Zoek
Sluit dit zoekvak.
7 april 2022

Kasteel de Haar: bezoek het grootste kasteel van Nederland

Kasteel de Haar in Utrecht bezoeken

In het Utrechtse dorpje Haarzuilens vind je het grootste en misschien wel indrukwekkendste kasteel van heel Nederland: Kasteel de Haar. Het is een fotogeniek kasteel dat met haar spitse torens, ophaalbruggen en kasteelgracht rechtstreeks uit een sprookjesboek lijkt te komen. Het deed dienst als vakantieverblijf voor een rijke familie en kende vele wereldberoemde gasten, maar anno nu is het een van de leukste museum die je in eigen land kan bezoeken. Heb je binnenkort een bezoek aan het kasteel gepland? In deze blog lees je alles wat je moet weten over Kasteel de Haar.

Tip: koop je kaartje alvast online zodat je niet meer in de rij hoeft te staan.

Kasteel de Haar bezoeken

GESCHIEDENIS VAN KASTEEL DE HAAR

Het zal je misschien verbazen, maar Kasteel de Haar is nog helemaal niet zo oud. Het huidige kasteel werd namelijk gebouwd in het jaar 1892. Al gaat de geschiedenis van deze plek wel vele jaren verder terug. Waarschijnlijk stond hier in de 12de eeuw al een versterkte vesting die in de loop der eeuwen uitgroeide tot een kasteel. 

Fast forward naar eind 19de eeuw, toen baron Étienne van Zuylen om op de vervallen ruïne het kasteel te laten herbouwen. Het ontwerp werd gedaan door Pierre Cuypers. Deze vooraanstaande architect ken je misschien wel van het Rijksmuseum en het Centraal Station van Amsterdam. Hij ontwierp een – voor die tijd – hypermodern kasteel met elektrische verlichting, centrale verwarming en geavanceerde keuken. 

Kasteel de Haar bezoeken

Het kasteel was nooit bedoeld als vaste verblijfsplaats voor de familie van Zuylen, maar diende als vakantiewoning en werd slechts enkele weken per jaar bewoond. Een krankzinnig idee als je bedenkt hoeveel geld dit kasteel moet hebben gekost. De familie was er vooral in de maand september te vinden. Het kasteel vormde dan het decor voor vele feesten en partijen. Baron Étienne en zijn vrouw barones Hélène, maar later ook hun kinderen, stonden bekend om hun liefde voor exorbitante diners en feesten. Met zo’n 200 vertrekken was er voldoende plek om hun beroemde kennissenkring over te laten komen. Menig beroemdheid, waaronder Brigitte Bardot, Roger Moore en Coco Chanel, heeft hier de nacht doorgebracht.

Inmiddels is het een stuk rustiger in Kasteel de Haar. Het kasteel en landgoed zijn sinds 2000 in beheer van een stichting en zijn opengesteld voor publiek. 

Kasteel de Haar bezoeken
Kasteel de Haar bezoeken

HET KASTEEL

Dat je ook op Nederlandse bodem een sprookjeskasteel kan tegenkomen, dat bewijst Kasteel de Haar. Het kasteel is niet alleen van buiten een plaatje om te zien, ook aan de binnenkant spreekt het tot de verbeelding. Het interieur van Kasteel de Haar bestaat uit imposante balzalen, ridderzalen en eetzalen, en vele rijkelijk versierde slaapkamers, compleet met kroonluchters en hemelbedden. Om je een idee te geven: de totale waarde van de inboedel wordt geschat op zo’n 10 miljoen euro. De kamers staan tot de nok vol met schilderijen, wandtapijten en souvenirs uit verre oorden. Als bezoeker mag je schaamteloos een kijkje nemen op plekken waar vroeger de glazen werden geklonken en de rijksten der aarde hun roes uitsliepen. 

En mocht je je afvragen op welk bed Roger Moore nou precies neerplofte na een avondje doorhalen, dan zijn er allemaal gidsen die je dat precies kunnen vertellen. Want dat is het leuke als je Kasteel de Haar bezoekt: je kunt op eigen gelegenheid rondlopen, maar in veel zalen en vertrekken staat een medewerker die alle antwoorden heeft op jouw prangende vragen. Ze vertellen je over de geschiedenis van het kasteel, over de mooie kunstwerken en de vele beroemde gasten. En dat is precies wat een bezoek aan Kasteel de Haar zo leuk maakt: het zijn geen verhalen over ridders en eeuwenoude veldslagen, maar anekdotes van enkele tientallen jaren geleden waarbij de hoofdrollen zijn weggelegd voor wereldberoemde acteurs, kunstenaars en prominenten. 

Kasteel de Haar bezoeken
Kasteel de Haar bezoeken

KASTEELPARK

Behalve het kasteel zelf is ook het omliggende kasteelpark het bekijken waard. Plan je bezoek aan Kasteel de Haar daarom bij voorkeur op een zonnige dag. Het omliggende landgoed is namelijk 55 hectare groot en bestaat uit verschillende soorten tuinen, picknickweides en zelfs een doolhof. Perfect voor een mooie wandeling, want als je geen zin hebt om een kijkje te nemen in het kasteel, kun je ook alleen toegangskaartje kopen voor de tuinen. 

Direct bij binnenkomst vind je de rozentuin, met in het midden het monument ter herinnering aan de oudste zoon van Étienne, die bij een auto ongeval om het leven kwam. Er staan hier zo’n 79 verschillende soorten rozen, in totaal zo’n 1200 stuks. Dit stukje van het park is het mooist in het zomerseizoen, als de rozenstruiken in bloei staan.

Daarnaast vind je in het kasteelpark een aantal strak aangelegde tuinen in Franse stijl: hier is niets aan het toeval overgelaten staat alles kaarsrecht in het perk. In het kasteelpark kun je daarnaast een bezoekje brengen aan het hertenkamp en het doolhof, dat niet zou misstaan in een film van Harry Potter.

Kasteel de Haar bezoeken
Kasteel de Haar bezoeken

KASTEEL DE HAAR BEZOEKEN

TICKETS

Kasteel & kasteelpark:

Volwassenen: € 18
Kinderen 4 – 12 jaar: € 12,50
Kinderen < 4 jaar: gratis

Kasteelpark:

Volwassenen: € 7
Kinderen 4 – 12 jaar: € 5
Kinderen < 4 jaar: gratis

Je kunt Kasteel de Haar en het omliggende park gratis bezoeken met de Museumkaart.

Kaartjes kopen kan bij de kassa van het kasteel of van tevoren online.

PARKEREN

Er is direct bij de ingang een groot parkeerterrein waar je voor € 6 per dag je auto kwijt kan. Het kasteel is ook bereikbaar met het openbaar vervoer, de dichtstbijzijnde bushalte ligt op 15 minuten lopen van de ingang van het kasteel. Je kunt ook een OV-fiets huren op Station Vleuten.

Kasteel de Haar bezoeken
Kasteel de Haar bezoeken

BONUSTIP: GRATIS UITZICHT OVER KASTEEL DE HAAR

Een handige tip voor als je het kasteel wel wilt bewonderen, maar niet per sé naar binnen hoeft. Je kunt het kasteel ook goed (en helemaal gratis!) bekijken vanaf een afstandje. Ter hoogte van de Bochtdijk (klik hier voor Google Maps) heb je ongehinderd uitzicht over het kasteel. Je kunt uiteraard niet heel dichtbij komen, maar er staan bankjes langs het water voor een picknick of fotosessie. 

WANDELEN BIJ KASTEEL DE HAAR

Je kunt je bezoek aan Kasteel de Haar goed combineren met een mooie wandeling over landgoed Haarzuilens. Deze wandeling is 11 kilometer lang en maakt een grote ronde rondom het kasteel en landgoed. Je komt onderweg langs verschillende mooie uitkijkpunten en de Haarrijnse plas. Klik hier voor de route van deze wandeling van Natuurmonumenten. 

Kasteel de Haar bezoeken

OVERNACHTEN IN DE BUURT VAN KASTEEL DE HAAR

Helaas kun je niet overnachten in Kasteel de Haar, maar er zijn in de directe omgeving wel een hoop andere mooie plekjes waar je de nacht kan doorbrengen. Zo vond ik via Natuurhuisje dit prachtige plekje in Haarzuilens. Het is een voormalige portierswoning van een kasteel, dus wel lekker toepasselijk als je Kasteel de Haar gaat bezoeken.

Andere opties zijn @thelodge in Haarzuilens en hotel De Brouwerij in Vleuten. Maar je kunt een bezoek aan Kasteel de Haar natuurlijk ook uitstekend combineren met een stedentrip Utrecht en daar een leuk hotel zoeken. Een persoonlijke aanrader is wat mij betreft Hotel The Anthony. Lees hier mijn uitgebreide review van The Anthony.

Reizen in Nederland

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vakantie Nederland

Ook voor een vakantie in Nederland kun je terecht op Expeditie Aardbol. Van originele ideeën voor een weekendje weg tot een lijstje met de leukste tips voor een stedentrip in eigen land: hier vind je tips en inspiratie voor Utrecht, Arnhem en Amsterdam.

Meer lezen over een vakantie in eigen land? Lees hier alle reisblogs over Nederland.

Bestemmingen

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset