Zoeken
Sluit dit zoekvak.
7 april 2022

Kalsoy op de Faeröer Eilanden: hiken naar de iconische Kallur vuurtoren

Kalsoy & Kallur vuurtoren op de Faeröer Eilanden

Spectaculaire rotsklippen en een iconische vuurtoren: het eiland Kalsoy op de Faeröer Eilanden is een van ’s lands mooiste plekken. Je kunt er een stevige (maar niet al te lastige) hike maken en de uitzichten zijn fenomenaal. En dat is niet alleen ons opgevallen, want ook de makers van de nieuwste James Bond film No Time to Die waren erg gecharmeerd van Kalsoy. Verschillende scènes in de film werden namelijk op dit eiland opgenomen. Hoog tijd dus om deze bestemming op de Faeröer Eilanden in het zonnetje te zetten.

Tunnels op de Faeröer eilanden

WAAR LIGT KALSOY?

Het eiland Kalsoy ligt in het noorden van de Faeröer Eilanden. Het is een langgerekt eiland met één hoofdweg, vier dorpjes en een paar aardedonkere tunnels die net breed genoeg zijn voor een auto.

➞ Lees ook: Zo mooi is een helikoptervlucht op de Faeröer Eilanden

Kalsoy, Faeröer Eilanden

HIKEN OP KALSOY

Het mooiste plekje van Kalsoy vind je helemaal in het noordelijkste puntje van het eiland. Hier staat namelijk de Kallur vuurtoren. Een bekend plaatje, want het is een van de meest gefotografeerde plekjes van de hele eilandengroep. Niet voor niets, want het rood-witte torentje steekt prachtig af tegen het omliggende groen en staat aan de rand van een spectaculair hoge rotspartij. 

Een waarschuwing vooraf: de wandeling naar de vuurtoren is niet heel intensief, maar kent wel zijn risico’s. Ten eerste vanwege het ruige landschap. De hoge rotspartijen steken loodrecht omhoog en wie een misstap doet valt tientallen meters naar beneden. Sommige paden zijn slechts enkele centimeters breed, dus daar moet je echt goed opletten. Ten tweede moet je rekening houden met het onvoorspelbare weer. Het kan zomaar opeens enorm mistig worden of heel hard gaan waaien. Je zal niet de eerste toerist zijn die verrast wordt door een afgrond of per ongeluk naar de top van de berg klimt. Er staan geen hekken en er vallen helaas regelmatig mensen naar beneden die het niet kunnen navertellen. Kies dus een mooie dag uit voor deze hike of ga met een lokale gids als je het niet helemaal vertrouwt.

Kalsoy, Faeröer Eilanden
Kalsoy, Faeröer Eilanden

WANDELING NAAR DE KALLUR VUURTOREN

Zelf bezoek ik Kalsoy op een grauwe en regenachtige dag. De wandeling begint op de parkeerplaats in het dorpje Trøllanes. Je gaat hier eerst een hekje door, waarna je in ongeveer een half uurtje à drie kwartier de vuurtoren bereikt. Het is belangrijk om de hele steile schapenpaadjes te vermijden, want je moet voorkomen dat je bovenop de hoge rots eindigt (gevaarlijk!). Je kunt beter in een grote cirkel om de rots heen lopen en geleidelijk wat hoogtemeters pakken. Niet alleen is dat een stuk veiliger, maar ook veel minder intensief. Zolang je ook altijd voldoende afstand bewaart ten opzicht van de afgrond, kan er weinig misgaan. 

Eenmaal aangekomen bij de vuurtoren is er helemaal in het noorden van het eiland een soort schiereilandje vanwaar je het beste uitzicht hebt. Deze plek is via een heel hoog, smal en steil wandelpad met de rest van het eiland verbonden. Als je vanaf deze plek een foto wilt maken, dan moet je écht heel goed uitkijken, want je ligt zo beneden. Ik durfde het vanwege mijn hoogtevrees niet aan om hier te lopen, maar mijn vriend heeft het bijvoorbeeld wel gedaan. De foto bovenaan dit artikel is op vanaf die plek genomen.

➞ Lees ook: 5 mooie wandelingen op de Faeröer Eilanden

Kalsoy & Kallur vuurtoren op de Faeröer Eilanden

DE ZEEMEERMIN VAN KALSOY

Verreweg de meeste toeristen bezoeken Kalsoy vanwege de hike naar de vuurtoren, maar als je tijd over hebt, kun je nóg een bezienswaardigheid bekijken. Want niet alleen de Deense hoofdstad Kopenhagen heeft een standbeeld van een zeemeermin, ook op Kalsoy is dit een van de publiekstrekkers. Het standbeeld van Kópakonan staat in het dorp Mikladalur en is de hoofdpersoon in een lokaal volksverhaal. Het is geen gezellig sprookje: volgens de legende werd deze zeemeermin namelijk ontvoerd door een lokale visser. Hier kun je het hele verhaal lezen.

Kalsoy, Faeröer Eilanden

REIZEN NAAR KALSOY: HOE KOM JE ER?

Op de Faeröer Eilanden geldt over het algemeen: de reis is minstens zo interessant als de bestemming. Want ook de reis naar het eiland Kalsoy is een groot avontuur. Dit eiland is namelijk alleen per ferry te bereiken, en op het eiland liggen verschillende tunnels die zo smal zijn dat je elkaar niet kan passeren. 

Met de ferry, Faeröer Eilanden

Met de ferry naar Kalsoy: De ferry naar Kalsoy (#56) vertrekt vanuit de haven van Klaksvík en gaat ongeveer elke twee uur. Aan boord is plek voor 12 voertuigen en vol is vol. Je zult dan moeten wachten tot de volgende ferry. Lokale bewoners hebben ook nog eens voorrang, dus zorg dat je ruim op tijd in de haven bent. Je moet sowieso 15 minuten van tevoren aanwezig zijn, maar wij waren wel een uur van tevoren aanwezig om zeker te zijn van een plekje aan boord. Let erop dat dit óók geldt voor de terugreis. De prijs voor een retourtje kost 160 DKK voor een auto en bestuurder, plus 40 DKK voor alle extra passagiers. Neem voor de zekerheid contant geld mee voor de overtocht.

Reizen met de bus op Kalsoy: Wij reisden met de auto naar Kalsoy, maar je kunt er ook voor kiezen om de bus te nemen. Je hoeft dan ook minder lang van tevoren aanwezig zijn bij de ferry, dus win-win. Bussen vertrekken vanaf de halte bij de haven op Kalsoy en rijden helemaal door tot het dorp Trøllanes, waar je het startpunt van de wandelroute vindt. Hier vind je het reisschema van bus 506 op Kalsoy.

REISVIDEO FAERÖER EILANDEN

Reizen naar de Faeröer Eilanden

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rondreis Faeröer Eilanden

Er zijn maar weinig mensen die de mysterieuze Faeröer Eilanden kennen. De Deense eilandengroep ligt ongeveer halverwege Schotland en IJsland, en staat vooral bekend om haar ongerepte natuurschoon. Hier maak je spectaculair mooie wandelingen en kun je roadtrippen door een landschap dat wordt gedomineerd door watervallen, vuurtorens, torenhoge rotsklippen en heel veel schapen.

Wil je meer lezen over reizen door de Faeröer Eilanden? Lees hier alle reisblogs over de Faeröer Eilanden.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset