopers die de vis schoonmaken, bakken uitwassen en de verdwaalde toerist die hier komt om zijn eigen visje te kopen.

Maar de echte attractie van de Tsukiji Fish Market schijnt de tonijnveilig te zijn. Elke ochtend om 5 uur worden de vers gevangen tonijnen op een rijtje gelegd en verkocht aan de hoogste bieder. Er worden per dag slechts 120 toeschouwers binnengelaten, en om verzekerd te zijn van een plekje moet je er al vroeg bij zijn. De inschrijving start om 04:30 uur, maar er wordt geadviseerd om al rond 3 uur ’s nachts in de rij te gaan staan.

Wat ons betreft is het een gebroken nacht niet waard, en dus laten wij de tonijnveiling schieten. Of zoals het Japanse magazine Time Out Tokyo het perfect weet te omschrijven:

Tenzij je een Japanse visverkoper bent en je levensonderhoud ervan afhangt, is er geen enkele reden om voor dag en dauw je bed uit te komen en uren te wachten op een stel mannen die tegen elkaar staan te schreeuwen boven een dode vis.

Lijkt me duidelijk.

DE TSUKIJI FISH MARKET BEZOEKEN

De Tsukiji Fish Market is geopend van 5 uur ’s ochtends tot 1 uur ’s middags. De tonijnveiling begint om 05:00 uur, vanaf 09:00 uur mogen bezoekers naar binnen om een kijkje nemen op de inner market. Houd er rekening mee dat de markt is gesloten op zondag, woensdag en tijdens feestdagen. Metro: halte Tsukiji of Tsukijishijo.

Let op: Vanaf november 2016 zal de markt verhuizen naar een ander deel van Tokyo.

Lees hier al mijn verhalen over Japan

Japan: De Tsukiji Fish Market in Tokyo
Japan: De Tsukiji Fish Market in Tokyo
Japan: De Tsukiji Fish Market in Tokyo
Japan: De Tsukiji Fish Market in Tokyo
Japan: De Tsukiji Fish Market in Tokyo
Japan: De Tsukiji Fish Market in Tokyo
Japan: De Tsukiji Fish Market in Tokyo
Japan: De Tsukiji Fish Market in Tokyo
Japan: De Tsukiji Fish Market in Tokyo
Japan: De Tsukiji Fish Market in Tokyo
Japan: De Tsukiji Fish Market in Tokyo
Japan: De Tsukiji Fish Market in Tokyo
Japan: De Tsukiji Fish Market in Tokyo

Meer lezen over reizen in Japan? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

– Route en planning: 17 dagen rondreizen in Japan
– Japan: 13 x doen in Osaka
– Mijn 10 beste tips voor Kyoto, de culturele hoofdstad van Japan
– De ultieme Japan bucketlist: 25 x doen in het land van de rijzende zon
– Ik ging Mariokarten in Tokyo en dat was SUPER vet
– Japan: Nara en het dilemma van de 1200 heilige herten
– 24 uur met de monniken in heilig Koya-san

Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

22 reacties

 1. Wat een bijzondere plek he?
  Ik vond de vis echt geweldig lekker, daar sta ik graag nog een keer zo vroeg voor op.
  Aan de andere kant vond ik het heel overweldigend; er gebeurde zo veel. En tenslotte werd ik toch ook wel een beetje treurig van de enorme hoeveelheden vis die ik er zag.

  1. Ja die gevoelens had ik vooral bij het zien van alle tonijn. Ik heb het zelf ook gegeten, dus ben net zo schuldig, maar als je ziet hoeveel van die dieren per dag worden opgegeten…

 2. Oeh hoewel ik niet echt moet denken aan rauwe vis als ontbijt, ziet het er wel erg lekker uit. Mooie foto’s! Ik ben dol op dat soort markten in het buitenland.

  1. Ja het klinkt niet heel erg aantrekkelijk, maar de vis is zo vers dat het heel niet heftig naar vis smaakt ofzo (snap je het nog, haha!). Ik vond het zelf echt goed te doen!

 3. Zo’n drukke vismarkt, echt een fotografie-walhalla volgens mij. Je foto’s zien er ook echt gaaf uit, mooie sfeer. Volgens mij ruik je alleen voor je gevoel nog uuuuren naar vis als je daar geweest bent. ;)

  1. Ja echt geweldig! Vislucht viel me mee, vond vooral al het opspattende water een beetje naar. Van die druppels in je panty, en dat je dan nog de hele dag door Tokyo moet struinen :(.

 4. Leuke post. Reminds me dat ik nog steeds de visafslag in Scheveningen op mijn blog moet zetten. Maar goed, heerlijk om al die foto’s te kijken. Ik hou van zulke markten en van vis. En sushi en sashimi als ontbijt? Dat zou ik best kunnen!

  1. Ah de visafslag in Scheveningen, ook heel fascinerend lijkt me! En dan ontbijten met haring ;)?

  1. Zo lekker inderdaad! En behalve sushi is er nog zoveel lekkers, in Japan kun je werkelijk óveral lekker eten.

 5. Hoewel het vast en zeker lekker smaakt en helemaal vers is, moet ik er niet aan denken.. rauwe vis om 09.00 ’s ochtends! Maar de markt bezoeken lijkt mij wel erg gaaf!

 6. Ohnee, wat erg… ik besef nu pas dat je enkel voor de tonijnveiling vroeg moest zijn en niet om die vismarkt te bezoeken. Toen wij vorige zomer in Tokyo waren, hebben we die vismarkt dus overgeslagen omdat we dachten dat we dan om 4h30 moesten opstaan. Die tonijnveiling hoefde ook helemaal niet voor ons ;-) Jeetje… gelukkig zijn jouw foto’s er nog om me er een beetje een beeld van te kunnen vormen… er zit niets anders op dan terug te gaan, vrees ik :-)

  1. Ohno!! Ah dat zijn van die stomme dingen inderdaad. Wij waren er ook bijna aan voorbij gegaan omdat we de hal niet konden vinden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rondreis Japan

Japan is het land van sushi, kersenbloesem, geisha’s en hogesnelheidstreinen. Een land met boeiende gebruiken en tradities, maar waar je als reiziger ontzettend comfortabel kan rondreizen. Of je nou een ervaren backpacker bent of voor het eerst in Azië komt, wedden dat je al op de eerste dag verliefd wordt op de cultuur en haar bewoners?

Wil je meer weten over reizen in Japan? Lees hier alles over een rondreis door Japan.

Japan Rail Pass

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset