Zoek
Sluit dit zoekvak.
20 maart 2023

Cap Blanc-Nez: bezoek de indrukwekkende krijtrotsen aan de kust van Noord-Frankrijk

De krijtrotsen van Cap Blanc-Nez in Frankrijk

Cap Blanc-Nez: een van de hoogtepunten aan de Noord-Franse kust. En dat mag je best een beetje letterlijk nemen, want de indrukwekkende krijtrotsen torenen maar liefst 134 meter boven het zeeniveau uit. Vanaf hier kun je Engeland bíjna aanraken, maak je de mooiste wandelingen en kom je na een dagje strand misschien wel thuis met een eeuwenoud souvenirtje. 

Cap Blanc-Nez

De krijtrotsen van Cap Blanc-Nez in Frankrijk

Bezienswaardigheden Cap Blanc-Nez

Cap Blanc-Nez (of Kaap Blankenes) ligt in Noord-Frankrijk, net onder Calais. Vanuit Nederland is het helemaal niet zo ver reizen en dat maakt het de ideale bestemming voor een weekendje weg of korte roadtrip. Er zijn een aantal bezienswaardigheden die Cap Blanc-Nez de moeite waard maken, maar je kunt er ook gewoon lekker aan het strand liggen. Benieuwd wat je allemaal kan doen tijdens een dagje Cap Blanc-Nez? We nemen je in deze blog mee naar de Franse kust. 

Spectaculaire krijtrotsen

De indrukwekkende krijtrotsen zijn de belangrijkste trekpleister van Cap Blanc-Nez. Ze steken bijna loodrecht omhoog en het kalkachtige gesteente is helder wit. Het hoogste punt ligt zo’n 134 meter boven de zeespiegel en je kunt je voorstellen dat het vroeger een herkenbaar punt was voor  zeelieden.

➞ Cap Blanc-Nez tip: Je kunt de rotspartijen zowel van boven als beneden bewonderen. Vanaf deze gratis parking kun je in een paar minuten naar het uitkijkpunt lopen. Parkeer hier om de krijtrotsen van Cap Blanc-Nez vanaf het strand te bekijken.

De krijtrotsen van Cap Blanc-Nez in Frankrijk

In de verte kun je Engeland zien liggen

Wie vroeger in Nederland naar het strand ging, tuurde vast wel eens met samengeknepen ogen in de verte, in de hoop een glimp van Engeland op te vangen. Hoogstwaarschijnlijk met tegenvallend resultaat. Nou, dat is aan de Cap Blanc-Nez wel anders. Hier hoef je nauwelijks moeite te doen om Engeland te zien liggen, want de Engelse zuidkust ligt op zo’n 30 kilometer afstand. Op een heldere dag zie je de indrukwekkende krijtrotsen van Dover moeiteloos liggen. Over een lengte van maar liefst 13 kilometer steken ze tot wel 107 meter boven het wateroppervlak uit. 

Alleen al daarom is het leuk om in ieder geval even kort te stoppen bij Cap Blanc-Nez, want het is de beste plek in Frankrijk om Engeland te zien liggen.

➞ Cap Blanc-Nez tip: Dit is niet de enige plek in Frankrijk waar je krijtrotsen kan tegenkomen. Breng bijvoorbeeld ook een bezoek aan de krijtrotsen van Etretat in Normandië.

Oorlogsmonument

Het hoogste punt van Cap Blanc-Nez wordt gemarkeerd door een enorme obelisk. Dit 23 meter hoge monument herdenkt de zogenoemde Dover Patrol, dat onderdeel was van de Britse marine en tijdens de Eerste Wereldoorlog het Kanaal en de Noordzee moest beschermen. Sowieso kom je langs dit deel van Franse kust veel aandenkens tegen uit zowel de Eerste als Tweede Wereldoorlog. Er zijn talloze bomkraters en bunkers te vinden. Als je vanuit Escalles naar het strand loopt, kom je er direct bij de strandopgang al eentje tegen.

Wandelen bij Cap Blanc-Nez, Frankrijk

Fossielen zoeken op het strand

Zon, zee en strand zijn ook legitieme redenen om een bezoekje aan Cap Blanc-Nez te plannen. Je kunt er heerlijk zonnen en pootje baden, al is het hier doorgaans iets koeler dan in het binnenland. Het strand bestaat deels uit kiezels en deels uit zand, afhankelijk van hoe hoog het water staat.

Leuk is om je te realiseren dat de geologische geschiedenis van deze plek best interessant is. We zullen je niet vermoeien met allerlei aardrijkskundig geneuzel, maar het is wel een tip om eens goed om je heen te kijken. In de rotsen en tussen de kiezels zitten tal van fossielen verstopt. Je mag ze uiteraard niet uit de rotswand hakken, maar het is wel toegestaan om ze van het strand te rapen. 

➞ Cap Blanc-Nez tip: Het is belangrijk om op de getijden te letten en bij vloed niet te ver van de strandopgang te gaan. Als je door het water wordt ingesloten kun je door de hoge krijtrotsen geen kant op. 

De krijtrotsen van Cap Blanc-Nez in Frankrijk

Wandelen bij Cap Blanc-Nez

De benen strekken? Zorg dat je je wandelschoenen meeneemt, want je kunt een aardige hike maken in dit gebied. Op de parkeerplaats bij het uitkijkpunt beginnen verschillende bewegwijzerde wandelroutes, variërend van 1 kilometer tot rondjes van bijna 8 kilometer.

Zo is het mogelijk om vanaf het uitkijkpunt naar het strand te lopen en een lusje te maken via het dorp Escalles en de omliggende heuvels. Hier moet je volgens de informatieborden ongeveer twee uur voor uittrekken, maar in de praktijk zal het waarschijnlijk iets langer duren vanwege alle bezienswaardigheden langs de route. 

➞ Cap Blanc-Nez tip: Je wordt hier redelijk blootgesteld aan de elementen. Er is weinig beschutting en het kan bovenop de rotsen hard waaien. Zorg dat je een winddichte jas bij je hebt en een hoedje tegen de felle zon.

Wandelen bij Cap Blanc-Nez, Frankrijk

Bezoek ook Cap Gris-Nez

Een leuke tip voor als je toch in de buurt bent. Je kunt namelijk ook Cap Gris-Nez bezoeken, dat net een stukje zuidelijker ligt. Vanaf deze kaap is de afstand van Frankrijk tot Engeland het kortst: slechts 33 kilometer naar de overkant. Samen worden ze Les Deux Caps genoemd. Je kunt het stuk naar Cap Gris-Nez met de auto afleggen, of je maakt een wandeling van ongeveer 15 kilometer. Hiervoor moet je de bordjes van wandelroute GR120 volgen.

Tips voor Noord-Frankrijk en de Opaalkust

Cap Blanc-Nez ligt aan de Opaalkust, een stuk kustlijn in Noord-Frankrijk die zich uitstrekt van Calais tot Berck. Je kunt hier een afwisselende roadtrip maken en nog meer mooie stranden bezoeken, maar bijvoorbeeld ook de nodige gezellige badplaatsjes aandoen. Tot de hoogtepunten van de Opaalkust worden – naast Cap Blanc-Nez en Cap Gris-Nez – onder andere Boulogne-sur-Mer en Le Touquet gerekend. Nog meer tips voor Noord-Frankrijk vind je in deze blog.

Opaalkust, Frankrijk

Overnachten bij Cap Blanc-Nez

Bezoek Cap Blanc-Nez tijdens een dagtrip, als je op doorreis bent naar zuidelijkere delen van Frankrijk óf neem de tijd en blijf hier wat langer plakken. Daar zijn namelijk volop mogelijkheden voor in Escalles, het gehucht dat bij Cap Blanc-Nez ligt. 

Blijf bijvoorbeeld slapen bij Hôtel L’Escale, een luxe hotel met fijne bedden en wellnesscentrum. Na een dag in de buitenlucht kun je hier bijtanken en de volgende ochtend starten met een uitgebreid ontbijtje. Een vakantiehuisje kan ook: dit natuurhuisje is van alle gemakken voorzien en ligt op loopafstand van het strand. Er liggen twee campings in de buurt, maar wij hebben ook reizigers met een klein campertje of omgebouwd busje (tot max 2,10 meter hoogte!) gezien die een nachtje doorbrachten op de parkeerplaats bij het strand.

Escalles, Frankrijk

Reizen naar Frankrijk

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vakantie Frankrijk

Frankrijk is het ultieme vakantieland. Je hebt er mooie steden, fijne stranden en kunt er optimaal genieten van het goede leven. Maar dat is niet alles. Ook in de winterperiode is Frankrijk een geliefde bestemming, want met kilometers aan sneeuwzekere pistes en gezellige skidorpen kun je er uitstekend wintersporten.

Wil je meer weten over reizen in Frankrijk? Lees hier alle reisblogs over Frankrijk.

Bestemmingen

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset