Zomertip: een weekendje weg aan de Kagerplassen

Kagerplassen
Home » Nederland » Zomertip: een weekendje weg aan de Kagerplassen

Toe aan een weekendje weg? Ik stel voor dat je de auto pakt naar Zuid-Holland en een paar dagen doorbrengt aan de Kagerplassen. Deze plek is namelijk ideaal als je er even tussenuit wilt.

Ik verblijf een weekendje in een comfortabel huisje pal aan het water. Compleet met eigen steiger en uitzicht over een oer-Hollands landschap van polders, dijken en molens. Iconischer kan je het bijna niet krijgen tijdens een vakantie in eigen land, en daarom is een weekendje weg aan de Kagerplassen zo’n goed idee.

KAGERPLASSEN

WEEKENDJE WEG OP HET WATER

De Kagerplassen liggen in de provincie Zuid-Holland en de omgeving wordt hier bepaald door typisch Hollandse iconen: molens, dijken, zeilboten en koeien. In de lente komen daar bovendien ook nog tulpen bij, want de Bollenstreek met haar kleurrijke tulpenvelden ligt praktisch om de hoek.

Het gebied bestaat uit een netwerk van poelen, polders, eilandjes en sloten, en omvat om precies te zijn 3,43 vierkante kilometer aan water. Langs de oevers vind je kleine dorpjes, jachthavens en kaasboerderijen, maar verder valt er eigenlijk niet heel veel te doen. Een prikkelarme omgeving waar je vooral komt voor mooie wandelingen en activiteiten op het water, ideaal dus als je even wilt ontsnappen aan de hectiek van alledag.

Kagerplassen
Kagerplassen
Kagerplassen

OVERNACHTEN AAN DE KAGERPLASSEN

Dat dit gebied een geliefde bestemming is in Zuid-Holland, dat blijkt wel uit alle campings en vakantiewoningen die je hier langs het water ziet. Zelf slaap ik ook pal aan het water, in een comfortabele Airbnb aan de dijk in Rijpwetering. Het is een ruim vierpersoonshuisje, met grote keuken, zeer comfortabele bedden en een buitenruimte met privésteigertje. Hier kun je op een mooie dag heerlijk buiten zitten en genieten van het water. Wij hebben hier in de ochtenden uitgebreid ontbeten en aan het eind van de middag lekker kunnen borrelen. Daarnaast was het voor ons ook heel praktisch om direct aan het water te zitten, want we hadden onze supboards mee en konden zo makkelijk op pad. Tip: via deze link krijg je € 35 korting op je verblijf met Airbnb!

Kagerplassen

Behalve deze specifieke Airbnb zijn er nog meer mooie huisjes te huur aan de Kagerplassen. Zie ook:

➞ Je kunt iets verderop ook blijven logeren op deze vrijstaande woonboot in Warmond.
➞ Via Natuurhuisje kun je blijven overnachten in dit kleine woonbootje in Rijpwetering. Ook deze ligt pal aan het water.
➞ Deze villa voor tien personen in Zevenhuizen ligt pal aan het water en is te boeken via booking.com
➞ Op booking.com vond ik ook dit gezellige vakantiehuis op Kaageiland.

Kagerplassen
Kagerplassen

PROEF DE COULEUR LOCALE

Tijdens een verblijf aan de Kagerplassen kun je er maar moeilijk omheen: het stikt hier van de kaasboerderijen. Je kunt inkopen doen bij een van de vele kaaswinkeltjes, maar wij wipten ook even langs bij de plaatselijke Landwinkel. Hier kun je terecht kunt voor streekproducten en lekkernijen uit de regio, waaronder speciaalbiertjes uit Hillegom, sap uit de lokale boomgaard en ambachtelijke broden.

Kagerplassen
Kagerplassen

EEN BOOTJE HUREN

De Kagerplassen zijn het oudste watersportgebied van Nederland en op een mooie dag is het een komen en gaan van bootjes. Als je zin hebt om een heel weekend op het water door te brengen dan ben je hier aan het goede adres, want alleen al rondom ons huisje in Rijpwetering zitten meerdere jachthavens en bootverhuurbedrijven. Zo kun je bij Stille Wateren in Rijpwetering al voor enkele tientjes een fluisterbootje huren en kun je ook terecht bij Jachthaven de Koppoel.

Kagerplassen

SUPPEN OP DE KAGERPLASSEN

Wie liever op eigen kracht over het water glijdt, kan er ook voor kiezen om te gaan kanoën of suppen. Want ook daarvoor is deze regio uitermate geschikt. Sterker nog, de vele mooie subroutes waren voor mij het belangrijkste motief om hier een huisje te boeken. Sup- en kanoroutes variëren van enkele kilometers tot serieuze dagtochten van meer dan 20 kilometer, maar je kunt ook blijven hangen op een van de spiegelgladde poelen of rustige sloten. Onderweg valt in ieder geval genoeg te zien, want langs de waterkant kom je de ene na de andere molen tegen en kun je tussendoor aanmeren bij een strandje.

Ik heb mijn eigen board, maar langs het water zitten ook een aantal verhuurbedrijven voor supboards en kano’s.

➞ Op Kaageiland vind je supboards huren in Jachthaven ’t Fissertje
.
➞ Bij SUP Center Kaag verhuren ze ook boards en kun je bovendien ook clinics volgen. Ideaal als het je eerste keer suppen is.
➞ Camping Spijkerboor in Zevenhuizen is een goed adresje als je een kano wilt huren.
➞ 
Daarnaast kun je ook een kano huren bij Kanoverhuur Dieper Zicht op Kaageiland.

Suppen op de Kagerplassen

WANDELEN TUSSEN DE MOLENS

Tot slot nog een tip voor wie liever vaste grond onder zijn voeten heeft. Het is namelijk mooi wandelen aan de Kagerplassen, met om de paar honderd meter een monumentale molen. In de meeste gevallen loop je een stukje over de dijk en heb je geweldig uitzicht over het water en weilanden vol koeien en schapen, maar er zijn ook een aantal wandelroutes uitgestippeld op de eilandjes die in het gebied liggen. Je kunt bijvoorbeeld met een bootje aanleggen aan de Lakerpolder en daar een rondje over de dijk doen. Of nog beter: het pontje pakken naar Kaageiland. Hier kun je na een wandeling namelijk neerstrijken op het idyllische terras van Tante Kee, een restaurant waar zo veel mogelijk met met biologische en streekproducten gewerkt.

Kagerplassen
Kagerplassen

Meer tips voor vakantie in eigen land? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

• Tips voor een weekendje weg aan het Uitgeestermeer in Noord-Holland
• Overnachten in een hutje op de hei: de mooiste afgelegen huisjes van Nederland
• 10 ideeën voor een zomer in Nederland
• 12 ideeën voor een bijzonder weekendje weg in eigen land

OVER EXPEDITIE AARDBOL

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, allen geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!2 REACTIES

  • Vlakbij de Kagerplassen ligt het braassemermeer.
    Vanuit Roelofarendsveen kun Door de polder De Tulpenroute varen. Je komt dan uit Restaurant Wagenaar. Dit was vroeger de bloemenveiling. Hier kun je door de monumentale Sluis (zelf bedienen) varen.
    Aan de Sluis ligt café De Haven voor een hapje en een drankje.
    Voor overnachten in Roelofarendsveen kun je kijken Bij bed en breakfast Als Het Golft en Braassem en Meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.