De wetlands ten noorden van Amsterdam, heb jij er wel eens van gehoord? Ik voorheen ook niet, totdat ik mee mocht op een geweldige kanotocht door het gebied. Al peddelend verken je een uniek stukje natuur en leer je bovendien meer over de eeuwenoude traditie van polderen en land maken. Leuk én leerzaam dus. Zo’n Wetlands Safari is een aanrader om te doen op een warme dag.
WAAR LIGGEN DE WETLANDS VAN AMSTERDAM?
Laat ik beginnen met aanwijzen waar deze zogenoemde wetlands precies liggen. Daarvoor moet je afreizen naar het dorpje Watergang, dat net boven Amsterdam ligt. Met de bus is het vanaf Amsterdam Noord een kwestie van minuten en het is verrassend hoe snel je de grote stad eigenlijk achter je laat. Het landschap is hier uitgestrekt en wordt enkel onderbroken door molens en boerderijen. Hier heb je zo’n 12.000 hectare aan aaneengesloten polder- en veengebied aan je voeten liggen, een gebied dat zich uitstrekt van Amsterdam tot Alkmaar.
PEDDELEN DOOR EEN TYPISCH HOLLANDS LANDSCHAP
Het is hier in Watergang waar ik heb afgesproken met mijn gids Majel. Zij verzorgt al zo’n 25 jaar kanotochten door het gebied en ontvangt (buiten coronatijd) ook verrassend veel buitenlandse toeristen. Zo ook vandaag. Naast mijzelf en mijn reisgenoot gaan we op pad met een Amerikaans stel. Ze zijn een paar dagen in Nederland en ontzettend onder de indruk van de Nederlandse cultuur en landschappen. Om de haverklap komt de camera tevoorschijn en tijdens de lunch vertellen ze uitgebreid over de highlights die ze nog in Nederland gaan bezoeken. Hun enthousiasme is aanstekelijk, want hoe vaak kun je je eigen land door de ogen van een buitenstaander bekijken?
OERHOLLANDSE POLDERLANDSCHAPPEN
Sowieso is de kanotocht van Majel een aanrader als je eens wat meer over eigen land wilt leren. Ik ben opgegroeid bij de Veluwe en heb me daarom nooit echt verdiept in het Noord-Hollandse polderlandschap. En dat terwijl het eigenlijk hartstikke interessant is. Al enkele honderden jaren geleden ontdekten we in Nederland hoe je een zompig moerasgebied moest droogmalen. En aan die techniek is eigenlijk helemaal niet zoveel veranderd. Het schijnt zelfs zo te zijn dat het polderen een proces is dat nog steeds bezig is. Majel vertelt dat wanneer de stroom zou uitvallen in Noord-Holland, de kans groot is dat de drooggevallen polders binnen mum van tijd weer onder water zouden lopen. Gelukkig wordt er alles aan gedaan om dat te voorkomen, maar niet alleen de Amerikaanse toeristen zijn vandaag onder de indruk van dat gegeven.
TRILVEEN EN VARKENSLAND
Terug naar het natuurgebied, dat we per Canadese kano verkennen. We stappen op in het idyllische dorpje Watergang en peddelen rustig naar het veenweidegebied van het Ilperveld en Varkensland. Dit natuurgebied is in de 18de eeuw afgegraven voor de turfwinning en tegenwoordig is het een paradijs voor grutto’s en andere weidevogels.
Na een tijdje leggen we aan bij een steiger en betreden we een van de eilandjes die in het gebied liggen. En hier is iets bijzonders aan de hand, want het eiland is gevormd door een dikke laag trilveen en drijft (!) op het water. Als je op en neer springt dan voel je de bodem schudden, maar het is gelukkig sterk genoeg om ons te houden. Het doet me een beetje denken aan de drijvende eilandjes in het Titicacameer in Peru, hoe tof dat we dit ook gewoon in ons eigen land kunnen vinden?
PICKNICKEN OP EEN DRIJVEND EILAND
Hoog tijd voor een lunch, want tijdens deze vijf uur durende tocht moet er ook aan de inwendige mens gedacht worden. Majel zoekt een mooi plekje uit tussen het hoge gras en haalt een picknickmand vol lokale lekkernijen tevoorschijn. Kaas uit de Beemster, biologische sapjes van een lokale tuinder en andere streekproducten: niets wordt aan het toeval overgelaten. Tijdens de lunch vertelt Majel uitgebreid over de verschillende soorten vogels die in het gebied leven en ook de geschiedenis van Nederland komt aan bod. Niet alleen interessant voor onze Amerikaanse reisgenoten, zelf geniet ik ook van de verhalen. Het is zo’n andere ervaring om je eigen land eens door een buitenlandse bril te bekijken.
Na een uitgebreide lunch pakken we de kano’s weer in en zetten we koers terug naar Watergang. Met mooi weer kun je onderweg nog ergens stoppen om te zwemmen, maar helaas is het daar vandaag te fris voor. Een ander keertje, want ik kom graag nog een keer terug om hier een stukje te kanoën.
OOK OP KANOSAFARI DOOR DE WETLANDS?
Wil jij ook een bijzondere kanotocht maken in Noord Holland? Wetlands Safari organiseert kanotours door de wetlands ten noorden van Amsterdam. Startpunt is het dorpje Watergang en tours zijn onder leiding van ervaren gids Majel. Tours duren vijf uur en zijn altijd met een klein groepje.
Je betaalt vanaf € 68 per persoon en boeken kan onder andere via Getyourguide.
Meer tips voor eigen land? Deze blogs vind je misschien ook interessant:
• De leukste dingen om te doen in Laag Holland
• Van kano tot sup: de leukste wateractiviteiten in Noord-Holland
• Suppen tussen de molens van Kinderdijk
• Toerist in eigen land: Tips voor een dagje Volendam