Search
Close this search box.
7 maart 2023

Wat is de klimaatimpact van jouw vakantie?

Sinds mijn bezoek aan Sumatra besef ik pas echt wat een impact wij als mensen hebben op de natuur en wereld om ons heen, zeker tijdens het reizen. In deze rubriek bespreek ik elke maand een aspect van duurzaam reizen en zet ik groene en inspirerende initiatieven op het gebied van toerisme in het zonnetje. Deze keer: wat is de klimaatimpact van jouw vakantie?

BROEIKASGASSEN EN OPWARMING VAN DE AARDE

Ik hoef je vast niet te vertellen dat een lange vliegreis een behoorlijke impact heeft op het milieu. Door de uitstoot van broeikasgassen stijgt de temperatuur op aarde en dat heeft grote gevolgen voor ons leven op aarde. Smeltende poolkappen, een stijgende zeespiegel, overstromingen, afname van de biodiversiteit, voedseltekorten en een tekort aan drinkwater, om maar iets te noemen. Vooral kwetsbare landen zullen de gevolgen gaan merken. Maar ook in Nederland gaan we te maken krijgen met meer regenval, hittegolven en andere weerextremen.

Als we niets doen zal het in 2100 gemiddeld 2,6 tot 4,8 graden warmer zijn dan in 2000. Komen we wel in actie, dan is het mogelijk om de opwarming te beperken tot 1,5 à 2 graden.

Muang Ngoi Neua, waarom het mooiste dorpje van Laos tegenviel

INZICHT IN JOUW KLIMAATIMPACT

Maar hoeveel stoot je nou daadwerkelijk uit met een vliegreis en hoe kun je de schade zoveel mogelijk beperken? Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal heeft onlangs de tool Klimaatwijs op Vakantie gelanceerd waarbij je heel nauwkeurig de klimaatimpact van jouw reis of vakantie kunt berekenen. Niet alleen krijg je heel duidelijk te zien hoeveel je precies uitstoot met jouw reis, er worden ook suggesties gegeven voor het verkleinen van je klimaatimpact.

Vorig jaar maakte ik bijvoorbeeld een verre vliegreis naar Thailand en Laos. Na het invullen van een aantal vragen blijkt dat een retourtje goed is voor een uitstoot van 2700 kg CO2. Vergelijk dat met de uitstoot voor energiegebruik van een gemiddeld huishouden (4160 kg CO2) en je zit al over de helft. Samen met mijn vriend gaan we daar tijdens onze verre reis naar Thailand en Laos dus vér overheen. En dan heb ik de vlucht van Bangkok naar Luang Prabang en de vele busritten nog niet eens meegeteld.

Behalve de uitstoot van je vliegreis kun je ook kijken naar de impact die je accommodatie heeft en de activiteiten ter plekke. Zo kom ik in het geval van mijn reis naar Thailand en Laos uit op nog eens 190 kg CO2 voor de accommodaties en 60 kg voor de activiteiten.

Vul ik ook mijn andere reizen van 2017 in, dan kom ik uit op de volgende cijfers:

BestemmingVervoer (in kg CO2)Accommodatie (in kg CO2)Activiteiten (in kg CO2)
Stedentrip Londen2208040
Stedentrip Luik904020
Verre reis Thailand & Laos270019060
Stedentrip Gent104020
Rondreis Normandië3206055
Rondreis Sicilië70070180

JE UITSTOOT VERLAGEN

Om die klimaatverandering tegen te gaan, is het dus van belang om onze impact te verlagen. Bij elke reis die je uitrekent geeft de tool een groene optie en ik ben blij verrast door de uitkomsten. Thuisblijven of een vakantie in Nederland zou natuurlijk de beste manier zijn om je uitstoot te compenseren, maar dat vind ik een flauw antwoord. Dat weten ze bij Milieu Centraal gelukkig ook en daarom ben ik erg blij met de oplossingen die ze op deze manier aanreiken.

Zo wordt voor mijn reis naar Thailand een vakantie in Turkije als alternatief gegeven. Een bestemming waar je schitterende rondreizen kan maken, op het strand kan liggen en bijzondere authentieke reiservaringen beleefd. Wat mij betreft een prima advies. Je maakt namelijk wel een avontuurlijke reis, maar het is minder ver vliegen en daarom een groener alternatief. Voor mijn reis naar Normandië wordt de suggestie gedaan om de trein te nemen in plaats van het vliegtuig. Ook een realistische optie. Je ziet bijvoorbeeld dat de uitstoot voor mijn reis naar Gent opvallend laag is. Dat komt omdat ik daar wel met de trein naartoe ging. Een goede reden om dit jaar wat vaker de trein te pakken in plaats van het vliegtuig.

Duurzaam reizen #3: Hoe groen is jouw vakantie?

JE UITSTOOT COMPENSEREN

Klimaatcompensatie betekent dat je ervoor zorgt dat ergens anders minder wordt uitgestoten of broeikasgassen uit de lucht worden gehaald. Als reisblogger zit ik ontzettend veel in het buitenland en mijn voetafdruk is daarom gigantisch. Het is iets waar ik me al een tijdje van bewust ben, en daarom doe ik mijn best om in het dagelijks leven zoveel mogelijk te compenseren.

Zo ben ik twee jaar geleden grotendeels gestopt met het eten van vlees, dat ook voor heel veel uitstoot zorgt. Ik kon het niet langer naar mezelf verantwoorden om én veel vliegreizen te maken én vlees te eten. Daarnaast heb ik thuis heel bewust voor groene energie gekozen en ga ik de komende jaren mijn oude huis beter laten isoleren.

Je kan je vliegreis ook compenseren door geld te steken in klimaatvriendelijke projecten. Steeds meer reisorganisaties maken het mogelijk om tijdens het boeken te kiezen voor een CO2-neutrale reis. Dat betekent dat je een paar euro meer betaalt en daarmee duurzame bos- of energieprojecten steunt. Een mooie manier om iets terug te doen voor de wereld. Mijn goede voornemen voor dit jaar? Mijn reisgedrag proberen te compenseren door geld te doneren aan goede energieprojecten.

Ben je benieuwd of jouw vakantieplannen klimaatproof zijn? Vul dan vóór het boeken van je reis de tool Klimaatwijs op Vakantie in en krijg een duurzaam reisadvies op maat.

Reistips

Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

6 reacties

  1. Goed verhaal. Ik vind dat wij als influencers ook de taak hebben onze lezers te informeren over de consequenties van hun reisgedrag. Immers we brengen ze ook op allerlei ideeën. Ik proberr daar zelf ook vaker aandacht aan te besteden en waar mogelijk alternatieven aan te bieden. Vliegen binnen Europe tot max 500 km zouden we echt moeten ontmoedigen.

    1. Hoi Mario, daar heb je helemaal gelijk in. Bewustwording is de eerste stad, ook voor mijzelf. Wat mij betreft zaten we inderdaad veel vaker in de trein dan in het vliegtuig, maar je betaalt voor een retourtje Berlijn of Londen vaak het dubbele ivm het vliegtuig. Erg jammer!

  2. Wat goed dat je dit onder de aandacht wilt brengen! :). Zelf hebben we vorig jaar een longboard vakantie gedaan. Iedere dag zo’n 30 km en heel soms pakten we daarna de bus voor het laatste kleine stukje (als het weer echt heel slecht was) dat weet je nooit in NL haha. Na 280 km was ik wel helemaal kapot, maar het is wél een stuk beter voor het klimaat aangezien een skateboard geen co2 uitstoot.

    1. Wauw, dat klinkt heel erg vet! Wat cool en wat goed! Dan neem je ook maar heel weinig mee, neem ik aan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REistips

Op zoek naar handige reistips voor het backpacken of rondreizen? Expeditie Aardbol helpt je met de voorbereiding van jouw reis. Wil je weten wat écht onmisbaar is in je backpack of ben je op zoek naar een bijzonder hotel? Hier vind je een overzicht van alle reistips, travel hacks en gadgets.

Of je nou gaat backpacken in Azië of een stedentrip maakt in Europa: lees hier alle blogs met praktische reistips.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset

REistips per onderwerp