Zoek
Sluit dit zoekvak.
7 maart 2023

Bezoek het plaatsje Jiufen tijdens een dagtrip vanuit Taipei

Dagtrip Jiufen vanuit Taipei

Op ongeveer een uurtje reizen vanuit Taipei ligt een van de bekendste stadjes van Noord-Taiwan: Jiufen. In theorie een charmant plaatsje met mooie straatjes, maar in werkelijkheid wordt het overspoeld door dagjesmensen. Ik heb daar zelf ook een aandeel in, want ook ik maak tijdens mijn reis door Taiwan een dagtrip naar Jiufen. Of het de moeite waard is om Jiufen in je reisplanning op te nemen? In deze blog deel ik mijn ervaring.

JIUFEN OLD STREET

Het bekendste deel van Jiufen is Jishan Street, ook wel bekend als Jiufen Old Street. Dit smalle, overdekte straatje is een aaneenschakeling van souvenirwinkeltjes, theehuizen en restaurants. Boven je hoofd hangen lampions en dat levert met name tijdens de schemering mooie plaatjes op. Het is daarnaast ook erg leuk om een zijstraatje in te duiken, want dan kom je bij mooie uitzichtpunten, goed verstopte tempels en winkeltjes vol bijzondere souvenirs.

Dagtrip Jiufen vanuit Taipei
Dagtrip Jiufen vanuit Taipei
Dagtrip Jiufen vanuit Taipei

SHUQI STREET

Het meest gefotografeerde plekje van Jiufen vind je in Shuqi Street, een zijstraatje van Jishan Street. In deze steile trappenstraat wordt het uitzicht gedomineerd door een handjevol historische gevels die zijn versierd met tientallen rode lampions. Je vindt er een theater en enkele theehuizen, maar daar is het vechten voor een plekje. Je kunt ook gewoon buiten op de trappen van het uitzicht genieten en ergens anders in de stad neerstrijken voor een kopje thee. Want het moge duidelijk zijn: Shuqi Street is verreweg het mooiste stukje van Jiufen.

Tip: Meer inspiratie voor een verblijf in Taipei? Lees ook mijn uitgebreide blog met de leukste tips voor Taipei.

Dagtrip Jiufen vanuit Taipei
Wat te doen in Taipei? Bezienswaardigheden en tips

HET STADJE VAN SPIRITED AWAY

Fans van Studio Ghibli opgelet, want Jiufen is een bedevaartsoord voor iedereen die de film Spirited Away heeft gezien. Het schijnt dat producent Hayao Miyazaki zich voor bepaalde scènes heeft laten inspireren door de nauwe steegjes van Jiufen en met een beetje fantasie kan ik me daar wel in vinden. Heb je deze filmklassieker nog niet gezien? Ga hem dan snel kijken!

Dagtrip Jiufen vanuit Taipei
Dagtrip Jiufen vanuit Taipei

HEEL VEEL AZIATISCHE TOERISTEN

Zoals bijna overal in Taiwan is het ook in Jiufen heel erg druk. Jiufen is een van de bekendste bestemmingen in het noorden van Taiwan en trekt dagelijks duizenden toeristen. Het zijn aantallen die de kleine straatjes nauwelijks aankunnen. Overal zijn camera’s en selfiesticks, en je moet aansluiten in een lange rij van schuifelende mensen.

Erg jammer, zeker omdat al die mensenmassa’s ook van invloed zijn op het karakter van Old Street. Het stikt van de foute souvenirwinkels en je hebt bij vrijwel elk restaurant het idee dat je in een toeristenval bent gelopen. De meeste winkels verkopen plastic troep, maar gelukkig kom je hier en daar toch nog iets bijzonders tegen. Het is in ieder geval zeker de moeite waard om iets verder te lopen dan de meeste toeristen. Verderop is het namelijk heerlijk rustig. Je kunt er snuffelen in winkels vol breekbaar porselein en echt iets moois op de kop tikken.

Wat te doen in Taipei? Bezienswaardigheden en tips
Dagtrip Jiufen vanuit Taipei

IS JIUFEN DE MOEITE WAARD?

Of ik Jiufen uiteindelijk de moeite waard vond? Ja, ik ben blij dat ik gegaan ben. Sommige plekken wil je nou eenmaal met je eigen ogen gezien hebben. De straatjes van Jiufen Old Street hebben een bepaalde charme, maar de mensenmassa’s en souvenirwinkels doen toch wel afbreuk aan de sfeer. Je moet je daarom ook niet teveel laten leiden door de foto’s in reisgidsen, want deze zijn allemaal op hetzelfde plekje gemaakt (namelijk Shuqi Street) en geven dus geen realistisch beeld van het stadje. Lang verhaal kort: ik had het niet willen missen, maar je moet er ook zeker niet teveel van verwachten.

Dagtrip Jiufen vanuit Taipei
Dagtrip Jiufen vanuit Taipei
Dagtrip Jiufen vanuit Taipei

MET DE BUS NAAR DE NIGHT MARKET IN KEELUNG

Tot slot een laatste tip voor je dagtrip naar Jiufen: sluit deze af op de night market in Keelung! Vanuit Jiufen kun je de bus nemen naar het stadje Keelung, waar je de grootste en beroemdste night market van heel Taiwan vindt. De Miaukou Night Market in Keelung is een aaneenschakeling van stalletjes met lekker eten en bijzonder Taiwanees street food. Dumplings, gefrituurde paddenstoelen en eierkoeken in de vorm van Hello Kitty: je komt ze hier allemaal tegen. Het is echt heel leuk om je dagtrip naar Jiufen af te sluiten op de night market in Keelung.

Hoe je precies in Keelung komt? Daarvoor moet je bus 788 vanuit Jiufen nemen. Deze kost 30 NTD en de rit duurt ongeveer een uur. Je moet uitstappen bij bushalte Yier Rd. Intersection, het water oversteken en rechtdoor blijven lopen. Je komt dan vanzelf de stalletjes met street food tegen. Wil je na het eten weer terug naar Taipei? Loop naar het treinstation en pak daar de rechtstreekse trein terug naar Taipei.

Tip: Lees ook mijn blog met een overzicht van leuke night markets in Taipei.

Lekker eten in Taiwan: Dit zijn de beste night markets in Taipei

HET BESTE MOMENT OM JIUFEN TE BEZOEKEN

Ik had ergens gelezen dat je Jiufen het best aan het eind van de middag kan bezoeken, want de stad is op z’n mooist als alle lampionnen worden ontstoken. Helaas is de stad op dat moment ook op zijn drukst, en de bussen vol toeristen rijden af en aan. Ik denk dat het beter is om Jiufen zo vroeg mogelijk te bezoeken, bij voorkeur direct na zonsopgang. In het ideale geval blijf je er slapen: dan kun je de stad in de schemering bekijken en de volgende dag de wekker zetten om door de relatief rustige straatjes te lopen.

In het centrum van Jiufen zijn een aantal charmante b&b’s waar je kan overnachten. Hotel Sunny Room biedt een fantastisch uitzicht over de omgeving, maar het mooiste hotel is toch wel Jiufen The Ore Inn met haar prachtige designkamers. Achteraf gezien had ik het dus zeker anders gedaan en was ik daar een nachtje blijven slapen.

Dagtrip Jiufen vanuit Taipei
Dagtrip Jiufen vanuit Taipei

REIZEN NAAR JIUFEN – ZO KOM JE ER

Vanuit Taipei kun je eenvoudig met het openbaar vervoer naar Jiufen reizen. Je kunt zowel de trein als de bus nemen, maar ik raad het aan om de bus te pakken. Het treinstation ligt namelijk een stuk buiten Jiufen, dus je moet dan alsnog een stukje met de bus. De rechtstreekse bus vertrekt vanaf metrostation Zhongxiao Fuxing (Exit 1) en gaat elk half uur. Je betaalt 100 NTD voor een kaartje en het is ongeveer 1,5 uur rijden.

Reizen naar Taiwan

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rondreis Taiwan

Dit kleine eilandje voor de kust van China is als vakantiebestemming nog nauwelijks ontdekt. Onterecht, want in Taiwan komt het beste van China en Japan samen. De hoofdstad Taipei is een indrukwekkende metropool, maar er zijn meer steden die je gezien wilt hebben tijdens een rondreis. Voor natuurliefhebbers heeft Taiwan overigens ook genoeg te bieden, het Taroko Gorge National Park is een van de mooiste natuurparken in heel Azië.

Wil je meer weten over reizen en backpacken in Taiwan? Lees hier alle reisblogs over Taiwan.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset