Cliché maar waar: de reis is minstens zo belangrijk als de bestemming. En al helemaal als je van plan bent om helemaal naar Mongolië te reizen. Avonturiers Jessica, Bobby en hond Yuna doen het en zitten met hun omgebouwde Mercedesbus inmiddels in Kazachstan.
➞ In de rubriek Moderne Avonturiers interviewen we reizigers die zich niet laten tegenhouden door zaken als geld, tijd en reisadviezen. Ook wat te vertellen? Mail naar info@expeditieaardbol.nl onder vermelding van ‘Moderne Avonturiers.

Jessica en Bobby
Wie: Jessica (’93), Bobby (’92) en hond Yuna
Waar: overland naar Azië
Volgen: @busleven en op Youtube
Jullie trekken zeker veel bekijks met jullie voertuig?
We krijgen veel leuke reacties. In Europa denken mensen nog weleens dat we een ambulance zijn. En op de snelweg krijgen we vaak duimpjes of wordt er gezwaaid. Buiten Europa vinden ze de auto ook bijzonder, maar nog opmerkelijker vinden ze dat er twee mensen helemaal uit Nederland zijn komen rijden.
Qua landen proberen we altijd de veiligste route te kiezen, maar soms ontkom je niet aan trajecten met meer risico’s om bijvoorbeeld weer thuis te komen.
@busleven
Vertel eens over jullie bijzondere bus
We hebben een Mercedes 208D uit 1991 die vroeger dienst deed bij het Rode Kruis. Daarmee werden mensen heen en weer gereden bij evenementen. We hebben de bus in 2016 op marktplaats gevonden en toen we hem wilden bezichtigen bleek hij 5 minuten verderop te staan. Vervolgens hebben we de bus in een half jaar ingebouwd tot camper.
Wanneer zijn jullie vertrokken?
Sinds maart 2022 zijn we onderweg, dat is nu meer dan een jaar geleden. December 2023 willen we weer in Nederland zijn om de feestdagen met vrienden en familie te zijn.
Dat is al een tijdje! Wat is de (globale) route?
We zijn vrij vlot door Europa naar de Balkan, Griekenland en Turkije gereden. Daarna hebben we een zomer in Georgië en Armenië gespendeerd waarna we naar Iran zijn gegaan. Vervolgens hebben we een hele winter op het Arabisch Schiereiland rondgereisd (Koeweit, Saoedi-Arabië, Oman en Verenigde Arabische Emiraten). Daarna zijn we via Iran en Turkmenistan doorgestoken naar Centraal Azië om Oezbekistan, Tajikistan, Kirgizië en Kazachstan te zien.
En welke bestemmingen staan nog op de planning voor deze reis?
Onze volgende bestemming is Kazachstan. Als alles meezit, hopen we deze zomer wellicht nog naar Mongolië te reizen. Vanaf daar rijden we dan naar huis.

Jullie gaan het avontuur en het gevaar niet bepaald uit de weg, lijkt het. Hebben jullie nooit slapeloze nachten?
Sinds we in Turkije zijn aangekomen is er iedere dag wel een groot of klein avontuur. Daar gaan we niet zelf naar op zoek, maar dat kom je gewoon tegen. Qua landen proberen we altijd de veiligste route te kiezen, maar soms ontkom je niet aan trajecten met meer risico’s om bijvoorbeeld weer thuis te komen. Wel houden we ervan om spannende, maar vooral ook mooie offroad routes te rijden. Eigenlijk hebben we nooit slapeloze nachten, maar het komt wel voor dat we periodes hebben waarin we ontzettend twijfelen over een keuze of bepaalde route. Het aanvragen van sommige visa is spannend omdat je afgewezen kan worden en je dan je hele reisroute moet omgooien. Maar ook grensovergangen kunnen erg stressvol zijn. Als alles dan toch lukt, voelen we ons uiteraard heel opgelucht en blij.
Maar jullie maken vast ook veel bijzondere dingen mee?
Het is moeilijk om één ervaring te kiezen omdat je al het andere daarmee te kort doet. Maar iets wat we regelmatig ervaren is dat we door de meest prachtige en afgelegen landschappen rijden met een zonnetje op de voorruit. Dat voelt heel bijzonder en geeft ons een enorm gevoel van vrijheid.
Van alle landen die jullie tijdens deze reis hebben bezocht: welke bestemming heeft nou het meest verrast?
Het meest verrast heeft ons het Arabisch schiereiland en dan met name Saoedi-Arabië. Pas sinds 2019 geeft het land toeristenvisa uit en dus hadden we nog niet echt een beeld van dat land. Inmiddels weten we dat het een land is waar nog ontzettend veel te ontdekken valt, waar je de mooiste kampeerplekken voor jezelf hebt en de gastvrijheid ongekend is.

Hoe zien jullie dagen eruit? Maken jullie veel kilometers op een dag of nemen jullie ook de tijd voor sightseeing?
Dat wisselt heel erg. Soms hebben we rijdagen waarin we de hele dag onderweg zijn, maar dat wisselen we af met rustige dagen op mooie plekken in de natuur. We doen wel toeristische dingen, maar gaan niet ieder stadje en kerkje af. We houden ervan om in de natuur te zijn met onze hond, wandelen en mooie routes rijden.
Welke uitdagingen komen jullie onderweg tegen?
De grootste uitdaging is om routes te vinden langs gesloten grenzen. We dachten dat na de pandemie alles weer open zou zijn en het makkelijk zou zijn om te reizen. Maar dat is niet het geval. Ook stellen sommige landen strenge invoereisen voor bijvoorbeeld honden en voertuigen. Dat zorgt al met al voor veel uitzoekwerk.
Hoe gaan jullie daarmee om?
We proberen flexibel te zijn. Dus we hebben wel een globaal idee van waar we heen willen, maar hoe we daar komen, via welke landen en wanneer, dat laten we open. Een te strakke planning maken heeft niet zoveel zin, want morgen kan alles weer anders zijn. We lezen ons wel heel goed in en proberen heel veel mensen te spreken met de laatste info uit gebieden waar we naartoe willen. Zo bouwen we een beeld op van de huidige situatie voor reizigers.
Zijn er dingen die je graag van tevoren had willen weten?
Eigenlijk niet, want door niet alles te weten word je ook verrast door wat er op je pad komt.
Denken jullie wel eens: stonden we maar ergens aan zee in Portugal?
Ja! Als alles even moeilijk is maken we weleens grappen dat we dan maar naar een camping in Zuid-Frankrijk hadden moeten gaan.
Inmiddels weten we dat Saoedi-Arabië een land is waar nog ontzettend veel te ontdekken valt, waar je de mooiste kampeerplekken voor jezelf hebt en de gastvrijheid ongekend is.
@busleven
Komen jullie zo ver van huis nog veel andere toeristen tegen?
In Centraal-Azië komen we inmiddels weer veel andere reizigers tegen. Natuurlijk zijn er mensen die hierheen zijn komen vliegen, maar we treffen ook mensen met busjes of reizigers op de fiets. Dat is heel leuk want op het traject tussen het Arabisch schiereiland en Centraal-Azië troffen we juist amper toeristen. Terwijl je samen vaak veel tips en ervaringen kunt uitwisselen.

Je hebt in zo’n bus niet veel ruimte, wat is jullie geheim om het gezellig te houden?
We hebben onze bus al bijna 7 jaar, dus we hebben ruim de tijd gehad om te wennen aan een leven op 6 vierkante meter. Eerst alleen tijdens korte weekenden en uiteindelijk ook tijdens een reis van twee maanden naar Marokko. Dat ging goed en dus wisten we dat langer reizen waarschijnlijk ook wel zou lukken. En daarnaast is het hebben van goede relatie gewoon heel belangrijk, zeker bij het leven in zo’n kleine ruimte.