De leukste manier om de Thaise eetgewoontes te doorgronden is tijdens een kookcursus, bijvoorbeeld in de hoofdstad Bangkok. Ik volg deze Thaise kookworkshop bij de gezellige Sompong Thai Cooking School, en leer in één middag een paar gerechten bereiden. Het is een van de leukste dingen die ik in Bangkok heb gedaan en ik kan het iedereen aanraden om tijdens je reis naar Thailand een kookcursus te volgen.
Kookcursus Bangkok
Ik deed een kookworkshop in Bangkok, Thailand
Ook zo gek op rode curry, pad thai, loempia’s en mango met sticky rice? Dan moet je in Thailand zeker een keer aansluiten bij een kookworkshop. Dat kan op veel plekken en hoeft in principe niet eens in de hoofdstad Bangkok. Je kunt bijvoorbeeld een kookcursus doen op een van de eilanden of in Chiang Mai.
Leren koken bij de Sompong Thai Cooking School
Tijdens mijn reis naar Thailand, beland ik bij de Sompong Thai Cooking School, een kleine kookschool in de wijk Silom in Bangkok. Hier ga ik met een kleine groep andere toeristen een ochtend koken en leer ik ondertussen een hoop over de Thaise keuken. Van kooktechnieken tot de belangrijkste ingrediënten, alle elementen van de lokale eetcultuur komen aan bod tijdens deze kookcursus in Bangkok.
Een bezoek aan de lokale markt
De meeste kookcursussen beginnen vaak met een rondje over de lokale markt. Je koopt alvast wat ingrediënten en komt op een plek waar de locals ook graag hun inkopen doen.
Zo ook bij de Sompong Thai Cooking School. Iedereen krijgt een mandje mee en in kleine groepjes lopen we langs de kraampjes. Begeleider Prin laat zien welke kruiden en groenten veel worden gebruikt in de Thaise keuken en geeft tips voor als je thuis gaat koken.
Best interessant, want je leert een hoop nieuwe dingen. Zo zit er een groot verschil tussen kokosmelk en kokoscrème. In de Nederlandse supermarkten staat vooral kokosmelk in het schap, maar voor het lekkerste resultaat maak je je curry juist met kokoscrème.
Hoe ziet deze Thaise kookcursus eruit?
Terug in de kookschool krijgt iedereen schort om en worden we verdeeld in groepjes van vier. Er ligt een kookboekje klaar en een grote schaal met verse groenten en kruiden. Vandaag gaan we vier gerechten maken: rode curry met ananas en garnalen, kip uit de wok, omelet salade en mango met sticky rice. We krijgen allemaal een hakblok, een vlijmscherp mes en eigen kookplaat. Wel zo fijn: ik heb het ook wel eens meegemaakt dat je tijdens een kookcursus met z’n allen rondom één gasfornuis moet staan.
Er wordt uitgebreid de tijd genomen om ons de verschillende snijtechnieken te leren en Prin laat daarna zelf zien hoe je de gerechten moet bereiden. Eerst het kunstje afkijken en vervolgens dus zelf aan het werk. Het klinkt alsof dat onnodig veel tijd kost, maar de Thaise keuken draait om snelle technieken. Binnen mum van tijd staat er een mooi gerecht voor je neus.
Gerecht 1: Rode curry met garnalen en ananas
Voor dit gerecht moeten we zelf de currypasta maken in een vijzel, een klus waar je spierballen mee kweekt. Het is de truc om alle ingrediënten zo klein mogelijk te snijden en een grote vijzel te gebruiken. Voor de ananas ben ik van tevoren een beetje huiverig, maar het blijkt een mooie combinatie te zijn. Leuk om te onthouden voor thuis.
Gerecht 2: Pittige salade van omelet
Salade van omelet is een typisch Thais gerecht en verrassend fris van smaak door de muntblaadjes, koriander en het limoensap. Voor de broodnodige bite worden er geroosterde rijstkorrels overheen gestrooid. Die kun je in Thailand kant-en-klaar kopen, maar je kunt ze ook zelf roosteren in de pan en vervolgens licht kneuzen in de vijzel.
Gerecht 3: kip uit de wok
Dit gerecht wordt tijdens de kookcursus gemaakt van kipgehakt, maar je kunt het thuis ook met fijngesneden vis bereiden. Een ontzettend simpel gerechtje, want je hoeft tijdens het roerbakken alleen maar pepertjes, oestersaus, vissaus, suiker en een beetje bouillon toe te voegen. Het wordt extra lekker met een paar blaadjes Thaise basilicum.
Gerecht 4: mango met sticky rice
Dit is mijn favoriete gerecht uit Thailand. Ik houd niet echt van toetjes en zoetigheid, maar voor mango met sticky rice maak ik graag een uitzondering. Dit toetje kun je in Thailand overal bestellen: zowel in de restaurants als op straat. Hoewel ik het recept mee heb gekregen weet ik niet of het haalbaar is om dit toetje in mijn Nederlandse keuken te bereiden. De perfecte sticky rice wordt gemaakt in een bamboe stoommandje en de Thaise mango’s smaken anders dan in Nederland. Een goede reden dus om er in Thailand extra van te genieten.
Dit is de leukste manier om meer te weten te komen over de Thaise keuken
Overal waar ik kom in Azië probeer ik een kookcursus te volgen, want lokale eetgewoonten zeggen veel over een cultuur. Deze kookcursus in Bangkok is een van de leuksten die ik tot nu toe heb gedaan. De les is leerzaam en de docenten zijn ontzettend grappig. Ik vond het heel fijn dat je wordt opgehaald bij de metrohalte en het is altijd leuk om een rondje over de markt te maken. Daarnaast is het prettig dat genoeg tijd wordt genomen om dingen uit te leggen. De groep is redelijk groot, maar dat valt tijdens het koken maar weinig op. Je bent namelijk veel in groepjes van vier aan het werk.
Ook een kookcursus of kookworkshop doen in Bangkok?
Heb je ook zin gekregen om een kookcursus in Bangkok te volgen? Ik kan een ochtendje koken bij de Sompong Thai Cooking School van harte aanbevelen. Er wordt elke dag een ander menu gekookt en als je vegetarisch eet, dan wordt daar rekening mee gehouden.
Je kunt deze kookcursus boeken via Viator. Dat is onderdeel van Tripadvisor en een betrouwbare partij, want je kunt zelfs tot 24 uur van tevoren nog annuleren. Wel zo handig, want reisplannen kunnen altijd wijzigen.
2 reacties
Ik ben echt een beetje jaloers als ik dit zo lees. Wat leuk dat je dit hebt gedaan, het lijkt me super leerzaam om in het land zelf meer te leren over de Thaise keuken. En je foto’s zijn ook prachtig.
Oh wat leuk om te doen! Ook al hou ik zelf niet zo van curry komt dit zeker op het lijstje te staan van “dingen die ik wil doen in Bangkok”. Ik vertrek overmorgen! Zoveel zin in. Heb je nog meer tips van dingen die ik niet moet vergeten te doen in Thailand? Ik hoor ze graag.