Zoek
Sluit dit zoekvak.
2 januari 2024

Bezoek de Fushimi-Inari Taisha in Kyoto: hét symbool van Japan

Japan: Fushimi Inari Taisha in Kyoto

In het zuidoosten van Kyoto ligt een van de beroemdste bezienswaardigheden van Japan: de veel gefotografeerde Fushimi-Inari Taisha. Een indrukwekkend complex van schrijnen en rode torii poorten. Een bezoek aan dit bijzondere heiligdom is een van de hoogtepunten van mijn verblijf in Kyoto en als je tijdens je reis naar Japan in de buurt bent moet je zeker een kijkje nemen. Maar wat maakt de Fushimi-Inari Taisha zo bijzonder en waarom moet je deze tempel vooral niet overslaan? In dit artikel vertel ik je alles over de betoverend mooie Fushimi-Inari Taisha.

Fushimi Inari Taisha shrine

Japan: Fushimi Inari Taisha in Kyoto

Betekenis van de Fushimi-Inari Taisha

Eerst een stukje achtergrond, want betekent dit heiligdom precies? De Fushimi-Inari Taisha is van grote waarde binnen het Japanse geloof (het shintoïsme) en een van de belangrijkste schrijnen van het land. De tempel werd al in de 8ste eeuw opgedragen aan de Shinto-god van de rijst: Inari Okami. Tijdens een wandeling zullen de honderden beeltenissen van vossen met een sleutel in hun bek je ongetwijfeld opvallen. De vos wordt gezien als de boodschapper van Inari Okami en de sleutel geeft toegang tot de rijstschuur.

➞ Lees ook: Dit zijn de mooiste tempels van Kyoto

Japan: Fushimi Inari Taisha in Kyoto

Het pad met de rode poorten

Het Fushimi-Inari Taisha complex bestaat uit vijf schrijnen die door middel van een pad van duizenden rode torii poorten met elkaar zijn verbonden. Een torii is een traditionele poort die binnen het Japanse geloof de overgang van de ‘normale’ wereld naar de ‘heilige’ wereld markeert, en in Japan daarom vaak te vinden bij tempels en schrijnen.

10.000 rode torii

Bij Fushimi-Inari Taisha vind je zo’n 10.000 van deze exemplaren, geschilderd in de opvallende oranje-rode kleur vermiljoen. De bogen staan achter elkaar en vormen daarmee een lange gang die de vijf schrijnen met elkaar verbinden. Leuk weetje: De bogen die je hier ziet zijn gedoneerd door families en bedrijven, en moeten voorspoed en gezondheid brengen. Je kunt er zelf ook eentje doneren, maar dan moet je over een flinke spaarpot beschikken: prijzen beginnen bij 400.000 yen (4.000 euro) en kunnen oplopen tot meer dan een miljoen yen (10.000 euro) voor een grote poort. Iets vriendelijker voor je budget zijn de kleine torii die je bij binnenkomst in het complex kan kopen voor 800 yen (8 euro) en je wens op kan schrijven.

➞ Lees ook: Wat te doen in Kyoto? 13 tips voor de culturele hoofdstad van Japan

Japan: Fushimi Inari Taisha in Kyoto

Bezoek de Fushimi-Inari Taisha in de ochtend

Om de grote mensenmassa’s te ontwijken kun je de Fushimi-Inari Taisha het best zo vroeg mogelijk bezoeken, maar ons drukke reisschema gooit wat dat betreft roet in het eten. We arriveren vlak voor het middaguur en moeten het complex daarom met veel mensen delen. Vooral het eerste stuk, waar de torii heel dicht op elkaar staan en je de beste foto’s kan schieten, wemelt het van de mensen. Wil je hier een leuke foto maken, dan moet je veel geduld hebben en af en toe heel brutaal de weg blokkeren. Maar zoals bij veel bezienswaardigheden geldt ook hier dat het verder op de route rustiger is. Veel mensen draaien bij het begin al om, waardoor je al snel het rijk voor jezelf hebt.

Een mooie wandeling naar de top van de berg

Draai zelf vooral níet na die eerste poorten al om, want het mooiste stuk van Fushimi-Inari Taisha ligt verderop. Het pad is vier kilometer lang en kronkelt via kleinere schrijnen en uitzichtpunten naar de top van de berg op 233 meter. In totaal ben je zo’n 2 à 3 uur onderweg, maar het is het absoluut waard. De route loopt door een donker bos en voert je langs tal van mooie plekken. Hoe hoger je komt, hoe mooier het wordt.

Japan: Fushimi Inari Taisha in Kyoto
Japan: Fushimi Inari Taisha in Kyoto

Is Fushimi-Inari Taisha de mooiste tempel van Kyoto?

Op basis van wat ik zelf gezien heb in Kyoto: absoluut! Kyoto telt in totaal zo’n 2000 heiligdommen en ik durf te wedden dat Fushimi-Inari Taisha de meest indrukwekkende is. Je bent een paar uur aan het hiken van de ene naar de andere schrijn en dat is toch een andere ervaring dan een flitsbezoek aan één enkele tempel. Veel van de tempels en de bijbehorende zentuinen beginnen bovendien na een tijdje erg op elkaar te lijken, maar dat is bij de Fushimi-Inari schrijn absoluut niet het geval. De Fushimi-Inari Taisha is de perfecte combinatie van cultuur en natuur, en daarnaast een leuke fysieke uitdaging. Een goede plek om even te ontsnappen aan de grote stad.

Japan: Fushimi Inari Taisha in Kyoto
Japan: Fushimi Inari Taisha in Kyoto

Fushimi-Inari Taisha bezoeken

Hoe kom je er? Fushimi-Inari Taisha is uitstekend te bereiken met de trein. Vanaf Kyoto Station reis je met de JR Nara Line in vijf minuten naar de halte Inari, vanwaar je alleen nog maar de straat hoeft over te steken. Met een geldige JR pass is het ritje bovendien gratis.

Openingstijden: Elke dag, van zonsopgang tot zonsondergang

Toegangsprijs: De Fushimi-Inari Taisha is gratis te bezoeken!

Trek zeker 2 à 3 uur uit voor de totale wandeling. Bij de ingang van het tempelcomplex staat een bord met de route, maar eigenlijk hoef je alleen maar het pad van de rode torii te volgen. De wandeling zelf is redelijk makkelijk en goed te doen voor iedereen met een normale conditie. Neem wel voldoende water mee, want het kan warm worden. Onderweg kom je langs verschillende picknickplaatsen, kiosken en kleine restaurantjes waar je even kan pauzeren, maar houd er rekening mee dat de prijzen hoger liggen dan elders in de stad.

Japan: Fushimi Inari Taisha in Kyoto

Reizen naar Kyoto

Een bezoek aan Kyoto mag natuurlijk niet ontbreken tijdens je reis naar Japan. Waar je het best kan overnachten in Kyoto? Zelf sliep ik in het Ikoi No Ie hostel, dat simpele kamers heeft met futon bedden en ensuite badkamers. Er is een gezamenlijke keuken waar je zelf kan koken en Kyoto Station bevindt zich op loopafstand. Een prima hostel in Kyoto. Bekijk hier een overzicht van alle hotels en hostels in Kyoto.

Reizen naar Japan

Ik heb Japan op eigen gelegenheid bezocht en zelf van tevoren mijn route uitgestippeld en accommodaties geregeld. Alle informatie over zelfstandig rondreizen door Japan vind je in dit artikel. Laat je het plannen van je reis liever over aan de experts? Neem dan eens een kijkje op de website van VNC Asia Travel, voor compleet verzorgde rondreizen door Japan.

Reizen naar Japan

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

5 reacties

  1. Dat geef je bijzonder mooi weer, zowel in beeld als in tekst. Ik ben me momenteel helemaal in Japan aan het verdiepen en hopelijk kan ik dit prachtige land snel gaan bewonderen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rondreis Japan

Japan is het land van sushi, kersenbloesem, geisha’s en hogesnelheidstreinen. Een land met boeiende gebruiken en tradities, maar waar je als reiziger ontzettend comfortabel kan rondreizen. Of je nou een ervaren backpacker bent of voor het eerst in Azië komt, wedden dat je al op de eerste dag verliefd wordt op de cultuur en haar bewoners?

Wil je meer weten over reizen in Japan? Lees hier alles over een rondreis door Japan.

Japan Rail Pass

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset