Zoek
Sluit dit zoekvak.
15 november 2022

10 x leuke musea in Berlijn

Musuem Inseln, Berlijn

Met meer dan 175 musea is Berlijn een geweldige bestemming voor liefhebbers van cultuur en geschiedenis. Van indrukwekkende verhalen uit de Tweede Wereldoorlog tot bijzondere kunstschatten uit verre landen: in Berlijn kan het allemaal. Heb jij binnenkort een tripje Berlijn gepland staan? Hieronder vind je een lijstje met tien musea die het bezoeken zeker waard zijn. 

LEUKE MUSEA IN BERLIJN

10 x de leukste musea in Berlijn

NEUES MUSEUM

In het Neues Museum worden archeologische vondsten uit Egypte tentoongesteld. Van sarcofagen tot kleine beeldjes, en van bijzondere sieraden tot oude jachtvoorwerpen. Een museum voor geschiedenisliefhebbers, met als topstuk het borstbeeld van de Egyptische koningin Nefertiti. Het museum zelf is overigens ook een plaatje om te zien. De ene hal is nog mooier dan de ander, met prachtige tegelvloeren en doorkijkjes.

Adres: Bodestraße 1-3 (Museuminsel)
Prijs: € 15
Klik hier om online een toegangskaartje te kopen

Berlijn Lange Nacht der Museen

STASI MUSEUM

Vraag een willekeurige toerist naar haar favoriete museum in Berlijn en de kans is groot dat je het Stasi Museum als antwoord krijgt. Dit was vroeger het hoofdkwartier van de Stasi, oftewel de geheime dienst van de DDR. Hier werden mensen afgeluisterd en in de gaten gehouden, en in dit museum zie je precies hoe dat te werk ging met behulp van verborgen camera’s en microfoons. Super interessant!

Adres: Normannenstraße 20
Prijs: € 8
Bijzonderheden: Je kunt in Berlijn ook de Stasi archieven en de Stasi gevangenis bezoeken. 

PERGAMON MUSEUM

Nog een museum in Berlijn dat je als geschiedenisliefhebber gezien moet hebben. Het Pergamonmuseum is specialist op het gebied van archeologische kunst uit het Midden-Oosten. Het is een van de belangrijkste en meest bezochte musea van heel Duitsland. Een van de topstukken is het enorme Pergamonaltaar, dat is gevonden in Turkije. Zelf was ik vooral onder de indruk van de oude stadspoort van Babylon, dat met origineel materiaal in het museum is heropgebouwd.

Adres: Bodestraße 1-3 (Museuminsel)
Prijs: € 12
Klik hier om online een toegangskaartje te kopen

Pergamon Museum

Museumtip in Berlijn: als je van plan bent om veel musea te gaan bezoeken, dan kan het veel geld schelen om een Berlin WelcomeCard aan te schaffen. Hiermee mag je gratis gebruik maken van het OV en krijg je gratis toegang/korting op geselecteerde musea.

JOODS MUSEUM IN BERLIJN

Als je meer wilt weten over het Joodse verleden van Berlijn, dan moet je zeker een kijkje nemen in het Joods Museum. Hier wordt vele jaren aan geschiedenis gebundeld en uiteraard ontbreekt ook het hoofdstuk over de Tweede Wereldoorlog niet. Het is een heel uitgebreid museum en je bent er makkelijk een hele middag zoet. Van de middeleeuwen tot het moderne jodendom: alle periodes komen hier aan bod. Maar niet alleen de verschillende tentoonstellingen zijn het bekijken waard, het gebouw zelf maakt ook indruk. De architect heeft zich voor het bouwwerk op allerlei manieren laten inspireren door de Joodse geschiedenis, met verschillende installaties en gedenkplekken die stof geven tot nadenken.

Adres: Lindenstraße 9-14
Prijs: gratis
Klik hier om online een toegangskaartje te reserveren

MUSEUM FÜR NATURKUNDE

Een van mijn favoriete musea in Berlijn is het Natuurkundemuseum. Ik bezocht dit museum tijdens de jaarlijkse Museumnacht, maar ook op reguliere openingstijden is het een aanrader. Al direct bij binnenkomst word je welkom geheten door enorme dinosaurusskeletten en het bezoek wordt daarna alleen nog maar interessanter. Zo kun je hier de opgezette ijsbeer Knut van dichtbij bewoners heeft het museum een enorme collectie van dieren op sterk water. In één van de ruimtes staan gigantische stellingkasten vol weckpotten met de meest bizarre schepsels. Miljoenen beesten met griezelige slurven en tentakels, en we spotten zelfs een vis met een lamp op zijn hoofd. Ga je naar Berlijn? Zeker een bezoekje aan het Museum für Naturkunde brengen!

Adres: Invalidenstraße 43
Prijs: € 8

Berlijn Lange Nacht der Museen

TOPOGRAPHIE DES TERRORS

Topographie des Terrors is een van de meest uitgebreide en indrukwekkende musea in Berlijn. Het museum gaat over de nazimisdaden tussen 1933 en 1945, en bevindt zich op de plek van het vroegere hoofdkwartier van de Gestapo. Hier leer je hoe Hitler aan de macht kwam en aan welke gruweldaden Joden, Sinti, Roma en homoseksuelen werden blootgesteld. Een museum waar je stil van wordt, met confronterende foto’s en indringende verhalen. De tentoonstellingen zijn ontzettend uitgebreid en je bent hier wel een paar uurtjes zoet als je alles wilt lezen en begrijpen. Ik raad het daarom aan om echt de tijd te nemen voor dit museum en het niet even ergens tussendoor te doen.

Adres: Niederkirchnerstraße 8
Prijs: gratis!

DDR MUSEUM BERLIJN

Het DDR Museum is een interactief museum waarbij je als bezoeker terugreist naar de tijd van de DDR. Je kunt hier even proeven van het leven in voormalig Oost Duitsland en daardoor is dit een van de leukste musea in heel Berlijn. In tegenstelling tot veel andere musea hoef je hier maar weinig te lezen en op te letten, want het draait voornamelijk om de beleving.

Adres: Karl-Liebknecht-Straße 1
Prijs: € 12,50
Klik hier om online een toegangskaartje te kopen

Museumtip in Berlijn: elk jaar in augustus vind de Lange Nacht der Museen plaats. Musea in Berlijn zijn dan tot diep in de nacht geopend en hebben een speciaal programma voor bezoekers. Data voor komende editie vind je via de officiële website.

ASISI PANORAMA

Benieuwd hoe Berlijn er ten tijde van de tweedeling uitzag? Je kunt je ongetwijfeld een beeld vormen van de verhalen en foto’s, maar tijdens een bezoek aan het Asisi Panorama lijkt het even alsof je echt terug in de tijd reist. Dit enorme panorama is te vinden nabij Checkpoint Charlie en omvat een enorm schilderij van zo’n 15 bij 60 meter. Het is geschilderd door Yadegar Asisi, die een willekeurige dag in de Berlijnse geschiedenis heeft afgebeeld. En met succes, want het ziet er levensecht uit.

Adres: Friedrichstraße 205
Prijs: € 11
Klik hier om online een toegangskaartje te kopen

Asisi Panorama, Berlijn

MUSEUM FÜR FOTOGRAFIE

Als liefhebber van fotografie moet je in Berlijn een bezoek gebracht hebben aan het Museum für Fotografie. Het museum heeft wisselende tentoonstellingen van verschillende fotografen, maar grote publiekstrekker is het werk van Helmut Newton. Deze wereldberoemde fotograaf werd geboren in Berlijn en een groot deel van zijn oeuvre hangt in dit museum. Dat wordt oppassen bij de museumwinkel, want de collectie fotoboeken is hebberigmakend.

Adres: Jebensstraße 2
Prijs: € 10
Klik hier om online een toegangskaartje te kopen

BAUHAUS ARCHIV

Tot slot een museumtip voor kunstliefhebbers: het Bauhaus Archiv. Dit museum gaat over een van de meest invloedrijke Duitse kunststromingen. Kunst, architectuur en fotografie worden hier samengebracht en je kunt uitgebreid snuffelen tussen bouwtekeningen en schetsen van bekende Bauhaus-architecten. Uiteraard is het pand zelf ook een hele bezienswaardigheid, deze werd namelijk geinspireerd op de ontwerpen van voormalig Bauhaus-directeur Walter Gropius.

Adres: Klingelhöferstraße 14
Bijzonderheden: Het museum is momenteel gesloten vanwege een grondige renovatie.

NOG MEER MUSEA IN BERLIJN

Goed, dit overzicht met leuke musea in Berlijn is natuurlijk lange niet compleet, maar wel een greep uit mijn persoonlijke favorieten. Of er nog meer aanraders zijn? Zeker! Wat dacht je bijvoorbeeld van het Trabi Museum? Dit Berlijnse museum brengt een ode aan de Trabant. Of misschien ben je wel een bewonderaar van Marlene Dietrich, dan moet je zeker een kijkje nemen bij het Museum für Film und Fernsehen. Daarnaast zijn er tal van historische plekken waar je rondleidingen kan krijgen, zoals het verlaten vliegveld Tempelhof en voormalig afluisterstation Teufelsberg.

Museum film und Fernsehen in Berlijn

Reizen naar Duitsland

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vakantie Duitsland

Buurland Duitsland is een geliefde vakantiebestemming en dat komt natuurlijk omdat het zo dichtbij ligt. Vanuit Nederland is het maar een klein stukje rijden naar steden als Keulen en Hamburg, maar je kunt hier ook hele mooie roadtrips maken door bijvoorbeeld het Zwarte Woud en Beieren. En ben je ooit al een keer op een Duitse kerstmarkt geweest?

Wil je meer weten over reizen in Duitsland? Lees hier alle reisblogs over Duitsland.

Duitse milieusticker nodig?

BESTEMMINGEN

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset