Zoeken
Sluit dit zoekvak.
21 augustus 2023

10 lessen die ik leerde tijdens een jungle trekking op Sumatra

10 lessen die ik leerde tijdens een jungle trekking op Sumatra

Een jungle trekking in het Gunung Leuser National Park is het hoogtepunt van je bezoek aan het Indonesische eiland Sumatra. Je staat er oog in oog met (semi-)wilde orang-oetans en kan een nachtje in de verbluffend mooie natuur slapen.

Met backpackersdorpje Bukit Lawang als uitvalsbasis ga ik samen met een gids op zoek naar orang oetans van Sumatra. Een onvergetelijke tocht waar ik heel veel van heb geleerd. Ga je binnenkort ook een jungle trekking maken en ben je op zoek naar tips? Tien lessen die ik leerde tijdens een jungle trekking op Sumatra.

1. We hebben maar één planeet

Verreweg de belangrijkste les die ik daar in de jungle van Sumatra leerde: onze aardbol is prachtig en daar moeten we heel erg zuinig op zijn. Ik herinner me nog precies hoeveel indruk de torenhoge bomen en het ruisende water op mij maakten toen ik midden in de jungle wakker werd, alsof ik in het decor van een natuurfilm was beland. Slingerende apen in de bomen, een varaan op een steen langs de rivier en het zonlicht dat prachtig werd gefilterd door alle bomen en planten. En hoe hartverscheurend het is dat slechts enkele kilometers verderop orang-oetans worden verjaagd en het regenwoud wordt gekapt om palmplantages aan leggen. Ik heb daar ter plekke besloten om mijn leven thuis anders te gaan inrichten en zoveel mogelijk groene keuzes te maken.

Route en planing: 17 dagen Sumatra

2. Goede schoenen zijn het halve werk

Als je de rimboe gaat trotseren, zorg dan op zijn minst voor stevige wandelschoenen met een goed profiel. Want neem van mij aan: op sneakers maak je het jezelf erg lastig. Ik zie mezelf nog op mijn All Stars glibberen langs het ravijn en over gladde stenen, niet echt een prettig idee dat je met één misstap beneden kan liggen. Ga in ieder geval goed voorbereid op pad en zorg voor de juiste uitrusting. Er zijn veel verschillende outdoor accessoires die je jungle trekking net iets aangenamer maken, zoals een hoofdlampje, sneldrogende kleding, sportbeha en een prettige dagrugzak.

3. Afdalen is minstens zo zwaar als klimmen

Een beetje conditie is geen overbodige luxe als je een jungle trekking maakt, zeker wanneer je het vlakke Nederland bent gewend. Want als je denkt dat klimmen zwaar is, probeer dan maar eens zonder kleerscheuren van een steile berg af te komen. Afdalen is minstens zo zwaar als klimmen, en al helemaal in een schemerig oerwoud zonder voetpaden. Ga je naar boven, dan wordt je ten minste nog getrakteerd op een mooi uitzicht, eenmaal veilig beneden wacht slechts het vooruitzicht op een nieuwe beklimming.

10 lessen die ik leerde tijdens een jungle trekking op Sumatra

4. Vertrouw op de natuur tijdens een jungle trekking

Maar wat is nou de truc om veilig boven of beneden te komen? Je moet in ieder geval niet bang zijn om vies te worden en niet teveel denken aan mogelijke spinnen en andere insecten, want je moet regelmatig met handen en voeten over de berg klauteren. Geïnspireerd op de orang-oetans trek ik me omhoog aan lianen en boomwortels, en gebruik ik laaghangende takken om mezelf weer te laten zakken. Ik ga er voor de gelegenheid vanuit dat ze me best kunnen houden en het is daarom absoluut een kwestie van vertrouwen op de natuur.

5. Je hebt niet zoveel nodig om je te vermaken

Zo midden in de jungle moet je het doen zonder stroom of telefoonontvangst en het is ongelofelijk hoe creatief je wordt als je bijna niets voor handen hebt. Samen met mijn reisgenoten en junglegids doen we trucjes bij kaarslicht, bouwen we vlotten van rubberbanden en spelen we een spel waarbij je een fles aan de overkant van de rivier moet zien te raken met een steen te gooien.

10 lessen die ik leerde tijdens een jungle trekking op Sumatra

6. Een duik in een waterval is de beste wellneservaring van je leven

Nooit geweten dat ik zoveel kon zweten, maar ik had me geen betere beloning kunnen wensen dan een duik in de koude rivier. Mijn gids neemt me mee naar een waterval waar je kan douchen onder een brede waterstraal en poedelen in een ondiep watertje. Met een maskertje van modder op mijn gezicht ligt die loodzware jungle trekking alweer ver achter me.

10 lessen die ik leerde tijdens een jungle trekking op Sumatra

7. Pas op met wildplassen als je ongesteld bent

Deze tip kreeg ik van mijn gids en behoeft niet veel uitleg. Kijk uit met wildplassen als je ongesteld bent, zeker als je in de jungle zit. Iets met bloedzuigers. Brrr.

8. Apen houden (blijkbaar) ook van nasi goreng

Het was halverwege de ochtend, ergens in een tentje werd de lunch bereid en steeds meer apen verzamelden zich langs de rand van ons kamp, op zoek naar een onbewaakt moment om er met de rijst vandoor te gaan. Nooit geweten dat apen ook van nasi houden, maar deze exemplaren in de jungle van Sumatra keken de maaltijd bijna van mijn bord. Ik zie de brutale exemplaren nog aan de haal gaan met het restje rijst dat zat aangekoekt in de pan.

Lees ook: Review: Overnachten bij Sam’s Bungalows in Bukit Lawang

10 lessen die ik leerde tijdens een jungle trekking op Sumatra

9. Blijf altijd alert voor gevaar

Een ongeluk zit tijdens een trekking in een klein hoekje, ook als je voor je gevoel veilig op de plaats van bestemming bent. Het vele klimmen en dalen heb ik zonder noemenswaardige kleerscheuren overleefd, maar uitgerekend voor het junglekamp glijd ik uit en kneus ik alsnog mijn duim. Ik heb zes weken met een dikke hand rondgelopen en kon in die periode nog geen pen vasthouden. Een pijnlijke les dat je overal in de jungle op je hoede moet zijn.

10. Één nacht op een yogamatje is meer dan genoeg

Die nacht in het oerwoud is onvergetelijk. Ik slaap midden in de jungle op een dun yogamatje onder een afdakje van zeil en dat is net zo oncomfortabel als het klinkt. Eén nachtje in de jungle is meer dan genoeg.

Reizen naar Indonesië

Foto van Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

11 reacties

  1. Mooie ervaring Stéphanie, back to basic genieten van de natuur! We zijn aan het nadenken over Indonesië komend jaar, als het zover is ga ik al je fijne tips nog een keer doorlezen. En tot slot, wat een fijne tip van je gids – brrr inderdaad ;-)

    1. Hihi ja he, je denkt er niet over na met je Hollandse referentiekader, maar toch goed om te weten ;)!

  2. Dat moet een gave ervaring zijn geweest! Al geloof ik best dat het ook afzien is. De yogamat klinkt niet heel comfortabel. Zelf ben ik altijd zo’n mietje met afdalen, dus dat lijkt me ook heftig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rondreis Indonesië

Indonesië is met haar vele duizenden eilanden een van de meest veelzijdige bestemmingen binnen Azië. Elk eiland heeft zijn eigen gebruiken en tradities, en je kunt er moeiteloos natuur met cultuur of mooie stranden combineren. Neem de tijd en bezoek tijdens je reis naar Indonesië ten minste twee eilanden, alleen dan leer je dit immense land een beetje doorgronden.

Wil je meer weten over reizen en backpacken in Indonesië? Lees hier alle reisblogs over Indonesië.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset