Zoek
Sluit dit zoekvak.
6 maart 2023

Kaapverdië: Het koloniale verleden van Cidade Velha

Cidade Velha, Kaapverdië

Ik ben in Cidade Velha op het eiland Santiago in Kaapverdië. Op het oog een prachtig koloniaal dorpje met zeezicht, maar in werkelijkheid een plek met een schimmig verleden. Toen in 1496 de Portugezen Kaapverdië ontdekten was het land nog onbewoond, maar al snel ging de eilandengroep een grote rol spelen in de slavenhandel. De nederzetting Ribeira Grande (tegenwoordig Cidade Velha) werd gesticht, en Kaapverdië werd een belangrijk tussenstation voor slaven die van West-Afrika naar Amerika werden gebracht.

Maak je een reis naar het eiland Santiago, dan is een bezoek aan Cidade Velha verplichte kost. Je kunt nou eenmaal niet het eiland bezoeken zónder even stil te hebben gestaan bij deze zwarte bladzijde uit de Kaapverdiaanse geschiedenis. Want al die koloniale huizen en Portugese invloeden zijn onderdeel van het indrukwekkende slavernijverleden.

Tip: Meer lezen over een vakantie naar Kaapverdië? Lees ook mijn blog met tips voor het eiland Santiago.

Cidade Velha, Kaapverdië

CIDADE VELHA BEZOEKEN

Cidade Velha ligt op ongeveer twintig kilometer van de Kaapverdiaanse hoofdstad Praia. Met de aluguer (een minibusje dat tussen de dorpjes op het eiland heen en weer pendelt) ben je er in een uurtje. Het is de plek waar lang geleden de Kaapverdiaanse cultuur is ontstaan en de overblijfselen uit de koloniale tijd zijn nog redelijk intact gebleven.

Zo staat hét symbool van de slavernij, de Pelourinho – ofwel slavenpaal, nog op dezelfde plek als vroeger. Slavenpalen werden destijds gebruikt om slaven aan vast te binden voordat ze werden afgeranseld met de zweep, en in Cidade Velha staat het ding nog fier overeind.

Hier moet je even stoppen en je ogen dichtdoen. Even nadenken over het kwaad dat hier is gedaan. Stilstaan bij de families die uit elkaar zijn gerukt, de mensen die zonder pardon naar de andere kant van de wereld zijn gestuurd om daar als slaaf voor rijke witte slavenhouders te werken. Een verschrikkelijke gedachte.

Cidade Velha, Kaapverdië
Cidade Velha, Kaapverdië
Cidade Velha, Kaapverdië

FORT SÃO FELIPE

Onderdeel van het voormalige Ribeira Grande is ook het 16de eeuwse fort São Felipe. Via een steile trap kun je naar het bouwwerk klimmen, een aardige inspanning in de Afrikaanse hitte. Het fort heeft een aantal jaar geleden een flinke opknapbeurt gekregen en ziet er piekfijn uit, maar vooral het uitzicht over de omgeving is de moeite waard.

Cidade Velha, Kaapverdië

RUA DE BANANA – HET OUDSTE STRAATJE VAN KAAPVERDIË

Een bezoek aan Cidade Velha is als een levendige geschiedenisles. Zo kun je ook een kijkje nemen in Rua de Banana, het oudste straatje van Kaapverdië. Van de oorspronkelijke bebouwing staat niet veel meer overeind, maar veel oude woningen zijn gerestaureerd en ook de kerk heeft een opknapbeurt gekregen. De huisjes staan tussen de bananenbomen, en zijn gemaakt van witgeschilderde keitjes en palmbladeren. Voor één van de hutjes zit een vrouw, ze heeft plastic flessen vol amberkleurige vloeistof op een tafeltje uitgestald. Het is huisgestookte grogue, een lokale drank van suikerriet. Ik bedank voor het aanbod en loop richting het oude gerestaureerde kerkje, dat je nog net door de dichtbegroeide minijungle kan zien.

De kerk zit op slot, maar er loopt wel een pad naar boven. We maken een korte klim en staan dan hoog boven Cidade Velha. Onder ons zien we de simpele huisjes, de vrouw met de grogue en de Pelourinho, maar een paar meter verder schittert het zonlicht in een blauwe oceaan. Denk de autootjes en de aluguer weg en je reist zo honderden jaren terug in de tijd. Als je deze schoonheid ziet, is het niet lastig voor te stellen waarom de Portugezen destijds hier hun eerste nederzetting hebben gesticht.

Cidade Velha, Kaapverdië
Cidade Velha, Kaapverdië
Cidade Velha, Kaapverdië

REISINFORMATIE CIDADE VELHA

Cidade Velha ligt op ongeveer een uurtje rijden vanuit de hoofdstad Praia en leent zich daarom uitstekend voor een dagtrip. De goedkoopste manier om er te komen is per aluguer, wat op zichzelf al een avontuur is. Je kunt er ook voor kiezen om in Praia een taxi te nemen. In Cidade Velha zijn een aantal restaurantjes waar je iets kan eten en drinken. Bestel bijvoorbeeld het lokale gerecht cachupa, een soort stoofpotje dat wordt gemaakt van vis, bonen, mais en eieren.

Wij maken op eigen gelegenheid een rondreis door Kaapverdië. Je hebt al vanaf € 300 een retourticket en ook overnachten hoeft niet duur te zijn. Ga je liever met een touroperator? Via TUI en Vakantiediscounter vind je vaak scherpe aanbiedingen voor reizen naar Kaapverdië.

Cidade Velha, Kaapverdië

Reizen naar Kaapverdië

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

16 reacties

    1. Dankjewel! En het is zeker mooi en interessant, ik was echt positief verrast door het Afrikaanse/Zuid-Amerikaanse sfeertje dat er hangt. Heel bijzonder!

  1. Wow… Dat ziet er inderdaad prachtig uit en ja, die slavernij is toch echt wel een vreselijk verleden. Kaapverdië staat nog hoog op mijn lijstje van plekken waar ik graag heen wil en nu helemaal. Prachtig!

  2. Wat ziet het er prachtig uit! Je kunt je haast niet voorstellen dat er zo’n gruwelijke geschiedenis heeft plaatsgevonden. Echt een paradijs als ik de foto’s zo zie.

    1. Nee raar he? Het was er ook zo rustig en stil, je hoorde eigenlijk alleen de zee. Bizar dat er juist op die plek zoveel nare dingen zijn gebeurd.

  3. Prachtige foto’s :) Interessant ook om de geschiedenis van een plaats te weten, ook al is die niet zo mooi. Lijkt me een heerlijke plek om je vakantie door te brengen nu

    1. Ja hè? Wij krijgen er in Nederland eigenlijk zo weinig over te horen, maar het is echt wel interessant om een keer in dit onderwerp te duiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vakantie Kaapverdië

Kaapverdië is een eilandengroep voor de kust van Senegal en het wordt ook wel Afrika voor beginners genoemd. De archipel bestaat uit een paar eilandjes met elk hun eigen sfeer en identiteit, en het land heeft elk type reiziger iets te bieden. Of je nou op zoek bent naar strand, natuur of het echte Afrika: Kaapverdië zal je ongetwijfeld verrassen.


Wil je meer weten over een vakantie naar Kaapverdië? Lees hier alle reisblogs over Kaapverdië.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset