JR Pass tot Shinkansen: alles over reizen met de trein in Japan

JR Pass tot Shinkansen: Alles over reizen met de trein in Japan
Home » Azië » JR Pass tot Shinkansen: alles over reizen met de trein in Japan

Nergens ter wereld is reizen met de trein zo comfortabel als in Japan. Treinen hebben er minimale vertraging, met de supersnelle Shinkansen leg je in enkele uren grote afstanden af en met de Japan Railpass mag je onbeperkt gebruik maken van het spoorwegnetwerk. Ik heb ontzettend goede ervaringen met de JR Pass en vond het reizen met de trein geweldig. Een aanrader voor iedereen die gaat reizen door Japan, want het is snel, makkelijk en ontzettend leuk.

Ga jij ook een rondreis maken door Japan? Reizen met de trein is onderdeel van het avontuur. In dit artikel vertel ik je alles over reizen met de trein in Japan.

| Lees ook: Route en planning: 17 dagen rondreizen door Japan

REIZEN MET DE SUPERSNELLE SHINKANSEN

De Shinkansen is de hogesnelheidstrein van Japan en wereldberoemd vanwege zijn betrouwbare dienstregeling. De treinen brengen je supersnel van A naar B en kunnen tot 300 kilometer per uur afleggen. De gemiddelde vertraging op jaarbasis is een kwestie van seconden, dus je kunt je treinreizen heel nauwkeurig uitstippelen.

Reizen met de Shinkansen is bovendien ontzettend comfortabel. Je hebt enorm veel beenruimte, kunt je stoel in de gewenste richting draaien en het in- en uitstappen gaat met Japanse precisie. Een geweldige ervaring en je moet eigenlijk minstens één keer een ritje hebben gemaakt. Doe dan net als de locals en koop op het station een bentobox voor in de trein. Deze luxe lunchtrommels zitten vol met lekkere Japanse gerechtjes en zijn het ideale krachtvoer om een treinreis te overleven.

| Lees ook: De ultieme Japan bucketlist: 25 x doen in het land van de rijzende zon

De ultieme Japan Bucketlist: 25 x doen in het land van de rijzende zon
JR Pass tot Shinkansen: Alles over reizen met de trein in Japan

ALLES OVER DE JAPAN RAILPASS

Japan is niet goedkoop en de prijzen voor treintickets zijn hoog. Ben je van plan om een treinrondreis te maken, dan is het aan te raden om een Japan Railpass (JR Pass) aan te schaffen. Met deze kaart mag je (bijna) onbeperkt gebruik maken van het spoornetwerk, en kun je voor een vast bedrag door Japan reizen.

Met de JR Pass kun je dus onbeperkt gebruik maken van alle treinen op het JR netwerk. Soms kun je je JR Pass daarom ook in de grote steden gebruiken. In Tokyo heb je bijvoorbeeld de JR Yamanote en JR Chuo-lijn. Let op: niet alle spoorlijnen in Japan vallen onder het JR netwerk, maar de meesten wel. Ik heb tijdens mijn rondreis door Japan een heel enkele keer een apart kaartje moeten kopen omdat ik overstapte naar een andere vervoerder. Daarnaast mag je met de JR Pass geen gebruik maken van de Nozomi Shinkansen en de Mizuho Shinkansen.

JR Pass tot Shinkansen: Alles over reizen met de trein in Japan

HOEVEEL KOST EEN JR PASS?

Je kunt een JR Pass kopen voor 7, 14 of 21 dagen. De prijs voor 7-daagse pas bedraagt € 217 (december 2017, via deze website). Dat klinkt als veel geld, maar je bent echt veel duurder uit als je losse treintickets betaalt. Voor een retourtje Tokyo-Kyoto betaal je ruim € 204, dus je hebt het geld er snel uit. Ben je van plan om veel te gaan reizen met het openbaar vervoer? Dan zou ik zeker een JR Pass kopen.

WAAR KAN IK DE JR PASS KOPEN

De JR Pass is niet in Japan te koop en dien je vooraf aan te schaffen. Dat kan makkelijk online, bijvoorbeeld via de website Jrailpass.com. Doe dit niet eerder dan 90 dagen vóór vertrek. Je krijgt namelijk altijd een voucher opgestuurd die je binnen 90 dagen in Japan moet omwisselen voor een echte JR Pass. Schrik dus ook niet van het simpele papiertje dat je in de post ontvangt, want eenmaal in Japan krijg je een officiële pas uitgereikt.

Route en planning: 2,5 week reizen door Japan
JR Pass tot Shinkansen: Alles over reizen met de trein in Japan

DE JR PASS ACTIVEREN

Zodra je in Japan met je JR Pass wil reizen, moet je deze eerst laten activeren. Dat kan bij speciale kantoortjes op de luchthaven en op de grote treinstations. Je geeft je voucher af bij de balie en krijgt er na heel wat officiële stempels en handtekeningen een soort boekje voor terug. Hierin staat je naam, de startdatum van je treinrondreis en welke reizen je gaat maken. Vaak kan je dan direct je eerste treinkaartje laten reserveren, zodat je meteen op pad kunt. De mensen spreken bij deze bureautjes goed Engels, maar je moet over het algemeen wel even wachten voordat je aan de beurt bent. Vertrek dus ruim op tijd en houd daar rekening mee in je planning.

| Lees ook: Nagano tot Takayama: Reizen door de Japanse Alpen

JR Pass tot Shinkansen: Alles over reizen met de trein in Japan

DE JR PASS GEBRUIKEN: EEN STAPPENPLAN

  1. Hyperdia is de perfecte website om je treinreis in Japan te plannen, want deze bundelt alle gegevens over treinen en routes. Je kunt precies zien hoe laat treinen vertrekken en vanaf welk spoor. Daarnaast staat achter bij elke rit aangegeven om welke trein en vervoerder het gaat, dus je ziet meteen of je JR Pass geldig is. Er is ook een app voor Android.
  2. Heb je eenmaal een treinreis uitgekozen, dan kun je ervoor kiezen om een ticket te reserveren. Buiten het hoogseizoen is dit niet echt nodig. Elke trein heeft aparte wagons voor gereserveerde en niet gereserveerde plekken. Met je JR Pass kun je gewoon gaan zitten in het deel zonder reserveringen, mits daar plek is natuurlijk. Zo niet, dan moet je op de volgende trein wachten.
  3. Ik moet eerlijk zeggen dat ik bijna altijd een kaartje reserveerde, want het kost geen geld en weinig moeite. Je kan gewoon naar de balie op het station lopen, je trein uitkiezen, je JR Pass laten zien en je krijgt meteen je ticket voor de eerstvolgende trein. Daarna kan je eventueel ook alvast treinkaartjes kopen voor de rest van de reis, tot maximaal een maand in de toekomst.
  4. Je hebt de trein uitgekozen, kaartje gereserveerd (of niet) en je bent klaar om in te stappen. Dat gaat met een JR Pass een beetje anders dan normaal, dus loop niet zomaar de Japanners door de poortjes achterna, want dat werkt niet Wil je een station betreden, dan moet je je pas laten zien aan een spoorwegbeambte. Die zit pal naast de automatische poortjes, en hij of zij zal je dan via het hek doorlaten. Daarna loop je naar het juiste perron en is het wachten op de trein.

JR Pass tot Shinkansen: Alles over reizen met de trein in Japan

HANDIG: TREINETIQUETTE IN JAPAN

Japan is het efficiëntste land op aarde en het is handig als je een beetje op de hoogte bent van de lokale etiquette. Zeker in de trein gelden een aantal ongeschreven regels die ervoor zorgen dat het oponthoud zo minimaal mogelijk is. Hieronder heb ik er een aantal beschreven.

  • De Japanners wachten altijd netjes in de rij voordat ze in de trein stappen. Op de grond staan speciale vakken met daarin informatie over de treinstellen en wagons. Een beetje opletten is wel handig, want op één perron staan vaak de aanwijzingen voor zowel lokale als Shinkansen treinen aangegeven. Ga dus niet per ongeluk in de verkeerde rij staan.
  • Als de trein arriveert bij een groot station moet je vaak even wachten voordat je naar binnen kan. Eerst moeten alle passagiers eruit en vervolgens komt er een schoonmaakploeg die in vliegende vaart de trein schoonmaakt. Ze ruimen alles netjes op én draaien de stoelen in de juiste richting. Als dat allemaal klaar is kun je pas naar binnen om een plekje te zoeken.
  • Eenmaal in de trein zal het je al snel opvallen dat er geen prullenbakken zijn. Dat is normaal, want in Japan neemt iedereen altijd zijn eigen rommel mee. Lege bentoboxen en flesjes frisdrank stop je dus gewoon weer in je tas om thuis weg te gooien.
  • De Japanse treinen rijden eigenlijk altijd op tijd en hebben strakke schema’s. Snel in- en uitstappen is van levensbelang. Om oponthoud zoveel mogelijk te voorkomen staat iedereen ruim voor aankomst bij het volgende station al bij de deur. In het begin is het even wennen dat iedereen 5 minuten voor aankomst al zijn spullen gaat pakken, maar eigenlijk is het heel erg slim en efficiënt.

.

Meer lezen over reizen in Japan? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

– Route en planning: 17 dagen rondreizen in Japan
– Japan: 13 x doen in Osaka
– De ultieme Japan bucketlist: 25 x doen in het land van de rijzende zon
– Ik ging Mariokarten in Tokyo en dat was SUPER vet
– Japan: Nara en het dilemma van de 1200 heilige herten
– 24 uur met de monniken in heilig Koya-san

Lees hier alle verhalen over Japan »

OVER EXPEDITIE AARDBOL

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, allen geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!3 REACTIES

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.