Zoek
Sluit dit zoekvak.
13 maart 2023

JR Pass tot Shinkansen: alles over reizen met de trein in Japan

JR Pass tot Shinkansen: Alles over reizen met de trein in Japan

Nergens ter wereld is reizen met de trein zo comfortabel als in Japan. Treinen hebben er minimale vertraging en met de supersnelle Shinkansen leg je in enkele uren grote afstanden af. Met de Japan Rail Pass op zak mag je onbeperkt gebruik maken van het spoorwegnetwerk. Ook ik maakte tijdens mijn Japan-reizen veel gebruik van de trein en heb goede ervaringen met de JR Pass. De JR Pass is echt een aanrader voor iedereen die gaat reizen door Japan, want het is snel, makkelijk, ontzettend leuk en ook niet onbelangrijk: je kunt er een hoop geld mee besparen.

Japan Rail Pass

Japan Rail Pass

Reizen met de trein in Japan

Ga jij ook een rondreis maken door Japan? Reizen met de trein is onderdeel van het avontuur. In dit artikel vertel ik je alles over reizen met de trein in Japan en waarom je een JR Pass nodig hebt.

Waarom je echt een JR Pass nodig hebt als je in Japan met de trein gaat reizen

Japan is geen goedkoop land, maar op reizen met de trein kun je gelukkig eenvoudig besparen. Hoe? Koop van tevoren een JR Pass waar je onbeperkt mee kunt treinreizen. Als je net zoals ik een rondje maakt langs Tokyo, de Japanse Alpen, Kyoto en Osaka, dan heb je het geld er makkelijk uit. Maar ook als je alleen in Tokyo verblijft en een in een week tijd wat uitstapjes maakt naar de omliggende plaatsjes, is het slim om een JR Pass te bestellen.

Reizen met de supersnelle Shinkansen

Reizen met de zogenoemde bullettrain is in Japan wel even wat anders dan je gewend bent. De Shinkansen is de hogesnelheidstrein van Japan en wereldberoemd vanwege zijn betrouwbare dienstregeling. Treinen brengen je supersnel van A naar B en kunnen tot 300 kilometer per uur afleggen. De gemiddelde vertraging op jaarbasis is een kwestie van seconden, dus je kunt je treinreizen heel nauwkeurig uitstippelen. Mede daarom is een ritje in de Shinkansen een vrij prijzige aangelegenheid. Voor een retourtje Tokyo-Kyoto mag je omgerekend ruim € 200 neertellen.

Waarom is treinreizen zo duur in Japan?

Gelukkig hebben de Japanners wel begrepen hoe je treinreizen aantrekkelijk maakt – zelfs als je daarvoor de hoofdprijs betaalt. Een ritje in de Shinkansen is namelijk ontzettend comfortabel. Je hebt enorm veel beenruimte, kunt je stoel in de gewenste richting draaien en het in- en uitstappen gaat met Japanse precisie. Een geweldige ervaring en je moet eigenlijk minstens één keer een ritje hebben gemaakt tijdens je reis naar Japan. Doe dan net als de locals en koop op het station een bentobox voor in de trein. Deze luxe lunchtrommels zitten vol met lekkere Japanse gerechtjes en zijn het ideale krachtvoer om een treinreis te overleven.

De ultieme Japan Bucketlist: 25 x doen in het land van de rijzende zon

Minder betalen voor je treinreizen met de Japan Rail Pass

Als je tijdens je rondreis door Japan voor elke treinreis de hoofdprijs moet betalen, dan is de lol er natuurlijk snel af. Gelukkig is er een oplossing. Ben je van plan om veel gebruik te maken van de trein, dan is het aan te raden om een Japan Rail Pass (JR Pass) aan te schaffen. Met deze kaart mag je (bijna) onbeperkt gebruik maken van het spoornetwerk, en kun je voor een vast bedrag door Japan reizen.

Onbeperkt reizen met de trein in Japan

Met de JR Pass kun je onbeperkt gebruik maken van alle treinen op het JR netwerk. Dat is een van de grootste vervoersmaatschappijen van Japan, vergelijkbaar met de NS. Reis je (deels) met een andere vervoerder, dan moet je voor dat stuk nog wel een apart kaartje kopen. Gelukkig heb je bijna altijd wel keus uit een JR-trein en hoef je alleen voor echt afgelegen plekken een los kaartje te kopen. Daarnaast mag je met de JR Pass geen gebruik maken van de Nozomi Shinkansen en de Mizuho Shinkansen.

Ik heb zelf tijdens mijn rondreis door Japan een heel enkele keer een apart kaartje moeten kopen omdat ik overstapte naar een andere vervoerder. Dat was bijvoorbeeld het laatste stuk van Nagano naar de sneeuwapen in Shibu Onsen, en het laatste stuk naar Koyasan.

De JR Pass in grote steden gebruiken

Naast de verbindingen tussen de verschillende steden is JR op sommige plekken ook verantwoordelijk voor het plaatselijke vervoer. Zo heb je verschillende lokale JR-treinen in Tokyo, Kyoto en Osaka. Op die trajecten mag je dus ook gratis reizen met je Japan Rail Pass.

Japan Rail Pass in Tokyo gebruiken

In Tokyo kun je op de volgende trajecten gebruik maken van de JR Pass:

JR Yamanote loop lijn (o.a. Shinjuku, Ueno, Akihabara en Tokyo Station)
JR Chuo-Sobu lijn
JR Nikko line naar Nikko
Mount Fuji en Hakone
Narita Express (naar Narita Airport)
Tokyo Disney Resort
Tokyo Monorail (naar Haneda Airport)
Treinen naar Yokohama en Kamakura

Benieuwd hoe je zoveel mogelijk uit je JR Pass kan halen tijdens een verblijf in Tokyo? Je leest het hier.

Japan Rail Pass in Osaka

In Osaka kun je op de volgende trajecten gebruik maken van de JR Pass:

Haruka Express (naar Kansai Airport)
JR Osaka Loop lijn
Tozai Line
JR Sakurajima lijn naar Universal City Osaka
Rapid JR Express van Shin-Osaka tot Osaka Station

Benieuwd hoe je zoveel mogelijk uit je JR Pass kan halen tijdens een verblijf in Osaka? Je leest het hier

Japan Rail Pass gebruiken in Kyoto

In Kyoto kun je op de volgende trajecten gebruik maken van de JR Pass:

Haruka Express (naar Kansai Airport)
JR Sagano lijn (Arashiyama bamboebos)
JR Nara lijn (Fushimi Inari en Nara)
Sagano Scenic Railway

Benieuwd hoe je zoveel mogelijk uit je JR Pass kan halen tijdens een verblijf in Kyoto? Je leest het hier.

➞ Japan tip: Het is slim om een hotel te kiezen in de buurt van  een JR station. Tijdens verschillende bezoekjes aan Tokyo zat ik onder andere in dit hotel nabij Ochanomizu. Dat scheelde ontzettend veel geld.

Reizen naar Japan: dit moet je weten

Hoeveel kost een JR Pass?

Je kunt een JR Pass kopen voor 7, 14 of 21 dagen. Hieronder vind je de prijzen voor de JR Pass:

7 dagen: € 209
14 dagen: € 331
21 dagen: € 424

(laatst gecontroleerd: maart 2023, via deze website).

Is een JR Pass een goede investering?

Zoals je ziet is een JR Pass niet goedkoop, maar je bent echt veel duurder uit als je losse treintickets betaalt. Voor een retourtje Tokyo-Kyoto betaal je ook ruim € 200, dus als je een rondreis maakt heb je het geld er snel uit. Ben je van plan om veel te gaan reizen met het openbaar vervoer? Dan zou ik zeker een JR Pass kopen.

Ik krijg regelmatig de vraag of een JR Pass nou echt de goedkoopste manier is om door Japan te reizen. Maar het is echt zo. Openbaar vervoer kost nou eenmaal een hoop geld in Japan.

JR Pass tot Shinkansen: Alles over reizen met de trein in Japan

Waar kan ik de Japan Rail Pass bestellen?

De JR Pass is niet in Japan te koop en dien je vooraf aan te schaffen. Dat kan gewoon online, bijvoorbeeld via de website Jrailpass.com. Deze site is heel betrouwbaar en heb ik zelf ook gebruikt tijdens mijn reis naar Japan.

Daarnaast kun je ook via GetYourGuide een Japan Rail Pass aanschaffen. In prijs scheelt het niet veel, maar wellicht vind je het fijn om via een bekend platform te boeken.

Bestel de JR Pass niet te vroeg

Let op: Bestel je Japan Rail Pass niet eerder dan 90 dagen vóór vertrek. De pas moet namelijk binnen 3 maanden na uitgiftedatum worden geactiveerd. Je krijgt een voucher opgestuurd die je in Japan moet omwisselen voor een échte JR Pass. Schrik dus ook niet van het simpele papiertje dat je in de post ontvangt, want eenmaal in Japan krijg je een officiële pas uitgereikt.

Ook dat is een reden om via Jrailpass.com te bestellen, omdat ze daar op basis van je aankomstdag nog even extra checken of je niet toevallig te vroeg je pas hebt besteld. Bestel je de pas per ongeluk toch al eerder dan 90 dagen voor vertrek? Dan wordt de voucher pas een maand voor vertrek naar je opgestuurd. Of ze bij andere partijen ook zo oplettend zijn, durf ik niet met zekerheid te zeggen.

JR Pass tot Shinkansen: Alles over reizen met de trein in Japan

De JR Pass activeren

Zodra je in Japan met je JR Pass wil reizen, moet je deze eerst laten activeren. Dat kan bij speciale kantoortjes op de luchthaven en op de grote treinstations. Je geeft je voucher af bij de balie en krijgt er na heel wat officiële stempels en handtekeningen een soort boekje voor terug. Hierin staat je naam, de startdatum van je treinrondreis en welke reizen je gaat maken.

Vaak kan je dan direct je eerste treinkaartje laten reserveren, zodat je meteen op pad kunt. De mensen spreken bij deze bureautjes goed Engels, maar je moet over het algemeen wel even wachten voordat je aan de beurt bent. Vertrek dus ruim op tijd en houd daar rekening mee in je planning.

Je treinreis uitstippelen met Hyperdia

Hyperdia is de perfecte website om je treinreis in Japan te plannen, want deze bundelt alle gegevens over treinen en routes. Je kunt precies zien hoe laat treinen vertrekken en vanaf welk spoor. Daarnaast staat achter elke rit aangegeven om welke trein en vervoerder het gaat, dus je ziet meteen of je JR Pass geldig is. Er is ook een app voor Android.

JR Pass tot Shinkansen: Alles over reizen met de trein in Japan

Treinen reserveren: wel of niet doen?

Heb je eenmaal een treinreis uitgekozen, dan kun je ervoor kiezen om een ticket te reserveren. Buiten het hoogseizoen is dit niet echt nodig. Elke trein heeft aparte wagons voor gereserveerde en niet gereserveerde plekken. Met je JR Pass kun je gewoon gaan zitten in het deel zonder reserveringen, mits daar plek is natuurlijk. Zo niet, dan moet je op de volgende trein wachten.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik bijna altijd een kaartje reserveerde, want het kost geen geld en weinig moeite. Je kan gewoon naar de balie op het station lopen, je trein uitkiezen, je JR Pass laten zien en je krijgt meteen je ticket voor de eerstvolgende trein. Daarna kan je eventueel ook alvast treinkaartjes kopen voor de rest van de reis, tot maximaal een maand in de toekomst.

Laat je pas zien aan de spoorwegbeambte

Je hebt de trein uitgekozen, kaartje gereserveerd (of niet) en je bent klaar om in te stappen. Dat gaat met een JR Pass een beetje anders dan normaal. Loop dus niet zomaar door de poortjes, want dat werkt niet. Wil je een station betreden, dan moet je je pas laten zien aan een spoorwegbeambte. Die zit pal naast de automatische poortjes, en hij of zij zal je dan via het hek doorlaten. Daarna loop je naar het juiste perron en is het wachten op de trein.

Tips voor reizen naar Japan

Handig: etiquette in de trein in Japan

Japan is het efficiëntste land op aarde en het is handig als je een beetje op de hoogte bent van de lokale etiquette. Zeker in de trein gelden een aantal ongeschreven regels die ervoor zorgen dat het oponthoud zo minimaal mogelijk is. Hieronder heb ik er een aantal beschreven.

Netjes in de rij op het perron

De Japanners wachten altijd netjes in de rij voordat ze in de trein stappen. Op de grond staan speciale vakken met daarin informatie over de treinstellen en wagons. Een beetje opletten is wel handig, want op één perron staan vaak de aanwijzingen voor zowel lokale als Shinkansen treinen aangegeven. Ga dus niet per ongeluk in de verkeerde rij staan.

Wachten op je beurt

Als de trein arriveert bij een groot station moet je vaak even wachten voordat je naar binnen kan. Eerst moeten alle passagiers eruit en vervolgens komt er een schoonmaakploeg die in vliegende vaart de trein schoonmaakt. Ze ruimen alles netjes op én draaien de stoelen in de juiste richting. Als dat allemaal klaar is kun je pas naar binnen om een plekje te zoeken.

Neem je eigen troep mee

Eenmaal in de trein zal het je al snel opvallen dat er geen prullenbakken zijn. Dat is normaal, want in Japan neemt iedereen altijd zijn eigen rommel mee. Lege bentoboxen en flesjes frisdrank stop je dus gewoon weer in je tas om thuis weg te gooien.

Lekker op tijd bij de deur staan

De Japanse treinen rijden eigenlijk altijd op tijd en hebben strakke schema’s. Snel in- en uitstappen is van levensbelang. Om oponthoud zoveel mogelijk te voorkomen verzamelen alle reizigers zich ruim voor aankomst bij het volgende station al bij de deur. In het begin is het even wennen dat iedereen 5 minuten voor aankomst al zijn spullen gaat pakken, maar eigenlijk is het heel erg slim en efficiënt.

Reizen naar Japan

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

4 reacties

  1. Fijn artikel, dankjewel! Wij zijn nu met een JR pass door Japan aan het reizen en ook onze ervaring is dat dat zeker handig is. Wij hebben alleen voor de lange trajecten plaatsen gereserveerd in de shinkansen. Voor de rest is het eigenlijk prima te doen zonder reservering. Je hebt behoorlijke beenruimte in de shinkansen, maar als je bagage te groot is (L+B+H >160cm), zul je daar apart een kaartje voor moeten reserveren. Verder kun je inmiddels wel met de pas door de poortjes – je hoeft je dus niet steeds bij iemand te melden. En als laatste merken we dat het echt wel de moeite loont om ook binnen de steden je trip even te plannen. Als je eenvoudigweg Google maps volgt, ben je vaak duurder uit, omdat je dan mogelijk ook met andere vervoerders reist, terwijl er vaak ook een ‘gratis’ JR line route is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rondreis Japan

Japan is het land van sushi, kersenbloesem, geisha’s en hogesnelheidstreinen. Een land met boeiende gebruiken en tradities, maar waar je als reiziger ontzettend comfortabel kan rondreizen. Of je nou een ervaren backpacker bent of voor het eerst in Azië komt, wedden dat je al op de eerste dag verliefd wordt op de cultuur en haar bewoners?

Wil je meer weten over reizen in Japan? Lees hier alles over een rondreis door Japan.

Japan Rail Pass

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset