Nederlands Reisblog Expeditie Aardbol
8 december 2020

Japan: Een wens doen bij de Sensoji Tempel in Tokyo

Japan: Een wens doen in de Sensoji Tempel in Tokyo

De wijk Asakusa in Tokyo is een boeiende mix van oud en nieuw: historische steegjes worden moeiteloos afgewisseld met moderne complexen en tijdens een bezoek aan de indrukwekkende Senso-ji tempel schittert de 634 meter hoge Tokyo Sky Tree op de achtergrond. Hoewel die laatste het letterlijke hoogtepunt van deze wijk vol diversiteit vormt, gaat mijn voorkeur uit naar een bezoek aan eerstgenoemde: de boeddhistische Sensoji tempel. Een prachtig complex met altaren en pagodes, en de plek waar je een wens doet voor een flinke dosis Japans geluk.

Meer tips voor Tokyo? Lees ook mijn uitgebreide blog met alle tips voor Tokyo

Japan: Een wens doen in de Sensoji Tempel in Tokyo

 

EEUWENOUDE TEMPEL EN EEN PAGODE VAN VIJF VERDIEPINGEN

De Sensoji Tempel is de grootste, oudste en meest bekende tempel van Tokyo, en mag daarom niet ontbreken tijdens een bezoek aan deze overweldigende metropool. De tempel werd gesticht in het jaar 645, nadat volgens de legende twee broers een gouden beeld van Kannon, godin van genade, uit de nabijgelegen rivier opvisten.

De tempel was getuige van vele oorlogen en aardbevingen, en werd tijdens de Tweede Wereldoorlog net als een groot deel van de rest van de wijk verwoest. Het huidige bouwwerk dateert uit 1958 en omvat indrukwekkende poorten, een reusachtige gebedshal, een prachtig aangelegde tuin met kersenbomen en een pagode van vijf verdiepingen.

Het begin van het complex wordt gemarkeerd door de Kaminari-mon, ‘donderpoort’, vanwaar je via een lange winkelstraat met aan weerszijden kraampjes vol souvenirs naar de tempel loopt. Her en der staan beelden van boeddha, fonteinen met draken en wierookbranders die grote delen van het complex hullen in een sluier van rook. Of ook het gouden beeld van Kannon aanwezig is en überhaupt heeft bestaan blijft een mysterie, want die krijg je hier helaas niet te zien.

Desondanks is het genieten van een bezoek aan de tempel en haar prachtige tuinen. De kersenbomen staan in bloei en zelfs met de grote mensenmassa zijn er genoeg serene plekjes waar je de tempel voor jezelf lijkt te hebben.

Lees ook: Fietsen langs tempels in pagodes in Kyoto

Japan: Een wens doen in de Sensoji Tempel in Tokyo
Japan: Een wens doen in de Sensoji Tempel in Tokyo

 

WENSEN VOOR EEN LEVEN LANG GELUK

En of je nu wel of niet gelooft in de Japanse legendes en het bestaan het gouden beeld van Kannon, een verse dosis geluk kan nooit kwaad. Omikuji is de naam van de gelukspapiertjes die je in bijna elke Japanse tempel tegenkomt. Ze zijn verstopt in smalle, houten laatjes en te vinden bij het rekje met de vastgeknoopte briefjes. In de meeste tempels zijn de briefjes bedrukt met Japanse wijsheden, maar in de Senso-ji tempel zijn de wijze woorden ook in het Engels verkrijgbaar. Een goede reden om mee te doen aan lokale tradities en een briefje te trekken voor voorspoed en geluk.

Het verkrijgen van een beetje Japans geluk kost slechts 100 yen en heeft niet al te veel voeten in aarde. Het begint met het schudden van een doos met houten staafjes: elk staafje heeft een teken dat correspondeert met een laatje. Het is de bedoeling dat je tijdens het schudden een wens doet en één staafje uit de doos haalt. In het bijbehorende laatje zit een briefje met daarop het antwoord van je wens.

Trek je een mooie voorspelling? Dan kun je twee dingen doen: het briefje aan het rek knopen voor een grootser effect of het papiertje bewaren voor geluk. En heb je slecht nieuws? Dan knoop je het briefje aan het rek en probeer je het nog een keer. Neem het briefje in ieder geval niet met je mee naar huis, want dan zal het ongeluk je blijven achtervolgen.

Japan: Een wens doen in de Sensoji Tempel in Tokyo
Japan: Een wens doen in de Sensoji Tempel in Tokyo
Japan: Een wens doen in de Sensoji Tempel in Tokyo

 

DE SENSOJI TEMPEL BEZOEKEN

De Sensoji Tempel is gelegen in de wijk Asakusa en het complex is 24 uur per dag te bezoeken, met uitzondering van de gebedshal die van 6:00 tot 17:00 uur is geopend. Het complex is gratis toegankelijk, maar voor het doen van een wens betaal je 100 yen per briefje. Houd er rekening mee dat de tempel een van de meest populaire bezienswaardigheden van Tokyo is, en dat het er ongelofelijk druk kan worden. Zeker als je net als ik de tempel bezoekt op 8 april, de dag die bekend staat als de geboortedag van Boeddha.

De dichtstbijzijnde metrohalte is Asakusa, te bereiken met de Ginza Subway Line.

Lees ook: Route en planning: 17 dagen rondreizen door Japan

Japan: Een wens doen in de Sensoji Tempel in Tokyo
Japan: Een wens doen in de Sensoji Tempel in Tokyo

Meer lezen over reizen in Japan? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

– Route en planning: 17 dagen rondreizen in Japan
– Japan: 13 x doen in Osaka
– Mijn 10 beste tips voor Kyoto, de culturele hoofdstad van Japan
– De ultieme Japan bucketlist: 25 x doen in het land van de rijzende zon
– Ik ging Mariokarten in Tokyo en dat was SUPER vet
– Japan: Nara en het dilemma van de 1200 heilige herten
– 24 uur met de monniken in heilig Koya-san

Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

2 reacties

  1. Ik ben toch wel heel blij dat ik dit nu lees. Wij willen deze tempel ook bezoeken in Tokyo en dit stond gepland voor, hoe toevallig, 8 april! We gaan dus maar een dagje eerder ;-). Ziet er heel indrukwekkend uit, ben onwijs benieuwd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rondreis Japan

Japan is het land van sushi, kersenbloesem, geisha’s en hogesnelheidstreinen. Een land met boeiende gebruiken en tradities, maar waar je als reiziger ontzettend comfortabel kan rondreizen. Of je nou een ervaren backpacker bent of voor het eerst in Azië komt, wedden dat je al op de eerste dag verliefd wordt op de cultuur en haar bewoners?

Wil je meer weten over reizen in Japan? Lees hier alles over een rondreis door Japan.

Japan Rail Pass

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset