Dit zijn de lekkerste gerechten uit Azië: een culinaire wereldreis door het Verre Oosten

Dit zijn de lekkerste gerechten uit Azië
Home » Azië » Dit zijn de lekkerste gerechten uit Azië: een culinaire wereldreis door het Verre Oosten

Ik kies mijn reizen graag uit op basis van de lokale keuken, en inmiddels heb ik bijna al mijn favorieten in Azië gehad. Van sushi in Japan tot de kruidige curry’s in India, ik heb prachtige herinneringen aan de bijzondere smaken van Azië. Er staan wat betreft eten nog drie Aziatische landen op mijn lijstje: Vietnam, Taiwan en Zuid-Korea, maar ik kan gelukkig ook nog even teren op mijn eerdere ervaringen.

Ik zie mezelf nog met mijn bakje nasi zitten op een grote steen in de jungle van Sumatra. Of op een felgekleurd plastic stoeltje aan de kant van de weg in Thailand. Onder het knipperende TL-licht van een restaurant in India. En tussen de dronken Japanners in een izakaya in Japan. De afgelopen jaren heb ik onvergetelijke dingen beleefd en heerlijke gerechten geproefd.

Een overzicht van de meest opvallende Aziatische gerechten die ik tijdens mijn reizen door Azië ben tegengekomen.

CHINA, HONG KONG & MACAU

Dit zijn de lekkerste gerechten uit Azië

China is zonder twijfel het meest uitdagende land waar ik ooit heb gegeten. Als je niet uitkijkt eindigt elk diner in een fiasco en ik ben meerdere malen bij een restaurant weggelopen omdat hun maaltijd uiteindelijk toch niet echt paste bij mijn westerse smaken. Ik ben verre van kieskeurig, maar in China was het eten soms ronduit smerig. Zo at ik op de eerste dag soep met ondefinieerbare vleesballetjes (hond, kat???), zaten er kippentenen in mijn hot pot en er sprong een keer een kakkerlak uit mijn eten. Maar gelukkig, als je eenmaal de juiste adresjes hebt gevonden en weet wat je moet bestellen, dan gaat er een culinaire wereld voor je open.

Kung pao chicken – Dit gerecht leerde ik bereiden tijdens een Chinese kookcursus en sindsdien had ik in China altijd een briefje in mijn tas met de Chinese naam van dit gerecht. Kung pao chicken is een lekker kipgerecht met groenten, pinda’s en rijke saus van Chinese kruiden, en ze kunnen het bijna overal voor je bereiden.

Peking duck – Als je Beijing bent, dan moet je een keer Peking duck hebben geprobeerd. De eend heeft een knapperig korstje en is het lekkerst wanneer je het in een pannenkoekje met lenteui, komkommer en zoete hoisinsaus rolt.

Hot pot – Eten in een hot pot restaurant is een beleving op zich. In zo’n Chinese fonduerestaurant hangt een walm waar je U tegen zegt, krijg je plastic zakken om je kleding te beschermen en wordt je bord en bestek in plastic geseald. Ik maakte de cruciale fout om een fondue met heel erg veel pepers te bestellen, en daar worden de kippenvoeten en kikkerbilletjes niet lekkerder van. Mijn tip? Bestel hot pot alleen als je met een local op stap bent, zodat je niet per ongeluk iets smerigs aanwijst op de kaart.

Dumplings – Dumplings komen in vele vormen en maten, maar ik probeer niet te discrimineren. De prachtig gevouwen deegpakketjes hebben heerlijke vullingen, met zowel groente als vlees en vis, en vervelen nooit. Mijn favoriet is de xiaolongbao, gestoomde dumplings met een vochtige soepvulling.

African Chicken – In Macau proef ik de beroemde African Chicken. De Portugezen kwamen ooit via Afrika in Macau terecht, en dit gerecht combineert het beste van vier werelden met invloeden uit India, China, Afrika en Portugal. De kip wordt een hele nacht gemarineerd, gegrild en vervolgens overgoten met een saus van pinda’s en kokos.

Beer fish – Beer fish is het beroemdste gerecht uit Yangshuo, en bereid met vis uit de Li River. Ik proef dit lokale gerecht bij een klein restaurantje aan de waterkant, met uitzicht op het spectaculair mooie landschap van Yangshuo.

Lees hier al mijn verhalen over China

INDIA

Dit zijn de lekkerste gerechten uit Azië

In India at ik vier weken lang geen vlees omdat ik geen zin had om ziek te worden van het eten. India is gelukkig het land bij uitstek om vlees te laten staan, want hier kunnen ze toveren met ingrediënten als ui, paneer (een soort kaas) en ei. Helaas bleek een vegetarisch dieet in India geen garantie voor een blakende gezondheid, maar dat het me allemaal goed smaakte moge duidelijk zijn.

Masala dosa – Dosa’s zijn flinterdunne crêpes die worden gemaakt met een gefermenteerd beslag van rijstmeel en urud dal (zwarte linzen). De masala dosa heeft een vulling van kruidige aardappeltjes, en is een van mijn favorieten uit de Indiase keuken. In Nederland heb ik ze wel eens op een foodfestival gezien, maar voor the real deal moet je in Azië zijn.

Aloo gobi – De Indiase keuken kent heel erg veel verschillende soorten curry’s, maar vooral Aloo Gobi heb ik veel gegeten. Deze curry wordt gemaakt met aardappel en bloemkool en maak ik daarom ook nog wel eens in Nederland.

Thali – Als je geen idee hebt wat te kiezen, dan kun je het best een thali bestellen. Vaak geserveerd op een metalen ’vakjesbord’, waarbij elk vakje een apart gerecht bevat. Van een curry tot lekkere raita: het is de ideale manier om een hoop verschillende dingen te proeven. Wordt geserveerd met rijst en chappati, en eten doe je met je handen.

Lassi – Lassi is het bekendste drankje van India, en wordt gemaakt van yoghurt en fruit. In Jaisalmer proef ik een speciale variant: bhang lassi.

Masala cheese omelet – In Jodhpur eet ik een broodje omelet bij de beroemde Omelette Shop. Eigenaar Ramkeshin maakt de lekkerste kaasomeletten van India, en verwerkt maar liefst 4000 eieren per dag tot smakelijke snacks.

Samosa – Het lekkerste hapje van de straat. Gefrituurde deegpakketjes met een vulling van aardappel, erwten en kruiden.

Lees hier al mijn verhalen over India

INDONESIË

Reizen tijdens Ramadan in Maleisië en Indonesië

Ik reis tijdens Ramadan door Indonesië, en dat betekent dat het leven vaak pas na zonsondergang op gang komt. Overdag eet ik daarom regelmatig bij mijn guesthouse, maar ’s avonds vullen de straten zich gelukkig weer met rijdende keukentjes. Vooral Bukittinggi in West-Sumatra is wat street food betreft het hoogtepunt. Hier heb je niet alleen spectaculaire markten, maar is het ook daarbuiten een gezellige chaos van restaurantjes op straat.

Nasi goreng – In Indonesië ben ik nasi goreng pas echt gaan waarderen. Dit simpele gerecht van gebakken rijst, vaak met een eitje en kroepoek erbij, at ik regelmatig bij een stalletje op straat. Een spotgoedkoop diner, en nergens zo lekker als in Indonesië.

Gado gado – Een van mijn favoriete gerechten uit Indonesië is gado gado. Dit gerecht bestaat uit gestoomde of gekookte groenten en noodles die worden overgoten met pindasaus. Nog lekkerder met een gekookt eitje en kroepoek erbij.

Rendang – De rendang in Indonesië wordt gemaakt van een flinke homp rundvlees, dat uren is gestoofd in een kruidige saus. Het resultaat is zo mals dat je het met je vork uit elkaar kan trekken. Indonesische rendang is droger dan ik gewend ben, dus het ziet er niet zo mooi uit op je bord. Maar de smaak maakt dat gelukkig helemaal goed.

Saté – Saté kennen we ook in Nederland, en is gemaakt van blokjes vlees die op een houten stokje zijn geregen en worden geroosterd boven de barbecue. Je ziet de kleine karretjes met saté vaak langs de kant van de weg staan, waar je voor een klein bedrag een heleboel stokjes krijgt.

Nasi Padang – Nasi Padang komt uit West-Sumatra, en kun je zowel op straat als in een restaurant eten. Het concept is simpel: de tafel wordt gevuld met bordjes vol lekker eten, en je betaalt uiteindelijk alleen voor de gerechten waar je van geproefd hebt.

Kopi luwak – De duurste koffie ter wereld zetten ze in Indonesië. De bonen voor Kopi luwak worden opgegeten door civetkatten en komen met de ontlasting weer naar buiten. Helaas zitten civetkatten steeds vaker in kleine kooitjes, wat niet alleen erg zielig is voor de dieren zelf, maar ook invloed heeft op de koffie. Door stress wordt het fermentatieproces verstoord en dat schijn je te proeven. Ik bezoek een duurzame koffieproducent in de buurt van Bukittinggi, waar ze de uitgepoepte koffiebonen netjes in de jungle verzamelen.

Lees hier al mijn verhalen over Indonesië

JAPAN

Dit zijn de lekkerste gerechten uit Azië

Nergens zag ik zoveel restaurants als in Japan. Werkelijk overal kun je hier eten: van een goedkope kom noodles tot Japanse high cuisine. Ik had me goed voorbereid, vertrok met een lange lijst gerechten die ik geproefd wilde hebben en streepte ze allemaal af.

Sushi – Ze zeggen vaak dat sushi nergens zo lekker is als in Japan, en dat klopt. Hier kun je op elk moment van de dag sushi eten, en dat is precies wat ik heb gedaan. Ik at sushi van de lopende band, kant en klaar uit de koeling van de supermarkt en voor mijn neus bereid op de markt. En het was allemaal even lekker.

Takoyaki – Takoyaki zijn een soort bolle poffertjes met octopusvulling. Ik eet ze voor het eerst op een markt in Tokyo, maar ga ze pas echt waarderen in Osaka, waar ze werden uitgevonden.

Okonomiyaki – Een soort hartige pannenkoek met kool, ui, groente, vlees en/of vis, gemaakt op een grote bakplaat en afgetopt met mayonaise, zeewier en bonito flakes. Klinkt vrij apart, is erg lekker. Mijn eerste okonomiyaki proefde ik in een rokerige izakaya in Kyoto, waarbij de kok meer sigaretten rookte dan zijn gasten en alles zonder schaamte wegspoelde met bier. Proost.

Ramen – Ik heb een grote voorliefde voor noodlesoep en de Japanse ramen zijn geen uitzondering. Mijn favoriet zijn de udon ramen, dikke noodles gemaakt van tarwe. Hoogtepunt was de kom ’burnt ramen’ die ik bij een restaurantje in Kyoto naar binnen slurpte. Hier werd de bouillon een paar seconden in brand gezet, heel bijzonder.

Gyoza – Gyoza zijn Japanse dumplings met een vulling van gehakt en groente. Je kunt ze zowel gestoomd als gebakken eten, en de lekkerste eet je bij Harajuku Gyoza in Tokyo.

Bento – Een Bento box is een typisch Japanse lunchtrommel die helemaal vol zit met eten, zoals rijst, tempura garnalen, gyoza en dumplings. Een hele maaltijd, maar ideaal voor een lange treinreis. Je koopt bento bij winkeltjes op het station of in de supermarkt.

Lees hier al mijn verhalen over Japan

MALEISIË

Dit zijn de lekkerste gerechten uit Azië

Maleisië is een smeltkroes van culturen, met veel invloeden uit China en India. Elke stad heeft wel een Chinatown of Little India waar je fantastisch kan eten, en dat doe ik dan ook met plezier. Vooral de Indiase gerechten heb ik gemist, dus ik ben blij dat ik hier weer een echte masala dosa kan eten.

Nasi lemak – Een simpel, maar lekker gerecht uit de Maleisische keuken. Gemaakt van gestoomde rijst met kokosmelk, gedroogde ansjovis, pinda’s, komkommer, sambal en een gekookt eitje.

Banana leaf rice – Banana leaf rice komt oorspronkelijk uit India, en is vanwege de proeverij van verschillende curry’s te vergelijken met een thali. Het verschil zit hem in het serveren: want zoals de naam al doet vermoeden wordt banana leaf rice geserveerd op een bananenblad.

Hokkien mee – Dit is een gerecht dat zijn oorsprong kent in China, en bestaat uit geroerbakte noodles met varkensvlees, kool en donkere sojasaus. Ik eet het bij een kraampje in Chinatown in Kuala Lumpur, maar je kunt het overal in Maleisië bestellen. Een veilige optie als je even niet kan kiezen.

Roti canai – Maleisiërs beginnen de dag graag met roti canai, een luchtig platbrood dat wordt geserveerd met curry of linzen. Je komt het ook wel tegen in Singapore, maar dan heet het roti prata.

Durian – Een typisch gevalletje ’you love it or you hate it’. In Maleisië kom je dit stekelige stinkfruit overal op straat tegen, maar tot op heden heb ik me er nog niet aan durven wagen.

Lees hier al mijn verhalen over Maleisië

THAILAND

Dit zijn de lekkerste gerechten uit Azië

Mijn eerste keer Azië was in Thailand, en al vanaf de eerste dag weet ik: hier kun je waanzinnig lekker eten. In Thailand eet ik aan de lopende band curry, die net even iets anders smaakt dan in India. Het grote verschil met Indiase curry’s is de basis. De basis van een Indiase curry bestaat uit ui, tomaat en droge specerijen, Thaise curry’s worden gemaakt met een pasta van verse kruiden en kokosmelk. Kiezen vind ik lastig, want ik vind beide manieren van bereiden ontzettend lekker.

Pad thai – Een gerecht van gebakken rijstnoodles, met ei, garnalen, limoen en pinda’s, en het lekkerst bij een stalletje op straat. Ik eet het voor het eerst op de night market in Ayutthaya, waar een vrouwtje het gerecht in razend tempo voor me klaarmaakte. Een favoriet in Azië.

Massaman curry – In Thailand at ik elke dag wel een keer curry. Zowel ’s middags als ’s avonds kon ik makkelijk zo’n kom met dampende curry, romige kokos en groenten uitlepelen. Hoewel een rode, gele of groene curry erg smakelijk is, vind ik de massaman curry het lekkerst. Hij wordt vaak wordt gemaakt met rundvlees, aardappel en pinda.

Mango sticky rice – Mango sticky rice is een van de weinige toetjes die ik echt lekker vind. Wordt gemaakt van kleefrijst, kokosmelk en mango, en koop je gewoon bij een stalletje op straat.

Tom kha – Tom kha is een simpel soepje waarbij kokosmelk en kruidenpasta perfect in balans zijn. Geen weeïge kokossmaak en voor Thaise begrippen lekker mild. Mijn favoriet is de soep met garnalen (tom kha goong).

Khao soi – Khao soi is een curry die vooral in het noorden van Thailand populair is. Ik at ’m op een terras in Chiang Mai, met een nestje van gefrituurde noodles erbovenop.

Lees hier al mijn verhalen over Thailand

SINGAPORE

Dit zijn de lekkerste gerechten uit Azië

Singapore is klein, maar de culinaire mogelijkheden zijn eindeloos. In de koele shopping malls vind je enorme food courts waar je echt supergoed kan eten, maar je kunt ook kiezen voor super-de-luxe of juist een snelle hap bij een kraampje op straat. Als je zou willen kun je hier elke avond een ander land proeven, maar ik koos liever voor de pareltjes uit eigen keuken, die veel weg hebben van de gerechten uit buurland Maleisië.

Laksa – Laksa komt in twee vormen: de curry laksa en asam laksa. Asam Laksa is een zure vissoep, maar ik ben zelf vooral groot fan van de curry laksa: een romige currysoep met noodles, garnalen en gefrituurde kokosballetjes.

Hainanese chicken rice – Een gerecht dat door Chinese immigranten naar Singapore werd gebracht, en bestaat uit kruidige rijst met gepocheerde kip. Een klassieker.

Chili crab – De restaurants langs het water bij Clarke Quay hebben bijna allemaal een grote tank met krabben, kreeften en andere zeedieren voor de deur staan. Hier eet je onder andere traditionele chili crab, waarbij de krab wordt gekookt in een pittige tomatensaus. Ik eet het tijdens mijn verblijf in Singapore bij een local thuis, een geweldige ervaring.

Lees hier al mijn verhalen over Singapore

WAT IS JOUW FAVORIETE GERECHT UIT AZIË?

Meer lezen over lekker eten in Azië? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

• Een ode aan Din Tai Fung
• Doen: Een Indonesische kookcursus in Yogyakarta
• Taiwan: dit zijn de leukste night markets in Taipei
• Doen in Bangkok: Een street food tour in Chinatown

Lees hier alle blogs over Azië »

21 Comments

 • Eva schreef:

  Kiezen? Dat hoeft toch zeker niet? Heb direct trek, in alles! #nomnomnom

 • Nienke schreef:

  Super om te lezen, ik krijg er helemaal honger van haha. Ik ben ook zo iemand die álles lekker vind, wat ik zowel als een voordeel als nadeel beschouw ;) Behalve de durian, die probeerden we in Thailand en echt… bah! Ik vond het zo vies. We werden ook echt omringd door locals die aan het filmen waren en lachten om onze reactie. :’)

  • Stéphanie - Expeditie Aardbol schreef:

   Jaa ik vind ook bijna alles wel lekker (behalve in China, haha!) Durian durf ik steeds niet echt aan :(!

 • Reisbloggers schreef:

  Leuk om te lezen!
  Het eten in China viel me ook tegen. Lijkt niet op de Chinees hier op de hoek haha.
  Maar na een aantal dagen wisten we wat we moesten bestellen ;).
  Zoet/Zuur doet het altijd goed!
  De Peking eend in Peking (Beijing) was voor ons de 1e keer dat we een eend aten. Heerlijk!

  Het eten in Vietnam kwam meer overeen met de Chinees hier op de hoek.
  De springrolls (loempia’s) zijn heerlijk!!

  • Stéphanie - Expeditie Aardbol schreef:

   Ik ben heel benieuwd naar het eten in Vietnam! Gek op van die rolletjes in rijstpapier en pho, dus dat gaat er ooit nog wel van komen ;)!

 • Sheelagh schreef:

  Nomnomnom. Krijg er honger van. Het eten in Vietnam is inderdaad ook heeerlijk, en in Cambodja ook. Ik vond de rendang in Indonesië ook steeds droog inderdaad! Wel lekker van smaak…Heb je trouwens in Utrecht al bij Spekuk gegeten? Erg lekker Indonesisch eten, was er vorige week.

 • Ik ga over 10 dagen voor het eerst naar Azië, wij maken een rondreis van zes weken door Maleisië en Singapore! Ik lees heel veel goede dingen over het eten dus ik ben heel benieuwd. Super leuk artikel

 • Het water loopt me in de mond bij het lezen van deze post. De foto met het plastic tafelkleedje, een feest van herkenning!

  Nog een weekje en dan vertrek ik weer naar Azië. Ik verheug me nu al op streetfood in Kuala Lumpur en Seoul en natuurlijk de diverse Indonesische keukens. (Van Bali tot Flores.)

 • Yvonne schreef:

  Haha, ja in China kan eten soms echt een uitdaging zijn he?! Wij hebben er gelukkig nooit iets ECHT geks gekregen volgens mij, op die ene keer na, toen we een pannetje met een saus met daarin alleen botjes kregen. We konden dat gewoon echt niet eten en zijn na betaald te hebben weggegaan om ons geluk in een ander restaurant te proberen. Indiaas is zonder twijfel mijn favoriete keuken, hoewel Thais ook erg goed is!

  • Stéphanie - Expeditie Aardbol schreef:

   Prutje met botjes klinkt bekend. Ik kreeg ooit een bord vettige botjes met ui, bedoeld om het merg eruit te zuigen of iets dergelijks. Op de foto zag het er wel lekker uit, maar ik ben na één hap weggegaan haha.

 • Mmmmm… wat een heerlijke post! Superleuk gedaan. Mijn favoriet is Thais. Na een jaar Bangkok mis ik dat nog steeds. En dan niet alleen de gerechten die je noemt (alleen khao soi kende ik niet), maar nog veel meer Thaise gerechten. Eén van mijn favorieten staat er niet bij: tom yam kung! En ook nog een paar andere minder bekende. Toevallig heb ik gisteren én vandaag Thais gegeten. Op het Thailand Grand Festival bárstte het van de Thai en het Thai Food. Ik hoop deze week tijd te vinden om erover te bloggen.
  Na Thailand heb ik het lekkerst gegeten in Sri Lanka (weer heel anders, veel zware curry’s). In Maleisië en Singapore ook lekker. Daarna Laos, dan Nepal en dan Myanmar. Verder hou ik ook heel erg van sushi. China lijkt me inderdaad een uitdaging, ha ha.

  • Stéphanie - Expeditie Aardbol schreef:

   Klinkt als een heerlijk weekend! En inderdaad Tom yum is ook lekker, al ben ik zelf meer fan van tom kha ;)! Had er ook wel tussen gemogen bedenk ik me nu!

 • karlien schreef:

  Over een tijd gaan wij naar Thailand en ben zo benieuwd naar het eten daar! Je kan het hier natuurlijk bij de Thai eten maar dat is toch anders. De smaak is daar intenser en sowieso: je staat op straat bij een stalletje in de bloedhitte. Zo’n zin in!!!

  • Stéphanie - Expeditie Aardbol schreef:

   Heerlijk vooruitzicht! Vond het eten in Thailand te gek, en inderdaad nooit meer zo lekker gegeten in een Thais restaurant in Nederland. Veel plezier alvast!

 • Lekkerrr! In Maleisië ook veel sate gegeten. In Singapore Steamboat jammie en de lemon chicken in Thailand vond ik ook heerlijk. Ja lekker eten kan je er zeker!

 • voedsel blogger schreef:

  Ziet er erg interessant uit en lekker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.