Nederlands Reisblog Expeditie Aardbol
8 december 2020

Japan: Fietsen langs tempels en pagodes in Kyoto

Vanuit de Japanse Alpen reizen we door naar magisch Kyoto. Stad van geisha’s, tempels en pagodes. Een plek waar het oude Japan tot leven komt dankzij de duizenden tempels, prachtige historische straten en de mysterieuze geisha’s met hun witgeschilderde gezichten.

De leukste manier om Kyoto en al haar bezienswaardigheden, tempels en bijzondere buurten te ontdekken? Per fiets!

10:00 – START

We beginnen onze fietstocht door Kyoto vanzelfsprekend bij het fietsverhuurbedrijf. Kyoto Miyabiya is gelegen in de buurt van het treinstation, en verhuurt hele degelijke stadsfietsen, compleet met mandje, versnellingen en handremmen. De prijs voor een standaard fiets begint bij 800 yen, wat neerkomt op ruim 7 euro. Voor dat bedrag mag je de fiets de hele dag gebruiken. Het personeel is ontzettend behulpzaam en spreekt uitstekend Engels, we worden geholpen met het uitstippelen van een haalbare route en krijgen een spoedcursus Japanse verkeersregels. Met een gedetailleerde kaart en een goed gevoel gaan we op pad.

Adres: 323 Kamijyuzuya-machi, Shimogyo-ku, Kyoto

10:30 – ONTBIJTEN AAN DE KAMO RIVIER

Kyoto is enorm, met een tempel op elke hoek van de straat en plekken zo mooi dat je er uren kan blijven hangen. Het is onmogelijk om alle bekende tempels en hoogtepunten in één dag te bezoeken, en daarom besluiten we om vandaag alleen het oostelijk deel van de stad te bekijken.

We beginnen onze fietstocht met een tocht langs de Kamo Rivier, die Kyoto in tweeën splijt. We zien mensen hardlopen en een schoolklasje over stenen naar de overkant springen. De kersenbloesem is bijna uitgebloeid en boomtoppen gaan inmiddels gehuld in een frisse kleur groen. Langs de oevers loopt een breed fietspad waar we ongehinderd vaart kunnen maken zonder te worden gestoord door stoplichten en ander verkeer. We rijden een heel stuk naar het noorden en stoppen onderweg alleen voor een snel ontbijt.

Kyoto: Fietsen langs tempels, pagodes en geisha's

11:30 – GINKAKUJI TEMPEL

Op de plek waar de rivier zich splitst slaan we rechtsaf en rijden we in een rechte lijn naar de Ginkakuji Tempel, de Zilveren Paviljoen Tempel. We belanden in een prachtige zentuin, met aangeharkte grindpaden, vijvers vol vissen en kronkelende paadjes die langs zorgvuldig aangelegde perkjes leiden. Verstopt tussen het groen ligt de zilveren tempel, al is er maar weinig zilver aan. Door het uitbreken van een burgeroorlog is deze tempel uit het jaar 1474 nooit helemaal afgemaakt, maar dat doet gelukkig niets af aan haar schoonheid. Het is de mooiste tempel die we vandaag in Kyoto gaan zien.

Kyoto: Fietsen langs tempels, pagodes en geisha's
Kyoto: Fietsen langs tempels, pagodes en geisha's

12:00 – FIETSEN OVER HET FILOSOFENPAD

Direct naast de Ginkakuji tempel begint het Filosofenpad, een van de mooiste plekjes van Kyoto. Het pad volgt een smal kanaal dat wordt geflankeerd door honderden kersenbomen. Deze plek dankt zijn naam de filosoof Nishida Kitaro, die hier regelmatig langs het water dwaalde. Auto’s kunnen er niet komen, maar de fietstocht is prachtig en ik begrijp meteen waarom Kitaro hier zo graag wandelde. Het pad is twee kilometer lang en over de hele lengte vind je her en der een restaurant, café of kleine tempel, maar het is vooral de serene rust die me hier raakt.

Je zou denken dat deze plek overspoeld wordt toeristen, maar zelfs op deze zaterdagochtend is het er doodstil. We komen slechts een handjevol wandelaars, een kunstenaar en een kattenvrouwtje tegen. Een prachtig idyllisch plekje waar we bovendien nog kunnen genieten van de laatste bloeiende kersenbomen.

Kyoto: Fietsen langs tempels, pagodes en geisha's
Kyoto: Fietsen langs tempels, pagodes en geisha's

12:30 – NANZENJI TEMPEL

Aan het einde van het Filosofenpad ligt de Nanzenji Tempel. Een boeddhistisch complex dat bestaat uit verschillende bouwwerken, zentuinen en tempels. Blikvanger is de reusachtige toegangspoort met meerdere verdiepingen vanwaar je een mooi uitzicht hebt over de omgeving. Verrast was ikzelf vooral door de aanwezigheid van een aquaduct, dat nog bij het stroompje van het Filosofenpad blijkt te horen. Niet iets dat je in deze contreien zou verwachten.

Kyoto: Fietsen langs tempels, pagodes en geisha's

13:00 – HEIAN-JINGU SHRINE

We laten de Nanzenji Tempel en het stille groen achter en bevinden ons al snel weer in een stadse omgeving. Via een enorme rode torii poort rijden we het culturele hoofdkwartier van Kyoto binnen. De Heian-Jingu shrine ligt tussen de musea en theaters, maar is zelf minstens zo interessant.

13:15 – LUNCH

Lang blijven we niet hangen bij de Heian-Jingu shrine, want: lunch! We zakken een stukje af naar het zuiden, waar we bij een typisch Japans eethuisje met een houten gevel en een gordijntje voor de deur lunchen. We nemen plaats aan tafeltje tussen de oude Japanse stelletjes en druk gebarende zakenmannen, wiens voorbeeld we volgen door kopjes thee en een flinke kom ramen tjokvol groente, tofu en gefrituurde vis te bestellen. De ideale bodem voor het vervolg van onze fietstocht door Kyoto.

Lees ook: 5 x eten en drinken in Kyoto

Japan: Fietsen langs tempels en pagodes in Kyoto

14:00 – CHIONIN TEMPEL

Op het moment dat de zon hoog aan de hemel staat arriveren we bij de Chionin Tempel. We parkeren de fiets in het nabijgelegen Maruyama Park en bestijgen de vele trappen die naar deze hoger gelegen tempel leiden. Eenmaal boven wacht een kleine teleurstelling, want de belangrijkste hal wordt gerenoveerd en staat volledig in de steigers. We nemen een korte pauze om van het uitzicht te genieten, maar gaan vervolgens snel weer op weg.

Kyoto: Fietsen langs tempels, pagodes en geisha's

14:15 – GION

Een kleine vijf minuten verderop stappen we nogmaals van de fiets, ditmaal voor een wandeling door Gion, het beroemde Geisha district van Kyoto. Hier vind je nachtclubs, theehuizen en peperdure restaurants. Het is doodstil op straat en we beginnen onze wandeling in de prachtige straat Shinbasi-dori. We wandelen langs een smal stroompje waar een reiger in alle rust van het zonnetje geniet. Aan weerszijden zie ik stokoude houten huisjes met dakpannen, bamboe rolgordijnen en rode lampionnetjes aan de gevel. Een straatje zoals in een film.

Maar hoe zuidelijker we in de wijk komen, hoe drukker het wordt. Er moeten verkeersregelaars aan te pas komen om alle toeristen in de goede richting te leiden, en echt overal zijn mensen. Het Gion van de geisha’s blijkt een ordinaire toeristenval, met sfeerloze straten en schuifelende toeristen. Wellicht dat het in de theehuizen en restaurants anders is, maar van deze poppenkast word ik niet blij. Het bijzondere plaatje van een paar straten terug is ver te zoeken.

Lees ook: Route en planning: 17 dagen rondreizen in Japan

Kyoto: Fietsen langs tempels, pagodes en geisha's
Kyoto: Fietsen langs tempels, pagodes en geisha's
Kyoto: Fietsen langs tempels, pagodes en geisha's

15:15 – ZUIDELIJK HIGASHIYAMA

Gelukkig hoeven we maar de straat over te steken of we staat in een compleet ander Kyoto. Onze aandacht wordt getrokken door de prachtige Yasaka Pagode, en even later wandelen we door de sfeervolle historische straatjes van het zuidelijk deel van het Higashiyama-district. Om ons heen theehuisjes, souvenirwinkels en gezellige cafeetjes, maar van een totaal ander kaliber dan in Gion. Hier heb je dan misschien geen kans om een echte geisha te spotten, maar de verklede Japanse meisjes in kleurrijke kimono’s en met prachtige geisha-kostuums zijn bijna net zo mooi.

Kyoto: Fietsen langs tempels, pagodes en geisha's
Kyoto: Fietsen langs tempels, pagodes en geisha's

16:00 – EINDE

Na een bescheiden jacht op souvenirs in Higashiyama zijn we aan het eind van de middag weer terug op ons beginpunt. Ik ben tevreden: in één dag hebben we een flink deel van Kyoto kunnen zien en plekken bezocht die we onmogelijk allemaal met het openbaar vervoer konden bereiken.

Vooraf had ik slechte verhalen gehoord over Kyoto, maar afgezien van tegenvallend Gion vind ik het een heerlijke stad. In totaal hebben we tijdens deze reis twee hele dagen in Kyoto, maar dat is uiteraard veel te kort om alles te bekijken. Op de kaart stonden nog minstens tien tempels die ik wel had willen zien, en als we niet zo’n strak reisschema hadden dan had ik er met liefde nog een dagje fietsen aan vastgeplakt. Maar ik weet zeker dat ik ooit nog eens terugkom in deze bijzondere stad, en als het zover is, dan heb ik mijn lijstje met plekken al klaarliggen.

Meer lezen over reizen in Japan? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

– Route en planning: 17 dagen rondreizen in Japan
– Japan: 13 x doen in Osaka
– Mijn 10 beste tips voor Kyoto, de culturele hoofdstad van Japan
– De ultieme Japan bucketlist: 25 x doen in het land van de rijzende zon
– Ik ging Mariokarten in Tokyo en dat was SUPER vet
– Japan: Nara en het dilemma van de 1200 heilige herten
– 24 uur met de monniken in heilig Koya-san

Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

28 reacties

 1. Wat een heerlijke informatieve blogpost! Leuke route en handig dat je de tijden er bij zet.

  Waarschijnlijk loopt bij mij de planning hopeloos in de soep omdat ik al bij de eerste tempel te lang blijf hangen om te fotograferen :)

  1. Haha je zou dit rondje ook veel sneller kunnen doen hoor, dus er zit sowieso al wat foto-tijd ingebouwd. Maar inderdaad, er valt genoeg te zien in Kyoto!

 2. Wat een onwijs gave foto bovenaan! Leuk en handig, deze route compleet met tijden erbij. Iedereen die Kyoto bezoekt kan zo op de fiets stappen en zich een dag vermaken. Je was er ook echt in het perfecte jaargetijde :)

  1. Ah tof om te horen, ik vond het zo’n waanzinnig gaaf en leuk land. Zeker een fiets huren inderdaad!

  1. Jaa een geweldige stad, vergelijkbaar met een Rome of Parijs. Zo bijzonder en zoveel moois te zien!

 3. Geweldige post! Wij vertrekken maandag naar Japan en gaan natuurlijk ook naar Kyoto. Op advies van m’n tandarts gaan we fietsen in Kyoto en door jouw post kan ik niet wachten tot het zo ver is! Super zeg :)

  1. Ha Denise, wat een mooi vooruitzicht en hoop dat jullie het net zo geweldig gaan vinden in Japan als ik! Veel plezier!

 4. Hoi Stephanie,

  Ik geniet volop van je verhalen!
  Ik las ergens dat de fietsen geplaatst moeten worden in een fietsenrek als je geen boete wilt krijgen, maar dat er heel weinig fietsenrekken zijn waar je je fiets kwijt kunt. Ook best ver van de bezienswaardigheden waardoor je vaak dus je fiets niet kwijt kunt? Klopt dit? En kun je echt fietsen op de Filosofenpad of hebben jullie de fiets aan de hand gehouden. Hoor het graag!

  1. He Loesje, Het klopt dat je je fiets in het rek moet parkeren, maar wij deden dit eigenlijk alleen op straat en op de openbare weg. Vaak kon je namelijk ook je fiets kwijt binnen de poorten van tempels en dan mocht je overal parkeren. Zou me daar dus niet heel druk om maken. Wij hebben destijds wel gefietst op/langs het filosofenpad, maar wellicht is dat veranderd. Als het heel druk is zou ik wellicht ook met de fiets aan de hand gaan wandelen. Hopelijk heb je hier iets aan, veel plezier gewenst in ieder geval! Groetjes, Stephanie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rondreis Japan

Japan is het land van sushi, kersenbloesem, geisha’s en hogesnelheidstreinen. Een land met boeiende gebruiken en tradities, maar waar je als reiziger ontzettend comfortabel kan rondreizen. Of je nou een ervaren backpacker bent of voor het eerst in Azië komt, wedden dat je al op de eerste dag verliefd wordt op de cultuur en haar bewoners?

Wil je meer weten over reizen in Japan? Lees hier alles over een rondreis door Japan.

Japan Rail Pass

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset