Zoek
Sluit dit zoekvak.
16 mei 2023

Alles wat je moet weten over de Kuang Si watervallen in Laos

Kuang Si Watervallen in Laos

De Kuang Si watervallen in Laos liggen op ongeveer een uurtje rijden van de stad Luang Prabang. Dit spectaculaire stukje natuurschoon is een van de hoogtepunten in Noord-Laos en niet zonder reden. Het water heeft een melkblauwe kleur en komt via verschillende plateaus naar beneden gestort. Een plaatje om te zien, maar ook een aangename bron van verkoeling. Je mag hier namelijk gewoon in de waterval zwemmen.

Kuang Si watervallen

Kuang Si Watervallen in Laos

Excursie naar Kuang Si watervallen in Laos

Heb je een reis naar Laos gepland? Sla de Kuang Si Watervallen niet over. Een bezoek aan de Kuang Si Watervallen was voor mij een van de hoogtepunten van mijn verblijf in Luang Prabang en Laos. In deze blog lees je alles over een bezoek aan de Kuang Si Watervallen.

Kuang Si Watervallen in Laos

De mooiste watervallen van Laos

De Kuang Si Watervallen (ook bekend als Tat Kuang Si of Kuang Xi) zijn misschien wel de mooiste watervallen ter wereld. Maar in ieder geval van Laos. De waterval is opgebouwd uit verschillende terrassen en het letterlijke hoogtepunt is de waterval met een hoogte van 60 meter. Je kunt helemaal naar de top hiken en tussendoor afkoelen in het blauwgroene water, en je bent er makkelijk een hele dag zoet.

Zo krijgt deze waterval zijn blauwe kleur

Hoe de waterval aan zijn blauwe kleur komt? Het water stroomt over kalkstenen rotsen, dat een grote hoeveel calciumcarbonaat bevat. Doordat het water vol zit met kleine kalkstenen deeltjes, wordt het licht gereflecteerd en krijgt het water een blauwe kleur. Ik bezoek de Kuang Si Watervallen in juli, tijdens het regenseizoen. Het water is dan niet zo mooi als normaal, want door het vele regenwater is de blauwe kleur een beetje afgezwakt. Enerzijds jammer, anderzijds is de waterval ook mooi zonder zijn blauwe kleur.

➞ Kuang Si tip: In het regenseizoen is het water minder blauw en de waterval minder mooi, houd daar (eventueel) rekening mee in je planning.

Kuang Si Watervallen in Laos

Zwemmen in de watervallen

Het eerste wat opvalt als je een bezoek brengt aan de Kuang Si watervallen is de grootsheid van het gebied. De waterval bestaat uit verschillende lagen en poelen, en van begin tot eind is het toch zeker een half uur wandelen. Er zijn kleine watervalletjes en stroomversnellingen, en op verschillende plekken kun je een duik in het water nemen. Aan het begin vind je een van de beste plekjes om te zwemmen. Hier is de waterval het breedst en kun je onder het stromende water zwemmen. Langs de oevers vind je plekken om te picknicken en rotsen en boomstammen die als een natuurlijke springplank dienen. Vergeet dus niet om je zwemkleding mee te nemen als je deze watervallen bezoekt.

➞ Kuang Si tip: Kom vroeg in de ochtend als je het rijk voor jezelf wilt hebben

Kuang Si Watervallen in Laos
Kuang Si Watervallen in Laos

Een waterval van 60 meter hoog

Via een houten wandelpad kun je door het park meanderen en naar de hoogste waterval lopen. Aan het eind is een houten brug en uitkijkplatform vanwaar je een geweldig uitzicht hebt over het kolkende water. Het water komt hier met veel geweld naar beneden gestort, een indrukwekkend gezicht. In dit deel van de waterval kun je logischerwijs niet zwemmen.

Klim naar de top

Verreweg de meeste toeristen blijven hangen bij een van de eerste waterpoelen en nemen niet de moeite om naar boven te klimmen. Zonde! Want juist op de top van de waterval is het beeldschoon. Het is heerlijk rustig, er hangen schommels en je kunt op je gemak een stukje zwemmen. Daarnaast heb je vanaf hier een heel mooi uitzicht over de omgeving. Zorg wel dat je fatsoenlijke schoenen aanhebt, want het pad naar boven is steil en glibberig. Ik deed het op mijn Teva’s en die waren toch niet heel geschikt.

Kuang Si Watervallen in Laos
Kuang Si Watervallen in Laos
Kuang Si Watervallen in Laos

Tat Kuang Si Bear Rescua Centre

Als je vanaf de parkeerplaats naar de waterval loopt, dan kom je onderweg langs het Tat Kuang Si Bear Rescue Centre. Het ziet er een beetje knullig uit, maar ze doen hier echt goed werk. Het opvangcenter wordt gerund door Free the Bears, een Australische organisatie die zich ontfermt over mishandelde beren in Azië. Neem zeker een kijkje en leer op die manier wat meer over de toestand van de beren in Laos. Je kunt ook een (kleine) donatie achterlaten die ten goede komt aan de stichting.

Hoe kom je bij de Kuang Si watervallen?

De Kuang Si Watervallen liggen op 29 kilometer buiten de stad Luang Prabang. Wij bezoeken de watervallen tijdens een dagtrip vanuit Luang Prabang, maar je kunt ook een scooter huren. Een dagtrip regel je eenvoudig bij een van de vele toeristenbureautjes in Luang Prabang, of van tevoren online via bijvoorbeeld Viator. Dat kost wel iets meer dan wanneer je het ter plaatse boekt. Wil je een scooter huren in Luang Prabang, dan raad ik het aan om dat via je guesthouse of hotel te doen.

Entreeprijs: 25.000 kip
Openingstijden: Elke dag van 08:00 tot 17:30

➞ Kuang Si tip: Rechtstreeks naar de Kuang Si watervallen reizen (zonder tussenpartij) is het goedkoopst en het leukst. Je hebt dan namelijk alle tijd om lekker te zwemmen, en hoeft niet na twee uurtjes weer terug.

Kuang Si Watervallen in Laos
Kuang Si Watervallen in Laos

Het alternatief: De Tat Sae watervallen

Er zijn meer watervallen in de omgeving van Luang Prabang, al zijn deze niet zo indrukwekkend als de Kuang Si watervallen. Wij bezoeken ook de Tat Sae watervallen, maar dat is een complete teleurstelling en ik wil het niemand aanraden om deze te bezoeken. Waarom? Hier worden namelijk ritjes op olifanten aangeboden. Al bij binnenkomst zie je ze op een rijtje staan, te wachten tot een toerist op hun rug klimt. Ik ben fel tegen olifantenritjes en vond het verschrikkelijk om te zien hoe ze moesten paraderen met een toerist op hun rug. Al eerder schreef ik over olifantenritjes in Azië.

Reizen naar Laos

Vanuit Nederland kun je niet rechtstreeks naar Laos reizen, maar moet je ergens onderweg overstappen. Bijvoorbeeld in Bangkok, vanwaar het nog zo’n twee uurtjes vliegen is naar Luang Prabang. Vliegtickets naar Bangkok zijn goedkoop en beginnen bij € 350.

Reizen naar Laos

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

4 reacties

  1. Ik heb de Kuang Si watervallen 9 jaar geleden bezocht, en vond ze echt prachtig! Ik ben helaas één van die reizigers die is blijven hangen bij een van de eerste waterpoelen en niet de moeite heeft genomen om naar boven te klimmen :-) Haha maar to my defense wist ik helemaal niet dat dat kon! Volgende keer zal ik het anders doen!

  2. Beste Stephanie,

    Nog heel even en dan ga ik met mijn man en 2 dochters naar thailand,laos en tja…cambodja wilde we ook doen. Maar dat wordt wellicht te veel haasten.
    Nu lees ik bij jou dat er een berenreddingscentrum iis bij Kuang si watervallen. Nog nergens gelezen. Is het de moeite waard? De jongste wordt 31-7 10 jaar en is een grote beren liefhebber.

  3. nog 20 dagen en we vertrekken naar Laos. We zullen de watervallen zeker bezoeken en nu gaan we zeker naar de top !! Met een vervolg in Cambodja.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rondreis LAOS

Laos is een land vol ongerept natuurschoon, waar je maar relatief weinig andere toeristen zal tegenkomen. Het culturele hoogtepunt vind je in de stad Luang Prabang, wat tevens een goede uitvalsbasis is voor schitterende trips naar de natuur. Laos is de ideale bestemming voor reizigers die houden van natuur, bergen en outdoor activiteiten zoals kajakken, mountainbiken en bergbeklimmen.

Wil je meer lezen over een reizen en backpacken in Laos? Lees hier alle reisblogs over Laos.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset