Zoeken
Sluit dit zoekvak.
31 juli 2023

Langres: 10 tips voor het mooiste vestingstadje van Frankrijk

Tips voor Langres, het mooiste vestingstadje van Frankrijk

Langres: een van de mooiste steden van Frankrijk, maar de kans is groot dat je er nog nooit van hebt gehoord. Om je een beetje geografische duiding te geven: dit vestingstadje bevindt zich – zo ongeveer – op de grens van de Champagne en de Bourgogne. Het oude centrum ligt bovenop een hoge rots en wordt omringd door een 3,5 kilometer lange stadsmuur. In de middeleeuwen de perfecte plek om vijanden te zien aankomen, anno nu het decor van een leuke vakantiebestemming in Noord-Frankrijk. 

Langres

Langres is perfect voor een leuke dagtrip en als tussenstop tijdens een roadtrip naar Zuid-Frankrijk, maar ook geschikt als uitvalsbasis voor een langere vakantie in deze regio. In de omgeving van deze ’Stad van kunst en geschiedenis’ valt namelijk nog aardig wat te doen. Zo zijn er een aantal mooie meertjes en kun je heerlijk wandelen in het nabijgelegen Parc National de Forêts. 

Benieuwd naar alle tips voor Langres in Frankrijk? Wij zaten een week in de omgeving van Langres en hebben onze beste tips verzameld in deze blog.

1. Het oude centrum van Langres

Niet voor niets wordt Langres het mooiste vestingstadje van Frankrijk genoemd. Het oude centrum is prachtig gerestaureerd, autoluw en er zijn veel bezienswaardigheden die de moeite waard zijn om te bezoeken. Zelfs als je nergens naar binnen gaat, is het al heel erg leuk om gewoon een rondje te lopen door de mooie straatjes. De lokale VVV heeft een leuke wandelroute uitgestippeld die je langs de mooiste plekjes in Langres stuurt. 

Langres

2. De historische vestingmuur van Langres

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Langres is de oude stadsmuur. Deze loopt helemaal rond het centrum, is 3,5 kilometer lang en nog volledig intact. Het is leuk om deze verdedigingswal helemaal af te lopen, want je komt langs mooie uitkijkpunten. In totaal moet je daar ongeveer een uurtje voor uittrekken. Let er wel op dat er in de zomermaanden weinig tot geen beschutting is, plan je wandeling daarom aan het begin van de dag of rond zonsondergang.

Vestingmuur Langres

3. Tour Navarre

Naast de oude vestingmuur staan ook de stadspoorten en maar liefst twaalf vestingtorens nog overeind. De mooiste en bekendste is de Tour Navarre, die je ook kan bezoeken. Tijdens een rondleiding leer je met behulp van een audiogids meer over de geschiedenis van Langres en welke rol het speelde bij de verdediging van Frankrijk. 

4. Maison des Lumières Denis Diderot

Denis Diderot was een Franse filosoof en schrijver. Mocht zijn naam niet direct een belletje doen rinkelen: hij was de uitvinder van de Encyclopedie en werd geboren in Langres. En daar zijn ze maar wat trots op. Niet alleen werd het belangrijkste plein in het stadje naar hem vernoemd, er is ook een museum dat geheel in het teken staat van zijn werk en ideeën.

Of je dat nou wel of niet interessant vindt, het is toch de moeite waard om er even langs te lopen. Op maandagmiddag staat er namelijk vaak een food truck met knapperige bagels, galettes en huisgemaakte frietjes op het plein tegenover het museum.

Langres

5. Maison Renaissance

Als je vanuit de Rue Lescornel via een sluipweggetje doorsteekt naar de Rue Saint-Didier (of andersom), dan kom je langs La Maison Renaissance. Een woning uit de 16de eeuw vol mooie details en accenten. In de zomermaanden kun je van woensdag t/m zondag elke middag gratis even naar binnen gluren.

Maison Renaissance

6. Place Diderot

Place Diderot is het levendigste plein van Langres. Het wordt geflankeerd door gezellige terrasjes en op een warme zomerdag moet je goed zoeken naar een vrij tafeltje. Vanaf Place Diderot loop je ook zo de hoofdstraat van Langres in, de Rue Diderot. Hier vind je onder andere een paar kleine supermarkten, antiekwinkels en een traiteur.

Place Diderot, Langres

7. Kathedraal van Langres

Een van de opvallendste gebouwen in Langres is de kathedraal. Het enorme Romaanse bouwwerk dateert uit de twaalfde eeuw en heeft een aantal mooie details. Probeer bijvoorbeeld een glimp op te vangen van het prachtige tegeldak en neem ook de tijd om de gedetailleerde voorgevel te bewonderen. 

Kathedraal van Langres

8. De meren van Langres

We noemden het hierboven al even, maar in de directe omgeving van Langres vind je een viertal stuwmeren die met name in de zomer leuk zijn om te bezoeken. Het Lac de la Liez ligt het dichtste bij, is het grootst en ideaal voor een dagje waterplezier. Hier kun je luieren op het strand, maar ook kanoën, windsurfen en waterskiën. Wij bezoeken zelf echter het Lac de la Mouche, dat een stuk rustiger is en wordt omgeven door mooie wandelroutes. 

Lac de la Mouche, Frankrijk

9. Parc National de Forêts

Langres ligt aan de rand van het Parc National de Forêts, een groot natuurgebied dat zich sinds 2019 een nationaal park mag noemen. Er groeien hier maar liefst 50 miljoen bomen, en bossen worden afgewisseld met kleine dorpjes, rivieren en honderden kilometers aan wandelpaden. Wij maken deze mooie wandeling die begint bij de bron van de Aube rivier.

National Parc des Forets

10. Overnachten in Langres

Enthousiast geworden van dit verhaal en wil je daarom overnachten in Langres? Logis Hôtel Le Cheval Blanc ligt midden in het oude centrum, om de hoek van Place Diderot en vlak bij de gratis parkeerplaats Sous-bie. Maar niet alleen de locatie is top. De kamers in dit hotel zijn groot en netjes, er is een goed restaurant en de ratings op Booking.com zijn hoog

Reizen naar Frankrijk

Foto van Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

2 reacties

  1. Hoi! Ik ga dit weekend naar Langres en ben blij met je tips! We willen graag de wandeling bij de bron van de rivier de Aube maken. Maar ik kan niet goed vinden waar het beginpunt is waar je kan parkeren. Als ik de bron Aube invoer op maps dan lijkt daar geen autoweg/parkeerplaats te zijn. Zou je misschien het beginpunt kunnen delen?
    Alvast bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vakantie Frankrijk

Frankrijk is het ultieme vakantieland. Je hebt er mooie steden, fijne stranden en kunt er optimaal genieten van het goede leven. Maar dat is niet alles. Ook in de winterperiode is Frankrijk een geliefde bestemming, want met kilometers aan sneeuwzekere pistes en gezellige skidorpen kun je er uitstekend wintersporten.

Wil je meer weten over reizen in Frankrijk? Lees hier alle reisblogs over Frankrijk.

Bestemmingen

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset