Zoeken
Sluit dit zoekvak.
17 oktober 2023

Hiken langs kliffen en kustlijn in het Kullaberg natuurreservaat in Zweden

Wandelen in het Kullaberg Natuurreservaat in Skåne, Zweden

Doorgewinterde avonturiers wandelen langs de zeventig kilometer lange Kullaleden, maar ook als je gewoon op zoek bent naar een mooie wandeling is het Kullaberg natuurreservaat the place to be. Dit ruige natuurgebied in het zuidwesten van Zweden is een van de mooiste plekken in Skåne.

Kullaberg

Wandelen in het Kullaberg Natuurreservaat in Skåne, Zweden

Kullaberg natuurreservaat in Skåne, Zweden

Het Kullaberg natuurreservaat mag je met de vele mooie uitzichten, mysterieuze grotten en indrukwekkende rotsformaties gerust een wandelparadijs noemen. In deze blog ontdek je waar Kullaberg ligt en welke wandelroutes je kunt verkennen, maar we geven ook tips voor twee leuke restaurants (waarvan één met een strandje!).

Waar ligt Kullaberg?

Kullaberg natuurreservaat ligt aan de westkust van Zweden, op een schiereiland ten noorden van de stad Helsingborg. Het park ligt op ongeveer anderhalf uur rijden ten noorden van Malmö en ongeveer twee uur van Kopenhagen. De gemakkelijkste manier om hier te komen is met de auto, maar je kunt ook een trein nemen naar Mölle, en van daaruit de bus pakken naar het Kullaberg natuurreservaat. 

➞ Kullaberg tip: de parkeerplaats bij de vuurtoren heeft toiletten en verschillende picknickplekken waar je ook een kampvuur mag maken. 

Wandelen in het Kullaberg Natuurreservaat in Skåne, Zweden

Wandelingen in Kullaberg

Kullaberg staat bekend om de mooie wandelroutes. Hier kun je genieten van de ruige natuur en de prachtige kustlijn met strandjes en grotten. Een bijzonder kenmerk van Kullaberg is dat je veel van de wandelroutes als lus kunt lopen. Er loopt namelijk een pad langs de noordkust van het schiereiland en een pad langs de zuidkust, en die zijn om de paar kilometer met elkaar verbonden. Dit betekent dat je een wandelroute makkelijk kan verlengen of verkorten, en nooit hetzelfde stuk twee keer moet lopen. Zo zijn er vanaf de parkeerplaats bij de vuurtoren rondes van één, vier en acht kilometer. Wij maken een wandeling van acht kilometer.

De wandelingen in het Kullaberg natuurreservaat zijn geschikt voor zowel beginners als ervaren wandelaars, maar houd rekening met steile stukken en rotsachtige paden. Goede wandelschoenen zijn essentieel, vooral op de wandelpaden langs de zuidkust.  

Wandelen in het Kullaberg Natuurreservaat in Skåne, Zweden

Voor de avonturiers: Kullaleden

Dit is de hoofdroute van het nationale park en beslaat ongeveer zeventig kilometer. Het biedt een panoramisch uitzicht op de kust en het binnenland van Kullaberg. Je kunt er ook voor kiezen om slechts een deel van deze route te lopen. Deze route start in de stad Helsingborg, dat ten zuiden van Kullaberg ligt.

➞ Kullaberg tip: Wil je blijven overnachten in Kullaberg? Boek een kamer in het fantastische hotel Villa Brunnby.

Mölle

Vuurtorens

Het meest westelijke puntje van Kullaberg wordt gemarkeerd door twee vuurtorens, de kleine Kullen Västra en de Kullen Fyr. De Kullen Fyr vuurtoren staat op de top van de kliffen en geeft je een spectaculair uitzicht over de omliggende zee. Het is een mooie plek om te genieten van een zonsondergang. 

Voor de Kullen Västra moet je een stukje naar beneden klauteren. Deze vuurtoren is veel kleiner, maar de omgeving minstens zo indrukwekkend. Je wordt hier blootgesteld aan de elementen en moet uitkijken voor opspattend zeewater. Met een beetje geluk kun je vanaf deze plek dolfijnen zien zwemmen.

Vuurtoren Kullaberg Natuurreservaat

Ransvik Havsveranda

Bij de vuurtoren zit een restaurantje, maar als je de route van acht kilometer volgt, kom je uit bij een veel leuker plekje: Ransvik Havsveranda. Dit restaurant ligt aan een strandje en heeft gerechten met lokale ingrediënten op de kaart staan, zoals verse vis en zeevruchten. Ze hebben een mooi terras en geweldig uitzicht op zee, maar ook als je hier niet wat gaat eten is het een leuke plek voor een korte pauze. Op warme dagen kun je hier heerlijk op het strand zitten en zelfs even zwemmen.

Ransvik Havsveranda

Mölle Krukmakeri

Nog een leuke tip voor een restaurant: Mölle Krukmakeri. Dit is zowel een restaurant als een atelier, en ze serveren hemelse pizza’s. Neem plaats in de mooie tuin of zoek een lekker warm plekje in de sfeervolle yurt. Na het eten kun je een kijkje nemen in het winkeltje waar ze keramiek, glaswerk en sieraden verkopen. Een leuke plek om een uniek souvenir te scoren.

Mölle Krukmakeri
Mölle Krukmakeri

Reizen naar Zweden

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vakantie Zweden

Er zijn maar weinig landen in Europa waar je zo tot rust komt als in Zweden. Het land van de eindeloze roadtrips en ongerepte natuur, maar ook een stedentrip Stockholm is een goed excuus om een ticket te boeken. Ben je op zoek naar tips voor een vakantie in Zweden? Op Expeditie Aardbol vind je volop tips voor onder andere wildkamperen en een reis naar Lapland.

Meer lezen over een vakantie in Zweden? Lees hier alle reisblogs over Zweden.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset