Zoek
Sluit dit zoekvak.
7 april 2022

Doen: kanoën door de wetlands ten noorden van Amsterdam

Wetlands Safari ten noorden van Amsterdam

De wetlands ten noorden van Amsterdam, heb jij er wel eens van gehoord? Ik voorheen ook niet, totdat ik mee mocht op een geweldige kanotocht door het gebied. Al peddelend verken je een uniek stukje natuur en leer je bovendien meer over de eeuwenoude traditie van polderen en land maken. Leuk én leerzaam dus. Zo’n Wetlands Safari is een aanrader om te doen op een warme dag.

WAAR LIGGEN DE WETLANDS VAN AMSTERDAM?

Laat ik beginnen met aanwijzen waar deze zogenoemde wetlands precies liggen. Daarvoor moet je afreizen naar het dorpje Watergang, dat net boven Amsterdam ligt. Met de bus is het vanaf Amsterdam Noord een kwestie van minuten en het is verrassend hoe snel je de grote stad eigenlijk achter je laat. Het landschap is hier uitgestrekt en wordt enkel onderbroken door molens en boerderijen. Hier heb je zo’n 12.000 hectare aan aaneengesloten polder- en veengebied aan je voeten liggen, een gebied dat zich uitstrekt van Amsterdam tot Alkmaar.

Wetlands Safari ten noorden van Amsterdam
Polders ten noorden van Amsterdam

PEDDELEN DOOR EEN TYPISCH HOLLANDS LANDSCHAP

Het is hier in Watergang waar ik heb afgesproken met mijn gids Majel. Zij verzorgt al zo’n 25 jaar kanotochten door het gebied en ontvangt (buiten coronatijd) ook verrassend veel buitenlandse toeristen. Zo ook vandaag. Naast mijzelf en mijn reisgenoot gaan we op pad met een Amerikaans stel. Ze zijn een paar dagen in Nederland en ontzettend onder de indruk van de Nederlandse cultuur en landschappen. Om de haverklap komt de camera tevoorschijn en tijdens de lunch vertellen ze uitgebreid over de highlights die ze nog in Nederland gaan bezoeken. Hun enthousiasme is aanstekelijk, want hoe vaak kun je je eigen land door de ogen van een buitenstaander bekijken? 

Watergang, Noord-Holland

OERHOLLANDSE POLDERLANDSCHAPPEN

Sowieso is de kanotocht van Majel een aanrader als je eens wat meer over eigen land wilt leren. Ik ben opgegroeid bij de Veluwe en heb me daarom nooit echt verdiept in het Noord-Hollandse polderlandschap. En dat terwijl het eigenlijk hartstikke interessant is. Al enkele honderden jaren geleden ontdekten we in Nederland hoe je een zompig moerasgebied moest droogmalen. En aan die techniek is eigenlijk helemaal niet zoveel veranderd. Het schijnt zelfs zo te zijn dat het polderen een proces is dat nog steeds bezig is. Majel vertelt dat wanneer de stroom zou uitvallen in Noord-Holland, de kans groot is dat de drooggevallen polders binnen mum van tijd weer onder water zouden lopen. Gelukkig wordt er alles aan gedaan om dat te voorkomen, maar niet alleen de Amerikaanse toeristen zijn vandaag onder de indruk van dat gegeven. 

Wetlands Amsterdam
Kano safari ten noorden van Amsterdam

TRILVEEN EN VARKENSLAND

Terug naar het natuurgebied, dat we per Canadese kano verkennen. We stappen op in het idyllische dorpje Watergang en peddelen rustig naar het veenweidegebied van het Ilperveld en Varkensland. Dit natuurgebied is in de 18de eeuw afgegraven voor de turfwinning en tegenwoordig is het een paradijs voor grutto’s en andere weidevogels. 

Na een tijdje leggen we aan bij een steiger en betreden we een van de eilandjes die in het gebied liggen. En hier is iets bijzonders aan de hand, want het eiland is gevormd door een dikke laag trilveen en drijft (!) op het water. Als je op en neer springt dan voel je de bodem schudden, maar het is gelukkig sterk genoeg om ons te houden. Het doet me een beetje denken aan de drijvende eilandjes in het Titicacameer in Peru, hoe tof dat we dit ook gewoon in ons eigen land kunnen vinden? 

Kanoën ten noorden van Amsterdam

PICKNICKEN OP EEN DRIJVEND EILAND

Hoog tijd voor een lunch, want tijdens deze vijf uur durende tocht moet er ook aan de inwendige mens gedacht worden. Majel zoekt een mooi plekje uit tussen het hoge gras en haalt een picknickmand vol lokale lekkernijen tevoorschijn. Kaas uit de Beemster, biologische sapjes van een lokale tuinder en andere streekproducten: niets wordt aan het toeval overgelaten. Tijdens de lunch vertelt Majel uitgebreid over de verschillende soorten vogels die in het gebied leven en ook de geschiedenis van Nederland komt aan bod. Niet alleen interessant voor onze Amerikaanse reisgenoten, zelf geniet ik ook van de verhalen. Het is zo’n andere ervaring om je eigen land eens door een buitenlandse bril te bekijken. 

Na een uitgebreide lunch pakken we de kano’s weer in en zetten we koers terug naar Watergang. Met mooi weer kun je onderweg nog ergens stoppen om te zwemmen, maar helaas is het daar vandaag te fris voor. Een ander keertje, want ik kom graag nog een keer terug om hier een stukje te kanoën. 

Wetlands Safari Amsterdam

OOK OP KANOSAFARI DOOR DE WETLANDS?

Wil jij ook een bijzondere kanotocht maken in Noord Holland? Wetlands Safari organiseert kanotours door de wetlands ten noorden van Amsterdam. Startpunt is het dorpje Watergang en tours zijn onder leiding van ervaren gids Majel. Tours duren vijf uur en zijn altijd met een klein groepje. 

Je betaalt vanaf € 68 per persoon en boeken kan onder andere via Getyourguide.

Kanosafari ten noorden van Amsterdam

Reizen in Nederland

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vakantie Nederland

Ook voor een vakantie in Nederland kun je terecht op Expeditie Aardbol. Van originele ideeën voor een weekendje weg tot een lijstje met de leukste tips voor een stedentrip in eigen land: hier vind je tips en inspiratie voor Utrecht, Arnhem en Amsterdam.

Meer lezen over een vakantie in eigen land? Lees hier alle reisblogs over Nederland.

Bestemmingen

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset