Zoeken
Sluit dit zoekvak.
6 maart 2023

De Sensoji Tempel in Tokyo: een wens doen voor een flinke dosis Japans geluk

Japan: Een wens doen in de Sensoji Tempel in Tokyo

De wijk Asakusa in Tokyo is een boeiende mix van oud en nieuw. Historische steegjes worden er moeiteloos afgewisseld met moderne architectuur. Dat merk je ook tijdens een bezoek aan de indrukwekkende Sensoji tempel, want op de achtergrond schittert de 634 meter hoge Tokyo Sky Tree. Hoewel die laatste het letterlijke hoogtepunt van deze wijk vol diversiteit vormt, is eerstgenoemde een stuk boeiender: de boeddhistische Sensoji tempel. Een prachtig complex met altaren en pagodes, en dé plek in Tokyo waar je een wens doet voor een flinke dosis Japans geluk.

Sensoji Tempel

Japan: Een wens doen in de Sensoji Tempel in Tokyo

De oudste tempel van Tokyo

De Sensoji Tempel is de grootste, oudste en meest bekende tempel van Tokyo, en mag daarom niet ontbreken tijdens een bezoek aan deze overweldigende metropool. De tempel werd gesticht in het jaar 645, nadat – volgens de legende – twee broers een gouden beeld van Kannon, godin van genade, uit de nabijgelegen rivier opvisten.

Verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog

De tempel was getuige van vele oorlogen en aardbevingen, en werd tijdens de Tweede Wereldoorlog net als een groot deel van de rest van de wijk verwoest. Het huidige bouwwerk dateert uit 1958 en omvat indrukwekkende poorten, een reusachtige gebedshal, een prachtig aangelegde tuin met kersenbomen en een pagode van vijf verdiepingen.

Japan: Een wens doen in de Sensoji Tempel in Tokyo

Entree via de donderpoort

Het begin van het complex wordt gemarkeerd door de Kaminari-mon, ‘donderpoort’, vanwaar je via een lange winkelstraat met aan weerszijden kraampjes vol souvenirs naar de tempel loopt. Her en der staan beelden van boeddha, fonteinen met draken en wierookbranders die grote delen van het complex hullen in een sluier van rook. Of ook het gouden beeld van Kannon aanwezig is en überhaupt heeft bestaan blijft een mysterie, want die krijg je hier helaas niet te zien.

Desondanks is het genieten van een bezoek aan de tempel en haar prachtige tuinen. Zeker als kersenbomen in bloei staan en zélfs als het enorm druk is. Er zijn namelijk genoeg serene plekjes waar je de tempel voor jezelf lijkt te hebben.

➞ Lees ook: Japan: overnacht in een tempel bij de monniken in Koyasan

Japan: Een wens doen in de Sensoji Tempel in Tokyo

Wensen voor een leven vol Japans geluk

En of je nu wel of niet gelooft in de Japanse legendes en het bestaan het gouden beeld van Kannon; een verse dosis geluk kan nooit kwaad. Omikuji is de naam van de gelukspapiertjes die je in bijna elke Japanse tempel tegenkomt. Ze zijn verstopt in smalle, houten laatjes en te vinden bij het rekje met de vastgeknoopte briefjes. In de meeste tempels zijn de briefjes bedrukt met Japanse wijsheden, maar in de Sensoji tempel zijn de wijze woorden ook in het Engels verkrijgbaar. Een goede reden om mee te doen aan lokale tradities en een briefje te trekken voor voorspoed en geluk.

Zo werkt het

Het verkrijgen van een beetje Japans geluk kost slechts 100 yen en is niet heel moeilijk. Je moet vooral weten hoe het werkt en wat je moet. Dat zullen we je uitleggen. Het begint met het schudden van een doos met houten staafjes: elk staafje heeft een teken dat correspondeert met een laatje. Het is de bedoeling dat je tijdens het schudden een wens doet en één staafje uit de doos haalt. In het bijbehorende laatje zit een briefje met daarop het antwoord van je wens.

Japan: Een wens doen in de Sensoji Tempel in Tokyo

Goed nieuws of slecht nieuws?

Trek je een mooie voorspelling? Dan kun je twee dingen doen: het briefje aan het rek knopen voor een grootser effect of het papiertje bewaren voor geluk. En heb je slecht nieuws? Dan knoop je het briefje aan het rek en probeer je het nog een keer. Neem het briefje in ieder geval niet met je mee naar huis, want dan zal het ongeluk je blijven achtervolgen.

➞ Lees ook: Maak vanuit Tokyo een dagtrip naar tempelstadje Kamakura

Japan: Een wens doen in de Sensoji Tempel in Tokyo
Japan: Een wens doen in de Sensoji Tempel in Tokyo

De Sensoji Tempel in Tokyo bezoeken

Ook een poging wagen om ultiem Japans geluk te ervaren? De Sensoji Tempel is gelegen in de wijk Asakusa en het grootste deel van het complex is 24 uur per dag te bezoeken. De enige uitzondering is de gebedshal, die van 6:00 tot 17:00 uur is geopend.

Het complex is gratis toegankelijk, maar voor het doen van een wens betaal je 100 yen per briefje. Houd er rekening mee dat de tempel een van de meest populaire bezienswaardigheden van Tokyo is, en dat het er ongelofelijk druk kan worden. Zeker als je de tempel bezoekt op 8 april, de dag die bekend staat als de geboortedag van Boeddha.

➞ Lees ook: Route en planning: 17 dagen rondreizen in Japan

Japan: Een wens doen in de Sensoji Tempel in Tokyo

Hoe kom je bij de Sensoji Tempel?

De Sensoji Tempel is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. De dichtstbijzijnde metrohalte is station Asakusa, te bereiken met de Ginza Subway Line.

Japan: Een wens doen in de Sensoji Tempel in Tokyo

Reizen naar Japan

Foto van Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

2 reacties

  1. Ik ben toch wel heel blij dat ik dit nu lees. Wij willen deze tempel ook bezoeken in Tokyo en dit stond gepland voor, hoe toevallig, 8 april! We gaan dus maar een dagje eerder ;-). Ziet er heel indrukwekkend uit, ben onwijs benieuwd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rondreis Japan

Japan is het land van sushi, kersenbloesem, geisha’s en hogesnelheidstreinen. Een land met boeiende gebruiken en tradities, maar waar je als reiziger ontzettend comfortabel kan rondreizen. Of je nou een ervaren backpacker bent of voor het eerst in Azië komt, wedden dat je al op de eerste dag verliefd wordt op de cultuur en haar bewoners?

Wil je meer weten over reizen in Japan? Lees hier alles over een rondreis door Japan.

Japan Rail Pass

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset