Woestijnprovincie Rajasthan in India: 10 tips voor Jodhpur en Jaisalmer

Woestijnprovincie Rajasthan in India: 10 tips voor Jodhpur en Jaisalmer
Home » Azië » Woestijnprovincie Rajasthan in India: 10 tips voor Jodhpur en Jaisalmer

Kamelen, zandduinen, maharadja’s en indrukwekkende forten: mijn reis door India brengt me onder andere in het uiterste westen van het land, de bijzondere woestijnprovincie Rajasthan. Ik breng er een bezoek aan de steden Jodhpur en Jaisalmer, en reis met de trein uren door het dorre, vlakke landschap. Achteraf gezien had ik nog veel meer van deze regio willen zien, want deze eerste indruk is ontzettend goed. Jodhpur is een schitterende stad en Jaisalmer een perfecte uitvalsbasis voor een bijzondere nacht in de woestijn. Benieuwd wat je allemaal kan doen in Jodhpur en Jaisalmer? In dit artikel deel ik mijn 10 tips.

BEZIENSWAARDIGHEDEN IN JODHPUR


Jodhpur is een van de grootste steden van Rajasthan en gelegen aan de rand van de Thar-woestijn. De stad wordt ook wel The Blue City genoemd, vanwege de felblauw geverfde huisjes, maar er is meer te zien. De geschiedenis van Jodhpur gaat meer dan 500 jaar terug in de tijd en de stad staat bol van cultuur en historie. Mijn uitvalsbasis is het gezellige Govind Hotel, een prima uitvalsbasis nabij het treinstation en een geliefde plek onder backpackers. Hieronder heb ik de hoogtepunten en bezienswaardigheden in Jodhpur op een rijtje gezet.

Woestijnprovincie Rajasthan in India: 10 tips voor Jodhpur en Jaisalmer

#1 DE BLAUWE STAD ONTDEKKEN

Jodhpur is de blauwe stad van Rajastan, vernoemd naar de blauwe huisjes in de oude binnenstad. De kleur staat symbool voor de hoogste kaste van de Brahmanen, maar inmiddels hebben ook een heleboel normale bewoners hun huisjes in deze opvallende kleur geverfd. Je kunt er dwalen door een netwerk van blauwe steegjes en je camera maakt gegarandeerd overuren. Jodhpur lijkt wat dat betreft een beetje op het blauwe stadje Chefchaouen in Marokko, maar ik moet eerlijk zeggen dat Chefchaouen het wint qua schoonheid.

#2 MASALA CHEESE OMELET ETEN BIJ DE OMELETTE SHOP

Tijdens je verblijf in Jodhpur moet je in ieder geval een broodje hebben gegeten bij de legendarische Omelette Shop. Ten noorden van de Sardar Market vind je het stalletje waar een lieve Indiase man al 30 jaar lang elke dag omeletten staat te bakken op de hoek van de straat. Maar liefst 1000 eieren gaan er per dag doorheen en zijn Masala Cheese Omelet is hemels lekker. Een aanrader.

Woestijnprovincie Rajasthan in India: 10 tips voor Jodhpur en Jaisalmer
Woestijnprovincie Rajasthan in India: 10 tips voor Jodhpur en Jaisalmer
Woestijnprovincie Rajasthan in India: 10 tips voor Jodhpur en Jaisalmer

#3 STRUINEN OVER DE SARDAR MARKET

In het hart van Jodhpur kun je struinen over de Sardar Market. Een kleurrijke markt met kramen vol groenten en fruit, maar ook sieraden, kleding, leren tassen en specerijen. Een geweldige plek om gewoon even rond te kijken, maar je kunt er ook zeker weten een mooi souvenir kopen.

#4 HET FORT VAN JODHPUR BEWONDEREN

Het Mehrangarh Fort torent hoog boven de Jodhpur uit en is vanuit vrijwel de hele stad goed te zien. Dit immense fort werd gebouwd in 1460 en omvat een labyrint aan gangen, tuinen, paleizen en tempels. Het fort heeft is van binnen minstens zo mooi als van buiten, dus zeker even een kijkje nemen binnen de dikke muren. Je kunt er kleurrijke schilderingen bewonderen en er huizen verschillende musea, maar vooral het uitzicht over de stad en de vele blauwe huisjes in de verte is ontzettend mooi.

Woestijnprovincie Rajasthan in India: 10 tips voor Jodhpur en JaisalmerWoestijnprovincie Rajasthan in India: 10 tips voor Jodhpur en Jaisalmer

#5 DE RUST OPZOEKEN BIJ TOOR JI KI BAWARI

Het is doorgaans lang zoeken naar een rustig plekje in India, maar in Jodhpur moet je koers zetten naar Toor Ji Bawari. Deze reusachtige waterput (stepwell genaamd) is te bereiken via verschillende trappen en is een kenmerkend bouwwerk voor deze regio. De beroemdste en oudste stepwell ter wereld is te vinden in het dorpje Abhaneri, maar deze in Jodhpur is ook erg mooi. Je kunt er rustig op de stappen zitten om te genieten van de zon en de bedrijvigheid onderin de put.

 

BEZIENSWAARDIGHEDEN IN JAISALMER


Vanaf Jodhpur is het vijf uur treinen naar Jaisalmer. Dit is een gemoedelijk woestijnstadje met als blikvanger het fort dat vanuit de hele stad is te zien. Jaisalmer ligt bijna tegen de grens met Pakistan en de Islamitische invloeden komen overal terug. Hier klinkt om de zoveel tijd het zingen van de moskee en waan je je soms meer in het Midden-Oosten dan in India. Ik slaap er 2 nachten in het Tokyo Palace Hotel en verkas dan naar een iets centraler gelegen plek, een guesthouse pal tegenover het fort. Hieronder heb ik de hoogtepunten en bezienswaardigheden in Jaisalmer op een rijtje gezet.

#1 SLAPEN IN DE WOESTIJN

Jaisalmer is een bekende uitvalsbasis voor een excursie naar de woestijn. Een van de leukste dingen die je hier kan doen is een nachtje spenderen onder de blote sterrenhemel. Woestijnsafari’s komen in verschillende vormen en voor elk budget: van luxe tentenkampen met comfortabele bedden tot back-to-basic op een dun kleedje in het zand. Ik ervaar laatstgenoemde en ondanks het lichamelijke ongemak is het een ervaring om nooit te vergeten. Lees hier het uitgebreide artikel over deze woestijnsafari in Rajasthan.

Woestijnprovincie Rajasthan in India: 10 tips voor Jodhpur en JaisalmerWoestijnprovincie Rajasthan in India: 10 tips voor Jodhpur en Jaisalmer
Woestijnprovincie Rajasthan in India: 10 tips voor Jodhpur en Jaisalmer

#2 VERDWALEN IN HET FORT

Het fort van Jaisalmer is een van de best bewaarde forten ter wereld. Ondanks zijn leeftijd – het fort werd gebouwd in 1156 – is het zelfs nog steeds bewoond. Goede reden dus om een kijkje te nemen. Je kunt er uren dwalen door het netwerk aan smalle steegjes en je verbazen over de vele prachtige tempels en Haveli’s (een traditioneel huis met gevel in Indiase stijl).

#3 EEN BHANG LASSI PROBEREN

Met bhang worden de zaadjes en blaadjes van de cannabisplant bedoeld en het goedje speelt een grote rol binnen de Indiase cultuur. Volgens lokale vertellingen bracht de god Shiva bhang mee vanuit de Himalaya. De verkoop ervan wordt gereguleerd door de overheid en het is niet op alle plekken toegestaan, maar in de Bhang Shop in Jaisalmer kun je met een gerust hart een slokje proeven. De porties zijn royaal, dus als je niet zoveel gewend bent, kun je het best een baby lassi bestellen.

Route en planning: 4 weken IndiaRoute en planning: 4 weken India

#4 CURRY ETEN IN EEN ROOFTOP BAR

Overal in Jaisalmer vind je rooftop bars met uitzicht over het fort. Je eet er heerlijke curry’s, maar je kunt ook tot laat in de avond borrelen met Kingfisher bier en krokante papadums. Vooral tijdens zonsondergang is het uitzicht geweldig, dus zorg dat je op tijd een plekje hebt bemachtigd.

#5 JE VERGAPEN AAN DE SCHITTERENDE HAVELI’S

Ik noemde het hierboven al, maar in Jaisalmer stikt het van de haveli’s. Deze handgemaakte gevels zitten bomvol details en zijn ontzettend mooi om te zien. Al wandelend door het fort en de omliggende straten kom je er regelmatig eentje tegen. Het loont de moeite om er wat langer stil te staan en de details te bestuderen.

Woestijnprovincie Rajasthan in India: 10 tips voor Jodhpur en Jaisalmer
Woestijnprovincie Rajasthan in India: 10 tips voor Jodhpur en Jaisalmer

PRAKTISCHE INFO: ZO KOM JE IN RAJASTHAN

De provincie Rajasthan ligt in het noordwesten van India, tegen de grens met Pakistan. Zelf reis ik vanuit Agra met de trein naar Jodhpur en met de trein ook weer verder naar Jaisalmer. Reizen met de trein in India is een groot avontuur. Ik kan het daarom iedereen aanraden om een stukje per spoor af te leggen, maar ik kan het me ook goed voorstellen als je kiest voor comfort. Vanuit zowel Mumbai als New Delhi kun je in een paar uurtjes naar Jodhpur vliegen. Ik heb zelf goede ervaringen met de binnenlandse vluchten van Jet Airways, maar je kunt ook voor Air India kiezen. Het centrum van Jodhpur is redelijk compact en makkelijk te voet te verkennen, en dat geldt ook voor Jaisalmer.

REIZEN NAAR INDIA

Ik heb India op eigen gelegenheid bezocht en niets van tevoren vastgelegd. Ik bepaalde ter plekke mijn route en heb op de plaats van bestemming mijn accommodaties uitgezocht. Ben je ook van plan om een rondreis te maken door India? Alle informatie over zelfstandig rondreizen door India vind je in dit artikel. Laat je het plannen van je reis liever over aan de experts? Neem dan eens een kijkje op de website van VNC Asia Travel, waar je compleet verzorgde rondreizen door India kan boeken.

Woestijnprovincie Rajasthan in India: 10 tips voor Jodhpur en Jaisalmer
Woestijnprovincie Rajasthan in India: 10 tips voor Jodhpur en Jaisalmer

Meer lezen over backpacken in India? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

• Magisch Varanasi, reizen door het ultieme India
• Route en planning: 4 weken backpacken in India
• India: Slapen onder de sterren in de woestijn in Rajasthan
• 8 dingen die je kunnen overkomen in een trein in India, en wat ik daarvan leerde

Lees hier alle verhalen over India »


Disclaimer: Dit artikel is onderdeel van een samenwerking met mijn partner VNC Asia Travel. Ik ga alleen samenwerkingen aan met partijen waar ik achter sta.

OVER EXPEDITIE AARDBOL

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, allen geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!5 REACTIES

  • Nu kan ik reageren, terwijl ik er zelf ben geweest ! Prachtige provincie ! Vond het fort in Jodhpur ook heel erg mooi! The blue city is zeker fotogeniek. Grappig, dacht dat de ‘Lassie special’ in Pushkar uniek was, maar toch op meerdere plekken.

    • Hahaha, wel geprobeerd dus? Denk dat je overal in Rajastan wel die Lassie kan bestellen, ik ben m zelf alleen tegen gekomen in Jaisalmer!

  • Fijne blogpost. Ik ben er zelf ook afgelopen januari geweest en het was een geweldige ervaring :-).
    Ik vind Jaisalmer fijner dan Jodhpur: kleiner en compacter. Het fort, een beetje zoals Carcasonne, vond ik ook zeer indrukwekkend.

  • Ben in 1987 voor de eerste maal in Rajasthan geweest. Ga er in november weer naar toe om door reizen naar de deelstaat Gujarat en af te zakken naar Mumbai. Herken veel van wat je schrijft. Ben benieuwd of dit gedeelte van India veel veranderd is sinds 1987. India is een land dat je bij uitstek zelfstandig kan bereizen. Neem er wel de tijd voor en plan niet teveel. Laat je verrassen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.