Zoek
Sluit dit zoekvak.
14 maart 2023

Leer een onbekende kant van Tokyo kennen tijdens een kattentour

Kattentour in Tokyo

Kattenvrouwtjes opgelet, want in Tokyo kun je een stadswandeling doen met kattenthema. Onder leiding van een lokale gids krijg je een rondleiding door de wijk Asakusa en onderweg stop je bij verschillende bezienswaardigheden. De gemene deler? Katten! Zo breng je een bezoek aan een kattentempel, kattencafé en kun je een maneki-neko (zwaaiende gelukskat) beschilderen.

Kattentempel in Tokyo

Kattentour in Tokyo

Japan voor kattenliefhebbers

Als groot bewonderaar van katten schrijf ik me in voor de kattentour van gids Kayo (€ 49). Deze Japanse kattenliefhebber heeft een eigen restaurant, maar overdag leidt ze toeristen rond door de wijk Asakusa. De bekendste bezienswaardigheden slaan we over en in plaats daarvan focussen we ons op het kattenthema. Een unieke manier om een van de bekendste wijken van Tokyo te bekijken.

Kattentour in Tokyo

Stadswandeling door de wijk Asakusa

De stadswandeling begint in de wijk Asakusa, op steenworp afstand van de beroemde Sensoji Tempel. Asakusa is een van de drukste en meest toeristische wijken van Tokyo, maar vandaag gaan we juist op zoek naar de minder bezochte plekjes.

Uitzicht over de Sumida Rivier

Onder leiding van gids Kayo laten we de drukte achter ons en zetten we koers richting de oevers van de Sumida Rivier. Hier staat een kattenbeeld, maar vooral het uitzicht over de architectuur aan de overkant is een reden om te stoppen. Want ondanks dat het tijdens deze stadswandeling vooral om katten gaat, is er ook volop ruimte om de stad wat beter te leren kennen. Zo kun je vanaf deze plek het kantoor van bierbrouwer Asahi bewonderen, en het is duidelijk te zien dat de architect zich heeft laten inspireren door een glas bier.

Het bewijst maar weer hoe leuk het is om tijdens een bezoek aan Tokyo met een lokale gids op pad te gaan. We hebben al vaker naar de gebouwen aan de overkant van de rivier gekeken, maar pas met een beetje duiding erbij wordt het echt interessant.

Kattentour in Tokyo

Imado Shrine: de kattentempel van Tokyo

De eerste bezienswaardigheid die we tijdens deze stadswandeling afstrepen is een bijzondere tempel. De Imado Shrine staat namelijk bekend als de kattentempel van Tokyo en wordt gezien als dé plek waar de de maneki-neko is geboren. Of dat helemaal waar is, durf ik echter niet te zeggen.

➞ Tokyo tip: De Imado Shrine is niet de enige kattentempel in Tokyo. Je kunt ook een bezoek brengen aan de Gotokuji tempel. Houd er wel rekening mee dat deze tempel niet bepaald centraal ligt.

Kattenbeeldjes

Over de geschiedenis van deze tempel doen verschillende verhalen de ronde en gids Kayo vertelt ons haar versie van het verhaal. Het schijnt dat hier vroeger een arme oude vrouw woonde, die vanwege financiële redenen haar kat weg moest doen. De kat verscheen vervolgens in haar droom en vertelde haar dat ze weer gelukkig zou worden als ze een beeldje van hem zou maken. Uiteindelijk werden de kattenbeeldjes zo populair, dat de vrouw de rest van haar leven geen geldzorgen meer had.

Kattentour in Tokyo

Tempel vol gelukskatten

Inmiddels zijn zowel katten als de maneki-neko bekende figuren binnen de Japanse cultuur en staat deze tempel vol met gelukskatten. Al bij de ingang van de tempel word je verwelkomd door afbeeldingen van gelukskatten en in de tempel zelf vind je nog veel meer memorabilia. Zo kun je hier de grootste maneki-neko van Japan bewonderen.

Een wens doen voor voorspoed in de liefde

Hoewel de tempel is opgedragen aan de kat, komt de lokale bevolking hier vooral voor voorspoed in de liefde. Want net zoals bij de verderop gelegen Sensoji tempel kun je een wens doen. Dat doe je door deze op te schrijven op een ema, een houten bordje dat je met twee knoopjes moet vastbinden. En geloof het of niet, volgens Kayo zijn er al heel wat wensen via deze tempel in vervulling gegaan.

Kattentour in Tokyo

Betekenis van de Maneki-neko

De maneki-neko is een belangrijk figuur binnen de Japanse cultuur. De kat brengt geluk, en je ziet hem veel staan in restaurants en winkels. Wat de kat precies betekent is afhankelijk van de houding en kleur van het beeldje. Rechterpoot omhoog staat voor geluk en voorspoed, linkerpoot omhoog brengt geluk binnen je bedrijf. Een maneki-neko kan ook beide poten in de lucht steken, en dan zul je op beide vlakken geluk hebben.

Kattentour in Tokyo

Japanse snacks

Na ons bezoek aan de kattentempel lopen we terug naar de Sensoji Tempel, waar we in de Shin-Nakamise Shopping Street halt houden voor een kleine pauze. In deze overdekte winkelstraat vind je tal van restaurants, winkels en cafés, maar ook een stalletje waar je Japanse snacks kan kopen. Kayo trakteert ons hier op een taiyaki. Dat is een gebakje in de vorm van een vis en gevuld met een pasta van rode bonen. Als je een rondreis gaat maken door Japan, dan zul je deze kleine cakejes overal tegenkomen. Het leuke aan dit zaakje is dat je kunt kiezen uit verschillende smaken. Zo zijn er naast de traditionele vulling ook vissen met vulling van chocolade, custard of curry.

Kattentour in Tokyo

Op bezoek bij een kattencafé in Tokyo

Een bezoek aan een kattencafé is natúúrlijk ook onderdeel van het programma als je een kattentour in Tokyo gaat doen. In Tokyo vind je in elke wijk wel een café waar je met katten kunt knuffelen en zo ook in het populaire Asakusa. Wij schuiven aan bij Cat Cafe Caulaugh, een huiselijk kattencafé met negen vaste bewoners. We krijgen een drankje en kunnen in de tussentijd met de katten spelen. Dat is natuurlijk heel erg leuk, maar het is jammer dat de dieren zo gefixeerd zijn op kattensnoepjes. Tsja, je kunt het ze ook niet kwalijk nemen. Gelukkig zien de katten er wel goed uit en hebben ze hier meer ruimte dan in het gemiddelde kattencafé.

Kattentour in Tokyo

Een maneki neko beschilderen

De meeste plekken in deze blog kun je ook bezoeken zonder gids, maar voor het laatste deel van de tour moet je wel echt op pad met gids Kayo. We sluiten onze kattentour door Tokyo af namelijk af in haar eigen restaurant. Hier liggen penselen, verf voor ons klaar, want we gaan zelf een maneki neko beschilderen.

Een creatieve afsluiter en wat mij betreft zelfs het hoogtepunt van deze tour. Waarom? We laten de drukke straten en verzengende zomerhitte achter ons, en hebben tijdens het schilderen volop de mogelijkheid om te kletsen over Tokyo. Kayo zit vol goede tips voor de wijk Asakusa en heeft voor iedere deelnemer een persoonlijke aanbeveling.

Kattentour in Tokyo
Kattentour in Tokyo

Is deze tour een aanrader?

Zoals gezegd: de meeste bezienswaardigheden van deze kattentour kun je ook op eigen gelegenheid bezoeken. Als je weinig budget hebt, is dat ook een optie. Persoonlijk vond ik het echter juist heel leuk om er met Kayo naartoe te gaan. Je ziet de stad namelijk echt door de ogen van een local. Je komt op plekken die je zelf niet had gevonden en leert een hoop over de lokale gewoontes. Om je een voorbeeld te geven: normaal ben ik in tempels vooral gefixeerd op de architectuur, maar nu ervaarde ik hoe zo’n tempel nou écht een rol speelt in het dagelijks leven. Heel bijzonder om eens mee te maken en een plek krijgt daardoor meteen veel meer betekenis.

Daarnaast had Kayo heel veel leuke tips voor de rest van Tokyo. Ze ging er echt even voor zitten en dacht mee over de invulling van je verblijf in Tokyo. Op haar advies gaan we die avond eten in de Tokyo Skytree, een plek die ik zelf nooit zou hebben uitgekozen. Maar er blijkt een van de beste ramen-restaurants van de stad te zitten.

Kattentour in Tokyo

Ook een kattentour doen in Tokyo?

Ik boekte deze kattentour door Tokyo via Airbnb. Je betaalt € 49 per persoon voor een tour van drie uur. Dat is inclusief een snack, drankjes bij het kattencafé en het beschilderen van de gelukskat.

Tip voor een hotel in Asakusa

Deze stadswandeling concentreert zich op de wijk Asakusa. Dat is tevens een goede plek om te overnachten. Wij sliepen in het APA Hotel Asakusa Tawaramachi Ekimae, om de hoek van de Sensoji tempel. Een prima hotel met nette kamers en een eigen onsen. Wij betaalden in totaal € 268 voor vijf nachten, en dat is echt een goede prijs voor Japanse begrippen.

Reizen naar Japan

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rondreis Japan

Japan is het land van sushi, kersenbloesem, geisha’s en hogesnelheidstreinen. Een land met boeiende gebruiken en tradities, maar waar je als reiziger ontzettend comfortabel kan rondreizen. Of je nou een ervaren backpacker bent of voor het eerst in Azië komt, wedden dat je al op de eerste dag verliefd wordt op de cultuur en haar bewoners?

Wil je meer weten over reizen in Japan? Lees hier alles over een rondreis door Japan.

Japan Rail Pass

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset